تاثیر کشت مخلوط ذرت: سورگوم بر عملکرد دانه و علوفه

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 دانش آموخته گروه زراعت و اصلاح نباتات، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تهران

2 دانشیار گروه زراعت و اصلاح نباتات، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تهران

3 استاد گروه زراعت و اصلاح نباتات، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تهران

چکیده

حفظ منابع تولید و کشاورزی پایدار یکی از اصول مورد نظر دانشمندان در مقطع کنونی است و کشت مخلوط که سبب پایداری عوامل و منابع تولید می‌شود، می‌تواند آینده تولیدات کشاورزی را بارور کند. این آزمایش به ‌صورت طرح بلوک های کامل تصادفی در 4 تکرار در مزرعه آموزشی پژوهشی پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران واقع درکرج، در سال زراعی 94-1393 انجام شد. سیستم کشت مخلوط از نوع جایگزینی بود. ارقام مورد نظر، سورگوم علوفه ای (رقم پگاه) و ذرت دانه ای (رقم ksc600)، در نظر گرفته شد. فاکتور تیمارهای جایگزینی شامل، کشت خالص ذرت، 75 % ذرت+ 25% سورگوم، ذرت 50%+، سورگوم50%، سورگوم75% +25%ذرت و کشت خالص سورگوم است. نتایج نشان داد که ترکیب کاشت تیمارهای تک‌کشتی سورگوم، سورگوم75% + ذرت25% و سورگوم50%+ ذرت50% به ترتیب با عملکرد61، 60 و 45 تن در هکتار بیشترین مقدار علوفه را برای سورگوم تولید کردند، و در گیاه ذرت بو دادنی تیمار تک‌کشتی ذرت، تیمار 75%ذرت+25%سورگوم و تیمار 50%ذرت + 50%سورگوم به ترتیب با عملکرد 7/8 ، 6/8 و 4/8 تن در هکتار بیشترین عملکرد دانه را دارا بوده‌اند، البته کاهش تعداد بوته در هکتار از کاهش عملکرد تبعیت نمی کنند و عملکرد گرم در بوته این سهم را آشکار می سازد.

کلیدواژه‌ها

موضوعات


عنوان مقاله [English]

The effect of intercropping of maize: sorghum on grain and forage yield

نویسندگان [English]

  • Marzieh Hasanvand 1
  • Seyed Mohamad Bagher Hoseini 2
  • Mohammad Reza Jahansouz 3
1 Agronomy and Plant Breeding, Faculty of Agriculture, University of Tehran, Karaj, Iran.
2 Agronomy and Plant Breeding, Faculty of Agriculture, University of Tehran, Karaj, Iran.
3 Agronomy and Plant Breeding, Faculty of Agriculture, University of Tehran, Karaj, Iran.
چکیده [English]

Conservation of production resources and sustainable agriculture is one of the principles desired by scientists at current period, and intercropping that sustains the production factors and resources can foster the future of agricultural production. This experiment was conducted as a randomized complete block design with four replications at the Agricultural Research Station of the College of Agriculture and Natural Resources, University of Tehran, Karaj, Iran during the growing season of 2014-2015. The intercropping system was a replacement type. The proposed cultivars were fodder sorghum (Pegah cultivar) and corn (ksc600). Replacement treatments factors included pure maize cultivation, 75% corn + 25% sorghum, 50% corn + 50% sorghum, 75% corn sorghum + 25% corn and pure sorghum culture. The results showed that the Planting pattern of single cropping sorghum, 75% sorghum + 25% corn and 50% sorghum + 50% corn with 61, 60 and 45 t/ ha yield, respectively, produced greatest sorghum forage yield., and in corn, the single cropping of corn, 75% corn + 25% sorghum and 50% corn + 50% sorghum had the highest grain yield with 8.7, 8.6 and 8.4 t/ ha yield, respectively, but decreased the number of plants per hectare does not follow yield reduction and the yield (gram per plant) reveals this share.

کلیدواژه‌ها [English]

  • Competition
  • replacement intercropping
  • Sustainable agriculture
  1. References:

    1. Agegnehu, G., Ghizaw, A. & Sinebo, W. (2006). Yield performance and land use efficiency of barley and faba bean mixed cropping in Ethiopian highlands. European Journal of Agronomy, 25, 202-207.
    2. Algindo, P. & Vanhouten, H. (2003). Glossry for intercropping .  International center of agroforestry . pp115.
    3. Chapagain, T. & Riseman, A. (2014). Barley–pea intercropping: effects on land productivity, carbon and nitrogen transformations. Field Crops Research166, 18-25.  
    4. Bullock, D. G., Nielsen, R. L. & Nyquist, W. E. (1988). A growth analysis comparison of corn grown in conventional and equidistant plant spacing. Crop Science28(2), 254-258.
    5. Diniz, W. J. D. S., Silva, T. G. F. D., Ferreira, J. M. D. S., Santos, D. C. D., Moura, M. S. B. D., Araújo, G. G. L. D. & Zolnier, S. (2017). Forage cactus-sorghum intercropping at different irrigation water depths in the Brazilian Semiarid Region. Pesquisa Agropecuária Brasileira52(9), 724-733.
    6. Hosseini, S, M. (2004). Ecophysiology intercropping of pearl millet:cowpea. PhD thesis, Faculty of Agriculture, Tehran University. (in Farsi)
    7. Khajehpour, M.R. (2008). Principles of Agronomy (2th ed). Isfahan University of Technology. Vol. 398. (In Farsi).
    8. Mazaheri, D. (1994). intercropping, Tehran University Press. (In Farsi)
    9. Muchow, R. C. (1989). Comparative productivity of maize, sorghum and pearl millet in a semi-arid tropical        environment I. Yield potential. Field Crops Research, 20(3), 191-205.

    10. Nyambo, D. B., Komba, A. L., Matimati, T. & Jana, R. K. (1982). Influence of plant combinations and planting on figurations on three cereals (maize, sorghum, millet) intercropped with two legumes (soybean, green gram). In Intercropping: proceedings of the Second Symposium on Intercropping in Semi-Arid Areas, held at Morogoro, Tanzania, 4-7 Aug. 1980. IDRC, Ottawa, ON, CA.

    11. Pooryousof Miyandoab. M, Sharifi, Sh. & Hasanzadeh Ghourt Tappeh. A, (2010). the consideration of mixed sorghum planting impacs on maize Eco-physiological characteristics in two planting patterns, National Conference on Biodiversity and its impact on agriculture and the environment, Urmia, National Plant Gene Bank of Iran. (In Farsi)

    12. Ra’ee. Y. (2008). impact of plant density on Soybean and sorghum planting. Msc. thesis, faculty of agriculture, University of Tabriz. (In Farsi).

    13. Sani, B.M., Danmowa, N.M., Sani, Y.A. & Jaliya, M.M. (2011). Growth, yield and water use efficiency of maize-sorghum intercrop at samaru, northern guinea savannah, nigeria. 19 (2): 253-259.

    14.Singh, N.B. (1986).Intercropping of legumes in maize under varying nitrogen levels and maizes population-Annals of Agricultural Research. 7(1):37-43.

    15. Sistachs, M., Padilla, C., Gomez, I. & Barrientos, A. (1991). Intercropping of forage sorghum, maize and soybean during establishment of different grasses in a montmorillonitic soil. II. Guinea grass (P. maximum Jacq.). Cuban Journal of Agricultural Science25(1), 83-87.

    16. Umata, H. B. & Debelo, A. H. (2017). Determination of Plant Density on Yield of Sorghum Intercropping with Haricot Bean at Fadis and Babile. ABC Journal of Advanced Research6(2), 113-120.

    17. Vandermeer, J. H. (1992). The ecology of intercropping. Cambridge University Press.

    18. Vandermeer, J., Van Noordwijk, M., Anderson, J., Ong, C. & Perfecto, I. (1998). Global change and multi-species agroecosystems: concepts and issues. Agriculture, Ecosystems & Environment67(1), 1-22.

    19. Weil, R. R. & McFadden, M. E. (1991). Fertility and weed stress effects on performance of maize/soybean intercrop. Agronomy Journal83(4), 717-721.

    20. Willey, R. W. (1990). Resource use in intercropping systems. Agricultural water management17(1-3), 215-231.

    21. Zhao, J., Sun, J., Li, L. & Li, W. (2017). Effects of maize row spacing on system productivity and the growth of intercropped maize in intercropping system. Journal of Agricultural Resources and Environment34(2), 189-196.