نوع مقاله : مقاله پژوهشی
نویسندگان
1 دانشجوی دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان
2 دانشیار گروه زراعت، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان، گرگان، ایران
3 استاد گروه زراعت، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان،ایران
چکیده
کلیدواژهها
موضوعات
عنوان مقاله [English]
نویسندگان [English]
Maize (Zea mays L.) is the most important silage plants in the world because of its high yield, energy and quality of forage and low fiber. Due to the severe water deficit in Iran and the high water demand of maize plant, the only way to increase maize production is to increase the yield per unit area and reduce the yield gap by optimizing production management. Therefore, this study was aimed to estimate the yield potential and gap in the main forage maize production areas of Iran. For this purpose, GYGA protocol method was used. Yield potential based on the data from a 15-year period (2001-2015) was calculated using the SSM-iCrop2 simulation model. First, parameterization and evaluation of the simulation model for the studied plant were performed using data from all over the country. In the major maize production regions of Iran, 27 reference weather stations (RWS) and 11 main climatic zones (CZ) were selected. The average Ya and Yp of maize in Iran was estimated at 49.3 and 85.6 T/ha-1, respectively. Furthermore, in the major climatic zones was 9.9 T/ha-1yield gap in the country. In fact, forage yield and production in Iran can be increased from current 49 T/ha-1and 11.2 million tons to 68 T/ha-1 and 15.6 million tons through optimized management and elimination of exploitable yield gap.
کلیدواژهها [English]
مقدمه
ذرت (Zea mayz L.) یکی از مهمترین گیاهان زراعی ایران است که با دو هدف تولید دانه و علوفه کشت میشود و بیشترین مصرف این گیاه در تغذیه دام و طیور بهصورت دانه، علوفه تازه و سیلو شده میباشد. به این ترتیب، ذرت بیشتر بهطور غیرمستقیم از طریق تولید فرآوردههای دام و طیور ( گوشت، تخممرغ و لبنیات) در تغذیه انسان نقش دارد (Densley et al., 2006). این گیاه به دلیل دارا بودن ویژگیهایی همچون تولید زیاد علوفه در واحد سطح، کیفیت بالای علوفهی سیلو شده، میزان انرژی بالا (قابلیت هضم و جذب بالا) و فیبر کم، بهعنوان یکی از بهترین گیاهان علوفهای به شمار میرود (Densley et al., 2006). عملکرد ذرت علوفهای در ایران حدود 45 تن در هکتار است که سالانه از حدود 8/4 هزار هکتار از زمینهای زیر کشت این محصول، 3/0 میلیون تن علوفه تولید میشود (Ministry of agricultural Jihad statistics, 2017). سطح زیر کشت ذرت علوفهای در جهان یک میلیون هکتار با تولید 3/8 میلیون تن علوفه میباشد (FAO, 2019).
حداکثر عملکردی که از یک رقم در یک محیط مشخص در شرایط محیطی مطلوب و بدون محدودیت منابع آب و عناصر غذایی بهدست میآید، پتانسیل عملکرد[1] نامیده میشود ((Fischer, 2015. عواملی مانند کمبود آب، عناصر غذایی و وجود آفات، بیماریها، علفهای هرز و آلایندههای محیطی، باعث کاهش عملکرد بهدست آمده نسبت به پتانسیل عملکرد میشود که عملکرد واقعی[2] نامیده میشود. خلأ عملکرد[3] بهعنوان اختلاف بین پتانسیل عملکرد و عملکرد واقعی تعریف میشود (Marin et al., 2015). در صورت فراهم بودن آمار هواشناسی بلند مدت، مدلهای شبیهسازی گیاهان زراعی، برآورد بهتری از پتانسیل عملکرد را نشان میدهند، زیرا در این مدلها، اثر نوسانات دمایی، تششع و بارندگی در طی زمان بهتر تخمین زده میشود (Van Ittersum et al., 2013). مدلهای گیاهی علاوه بر کاهش هزینه و زمان مورد نیاز برای انجام مطالعات مزرعهای، بهعنوان مفیدترین ابزار برای برآورد پتانسیل عملکرد و مباحث مربوط به خلأ عملکرد در نظر گرفته میشوند، زیرا امکان ارزیابی اثرات متقابل اقلیم، خاک، رقم و مدیریت زراعی برای رشد و نمو گیاه را فراهم میکند (Soltani et al., 2009; Godfray et al., 2011; Meng et al., 2013; Grassini, 2015). در این گونه مطالعات به طور معمول از ترکیب مدلهای گیاهی و سامانه اطلاعات جغرافیایی (GIS[4]) استفاده میشود. برای شبیهسازی عملکرد بهوسیله مدلهای گیاهی، به یکسری حداقلهایی از ورودیها نیاز است که از مدلی به مدل دیگر میتواند متفاوت باشد، اما بهطورکلی شامل آمار روزانه حداکثر و حداقل دما، تششع خورشیدی، بارندگی، تاریخ، عمق و تراکم کاشت و ویژگیهای ژنتیکی گیاه میباشند. برای عملکرد پتانسیل آب محدود عوامل دیگری مانند بافت خاک، مقدار رطوبت اولیه و عمق مؤثر ریشه نیز بهعنوان ورودی مدل مورد استفاده قرار میگیرد. امروزه مدلهای متفاوتی برای برآورد پتانسیل عملکرد توسعه داده شده است که توسط محققین مختلف بهکار رفتهاند. از جمله این مدلها میتوان به EPIC[5]، CERES[6]، WOFOST[7]، CropSyst[8]، MSM[9]، اشاره کرد (Williams et al., 1984; Jones & Kinery, 1986; Van Diepen et al., 1989; Stockle et al., 1994; Zand Parsa et al., 2006). در مطالعهای با استفاده از مدل SSM-iCrop2 و بر اساس دستورالعمل گیگا، میانگین پتانسیل عملکرد و خلأ عملکرد گندم آبی در ایران برای دوره زمانی 1380 تا 1394 بهترتیب 8/8 و 4/5 تن در هکتار محاسبه شد (Zahed et al., 2020). در تحقیق دیگری با استفاده از این مدل SSM-iCrop2 و روش گیگا، پتانسیل و خلأ عملکرد و عملکرد نسبی سیبزمینی در استان گلستان به ترتیب 52 و 33 تن در هکتار و 38 درصد برآورد شد (Dadrasi et al., 2020). Soltani et al (2016) در پژوهشی با استفاده از مدل شبیهسازی SSM-Chickpea، میانگین پتانسیل عملکرد و خلأ عملکرد برای پنج منطقه اصلی تولیدکننده نخود در ایران بهترتیب یک و 5/0 تن در هکتار تخمین زدند. در بررسی انجام گرفته بر روی ذرت در سه مکان از کشور اتیوپی با استفاده از دو مدل DSSAT و WOFOST پتانسیل عملکرد برای ارقام زودرس بهترتیب 1/7-8/6 و برای ارقام دیررس 2/9-2/8 تن در هکتار گزارش شد (Kassiea et al., 2014). شبیهسازی میزان خلأ عملکرد ذرت بهاره و تابستانه بهوسیله مدل CERES-Maize در شمال دشت چین نشان داد که میزان عملکرد برای ذرت تابستانه و بهاره بهترتیب 8/4 و 7/5 تن در هکتار است؛ آنها عملکرد کمتر ذرت تابستانه نسبت به ذرت بهاره را به طول دوره رشدی آن نسبت دادند (Binder et al., 2008).
دستورالعمل گیگا (GYGA[10]) یکی از روشهای محاسبه خلأ عملکرد محسوب میشود که توسط Van Ittersum et al. (2013) تهیه شده است. هدف گیگا، در دسترس قرار دادن اطلس آنلاینی است که شامل اطلاعات پتانسیل عملکرد، عملکرد واقعی و خلأ عملکرد گیاهان زراعی میباشد و عملکردها در سطح ملی و پهنههای اقلیمی نمایش داده میشوند. در پژوهشی بر روی گندم در استرالیا با استفاده از دستورالعمل گیگا، شش منطقه اقلیمی اصلی و 22 ایستگاه مرجع انتخاب شد. در این پژوهش، مقدار خلأ عملکرد در استرالیا حدود دو تن در هکتار و عملکرد نسبی حدود 47 درصد برآورد شد (Gobbett et al., 2016). در تحقیق دیگری که بر روی برنج در آمریکا انجام شد، با استفاده از دستورالعمل گیگا و مدل شبیهسازی ORYZA، 14 منطقه اصلی تولیدکننده برنج شناسایی شد. در این تحقیق، پتانسیل عملکرد برای یک دوره 13 تا 15 ساله بین 5/11 تا 5/14 تن در هکتار و خلأ عملکرد بین 1/1 تا 5/3 تن در هکتار برآورد شد (Espe et al., 2016). در مطالعهای در آرژانتین، پتانسیل عملکرد ذرت (با مدل CERES-Maize)، گندم (با مدل CERES-Wheat) و سویا (با مدل CROPGRO-Soybean) بهترتیب 6/11، 2/5 و 9/3 تن در هکتار محاسبه شد. در این مطالعه، خلأ عملکرد سویا، ذرت و گندم بهترتیب 3/1، 8/4 و 1/2 تن در هکتار گزارش شد (Merlos et al., 2015).
با توجه به محدودیت منابع در ایران و نیاز آبی زیاد گیاه ذرت، امکان افزایش تولید ذرت از طریق افزایش سطح زیر کشت وجود ندارد؛ بنابراین بهنظر میرسد که تنها راه افزایش تولید ذرت، افزایش عملکرد در واحد سطح و کاهش خلأ عملکرد از طریق بهینهسازی مدیریت تولید باشد. پژوهش حاضر با هدف برآورد پتانسیل عملکرد و خلأ عملکرد ذرت علوفهای بر اساس پروتکل اطلس جهانی خلأ عملکرد (GYGA) و با استفاده از سامانه اطلاعات جغرافیایی (GIS) و مدل SSM-iCrop2 برای اولین بار در ایران انجام شد.
مواد و روشها
برای محاسبه مقادیر خلأ عملکرد بر اساس دستورالعمل جهانی گیگا، ابتدا وضعیت فعلی گیاه ذرت علوفهای از نظر سطح زیر کشت، عملکرد و تولید با استفاده از اطلاعات سالهای 1380 تا 1394 دریافت شده از وزارت جهاد کشاورزی مورد بررسی قرار گرفت. همچنین، سهم استانهای مختلف کشور در تولید ذرت علوفهای آبی که حداقل 85 درصد تولید کشور را در بر میگیرند، بر اساس آمار سالهای 1393 تا 1395 تعیین شد (Ministry of agricultural Jihad statistic, 2017). نقشه پراکنش سطح زیر کشت ذرت علوفهای با استفاده از اطلاعات سطح زیر کشت شهرستانی (از سال 1393 تا 1395)، نقشه پراکنش زمینهای زراعی آبی و همچنین، نقشه مرز شهرستانی کشور تهیه شد. مرحله بعدی، اجرای دستورالعمل گیگا تعیین بافر (محدودهای به شعاع 100 کیلومتر به مرکزیت ایستگاه هواشناسی) بود. محدوده هر ایستگاه باید به گونهای در نظر گرفته میشد که تا حد ممکن، دارای اقلیم مشابهی باشد (Van Bussel et al., 2015). برای این منظور نیاز به مشخصات جغرافیایی محل قرارگیری ایستگاههای هواشناسی در کشور بود. اطلاعات مربوط به دادههای هواشناسی (حداقل و حداکثر دمای روزانه، تابش خورشیدی و بارندگی) و محل قرارگیری این ایستگاهها در کشور از سازمان هواشناسی کشور تهیه شد. ایستگاههای هواشناسی که بیش از یک درصد سطح زیر کشت در داخل بافر را پوشش میدادند، بهعنوان ایستگاههای هواشناسی مرجع ([11]RWS) انتخاب شدند. بر اساس پروتکل گیگا، اگر در مناطقی که زمینهای زراعی محصول مورد نظر موجود باشد اما ایستگاه هواشناسی در آنجا نباشد و یا ایستگاهی حاوی اطلاعات ثبت نشده و یا غیر قابل قبولی در آن منطقه وجود داشته باشد، در این صورت میتوان از ایستگاه جایگزینی که حاوی اطلاعات دراز مدت (حداقل 20 سال) و با کیفیت مناسب است و در نزدیکی آن ایستگاه (درون آن پهنه با کد اقلیمی یکسان) قرار دارد استفاده کرد و آن را بهعنوان ایستگاه هواشناسی مرجع فرضی[12] (RWS) در نظر گرفت (Van Wart et al., 2013). بنابراین در این مطالعه، با رعایت شرایط دستورالعمل گیگا برای ذرت علوفهای، ایستگاه هواشناسی بهبهان بهعنوان ایستگاه فرضی در نظر گرفته شد و از اطلاعات هواشناسی این ایستگاه بهجای ایستگاه انتخابی دهلران (کد 23) استفاده و به صورت HYP RWS نمایش داده شد. برای تعیین پهنههای اصلی کشت بر اساس دستورالعمل گیگا، ابتدا مناطق اقلیمی مهم ([13]CZ) شناسایی شدند و در نهایت از بین آنها، مناطق اقلیمی که بیش از پنج درصد سطح زیر کشت ذرت علوفهای را در برمیگیرند ([14]DCZ) انتخاب شدند. برای نامگذاری (یا کدگذاری) هر پهنه اقلیمی از یک عدد چهار رقمی استفاده شد. هر یک از پهنههای اقلیمی بر اساس اطلاعات، سه متغیر از هم تفکیک شدند; الف) متغیر واحد دمایی ([15]GDD)، ب) متغیر شاخص خشکی سالیانه ([16]AI) و ج) متغیر نوسانات دمای فصلی[17]. برای اطلاعات بیشتر به سایت (www.yieldgap.org/web/guest/cz-ted) مراجعه شود. در این مطالعه بهمنظور تهیه نقشه خاک، از اطلاعات HC-27 (حاصل دو پایگاه مهم اطلاعات جهانی خاک HWSD و WISE) در سطح کشور استفاده شد که نوع خاک بر اساس سه معیار بافت، عمق و حاصلخیزی (درصد کربن آلی) خاک در هر منطقه شماره گذاری شدهاند (Van Bussel et al., 2015).
رابطه 1
رابطه 2
نتایج و بحث
وضعیت جاری و استانهای مهم تولید کننده ذرت علوفهای
نتایج بهدست آمده در ایران طی سالهای 1394-1380 نشان داد که بیشترین و کمترین میانگین عملکرد علوفه بهترتیب 9/59 و 5/42 تن در هکتار بود که در سالهای 1389 و 1380 مشاهده شد (جدول 1).
جدول 1- تغییرات عملکرد، سطح زیر کشت و تولید ذرت علوفهای در ایران در سالهای 1380 تا 1394 بر اساس آمار دریافت شده از وزارت کشاورزی.
Table 1- Changes in yield, harvested area and production of forage maize in Iran during 2001 to 2015 bases on the Agricultural Ministry figure.
Production (million ton) |
Harvest area (1000 ha) |
Yield (ton ha-1) |
Year |
2.0 |
48 |
42.5 |
1380 |
3.4 |
70 |
48.6 |
1381 |
3.5 |
81 |
43.2 |
1382 |
4.2 |
96 |
44.2 |
1383 |
6.2 |
132 |
46.7 |
1384 |
6.5 |
136 |
47.8 |
1385 |
7.7 |
168 |
46.1 |
1386 |
7.3 |
161 |
45.2 |
1387 |
7.4 |
147 |
50.2 |
1388 |
7.7 |
129 |
59.9 |
1389 |
7.4 |
145 |
51.3 |
1390 |
7.4 |
149 |
50.1 |
1391 |
7.5 |
128 |
58.4 |
1392 |
9.8 |
201 |
48.6 |
1393 |
11.1 |
242 |
45.9 |
1394 |
6.6 |
135 |
48.6 |
Mean |
در مجموع متوسط میزان سطح زیر کشت، عملکرد و تولید ذرت علوفهای طی سالهای یاد شده بهترتیب 137 هزار هکتار، 49 تن در هکتار و هفت میلیون تن برآورد شد. (جدول 1). همچنین بر اساس آمار موجود در سالهای 95-1393، متوسط سطح زیر کشت ذرت 198206 هکتار و میزان تولید علوفه 3/1 میلیون تن بوده است. استانهای مهم تولید کننده ذرت علوفهای بر روی نقشه کشور به تفکیک رنگ در شکل 1 نشان داده شده است. این استانها شامل، خوزستان (14 درصد)، فارس (14 درصد)، تهران (13 درصد)، قزوین (11 درصد)، اصفهان (هشت درصد)، خراسانرضوی (هشت درصد)، اردبیل (چهار درصد)، آذربایجان غربی (سه درصد) و البرز (سه درصد) میباشند. این استانها در مجموع حدود 84 درصد تولید را در برمیگیرند و سایر استانهای کشور، 16 درصد باقی مانده را شامل میشوند (شکل 1).
شکل 1- سهم استانهای مختلف کشور در تولید ذرت علوفهای بر اساس آمار سالهای 1393 تا 1395.
Figure 1. The contributions of different provinces in maize production during 1393 to 1395.
مناطق اقلیمی و ایستگاههای هواشناسی مرجع
بر اساس نتایج بهدست آمده، کشت ذرت علوفهای در ایران در 11 منطقه اقلیمی اصلی صورت میگیرد. کل سطح زیر کشت ذرت علوفهای در این مناطق 200314 هکتار است. مناطق انتخاب شده در مجموع 88 درصد از کل سطح زیر کشت ذرت علوفهای را پوشش میدهند (جدول 3). بیشترین سطح زیرکشت ذرت علوفهای به مساحت حدود 46711 هکتار مربوط به اقلیم با کد 5003 میباشد که چهار ایستگاه هواشناسی (کرج، سبزوار، ساوه و شهرکرد) را به خود اختصاص داده است و کمترین سطح زیر کشت به مساحت 2839 هکتار مربوط به اقلیم 4102 با یک ایستگاه (نهاوند) میباشد (جدول 3). تعداد 27 ایستگاه هواشناسی مرجع بر اساس دستورالعمل گیگا در DCZهای کشت ذرت علوفهای مشخص شد (جدول 2). بیشترین و کمترین سطح زیر کشت داخل بافر بهترتیب در ایستگاه کرج با 27408 هکتار (12 درصد) و ایستگاه ساوه با 2005 هکتار (9/0 درصد) مشاهده شد (جدول 2). بر اساس نتایج حاصل از این مطالعه، پنج نوع کد خاک برای تهیه نقشهHC27 بهدست آمد (شکل 2ج، جدول 2). بیشترین سطح زیر کشت ذرت علوفهای بهترتیب مربوط به خاک های رسی با حاصلخیزی متوسط و عمق خاک 120 سانتیمتر (کد خاک پنج) و خاک های لومی با حاصلخیزی ضعیف و عمق خاک 120 سانتی متری (کد خاک 17) بود (جدول 2).
پارامتریابی و ارزیابی مدل
تعداد روز از کاشت تا رسیدگی (مرحله خمیری دانه) مشاهده شده (استخراج شده از مقالات) بین 132-71 (با میانگین 100) روز و شبیهسازی شده توسط مدل بعد از انجام پارامتریابی و واسنجی بین 141-74 (با میانگین 101) روز بهدست آمد (شکل 2الف). دامنه عملکردهای علوفه مشاهده شده بین 46 تا 109 (با میانگین 62) تن در هکتار و دامنه عملکرد شبیهسازی شده بین 95-47 (با میانگین 62) تن در هکتار بود (شکل 2ب). در مرحله پارامتریابی، جذر میانگین مربعات خطا، ضریب تغییرات و ضریب همبستگی برای روز تا رسیدگی بهترتیب هفت روز، هفت درصد و 93/0 (شکل 2الف) و برای عملکرد علوفه بهترتیب 7/1 تن در هکتار ، هشت درصد و 98/0 محاسبه شد (شکل 2ب).
برای ارزیابی مدل و با استفاده از دادههای مستقل، مقادیر روز تا رسیدگی شبیهسازی شده در برابر مقادیر مشاهده شده قرار گرفت. مقادیر بهدست آمده از مقالات بین 84 تا 132 با میانگین 101 روز و شبیهسازی شده توسط مدل 79 تا 141 با میانگین 103 روز برآورد شد (شکل 2- ج). در این مرحله، مقدار RMSE نتایج شبیهسازی شده توسط مدل در مقابل مقادیر مشاهده شده برابر 9/5 و ضریب تغییرات شش درصد بود. مقدار همبستگی مقادیر شبیهسازی شده و مشاهده شده برای این صفت برابر 96/0 محاسبه شد (شکل 2ج). عملکرد علوفه در مقالات مورد استفاده برای ارزیابی مدل بین 45 و 109 با متوسط 72 تن در هکتار و عملکرد علوفه شبیهسازی شده توسط مدل بین 47 و 108 با متوسط 73 تن در هکتار بود (شکل 2د).
جدول 2- ایستگاههای هواشناسی انتخاب شده و اطلاعات مورد نیاز آنها برای ذرت علوفهای در ایران.
Table 2. Selected reference weather stations and their information for forage maize in Iran.
The area under cultivation in each (ha-1) ((Percentage of the whole country) |
Soil code (Percentage of soil code within the buffer) |
Height (m) |
Latitude |
Longitude |
RWS |
CZ code |
Number of station |
5100 (2.2%) |
5 (15.4%), 12 (37.5%), 17 (42.1%) |
1279 |
36.26 |
50.06 |
GHAZVIN |
4003 |
1 |
2094 (0.9%) |
5(65.4%) |
1287 |
37.12 |
58.45 |
GHOOCHAN |
4003 |
2 |
2242 (1.0%) |
5 (38%), 14 (28.7), 17 (32%) |
1741 |
34.71 |
49.31 |
KOMIJAN |
4003 |
3 |
2285 (1.0%) |
12 (31.6%), 14 (35.9%), 17 (32.5%) |
2365 |
32.46 |
50.13 |
KOOHRANG |
4003 |
4 |
3004 (1.3%) |
17 (58.2%) |
1590 |
35.11 |
49.83 |
GHARGHABAD |
4003 |
5 |
2228 (1.0%) |
5 (22.7%), 12 (32.7%), 17 (42.2%) |
1678 |
34.14 |
48.41 |
NAHAVAND |
4102 |
6 |
6236 (2.7%) |
14 (69%) |
1676 |
29.93 |
53.28 |
ARSANJAN |
5002 |
7 |
4324 (1.9%) |
5 (36.2%), 14 (48.7%), 17 (15.1%) |
1642 |
30.21 |
52.42 |
DORODZAN |
5002 |
8 |
3010 (1.3%) |
17 (90%) |
950 |
35.29 |
60.56 |
TORBATEJAM |
5002 |
9 |
27408 (12.0%) |
5 (50.7%) |
1293 |
35.81 |
50.95 |
KARAJ |
5003 |
10 |
3231 (1.4%) |
5 (76.7%) |
962 |
36.21 |
57.65 |
SABZEVAR |
5003 |
11 |
2005 (0.9%) |
5 (62.3%) |
1112 |
35.08 |
50.37 |
SAVEH |
5003 |
12 |
3128 (1.4%) |
5 (72.2%) |
2049 |
32.29 |
50.84 |
SHAHREKORD |
5003 |
13 |
3550 (1.6%) |
5 (80%) |
73 |
39.60 |
47.78 |
PARSABAD |
5102 |
14 |
8492 (3.7%) |
5 (90.8%) |
101 |
39.37 |
48.32 |
BILESOWAR |
5202 |
15 |
5531 (2.4%) |
5 (68.9%) |
1596 |
29.78 |
52.70 |
ZARGHAN |
6002 |
16 |
2676 (1.2%) |
5 (62%) |
37 |
37.27 |
55.21 |
GONBAD |
6002 |
17 |
17017 (7.5%) |
5 (91.3%) |
900 |
35.24 |
52.36 |
GARMSAR |
6003 |
18 |
9470 (4.2%) |
5 (64.3%) |
879 |
34.77 |
50.86 |
GHOM |
6003 |
19 |
4655 (2.0%) |
5 (79.9%) |
1543 |
32.52 |
51.83 |
KABOOTARABAD |
6003 |
20 |
4023 (1.8%) |
5 (34.2%), *8 (19.3%), 14 (36%) |
13 |
36.85 |
54.27 |
HASHMABAD |
6102 |
21 |
2722 (1.2%) |
5 (66.9%) |
313 |
30.61 |
50.22 |
BEHBAHAN |
7003 |
22 |
2295 (1.0%) |
5 (67.9%) |
232 |
32.68 |
47.28 |
DEHLORAN (HYP) |
7003 |
23 |
2052 (0.9%) |
17 (61.7%) |
489 |
31.09 |
61.54 |
ZABOL |
7003 |
24 |
5447 (2.4%) |
17 (51%) |
23 |
31.34 |
48.74 |
AHWAZ |
8003 |
25 |
15732 (6.9%) |
17 (63.1%) |
83 |
32.25 |
48.43 |
DEZFUL(SAFIABAD) |
8003 |
26 |
3598 (1.6%) |
5 (25.2%), 8 (32%), 17 (42.8%) |
35 |
30.83 |
49.55 |
OMIDIYEH (PAYGHAH) |
8003 |
27 |
153555 (67.5%) |
|
|
|
|
|
|
( (SUM |
5=Clay soil, medium fertility, 120 cm depth
8= Clay soil, low fertility, 120 cm depth
12= Loam soil, high fertility, 60 cm depth
14=Loam soil, medium fertility, 120 cm depth
17=Loam soil, low fertility, 120 cm depth
26= Sand soil, low fertility, 120 cm depth
جدول 3- سطح زیر کشت (HA) (198206هزار هکتار)، نسبت سطح کشت شده به کل کشور(CA/WC) (درصد)، عملکرد واقعی (Ya) (تن در هکتار)، پتانسیل عملکرد (Yp) (تن در هکتار)، خلأ عملکرد (Yg) (تن در هکتار)، عملکرد نسبی (Ry%) (درصد)، درصد خلأ عملکرد (Rg%) (100 منهای درصد عملکرد نسبی)، عملکرد قابل حصول (YAtt) (80 درصد پتانسیل عملکرد)، خلأ قابل مدیریت (YE) (تن در هزار)، تولید واقعی (Pa) (هزار تن در هکتار) و تولید قابل حصول (PAtt) (هزار تن در هکتار) در اقلیمهای اصلی کشت (CZ) ذرت علوفهای در ایران. پتانسیل عملکرد توسط مدل SSM برای سالهای 1380 تا 1394 بر اساس رطوبت 70 درصد شبیهسازی شده است. HYP پس از نام هر ایستگاه هواشناسی مرجع فرضی آمده است.
Table 3. Harvested area (1000 ha), cultivated area/to the whole country (%), actual and yield potential (Ya and Yp), yield gap (Yg), Relative yield (RY), yield gap percentage (Rg%), attainable yield (YAtt), exploitable yield gap (YE), Actual production (Ap) and Attainable production (PAtt) in the main climate zonese of forage maize in Iran. Yield potential is simulated by SSM during 2001-2015 and is adjusted with 70% moisture content. –HYP hypothetical reference stations.
PAtt (1000 ton ha-1) |
Ap (1000 ton ha-1) |
YE (ton ha-1( |
YAtt (ton ha-1) |
Ry (%) |
Rg (%) |
Yg (ton ha-1) |
Yp (ton ha-1) |
Ya (ton ha-1) |
CA/WC (%) |
HA (1000 ha) |
Stations in CZ |
CZ |
1608 |
1236 |
15.2 |
65.8 |
61 |
38.6 |
31.7 |
82.2 |
50.6 |
10.7 |
48 |
GHAZVIN-GHOOCHAN-KOMIJAN-KOOHRANG-GHARGHABAD |
4003 |
236 |
148 |
30.7 |
83.0 |
50 |
49.6 |
51.4 |
103.7 |
52.3 |
1.2 |
70 |
NAHAVAND |
4102 |
1588 |
1157 |
21.2 |
78.0 |
58 |
41.7 |
40.7 |
97.5 |
56.8 |
9.0 |
81 |
ARSANJAN-DORODZAN-TORBATEJAM |
5002 |
3377 |
2401 |
20.9 |
72.3 |
57 |
43.1 |
39.0 |
90.4 |
51.4 |
20.5 |
96 |
KARAJ-SABZEVAR-SAVEH-SHAHREKORD |
5003 |
232 |
175 |
13.6 |
54.6 |
60 |
39.8 |
27.2 |
68.3 |
41.0 |
1.9 |
132 |
PARSABAD |
5102 |
464 |
358 |
12.3 |
53.9 |
62 |
38.3 |
25.8 |
67.4 |
41.5 |
3.8 |
136 |
BILESOWAR |
5202 |
1012 |
710 |
22.6 |
75.7 |
56 |
43.9 |
41.5 |
94.6 |
53.1 |
5.9 |
168 |
SHIRAZ-ZARGHAN-MARVAST-BAM-HASANABADEDARAB |
6002 |
2905 |
2012 |
22.3 |
72.6 |
55 |
44.5 |
40.4 |
90.7 |
50.3 |
17.6 |
161 |
GARMSAR-GHOM-KABOOTARABAD |
6003 |
271 |
176 |
20.6 |
58.6 |
52 |
48.1 |
35.2 |
73.2 |
38.0 |
2.0 |
147 |
HASHMABAD |
6102 |
624 |
464 |
15.5 |
60.7 |
60 |
40.4 |
30.7 |
75.9 |
45.2 |
4.5 |
129 |
BEHBAHAN-DEHLORAN (HYP)-ZABOL |
7003 |
1403 |
1037 |
14.8 |
56.6 |
59 |
40.8 |
28.9 |
70.8 |
41.8 |
10.9 |
145 |
AHWAZ-DEZFUL(SAFIABAD)- OMIDIYEH(PAYGAH) |
8003 |
15590 |
11220 |
19.2 |
68.5 |
58 |
42.4 |
36.3 |
85.6 |
49.3 |
88 |
149 |
|
National estimate |
جذر میانگین مربعات برابر 3/5 تن در هکتار، مقدار ضریب همبستگی 93/0 و ضریب تغییرات هفت درصد برآورد شد. با توجه به شاخص های آماری، ارزیابی مدل نشان داد که دقت مدل فراتر از قابل قبول و در حد خوب تا عالی بود. توانایی بالای مدل SSM-iCrop2 در شبیهسازی گیاهان دیگری مانند گندم برای ایران (Soltani & Sinclair, 2015., Zahed et al., 2019) و آمریکا (Lollato et al., 2017)، سویا در آفریقا (Merlos et al., 2015)، آمریکا (Sinclair et al., 2010) و ایران (Nehbandani et al., 2017)، سورگوم در استرالیا (Sinclair et al., 2005)، جو دیم در ایران (Alasti et al., 2020) و سیبزمینی در ایران (Dadrasi et al., 2020) گزارش شده است.
شکل 2- روزهای مشاهده شده تا بلوغ (روز) و عملکرد (تن در هکتار) حاصل از داده های آرمایشی در مقایسه با مقادیر شبیه سازی شده با مدل SSM-iCrop2 که برای پارامترسازی (A و B) و اعتبارسنجی (ج و د) استفاده شد. عملکردها بر اساس رطوبت 70 درصد محاسبه می شوند. خط 1:1 و خطوط انحراف 20 درصد نیز نشان داده شده است.
Figure 2- The observed days to maturity (day) and yield (ton ha-1) were obtained from the experimental data against the simulated values by SSM-iCrop2 model that was used for A and B: parameterization; C and D: validation. The yields are calculated based on a moisture content of 70%. 1:1 line and 20% deviation lines are also shown.
عملکرد واقعی
محاسبات انجام شده بر اساس دستورالعمل گیگا نشان داد که در دوره زمانی 15 ساله 1394-1380 دامنه عملکرد واقعی ذرت علوفهای در سطح ایستگاه بین 38 تن در هکتار (ایستگاه حسنآباد با کد 21) و 5/58 تن در هکتار (ایستگاه ارسنجان با کد هفت) با متوسط 2/49 تن در هکتار بود (جدول 3، شکل 3الف). بیشترین عملکرد واقعی ذرت علوفهای دراستانهای فارس، شمال شرقی استان سیستان و بلوچستان و استان البرز مشاهده شد و کمترین آن در استان گلستان، شمال استان اردبیل و جنوب استان خوزستان بود (شکل 3الف). عملکرد واقعی در سطح اقلیم از 38 تا 8/56 با میانگین 5/46 تن در هکتار قرار داشت که بهترتیب مربوط به اقلیمهای 5002 و 6102 بود (جدول 3). دامنه تغییرات عملکردهای واقعی گزارش شده توسط وزارت کشاورزی طی این 15 سال (2015-2001) برای ذرت علوفهای بین5/42تا 9/59 (با میانگین 6/48) تن در هکتار و محاسبه شده بر اساس دستورالعمل گیگا بین 8/42 و 8/63 (با میانگین 3/49) تن در هکتار برآورد شد. ضریب همبستگی (96/0)، جذر میانگین مربعات خطا (9/1 تن در هکتار) و ضریب تغییرات (9/3 درصد) بهدست آمده از مقایسه عملکردهای واقعی محاسبه شده بر اساس دستورالعمل گیگا و عملکردهای واقعی گزارش شده توسط وزارت کشاورزی برای ذرت علوفهای نشان داد که با استفاده از دستورالعمل گیگا میتوان عملکرد این گیاه را با دقت بسیار خوبی برای کشور محاسبه نمود (شکل2د). دقت بالای پروتکل گیگا برای محاسبه عملکرد واقعی گندم در استرالیا (Gobbett et al., 2017)، سویا، ذرت و گندم در آرژانتین (Merlos et al., 2015) و گندم، جو دیم، سیبزمینی و چغندر قند در ایران (Zahed et al., 2019; Alasti et al., 2020; Dadrasi et al., 2020; Mohammadzadeh et al., 2021) گزارش شده است.
شکل 3- الف: نقشه عملکرد واقعی (تن در هکتار); ب: پتانسیل عملکرد (تن در هکتار); ج: خلأ عملکرد (تن در هکتار) در ایستگاههای هواشناسی مرجع کشت ذرت علوفهای کشور که با مدل SSM برای سالهای 1380 تا 1394 برآورد شده و بر اساس 70 درصد رطوبت تصحیح شده است (اعداد داخل نقشه شماره ایستگاه هواشناسی را نشان میدهند که توضیح ان در جدول 2 آورده شده است; د: میانگین عملکرد واقعی (تن در هکتار) کشوری گزارش شده توسط سازمان جهاد کشاورزی در مقابل عملکرد واقعی کشوری محاسبه شده توسط روش گیگا در سالهای 1380 تا 1394برای ذرت علوفهای.
Figure 3. A: Actual yield (ton ha-1); B: yield potential (ton ha-1); C: Yield gap (ton ha-1) of maize in reference weather stations areas in Iran estimated by the SSM model for the years 2001 to 2015 and corrected based on 70% moisture (Values in the parentheses indicate station number which is described in Table 2); D: the average actual yield (ton ha-1) of the country reported by Ministry of Agriculture versus the actual yield of the country calculated by the GYGA method for forage maize. Time period is 2001 to 2015. 1:1 line (presented line) and 20% deviation lines are dotted.
پتانسیل عملکرد
نتایج این مطالعه نشان داد که پتانسیل عملکرد ذرت علوفهای در سطح ایستگاه بین 9/63 تن در هکتار (ایستگاه امیدیه با کد 27) و 3/104 تن در هکتار (ایستگاه کبوترآباد با کد 20) با متوسط 6/84 تن در هکتار برآورد شد (جدول 3، شکل 3ب). بیشترین پتانسیل عملکرد ذرت علوفهای در مناطق واقع در استانهای اصفهان، فارس، همدان و شرق استان خراسان رضوی مشاهده شد و کمترین آن مربوط به شمال استان اردبیل (دشت مغان) و استان خوزستان بود (شکل 3ب). پتانسیل عملکرد در اقلیمهای اصلی بین 4/67 و 7/103 با میانگین 6/85 تن در هکتار قرار داشت. در مناطق اقلیمی 4102 و 5202 نیز بالاترین و پایینترین میزان پتانسیل عملکرد مشاهده شد (جدول 3). نتایج مورد بررسی در اقلیمهای اصلی نشان داد که رابطه معنادار معکوسی (65/0=r، 05/0p<) بین پتانسیل عملکرد و دمای حداقل (بین 14 تا 24 با میانگین 19 درجه سانتیگراد) در طول دوره رشد ذرت علوفهای وجود دارد. بالاتر رفتن دمای حداقل که مربوط به نزدیکی صبح و قبل از طلوع آفتاب است به منزله گرمتر بودن شب در آن اقلیم و افزایش تنفس شبانه است که این امر موجب کاهش پتانسیل عملکرد شده است (شکل 5الف). این در حالی است که افزایش دریافت تششع تجمعی در هر سه مرحله رشدی (تششع دریافتی تجمعی از کاشت تا رسیدگی (SRADt ê)، از کاشت تا پر شدن دانه (SRAD2 c) و شروع پر شدن دانه تا رسیدگی (SRAD3Õ)) موجب افزایش پتانسیل عملکرد در ذرت علوفهای شده است (شکل 5ب). بر این اساس، مناطق اقلیمی که در آنها گیاه با درجه حرارتهای بالاتر از حد آستانه مواجه میشود (شکل 4-الف ) و یا میزان تششع کمتری را در طول فصل رشد دریافت میکند (شکل 4ب) دارای عملکردهای کمتری بودند (شکل 4د ). از طرفی رابطه خطی معنیداری بین طول دوره رشد با پتانسیل عملکرد در مناطق اصلی کشت ذرت علوفهای (91/0=r، 01/0p<) وجود داشت (شکل 5ج). رابطه مثبت بین این دو صفت میتواند ناشی از فرصت بیشتر برای جذب مقدار بیشتر تششع دریافتی توسط گیاه برای فتوسنتز و تولید محصول باشد. بالاتر بودن عملکرد علوفه در اقلیم 4102 ( 74/103 تن در هکتار) (شکل 4د) را میتوان به شرایط دمایی مطلوب در طول فصل رشد (دمای حداقل 15 و حداکثر 33 درجه سانتیگراد) (شکل 4الف)، دریافت بیشترین تششع تجمعی در طول فصل رشد (3206 مگاژول بر متر مربع در سال) (شکل 4ب) و فصل رشد طولانیتر (123 روز) (شکل 4ج) در مقایسه با دیگر مناطق اقلیمی نسبت داد. پایینتر بودن میانگین دمای حداکثر از حد مطلوب (31 درجه سانتیگراد) (شکل 4الف)، دریافت کمترین تابش تجمعی در طول فصل رشد (1907 مگاژول بر متر مربع در سال) (شکل 4ب) و طول فصل رشد کوتاهتر (99 روز) (شکل 4ج) علت اصلی پایینتر بودن عملکرد علوفه در اقلیم 5202 در مقایسه با اقلیمهای دیگر است (شکل 4د).
شکل 4- الف: دمای حداقل و حداکثر در طول دوره رشد; ب: مقدار تششع دریافتی تجمعی در مراحل مختلف رشد (تششع دریافتی تجمعی از کاشت تا رسیدگی (SRADt ê)، از کاشت تا پر شدن دانه (SRAD2 c)، شروع پر شدن دانه تا رسیدگی (SRAD3Õ)); ج: روز تا رسیدگی محصول; د: پتانسیل عملکرد در اقلیمهای اصلی ذرت علوفهای.
Figure 4. A: minimum and maximum temperatures from planting to crop ripening; B: amount of cumulative received radiation at different stages of growth (cumulative incoming radiation from planting until ripening (SRADt ê), from planting until seed filling (SRAD2 ), onset of grain filling until maturity (SRAD3Õ); C: growth period length; D: yield potential in the main climates of forage maize cultivate.
از آنجای که میزان بارندگی، تأثیر مثبتی بر عملکرد محصولات آبی ندارد، بیشتر تغییرات عملکرد ذرت در مناطق اقلیمی مختلف میتواند به دلیل نوسانات دما و تابش باشد ((Kim & Reddy, 2004. بهطورکلی، افزایش دما تا حد بهینه با افزایش سرعت رشد گیاه همراه است و با فراتر رفتن دما از حد آستانه، به علت کوتاه شدن مراحل فنولوژیک گیاه، کاهش تششع جذبی، افزایش سرعت تنفس شبانه و کاهش فتوسنتز کاهش خواهد یافت. در همین ارتباط Mera et al. (2006) گزارش کردند که دماهای بالاتر از حد مطلوب، بیشترین اثر منفی را بر گلدهی ذرت دارد و با کاهش درصد و دوره تلقیح گلها، موجب کاهش عملکرد دانه میشود. نتایج آنها نشان داد که افزایش دما به میزان دو درجه سانتیگراد، باعث کاهش طول دوره گلدهی ذرت از 10 به هشت روز میشود. در آزمایش دیگری Meza et al. (2008) با بررسی اثر تغییر دما بر عملکرد و مراحل فنولوژیکی ذرت بیان کردند که در محدوده 10 تا 35 درجه سانتیگراد، افزایش دما باعث افزایش سرعت نمو ذرت میشود، اما دمای بالاتر از 41 درجه سانتیگراد، سرعت نمو را کاهش داده و باعث اختلال در رشد گیاه میشود. در پژوهشی مشاهده شد که با افزایش درجه حرارت به میزان یک درجه سانتیگراد، مدت زمان لازم تا گلدهی و آغاز دوره پر شدن دانه بهترتیب 16 و 14 درصد کاهش یافت (Byjesh et al., 2010). بنابراین بالاتر رفتن دما از حد آستانه، علاوه بر موارد یاد شده، موجب کاهش طول دوره رشد، شاخص سطح برگ و دوام سطح برگ ذرت شده است که نهایتا منجر به کاهش عملکرد محصول میشود (Byjesh et al., 2010). با توجه به موارد ذکر شده بهنظر میرسد که میتوان با انتخاب مناطق اقلیمی مناسب برای کشت ذرت علوفهای (4102، 5002 و 6002)، میزان عملکرد علوفه در سطح ملی را افزایش داد.
خلأ عملکرد
میانگین خلأ عملکرد ذرت علوفهای در دوره 1394-1380 در ایران، 3/36 تن در هکتار برآورد شد. بیشترین میزان درصد خلأ عملکرد (100 منهای درصد عملکرد نسبی) با میانگین 6/49 تن در هکتار مربوط به اقلیم 4102 (ایستگاه نهاوند) و کمترین آن با میانگین 3/38 تن در هکتار مربوط به اقلیم 5202 (ایستگاه بیلسوار) بود (جدول 3). متوسط عملکرد نسبی (نسبت عملکرد واقعی به پتانسیل عملکرد ضرب در 100) در اقلیمهای اصلی تولید ذرت در کشور 58 درصد با دامنه 50 تا 62 درصد بود که به معنی وجود 42 درصد خلأ عملکرد با دامنه 38 تا 50 درصد است (جدول 3). خلأ عملکرد قابل مدیریت (اختلاف بین عملکرد قابلحصول و عملکردهای واقعی) در اقلیمهای اصلی تولید ذرت در ایران 2/19 با دامنه 3/12 تا 7/30 تن در هکتار برآورد شد (جدول 5). نتایج بهدست آمده حاکی از آن است که کشاورزان، 38 تا 50 درصد از پتانسیل عملکرد را از دست میدهند و به بیان دیگر فقط 50 تا 62 درصد از ظرفیت عملکرد ارقام فعلی ذرت را تولید میکنند. در پژوهشی با استفاده از پروتکل گیگا و مدل شبیهسازی SSM-iCrop2، میانگین پتانسیل عملکرد و خلأ عملکرد برای 17منطقه اصلی تولیدکننده جو دیم در ایران بهترتیب 7/2 و 7/1 تن در هکتار تخمین زده شد (Alasti et al., 2020). در تحقیق دیگری که بر اساس دستورالعمل گیگا و مدل SSM-iCrop2 انجام شد، 28 ایستگاه هواشناسی و 13 منطقه اقلیمی اصلی برای چغندر قند در ایران مشخص شد. در این مطالعه، عملکرد واقعی و پتانسیل و خلأ عملکرد بهترتیب 47، 103و 56 تن در هکتار محاسبه شد (Mohammadzadeh et al., 2021). خلأ عملکرد ذرت دانهای در جنوب شرقی آسیا برای 65 مکان از 13 منطقه اصلی تولید کننده ذرت در کشورهای اندونزی، ویتنام و فلیپین برای سالهای 2004 تا 2008 حدود 9/0 تن در هکتار محاسبه شد (Pasuquin et al., 2014). در مطالعه Liu et al. (2017)، پتانسیل عملکرد ذرت دانهای طی شرایط تشعشع محدود (Yp) و آب محدود (Yw) در چهار منطقه اقلیمی اصلی کشور چین بهترتیب 2/14 و 7/10 تن در هکتار برآورد شد. آنها خلأ عملکرد در شرایط کشت آبی و دیم را بهترتیب 42 و 35 درصد گزارش کردند. در گزارش دیگری و بر اساس پروتکل گیگا، پتانسیل عملکرد برنج (با استفاده از مدل ORYZA)، ذرت دانهای (با استفاده از مدل Hybrid-Maize) و گندم آبی (با استفاده از مدل WOFOST) در بنگلادش بهترتیب 7/11، 4/11 و 5/5 تن در هکتار و خلأ عملکرد بهترتیب 61-45، 65-30 و 65-47 درصد گزارش شد (Timsina et al., 2018).
نتیجهگیری کلی
در این مطالعه، اطلس خلأ عملکرد ذرت علوفهای برای ایران تهیه و توان تولید ذرت علوفهای آبی در کشور برآورد شد. بر اساس یافتههای این مطالعه، تولید ذرت در ایران در 11 منطقه اقلیمی اصلی (پوشش 88 درصدی) انجام شد. در این مناطق، دامنه عملکردهای واقعی از 38 تا 8/56 (بهطور متوسط 3/49) و پتانسیل عملکرد از 4/67 تا 7/103 (بهطور متوسط 6/85) تن در هکتار متغیر بود. این نتایج حاکی از وجود 8/25 تا 4/51 (و بهطور متوسط 3/36) تن در هکتار (معادل 38 تا 50 و بهطور متوسط 42 درصد) خلأ عملکرد در ایران میباشد. همچنین، عملکرد نسبی در مناطق اقلیمی اصلی تولید ذرت علوفهای 50 تا 62 درصد و خلأ عملکرد قابل مدیریت 8/14 تا 6/22 (به طور متوسط 2/19) تن در هکتار بود. به بیان دیگر، با بهینهسازی مدیریت تولید و حذف خلأ عملکرد قابل بهرهبرداری میتوان عملکرد ذرت علوفهای در ایران را از 49 تن در هکتار فعلی به 68 تن در هکتار و تولید علوفه ذرت را از 2/11 میلیون تن فعلی به 6/15 میلیون تن افزایش داد.
REFERENCES
[1] Potential Yield
[2] Actual Yield
[3] Yield Gap
[4] Geographic Information Systems
[5] Environmental Policy Integrated Climate
[6] Crop Environment REsource Synthesis
[7] WOrld FOod STudies
[8] Cropping Systems Simulation Model
[9] Maize Simulation Model
[10] Global Yield Gap Atlas
[11]Reference weather stations
[12] Hypothetical RWS (HYP RWS)
[13]Climate zone
[14]Designated climate zone
[15]Growing degree days (GDD)
[16]Annual aridity index (AI)
[17]Temperature seasonality
REFERENCES