نوع مقاله : مقاله پژوهشی
نویسندگان
1 گروه کشاورزی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد گرگان،گرگان، ایران
2 گروه زراعت، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان،گرگان،ایران
3 بخش تحقیقات علوم زراعی-باغی، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان گلستان، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، گرگان، ایران
چکیده
کلیدواژهها
عنوان مقاله [English]
نویسندگان [English]
In order to investigate the effects of nitrogen rate and time of irrigation on the grain yield and yield components of wheat, an experimental was conducted as split plot based on randomized complete block design with four replications in the research farm of Aliabad Katoul Emam Khomeini agriculture high school during 2018-2019 and 2019-2020. Irrigation time was in the main plots (no irrigation and irrigation at 33and 70 zadoks stages) and nitrogen rate was in the sub plot (zero, 57.5 and 115 kg N/ha from urea source). Significant interaction was not observed between irrigation treatments and nitrogen rates in almost all traits. The highest yield was obtained using a supplementary irrigation in 70 Zadox stage and 115 kg of pure nitrogen treatments. Grain yield had a positive correlation with biological yield, spike length snd weight, number of seeds per spike and seed weight per spike. Factor analysis revealed that the first two factors explained 74.5% of the total variation. The results of stepwise regression analysis showed that only the spike weight entered the model and justified 80.7% of the grain yield variation alone.
کلیدواژهها [English]
مقدمه
گندم با شرایط متنوع آب و هوایی سازگاری بسیار بالایی دارد و بنابراین در سطح وسیعی در سراسر جهان کشت میشود. یک پنجم کل کالری جهان از گندم تامین میشود و بنابراین در امنیت غذایی جهان نقش بسیار مهمی دارد (Reynolds et al., 2010). بر اساس آمار سازمان خواروبار جهانی (FAO) در سال 2019، میزان کل تولید گندم در جهان 765769635 تن و سطح زیر کشت آن 215901958 هکتار بود. همچنین میزان کل تولید گندم در ایران 15550000 تن و سطح زیر کشت آن 8097016 هکتار است (FAO, 2019). عملکرد گندم مانند بسیاری از محصولات دیگر بهوسیله عوامل ژنتیکی و شرایط محیطی کنترل میشود. خشکی یکی از مهمترین فاکتورهای محدود کننده رشد گیاهان زراعی در بسیاری از مناطق دنیا میباشد (Souri & Hatamian, 2019; Ahmadi & Souri, 2019 ).
نیتروژن یکی از مهمترین عناصر معدنی مورد نیاز گیاهان است که بیشتر از هر عنصر معدنی دیگر رشد، نمو و عملکرد محصول را تحت تأثیر قرار میدهد. در اکثر مناطق کشاورزی دنیا، محدودیت آب و همچنین کمبود نیتروژن در انتهای فصل رشد، دو عامل محدود کننده اصلی عملکرد گندم میباشند (Aghaye Noroozlo et al., 2019; Mohammadipour & Souri, 2019). در حدود 40 درصد مزارع گندم در کشورهای در حال توسعه، آبیاری میشوند و کارآیی استفاده از مواد غذایی در شرایط آبی، کمتر از استانداردهای بینالمللی است. در مناطقی که با محدودیت آب روبرو هستند، آبیاری تکمیلی میتواند کمبود بارندگیهای فصلی را جبران کند و تولید رضایتبخش و پایداری را ایجاد نماید (IAEA, 2000).
حدود دو سوم کل کودهای مصرفی در کشورهای در حال توسعه نیتروژن است؛ بنابراین کشاورزان هر ساله هزینه زیادی بابت تأمین کودهای نیتروژن پرداخت میکنند. مصرف بهینه کودهای نیتروژن، علاوه بر صرفهجویی اقتصادی، در حفاظت از محیطزیست نیز کمک شایانی خواهد کرد(Souri et al., 2019).
آبیاری تکمیلی و کاربرد تقسیطی کود نیتروژن در هنگام نیاز گیاه، نقش مؤثری در افزایش کارایی نیتروژن دارند؛ بنابراین مدیریت اشتباه در آبیاری یا در مصرف کودهای نیتروژن، کارآیی دیگری را کاهش میدهد (Heidarpour & Talaee, 2017).
در پژوهشی سه ساله گزارش شد که رابطه بین نیتروژن مصرفی با عملکرد دانه گندم، از معادله رگرسیون درجه دوم پیروی میکند و مصرف 80 کیلوگرم نیتروژن خالص در هکتار، برای دستیابی به عملکرد دانه بهینه تعیین شد. همچنین از میان تیمارهای آبیاری تکمیلی، 50 میلیمتر آبیاری در مرحله گلدهی گندم نسبت به بدون آبیاری، عملکرد دانه را 43 درصد افزایش داد (Heidarpour & Talaee, 2017). همچنین گزارش شد که مقدار مصرف نیتروژن بر ارتفاع ساقه، طول پدانکل، طول سنبله، تعداد دانه در متر مربع، عملکرد سنبله و کارآیی مصرف نیتروژن تأثیر معنیداری داشت (Mirzakhani, 2019). در پژوهشی که با هدف ارزیابی ویژگیهای رشدی، عملکرد و اجزای عملکرد گندم و جو در شرایط تنشهای آبی و نیتروژن انجام شد، تنش آبی و کمبود نیتروژن، باعث کاهش کلیه صفات از جمله کاهش 50 درصدی در عملکرد دانه شد. بیشترین آسیب ناشی از تنش آبی و نیتروژن، به عملکرد دانه در هکتار به میزان 94/48 درصد تعلق داشت و با در نظر گرفتن تغییرات سایر صفات میتوان استنباط کرد که این آسیب، ناشی از کاهش شدید اجزای عملکرد (تعداد دانه در سنبله، وزن هزار دانه و تعداد سنبله بارور در متر مربع) میباشد
(Radaei Alamoli et al., 2020). در پژوهشی دیگر، اثر مقادیر مختلف آبیاری تکمیلی همراه با مقادیر مختلف نیتروژن روی رقم سبلان مورد بررسی قرار گرفت. عملکرد در شرایط دیم، تحت تأثیر میزان و توزیع بارندگیهای فصلی است. کارآیی استفاده از آب و نیتروژن بهطور معنیداری با آبیاری تکمیلی افزایش یافت. در شرایط آبیاری محدود، حداکثر کارآیی استفاده از آب زمانی حاصل شد که 60 کیلوگرم نیتروژن در هکتار همراه با یک سوم آبیاری کامل انجام شد (Tavakkoli & Oweis, 2004). در پژوهشی که در سال 2014 و با هدف بررسی تاثیر زمان آبیاری تکمیلی و میزان مصرف کود نیتروژن انجام شد گزارش شد که تیمار 200 میلیمتر آبیاری (100 میلیمتر 30 روز پس از کاشت و 100 میلیمتر 45 روز پس از کاشت) و 120 کیلوگرم نیتروژن در هکتار، بهترین ترکیب تیماری بود (Shirazi et al., 2014).
پژوهشی به مدت سه سال بهمنظور بررسی اثر آبیاری تکمیلی و کود نیتروژن بر عملکرد و اجزای عملکرد گندم انجام شد. صفات ارتفاع بوته، شاخص سطح برگ و عملکرد زیستی بهوسیله آبیاری تکمیلی و میزان مصرف کود نیتروژن تحت تأثیر قرار گرفتند. اثر متقابل نیتروژن و آبیاری تکمیلی بر عملکرد دانه، تأثیر معنیداری داشت. نتایج این پژوهش نشان داد که در شرایط محدودیت آب آبیاری، حداکثر کارایی استفاده از آب با مصرف 98 کیلوگرم نیتروژن در هکتار به همراه آبیاری تکمیلی به میزان 156 میلیمتر بدست آمد (Montazar & Mohseni., 2011). کشور ما یکی از مناطق خشک و شاخص دنیاست که نیازمند مدیریت بهینه استفاده از منابع، مخصوصاً منابع محدود آب برای تولید محصولات کشاورزی است. استفاده از روشهایی مانند کم آبیاری، روش آبیاری محدود و دیگر تکنیکهای موجود میتوانند در این زمینه موثر و مفید باشند (Hatamian et al., 2019; Zargar Shooshtari et al., 2020).
نیتروژن در تغذیه گیاهان نقش کلیدی ایفا میکند و به میزان زیادی توسط گیاه مصرف میشود؛ با این وجود، همواره با کمبود نیتروژن مواجه هستیم. کمبود نیتروژن پس از تنش خشکی، دومین عامل اصلی محدود کننده عملکرد در دیمزارهاست. بهدلیل نقش مهم نیتروژن در تغذیه گیاه و کمبود نیتروژن در خاک، مدیریت منابع نیتروژن نقش بسیار مهمی در میزان تولید محصول خواهد داشت. با افزایش مصرف نیتروژن، تولید ماده خشک و عملکرد دانه افزایش مییابد، اما در برخی پژوهشها گزارش شده است که در شرایط تنش آبی شدید، با افزایش مصرف نیتروژن عملکرد دانه کاهش مییابد (Aouragh., 2005; Rusan et al., 2005 El Mejahed & ). در شرایط استان گلستان، نیاز آبی بخش قابل توجهی از دوره رشد گندم (بیش از 65 درصد دوره رشد) بهوسیله عامل غیر قابل کنترل باران تامین میشود. پراکنش نامنظم باران و دمای بالای هوا باعث شده است که آب مهمترین عامل محدود کننده تولید محصولات کشاورزی باشد. آبیاری در بیشتر موارد، منجر به افزایش عملکرد گندم میشود. غیر قابل کنترل بودن عوامل اقلیمی، مدیریت آبیاری گندم را با مشکل جدی مواجه نموده است؛ به همین دلیل، ضمن اینکه در بیشتر موارد به بیشینه مقدار خود نمیرسد، تولید نیز از پایداری لازم برخوردار نیست (Kiani & Nourinia., 2015). در ایران بیش از 65 درصد کودهای مصرفی را کودهای نیتروژن تشکیل میدهند که با توجه به تولید 76 میلیون تن محصولات کشاورزی، کارایی آن بسیار پایین است. مصرف بیرویه کودهای نیتروژن، باعث آلودگی آبهای زیرزمینی میشود؛ بنابراین بکارگیری روشهای مدیریتی که بر اساس افزایش کارایی نیتروژن و آب استوار باشد، میتواند باعث افزایش تولیدات کشاورزی شود (Kougar & Malakouti, 2006). هدف از اجرای این پژوهش، بررسی تأثیر زمان آبیاری تکمیلی و مقدار نیتروژن و اثر متقابل آنها بر عملکرد و اجزای عملکرد دانه و تعیین زمان مناسب آبیاری تکمیلی و مقدار بهینه نیتروژن مصرفی بهمنظور رسیدن به بهترین کارایی مصرف نیتروژن است.
مواد و روشها
این آزمایش طی دو سال زراعی 98-1397 و 99-1398 در مزرعه تحقیقاتی هنرستان کشاورزی امام خمینی (ره) واقع در روستای حاجیکلاته از توابع شهرستان علی آباد کتول (با عرض جغرافیایی 37 درجه و 33 دقیقه شمالی و طول جغرافیایی 54 درجه و 53 دقیقه شرقی و با ارتفاع 61 متر از سطح دریا) انجام شد. آزمایش بهصورت کرتهای خرد شده و در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی و با چهار تکرار اجرا شد. در این پژوهش، آبیاری تکمیلی به عنوان فاکتور اصلی در سه سطح عدم آبیاری، آبیاری در مرحله 33 زدوکس (پایان ساقهدهی) و آبیاری در مرحله 70 زدوکس (پایان گلدهی) و کود نیتروژن به عنوان فاکتور فرعی در سه سطح عدم مصرف، مصرف 5/57 کیلوگرم نیتروژن خالص (نصف مقدار توصیه شده بر اساس آزمون خاک) و مصرف 115 کیلوگرم نیتروژن خالص (مقدار توصیه شده بر اساس آزمون خاک) در هکتار بود که از منبع اوره تأمین شد. مرحله 33 زدوکس، مصادف با انتهای ساقه رفتن گیاه است. در سالهای زراعی اول و دوم، مزرعه بهترتیب در تاریخهای 19 و 26 اسفندماه در این مرحله قرار داشتند. به دلیل افزایش دمای هوا و افزایش سرعت رشد گیاهان در این مرحله، میزان تبخیر و تعرق و نیاز آبی گیاه افزایش مییابد. مرحله 70زدوکس مصادف با پایان گلدهی و شروع دانهبندی است. در این مرحله به دلیل افزایش دمای هوا و افزایش میزان تبخیر و تعرق، گیاه بیشترین نیاز آبی را دارد (McKenzie & Woods., 2011).
کود نیتروژن در چهار مرحله، قبل از کاشت، پنجه زنی، ساقهروی و مرحله سنبلهدهی استفاده شد. آبیاری با استفاده از سیستم تحت فشار و نوار تیپ انجام شد و عمق آبیاری بر اساس درصد رطوبت وزنی خاک در ناحیه ریشه و بر اساس رابطه (1) برآورد شد (Jafari et al., 2009).
رابطه (1)
در این رابطه، I: عمق آبیاری برحسب سانتیمتر، FC: حد ظرفیت زراعی بر حسب درصد رطوبت وزنی خاک، : در صد رطوبت وزنی خاک قبل از آبیاری، D: عمق نفوذ ریشه و BD: درصد رطوبت وزنی خاک در ناحیه ریشه بر حسب گرم بر سانتیمتر مکعب است.
بهمنظور تعیین میزان حجم ورودی آب به داخل هر کرت، دبی ورودی آب به داخل هر کرت با استفاده از روش حجمی محاسبه شد. بدین منظور از یک لوله پلی اتیلن سایز 90 میلیمتر با شیب مناسب استفاده شد و یک ردیف از تیپ آبیاری در داخل لوله قرار گرفت. در انتهای لوله، یک چاله حفر شد و سطلی بهمنظور جمعآوری آب در آن قرار گرفت. با استفاده از زمانسنج و استوانه مدرج، دبی ورودی به هر کرت محاسبه شد و مدت زمان آبیاری برای رسیدن به حد ظرفیت زراعی تعیین شد. ابتدا در آبانماه زمین شخم زده شد و در آذرماه در دو مرحله، زمین دیسک زده شد. سپس میزان توصیهشده کودهای فسفر (220 کیلوگرم در هکتار سوپر فسفات تریپل) و پتاس (130 کیلوگرم در هکتار سولفات پتاسیم) بر اساس آنالیز خاک و قبل از کاشت استفاده شد (جدول 1). بیشینه، کمینه و میانگین ماهانه درجه حرارت هوا، بارندگی و تبخیر و تعرق مرجع در سال زراعی 1397-1398 و 1398- 1399 در جدول 2 آمده است.
جدول 1- ویژگیهای فیزیکی و شیمیایی خاک مزرعه آزمایشی (عمق صفر-30 سانتیمتر).
Table 1. Physiochemical characteristics of the experimental field soil (0-30 cm depth).
Soil texture |
K(ava)ppm |
P(ava)ppm |
%Total.N |
Organic matter (%) |
PH |
EC |
Silty-Clay-Loam |
228 |
4.2 |
0.16 |
1.56 |
7.6 |
1.4 |
در تاریخ 20/9/1397 کشت سال اول و در تاریخ 11/9/1398 کشت سال دوم، بهوسیله دستگاه خطیکار غلات و به میزان 135 کیلوگرم در هکتار انجام شد. فاصله ردیفها 18 سانتیمتر، ابعاد کرتها 5/2 در چهار متر، فاصله بین تکرارها سه متر و فاصله بین کرتهای اصلی دو متر بود. در این پژوهش از لاین 91-17 که با نام تجاری کلاته ثبت شده است و از بخش زراعی-باغی مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان گلستان تهیه شده بود استفاده شد. رقم کلاته یکی از برترین ژنوتیپهای بهاره منطقه از نظر سازگاری و میزان عملکرد است. این ژنوتیپ از آنجا که نیاز به دوره سرمایی برای ورنالیزاسیون ندارد، یک رقم بهاره میباشد و در نواحی گرم و مرطوب سواحل خزر در پاییز کشت میشود. مبارزه با علفهایهرز در مرحله پنجه زنی، بهوسیله 2-4-D + ام سی پی آ شرکت شیماگرو و با غلظت یک لیتر در هکتار برای علفهای پهن برگ و کلودینافوپ پروپارژیل شرکت پاک سم با غلظت یک لیتر در هکتار برای باریک برگها انجام شد. همچنین در فروردین و اردیبهشتماه، مزرعه طی دو مرحله با غلظت یک لیتر در هکتار قارچکشهای تیلت و فولیکور که از شرکت آریا شیمی تهیه شدند سمپاشی شد.
جدول 2- بیشینه، کمینه و میانگین ماهانه درجه حرارت هوا، بارندگی و تبخیر و تعرق مرجع در سال زراعی 1397-1398 و 1398-1399
Table 2. Maximum, minimum, and mean monthly air temperature, rainfall and penman-monteith reference evapotranspiration (ET0) in 2018-2019 and 2019-2020.
Sunshine hours |
ETo(mm) |
Rain(mm) |
Tmean(oC) |
Tmin(oC) |
Tmax(oC) |
month |
Year |
103.3 |
38.3 |
51.2 |
11.9 |
7.8 |
16.0 |
December |
2018 |
140.7 |
36.3 |
120.7 |
10.0 |
4.7 |
15.2 |
January |
2019 |
139.1 |
30.7 |
158.9 |
9.0 |
4.3 |
13.6 |
February |
|
153.2 |
61.9 |
148.5 |
11.3 |
5.9 |
16.7 |
March |
|
120.0 |
56.9 |
93.2 |
14.1 |
9.7 |
18.5 |
April |
|
210.5 |
113.7 |
38.0 |
19.8 |
13.8 |
25.8 |
May |
|
264.9 |
215.6 |
7.8 |
26.7 |
20 |
33.4 |
June |
|
140.0 |
25.2 |
30.3 |
10.5 |
5.8 |
15.2 |
December |
|
138.4 |
33.5 |
26.3 |
9.5 |
4.6 |
14.3 |
January |
2020 |
180.7 |
41.1 |
91.6 |
8.9 |
3.4 |
14.5 |
February |
|
142.4 |
51.2 |
58.3 |
11.5 |
6.7 |
16.3 |
March |
|
100.4 |
40 |
101.1 |
12.2 |
8.1 |
16.2 |
April |
|
179.4 |
121.3 |
60.4 |
19.0 |
13.2 |
24.8 |
May |
|
290.8 |
219.9 |
13.2 |
26.2 |
18.6 |
33.8 |
June |
برای مبارزه با آفات سن گندم و سوسک برگخوار لما نیز در اردیبهشتماه از سم فنیتریتیون شرکت پاک سم و با غلظت 2/1 لیتر در هکتار استفاده شد. در زراعت گندم بهطور معمول از علفکشها و قارچکشها استفاده میشود. صفات روز تا سنبلهدهی و روز تا رسیدگی فیزیولوژیک ثبت شد. ارتفاع بوته بهصورت ارتفاع از سطح خاک تا نوک سنبله اصلی بدون اندازه گرفتن ریشک در زمان رسیدگی فیزیولوژیک و بر حسب سانتیمتر با استفاده از خط کش ثبت شد. برای اندازه گیری عملکرد و اجزای عملکرد بعد از حذف حاشیهها، بوته ها را از سطح زمین و از یک متر مربع داخل کرتها برداشت و کل زیستتوده با استفاده از ترازوی دیجیتال با دقت 1/0 گرم وزن شد (عملکرد زیستی) و سپس دانه از کاه جدا و جداگانه وزن شد تا عملکرد دانه بر حسب گرم در متر مربع تعیین شود. برای اندازه گیری صفات طول و وزن سنبله، تعداد دانه در سنبله، وزن دانه در سنبله، طول و وزن خشک پدانکل و نسبت طول به وزن پدانکل، نمونهای متشکل از پنج سنبله اصلی بهصورت تصادفی از هر کرت آزمایشی تهیه شد و صفات مورد نظر برای هر یک از پنج نمونه اندازهگیری و میانگین آنها برای محاسبات آماری مورد استفاده قرار گرفت. سرعت پرشدن دانه از تقسیم عملکرد دانه بر حسب گرم بر مترمربع بر طول دوره پر شدن دانه بهدست آمد. طول دوره پر شدن دانه از اختلاف بین روز تا سنبلهدهی و روز تا رسیدگی بهدست آمد.
آزمون نرمال بودن دادهها با استفاده از آزمون کلموگرف-اسمیرنف و با ستفاده از نرم افزار XLSTAT 2016 انجام شد. تجزیه واریانس و مقایسه میانگین دادهها با استفاده از نرم افزار SAS نسخه نه و آزمون LSD انجام شد.
نتایج و بحث
در ابتدا نرمال بودن دادهها با استفاده از آزمون کلموگرف-اسمیرنف انجام شد. صفات روز تا سنبلهدهی و روز تا رسیدگی توزیع نرمالی نداشتند و تجزیه واریانس با استفاده از صفاتی که دارای توزیع نرمال بودند انجام شد. نتایج تجزیه واریانس نشان داد که اثر سال برای همه صفات مورد اندازه گیری معنیدار شد (جدول 3). میزان بارندگی در طول دوره رشد در سال زراعی اول و دوم بهترتیب 3/618 و 2/381 میلیمتر بود (جدول 2). همچنین مجموع ساعات آفتابی در طول فصل رشد در سال زراعی اول و دوم بهترتیب 7/1131 و 1/1172 بود. معنیدار شدن اثر سال میتواند به دلیل اختلاف زیاد دو سال زراعی از نظر میزان بارندگی باشد.
همچنین تأثیر سال و میزان نیتروژن بر عملکرد دانه، وزن هزار دانه، طول سنبله، سرعت پر شدن دانه، عملکرد زیستی و ارتفاع بوته معنیدار بود. کارایی استفاده از آب با افزایش میزان مصرف نیتروژن، افزایش معنیداری نشان میدهد و همچنین تأثیر سال و میزان نیتروژن بر کارایی استفاده از آب باران معنیدار بود (Sedri et al., 2017). میزان و پراکنش بارندگیها در سال زراعی اول بسیار بهتر از سال زراعی دوم بود. اثر متقابل سال و نیتروژن بر صفات عملکرد دانه، وزن هزار دانه، طول سنبله، سرعت پر شدن دانه، عملکرد زیستی و ارتفاع بوته میتواند به دلیل تفاوت بسیار زیادی باشد که بین دو سال زراعی از نظر میزان و پراکنش بارندگیها وجود داشت. از آنجا که بین عملکرد دانه و صفات وزن هزار دانه، طول سنبله، سرعت پر شدن دانه و عملکرد زیستی همبستگی بالایی بهترتیب برابر با 57/0، 81/0، 67/0 و 73/0 مشاهده شد، قابل انتظار است که اثر متقابل سال و نیتروژن بر عملکرد دانه از طریق این صفات ایجاد شده باشد. تیمار آبیاری روی صفات ارتفاع بوته، طول و وزن پدانکل تأثیر معنیداری نداشت. طول سنبله نیز در تیمارهای آبیاری مختلف تغییری نداشت و در جدول تجزیه واریانس معنیدار نشد. بین تیمارهای آبیاری و سطوح نیتروژن در همه صفات اثر متقابل معنیداری مشاهده نشد (جدول 3).
با توجه به معنیدار نشدن اثر متقابل بین آبیاری و کود نیتروژن، هر کدام از آنها بهطور مجزا مورد بررسی مقایسه میانگین قرار گرفتند (جدول 3). تیمار آبیاری بر صفات عملکرد دانه و زیستی و صفات مرتبط با عملکرد دانه همچون سرعت پر شدن دانه، وزن هزار دانه، سنبله و دانه در سنبله تأثیر معنیداری داشت. بنابراین تیمار آبیاری از طریق بهبود سرعت پر شدن دانه، باعث افزایش وزن هزار دانه و در نتیجه افزایش وزن سنبله و وزن دانه در سنبله شد و در نهایت عملکرد دانه بهبود یافت. بین صفت سرعت پرشدن دانه و صفات وزن هزار دانه، سنبله و دانه در سنبله، همبستگی مثبت بالایی مشاهده شد (جدول 5) که نتایج جدول مقایسات میانگین را تایید میکند. بالا بودن سرعت پر شدن دانه، نقش مهمی در فرار گیاه از تنشهای محیطی پایان فصل رشد دارد
(Katozi et al., 2009).
میزان توانایی اندامهای سبز گیاه در تولید و انتقال مواد فتوسنتزی به طرف دانههای در حال پر شدن، یکی از عوامل مهم تأثیر گذار بر عملکرد دانه گندم میباشد. همچنین انتقال مجدد ترکیبات ذخیره شده در ساقه به دانههای در حال پرشدن، یکی از مکانیسمهای موثر بر عملکرد دانه در شرایط کمبود رطوبت پس از گردهفشانی است (Abdoli, 2019). زمانی که گندم به مرحله پر شدن دانه میرسد، بهتدریج از میزان بارندگیها کاسته شده و از طرفی دمای هوا، تبخیر و تعرق و در نتیجه نیاز آبی گندم افزایش مییابد. بنابراین در مرحله پر شدن دانه ممکن است گیاه تا حدودی با کمبود آب مواجه شود و حدی از تنش خشکی را تجربه کتد. تنش خشکی در مرحله پر شدن دانه از طریق کاهش هدایت روزنهای (Lawlor, 2002)، کاهش سنتز روبیسکو و افزایش تخریب آن (Ono et al., 2013)، تخریب دستگاه فتوسنتزی و کاهش کلروفیل (Bagherikia et al., 2017) و تسریع پیری برگها (Rivero et al., 2009) سبب کاهش سرعت فتوسنتز و فتوآسیمیلات تولیدی (Ardalani et al., 2016) و در نهایت افت عملکرد دانه میشود. بنابراین فتوسنتز جاری برای پر شدن دانهها کافی نیست و نیاز دانهها برای پر شدن دانه از طریق انتقال مجدد مواد فتوسنتزی ذخیره شده در بخشهای مختلف ساقهها جبران میشود (Azhand et al., 2015). هر عاملی که روی سرعت فتوسنتز جاری تأثیر گذارد، بر تجمع و انتقال مجدد مواد فتوسنتزی نیز تأثیرگذار است (Pampana et al., 2014).
تنش رطوبتی پس از گرده افشانی بر روی فتوسنتز جاری و همچنین میزان انتقال مجدد کربوهیدراتهای غیرساختمانی از ساقه به دانه موثر است. در صفت عملکرد دانه و سایر صفات وابسته به عملکرد دانه همچون عملکرد زیستی، وزن هزار دانه، سنبله و دانه در سنبله و سرعت پر شدن دانه، تیمار آبیاری در مرحله 70 زدوکس (پایان گلدهی) تفاوت معنیداری با عدم آبیاری و آبیاری در مرحله 33 زدوکس (پایان ساقهدهی) داشت (جدول 4)، اما با توجه به بارشهای زیاد در مرحله رشدی 33 زدوکس (پایان ساقهدهی) در طی دو سال زراعی، تفاوت بین تیمار آبیاری در این مرحله و عدم آبیاری معنیدار نشد. با توجه به بارشهای زیادی که در مرحله پنجهزنی گیاه در طی دو سال آزمایش صورت گرفت، آبیاری در مرحله 33 زدوکس (پایان ساقهدهی) توجیهی نداشت و تنها آبیاری تکمیلی در مرحله 70 زدوکس (پایان گلدهی) با توجه به افزایش دمای هوا و افزایش تبخیر و تعرق و همچنین کاهش نزولات آسمانی در منطقه در آن مرحله رشدی گیاه تأثیر معنیداری بر صفات عملکرد دانه و اجزای عملکرد داشت. آبیاری در مرحله 70 زدوکس (پایان گلدهی) باعث افزایش 97/14 درصدی عملکرد دانه نسبت به شرایط بدون آبیاری شد. اثر متقابل آبیاری و سال روی صفات عملکرد و اجزا عملکرد دانه معنیدار نبود و در هر دو سال آبیاری در مرحله 70 زدوکس (پایان گلدهی) بهتر از عدم آبیاری و آبیاری در مرحله 33 زدوکس (پایان ساقهدهی) بود.
مصرف کود نیتروژن بر اکثر صفات اثر معنیداری داشت. با مصرف کود نیتروژن، افزایش معنیداری در ارتفاع بوته و طول پدانکل مشاهده شد. مصرف نیتروژن موجب افزایش معنیدار ارتفاع بوته و طول پدانکل نسبت به عدم مصرف کود نیتروژن شد، اما در بین سطوح نیتروژن مصرفی، تفاوت معنیداری از نظر این صفات مشاهده نشد. پدانکل با توجه به نزدیکی به سنبله، نقش مهمی در تامین مواد فتوسنتزی در مرحله پر شدن دانه دارد و میتواند مقادیر قابل توجهی از کربوهیدراتهای مازاد بر نیاز گیاه را ذخیره کند و با انتقال مجدد آنها به دانههای در حال پر شدن، موجب افزایش عملکرد دانه گندم شود (Mirzakhani, 2019). مصرف کودهای نیتروژن همراه با آبیاری تکمیلی، با در دسترس قرار دادن نیتروژن مورد نیاز گیاه، سبب افزایش تولید مواد فتوسنتزی و در نتیجه بهبود رشد رویشی گیاه میشود (Faraji et al., 2006).
در این پژوهش نیز با مصرف کود نیتروژنه و آبیاری تکمیلی، ارتفاع بوته، طول پدانکل و همچنین عملکرد زیستی افزایش معنیداری داشتند؛ این افزایشها به دلیل نقش عنصر نیتروژن در تحریک رشد رویشی است. همچنین مصرف کود نیتروژن موجب افزایش معنیداری در صفات عملکرد دانه و زیستی و وزن دانه در سنبله شد. بین هر سه سطح مصرف نیتروژن از نظر صفات عملکرد دانه و زیستی و وزن دانه در سنبله تفاوت معنیداری مشاهده شد. در پژوهشی گزارش شد که مقدار مصرف نیتروژن بر ارتفاع ساقه، طول پدانکل و سنبله، تعداد دانه در متر مربع، عملکرد زیستی سنبله و کارایی مصرف نیتروژن تأثیر معنیداری داشت (Mirzakhani, 2019). گزارش شده است که عملکرد دانه در سنبله، تحت تأثیر مقدار نیتروژن مصرفی قرار گرفت، بهطوریکه تیمار مصرف 150 کیلوگرم نیتروژن، بیشترین عملکرد دانه در سنبله را داشت (.(Hassanzadeh Gorttapeh et al., 2008 اثر کود نیتروژن در جدول تجزیه واریانس بر صفت طول سنبله معنیدار نبود (جدول 3). در پژوهشی گزارش شد که تیمار محلول پاشی کود نیتروژن، تأثیر معنیداری بر صفت طول سنبله نداشت .(Soughi et al., 2010) در پژوهشی دیگر که با هدف بررسی مقادیر مختلف نیتروژن بر عملکرد گندم انجام گرفت گزارش شد که اثر تیمار نیتروژن بر صفت طول سنبله معنیدار نبود .(Hosseini et al., 2011)
از نظر صفات وزن هزار دانه و سنبله، تنها تیمار کودی 115 کیلوگرم نیتروژن در هکتار، تفاوت معنیداری با تیمارهای دیگر داشت. مصرف 115 کیلوگرم نیتروژن در هکتار موجب افزایش 14/32 درصدی عملکرد دانه شد. در پژوهشی گزارش شد که اثر مقادیر نیتروژن بر عملکرد زیست توده و دانه، وزن هزار دانه، شاخص برداشت و کارایی زراعی نیتروژن و کارایی استفاده از آب باران معنیدار بود (Sedri et al., 2017). نیتروژن مهمترین عنصری است که اکثر زمینهای زیر کشت گندم با کمبود آن مواجه هستند. این عنصر بیش از سایر عناصر غذایی به هدر میرود و مقدار بازیافت آن، کمتر از نیمی از مقدار مصرف شده است (Souri et al., 2019).
جدول 3- تجزیه واریانس مرکب عملکرد دانه و اجزای عملکرد
Table 3. Combined variance analysis of grain yield and Yield components
S.O.V |
Df |
Plant Height |
Seed Filling Duration |
Seed filling rate |
Thousand grain Weight |
Peduncle Length |
Peduncle Weight |
Spike length |
Spike Weight |
Number of grains/spike |
Seed weight/spike |
Yield |
Biological Yield |
Year |
1 |
760.50** |
72.00** |
23.22** |
114.00** |
34.58** |
0.104** |
3.64** |
5.07** |
1123.38** |
4.31** |
7140ns |
140008** |
Block(year) |
6 |
30.17** |
4.46** |
6.69* |
2.95** |
3.52ns |
0.030** |
0.94** |
0.26** |
89.01** |
0.16** |
14265** |
103457** |
Irrigation |
2 |
5.90ns |
1.00ns |
6.09* |
3.13** |
3.26ns |
0.001ns |
0.14ns |
0.44** |
97.26** |
0.28** |
9462* |
53328.6* |
Year*Irrigation |
2 |
11.88* |
3.88** |
3.08ns |
0.19ns |
0.29ns |
0.004ns |
0.11ns |
0.09ns |
28.31ns |
0.05ns |
7504ns |
40269ns |
Error (1) |
12 |
19.51** |
0.99** |
1.37ns |
1.88** |
8.29** |
0.007* |
0.59* |
0.09ns |
36.49* |
0.06* |
2420ns |
13674ns |
Nitrogen |
2 |
48.82** |
3.37** |
13.73** |
1.73* |
12.86** |
0.031** |
0.31ns |
0.31** |
51.52* |
0.15** |
30740** |
214435** |
Irrigation*Nitrogen |
4 |
4.86 ns |
0.12ns |
0.67ns |
0.32ns |
3.85ns |
0.002ns |
0.33ns |
0.01ns |
16.52ns |
0.01ns |
1156ns |
2196ns |
Year*Nitrogen |
2 |
72.38** |
0.63ns |
14.40** |
4.35** |
8.00* |
0.026** |
1.15* |
0.10ns |
29.30ns |
0.05ns |
27240** |
304331** |
Year*Irrigation*Nitrogen |
4 |
0.41ns |
0.33ns |
0.74ns |
0.64ns |
3.92ns |
0.001ns |
0.33ns |
0.00ns |
7.68ns |
0.00ns |
1693ns |
7951ns |
Error (2) |
36 |
2.40 |
0.34 |
2.26 |
0.47 |
2.15 |
0.003 |
0.23 |
0.04 |
15.42 |
0.02 |
3583 |
14739 |
CV% |
|
1.58 |
1.45 |
11.31 |
1.75 |
4.15 |
8.00 |
4.99 |
7.74 |
7.18 |
7.46 |
11.10 |
8.09 |
جدول 4- مقایسه میانگین صفات مرتبط با عملکرد و اجزای عملکرد در تیمارهای آبیاری و نیتروژن
Table 4. Mean comparison of the yield and yield components affected by irrigation and nitrogen treatment
|
Plant Height (cm) |
Seed Filling Duration |
Seed Filling Rate(g/m2/day) |
Thousand Grain Weight (g) |
Peduncle Length (cm) |
Peduncle Weight (g) |
Spike length (cm) |
Spike Weight (cm) |
Number of grains/spike |
Seed weight /spike (g) |
Yield (g/m2) |
Biological yield (g/m2) |
Irrigation |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
No irrigation |
97.56a |
40.43a |
12.73b |
38.32b |
35.22a |
0.708a |
9.58a |
2.43b |
52.31b |
2.12b |
503.48b |
1463.54b |
Irrigation in stage 33 zadox |
98.31a |
40.43a |
12.96b |
38.96b |
35.73a |
0.706a |
9.60a |
2.69b |
55.66a |
2.14b |
526.2b |
1464.6b |
Irrigation in stage 70 zadox |
97.37a |
40.79a |
13.7a |
39.60a |
35.02a |
0.719a |
9.72a |
2.88a |
55.92a |
2.32a |
578.85a |
1539.33a |
LSD |
2.77 |
0.62 |
0.73 |
0.86 |
1.81 |
0.05 |
0.48 |
0.189 |
3.79 |
0.16 |
30.94 |
73.55 |
Nitrogen |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
No nitrogen |
96.14b |
40.18c |
11.18b |
38.98b |
34.49b |
0.69b |
9.5a |
2.65b |
52.96b |
2 c |
429.59c |
1402.08c |
57.5 Kg N/ha |
98.22a |
40.54b |
13.08a |
39.1b |
35.62a |
0.70ab |
9.68a |
2.73b |
55.23ab |
2.2b |
500.62b |
1508.33b |
115 kg N/ha |
98.77a |
40.93a |
13.86a |
39.51a |
35.86a |
0.73a |
9.71a |
2.86a |
55.70a |
2.3a |
567.67a |
1590.63a |
LSD |
0.9 |
0.34 |
0.88 |
0.4 |
0.86 |
0.03 |
0.28 |
0.12 |
2.29 |
0.09 |
35.04 |
71.07 |
بنابراین مدیریت مصرف بهینه کودهای نیتروژن برای موفقیت در افزایش تولید دانه و پروتئین گندم از اهمیت ویژهای برخوردار است (Davis et al., 2002). کودهای نیتروژن موجب افزایش سطح برگ و تولید ماده خشک میشوند؛ بنابراین انتظار میرود که دانه گندم با افزایش مصرف نیتروژن سنگینتر شود و وزن هزار دانه افزایش یابد. مصرف نیتروژن سبب تحریک توسعه سطح برگ میشود و افزایش ظرفیت فتوسنتزی را بهدنبال خواهد داشت. افزایش سطوح فتوسنتزی در اثر مصرف نیتروژن، از عوامل موثر بر عملکرد دانه میباشند (nemat pour et al., 2015).
محاسبه ضرایب همبستگی، تجزیه رگرسیون به روش گام به گام و تجزیه به عاملها در شرایط مصرف 115 کیلوگرم نیتروژن در هکتار و آبیاری در مرحله 70 زدوکس (پایان گلدهی) انجام شد. عملکرد دانه در این شرایط، همبستگی مثبتی با صفات عملکرد زیستی (73/0)، طول (81/0) و وزن سنبله (9/0)، تعداد دانه در سنبله (81/0) و وزن دانه در سنبله (9/0) داشت. در تحقیقی گزارش شد که عملکرد دانه در شرایط آبیاری تکمیلی و مصرف کود نیتروژن با صفات عملکرد زیستی، طول و وزن سنبله همبستگی مثبت و معنیداری دارد (Radaei Alamoli et al., 2020). مطالعات پیشین گزارش کرده بودند که بین عملکرد دانه و صفات وزن هزار دانه، تعداد سنبله، وزن دانه در سنبله و وزن سنبله همبستگی مثبت و معنیداری وجود دارد
(Leilah & Al-Khateeb, 2005). وزن دانه در سنبله، یکی از اجزای اصلی صفت وزن سنبله است و همبستگی کاملی بین این دو صفت مشاهده شد (جدول 5).
افزایش وزن دانه در سنبله میتواند به دلیل افزایش در وزن هزار دانه و یا تعداد دانه در سنبله باشد. همچنین بین صفت وزن دانه در سنبله با صفات وزن هزار دانه و تعداد دانه در سنبله بهترتیب همبستگی برابر با 58/0 و 96/0 مشاهده شد. با توجه به جدول مقایسات میانگین میتوان دریافت که آبیاری تکمیلی در مرحله 70 زدوکس (پایان گلدهی) و مصرف نیتروژن به میزان 115 کیلوگرم در هکتار، موجب افزایش معنیداری در صفات تعداد دانه در سنبله و وزن هزار دانه شد بنابراین قابل انتظار خواهد بود که صفت وزن دانه در سنبله نیز افزایش معنیداری نشان دهد که چنین افزایشی نیز در جدول مقایسات میانگین در نتیجه انجام آبیاری تکمیلی در مرحله 70 زدوکس (پایان گلدهی) و مصرف 115 کیلوگرم نیتروژن خالص مشاهده شد. در نهایت انتظار میرود که عملکرد دانه، همبستگی بالایی با وزن سنبله و وزن دانه در سنبله نشان دهد. عملکرد دانه با صفات وزن سنبله و دانه در سنبله همبستگی بسیار بالا و برابر با 9/0 نشان داد. بنابراین انجام آبیاری تکمیلی در مرحله 70 زدوکس (پایان گلدهی) و مصرف 115 کیلوگرم نیتروژن خالص از طریق افزایش در وزن هزار دانه، تعداد دانه در سنبله موجب افزیش وزن دانه در سنبله و وزن سنبله شد و در نهایت باعث افزایش معنیداری در عملکرد دانه شد. عملکرد دانه با صفات روز تا سنبلهدهی و روز تا رسیدگی، همبستگی منفی بهترتیب برابر با 81/0- و 85/0- نشان داد.
منطقهای که پژوهش حاضر در آن انجام شد، از نظر پهنهبندی اقلیم کشور بر اساس طبقه بندی کوپن، منطقهای نیمه گرمسیری با تابستانهای گرم و خشک است. همچنین بین صفات روز تا سنبلهدهی و روز تا رسیدگی، همبستگی برابر با 99/0 مشاهده شد؛ در نتیجه گیاهانی که زودتر وارد مرحله سنبلهدهی میشوند، زودتر نیز به مرحله رسیدگی فیزیولوژیک خواهند رسید و مرحله پر شدن دانه در شرایط دمایی مطلوبتری قرار خواهد گرفت. در این منطقه به دلیل گرمای زیاد انتهای فصل و تأثیر منفی تنش گرما بر عملکرد دانه، هر چه گیاه زودتر وارد مرحله سنبلهدهی شود و همچنین زودتر به مرحله رسیدگی فیزیولوژیک برسد، مرحله پر شدن دانه در شرایط دمایی مطلوبتری قرار میگیرد و عملکرد دانه بیشتر خواهد بود. تنش گرما پس از گلدهی از طریق تسریع رسیدگی، پیری زود هنگام، کاهش آسمیلاتها، کاهش تعداد دانه و وزن هزار دانه، باعث کاهش عملکرد دانه میشود و همچنین افزایش دما در دوره پر شدن دانه، باعث تسریع در رسیدگی فیزیولوژیک در گندم میشود (Reynolds et al., 2000; Hays et al., 2007).
همانطور که در جدول ضرایب همبستگی مشاهده میشود، وزن هزار دانه و تعداد دانه در سنبله، همبستگی منفی و بسیار بالایی با صفات روز تا سنبلهدهی و روز تا رسیدگی نشان دادند. در پژوهشی که در منطقه گنبد کاووس استان گلستان انجام شد، همبستگی منفی بین صفات روز تا سنبلهدهی و روز تا رسیدگی و عملکرد دانه گزارش شد که با یافتههای این پژوهش مطابقت دارد (Yarahmadi et al., 2020).
جدول 5- ضرایب همبستگی ساده بین عملکرد و اجزای عملکرد در شرایط آبیاری تکمیلی در مرحله 70 زدوکس (پایان گلدهی) و مصرف 115 کیلوگرم نیتروژن در هکتار
Table 5. Simple correlation coefficients between grain yield and yield component under supplementary irrigation conditions at 70 zadox stage and application of 115 kg N / ha.
14 |
13 |
12 |
11 |
10 |
9 |
8 |
7 |
6 |
5 |
4 |
3 |
2 |
1 |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
1 |
Plant height(1) |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
1 |
0.37ns |
Days to heading(2) |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
1 |
0.99** |
0.40ns |
Days to maturity(3) |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
1 |
0.61ns |
0.47ns |
0.38ns |
Seed filling duration(4) |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
1 |
-0.42ns |
-0.58ns |
-0.56ns |
0.02ns |
Seed filling rate(5) |
|
|
|
|
|
|
|
|
1 |
0.78* |
-0.21ns |
-0.70ns |
-0.74* |
0.10ns |
Thousand grain weight(6) |
|
|
|
|
|
|
|
1 |
0.47ns |
0.59ns |
-0.53ns |
-0.64ns |
-0.60ns |
0.02ns |
Peduncle length(7) |
|
|
|
|
|
|
1 |
0.47ns |
0.75* |
0.53ns |
-0.55ns |
-0.79* |
-0.77* |
0.11ns |
Peduncle weight(8) |
|
|
|
|
|
1 |
0.71* |
0.11ns |
0.49ns |
0.59ns |
-0.46ns |
-0.59ns |
-0.56ns |
-0.09ns |
Spike length(9) |
|
|
|
|
1 |
0.79* |
0.80* |
0.28ns |
0.62ns |
0.48ns |
-0.59ns |
-0.89** |
-0.87** |
-0.46ns |
Spike weight(10) |
|
|
|
1 |
0.97** |
0.85** |
0.78* |
0.09ns |
0.51ns |
0.38ns |
-0.57ns |
-0.78* |
-0.75* |
-0.41ns |
Number of seed/spike(11) |
|
|
1 |
0.96** |
1.00** |
0.77* |
0.77* |
0.28ns |
0.58ns |
0.45ns |
-0.58ns |
-0.89** |
-0.87** |
-0.51ns |
Seed weight/spike(12) |
|
1 |
0.90** |
0.81** |
0.90** |
0.81* |
0.70ns |
0.48ns |
0.57ns |
0.67ns |
0.63ns |
-0.85** |
-0.81* |
-0.41ns |
Grain yield(13) |
1 |
0.73* |
0.52ns |
0.45ns |
0.55ns |
0.67ns |
0.47ns |
0.38ns |
0.77* |
0.93** |
-0.22ns |
-0.54ns |
-0.55 ns |
-0.05ns |
Biological yield(14) |
رگرسیون مرحلهای به روش گام به گام برای عملکرد، به عنوان متغیر تابع و دیگر صفات مورد بررسی به عنوان متغیر مستقل انجام شد. در میان صفات گوناگون، تنها صفت وزن سنبله وارد مدل شد و به تنهایی 7/80 درصد از تغییرات عملکرد را توجیه نمود. وزن سنبله با صفات وزن هزار دانه، تعداد دانه در سنبله، عملکرد دانه و عملکرد زیستی همبستگی بالا و بهترتیب برابر با 62/0، 97/0، 9/0 و 55/0 داشت (جدول 5). بنابراین قابل انتظار خواهد بود که صفت وزن سنبله به تنهایی وارد مدل شود و بخش قابل توجهی از تغییرات این صفت را توجیه نماید.
همچنین تجزیه به عاملها نشان داد که دو عامل اول، 5/74 درصد از تغییرات کل را توجیه کردند (جدول 6). در عامل نخست، صفات روز تا سنبلهدهی و رسیدگی و طول دوره پر شدن دانه، دارای ضرایب مثبت و بزرگ بودند و صفات سرعت پرشدن دانه، وزن هزار دانه و سنبله، تعداد دانه در سنبله، وزن دانه در سنبله، عملکرد و عملکرد زیستی دارای ضرایب منفی بودند، بهطوری که قدر مطلق این ضرایب بسیار بزرگ بود. در این عامل، صفات مربوط به عملکرد دانه دارای ضرایب منفی و صفات روز تا سنبلهدهی و رسیدگی دارای ضرایب مثبت بودند که همبستگی منفی بین عملکرد دانه و صفات روز تا سنبلهدهی و رسیدگی را تایید میکند. این عامل را میتوان عامل مربوط به صفات وابسته به عملکرد و صفات فنولوژیک نامید. عامل مربوط به صفات وابسته به عملکرد و صفات فنولوژیک، 1/60 درصد از تغییرات کل را توجیه نمود.
در عامل دوم، ارتفاع بوته و طول پدانکل، بار عاملی منفی داشتند، بهطوریکه قدر مطلق آنها بیش از 5/0 بود. همچنین بین ارتفاع بوته و عملکرد دانه نیز همبستگی منفی مشاهده شد؛ این عامل، 4/14 درصد از تغییرات کل را توجیه نمود (جدول 6). این عامل را میتوان عامل مربوط به ارتفاع بوته نامید. در پژوهشی که با هدف بررسی اثر تنش خشکی و مقادیر مختلف کود نیتروژنه بر گندم انجام شد، تجزیه به عاملها در شرایط عدم تنش انجام شد. صفات وزن خشک سنبله، عملکرد زیستی و عملکرد دانه، طول پدانکل و سنبله، وزن هزار دانه، تعداد دانه در سنبله و واحد سطح، بیشترین بار عاملی را داشتند. این عامل 53 درصد از تغییرات کل را توجیه نمود و عامل مربوط به عملکرد و صفات وابسته به عملکرد نامیده شد (Radaei Alamoli et al., 2020). بنابراین میتوان نتیجه گرفت که صفات وزن هزار دانه و سنبله، تعداد دانه در سنبله، وزن دانه در سنبله و سرعت پر شدن دانه، از اجزای اصلی عملکرد دانه میباشند که تحت تأثیر عامل مشترکی قرار دارند.
جدول 6- تجزیه به عاملها در شرایط آبیاری تکمیلی در مرحله 70 زدوکس (پایان گلدهی) و مصرف 115 کیلوگرم نیتروژن در هکتار
Table 6. Factor analysis under supplementary irrigation conditions at 70 zadox stage and application of 115 kg N/ha.
Factor3 |
Factor2 |
Factor1 |
Traits |
0.332 |
-0.522 |
0.275 |
Plant height |
0.214 |
0.037 |
0.917 |
Days to heading |
0.291 |
0.011 |
0.953 |
Days to maturity |
0.298 |
-0.102 |
0.606 |
Seed filling duration |
0.320 |
-0.422 |
-0.721 |
Seed filling rate |
0.282 |
-0.340 |
-0.755 |
Thousand grain weight |
-0.456 |
-0.661 |
-0.563 |
Peduncle length |
0.052 |
-0.083 |
-0.835 |
Peduncle weight |
0.382 |
0.220 |
-0.774 |
Spike length |
-0.017 |
0.359 |
-0.933 |
Spike weight |
0.071 |
0.484 |
-0.850 |
Number of seed / spike |
-0.068 |
0.388 |
-0.919 |
Seed weight/spike |
0.022 |
0.138 |
-0.925 |
Grain yield |
0.481 |
-0.241 |
-0.707 |
Biological yield |
1.157 |
2.160 |
9.014 |
Eigenvalue |
7.715 |
14.403 |
60.096 |
Variability (%) |
82.213 |
74.498 |
60.096 |
Cumulative % |
نتیجهگیری کلی
نتایج تجزیه همبستگی نشان داد که بین عملکرد دانه و صفات عملکرد زیستی، وزن سنبله، تعداد دانه در سنبله و وزن دانه در سنبله، همبستگی مثبت و بالایی وجود داشت. همچنین نتایج تجزیه واریانس نشان داد که مصرف 115 کیلوگرم نیتروژن خالص در هکتار به همراه آبیاری در مرحله 70 زدوکس (پایان گلدهی)، موجب افزایش معنیداری در صفات وزن هزار دانه و سنبله، تعداد دانه در سنبله و عملکرد زیستی شد. بنابراین میتوان دریافت که مصرف نیتروژن و آبیاری تکمیلی از طریق افزایش در صفات وزن سنبله و هزار دانه، تعداد دانه در سنبله و وزن دانه در سنبله، باعث افزایش عملکرد دانه میشود. در تجزیه رگرسیون، تنها صفت وزن سنبله وارد مدل شد که خود این صفت تحت تأثیر تعداد دانه در سنبله و وزن سنبله قرار دارد. بنابراین میتوان عنوان کرد که صفات مرتبط با سنبله همچون طول و وزن سنبله، تعداد دانه در سنبله و وزن دانه در سنبله را میتوان در انتخاب ژنوتیپهای برتر در خزانههای اصلاحی و بهمنظور معرفی ارقام آبی استفاده نمود.
سپاسگزاری
از زحمات جناب آقای مهندس عقیل خسروی مدیر محترم هنرستان کشاورزی امام خمینی (ره) علی آباد کتول به خاطر همه همکاریهای ایشان در اجرای این پژوهش تشکر و قدردانی میشود.
REFFRENCE
REFFRENCE