سنجش تراریختی احتمالی در نمونه های بذر ذرت و خوراک دام و طیور بر مبنای راه انداز 35S و خاتمه دهنده nos

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران، کرج

2 استاد دانشگاه تهران

3 گروه زیست‌شناسی دانشگاه جامع امام حسین، تهران

چکیده

افزایش سطح زیر کشت گیاهان تراریخته ژنتیکی، موافقین و مخالفینی را در عرصه بین‌المللی پیدا کرده است. با توجه به مزایا و مضرات احتمالی این محصولات، سازمان‌ها و نهادهایی قوانین مربوط به ایمنی استفاده از این محصولات برای تغذیه انسان و دام و همچنین محیط زیست را وضع نموده‌اند. از این‌رو، محصولات تغییر یافته ژنتیکی به‌واسطه برچسب GMO از سایر محصولات متمایز می‌شوند. راه‌انداز 35S و خاتمه دهنده nos که از عناصر ژنتیکی پر کاربرد در ترانسفورماسیون گیاهی هستند، به‌عنوان عناصر هدف جهت تشخیص احتمال GMO بودن نمونه‌های آزمایشی در این پژوهش مورد استفاده قرار گرفتند. مواد آزمایشی این پژوهش شامل سه نمونه بذر ذرت، یک نمونه کنجاله سویا و سه نمونه خوراک طیور بود. دو عنصر ژنتیکی هدف در تمامی نمونه‌های آزمایشی شناسایی شدند. همچنین اندوژن اینورتاز و اندوژن لکتین که به‌ترتیب به‌عنوان معیار تعیین وجود ژنوم ذرت و سویا مورد استفاده قرار گرفتند، در تمامی نمونه‌های حاوی ذرت و سویا شناسایی شدند. با توجه به پذیرش پروتکل کارتاهنا از جانب کشور ایران، امید آن می‌رود که قوانین برچسب‌گذاری محصولات GMO با جدیت بیشتری دنبال گردد.

کلیدواژه‌ها

موضوعات


عنوان مقاله [English]

Perception of possible transformation in samples of corn seed and feed for livestock and poultry based on 35S promoter and nos terminator

نویسندگان [English]

  • jalal shabani 1
  • Alireza Taleei 2
  • hosin honari 3
1 College of Agriculture and Natural Resources, University of Tehran, Karaj, Iran.
2 Professor of University of Tehran
3 Department of Biology, University of Imam Hossain, Tehran, Iran
چکیده [English]

The increased areas under cultivation of genetically modified plants have proponents and opponents in the international arena. According to potentially usefulness and harms of these products, organizations have established regulatory rules to safety use of them for feeding humans and livestock. Hence, genetically modified products have been distinguished from non-GMOs through labeling. Two more applicable genetic elements in plant transformations, 35S promoter and nos terminator, were considered as targeted elements for detection of GMO products in this research. Three maize grain cultivars, one soybean meal sample, and three bird’s food samples were used as experimental materials. The two-targeted genetic elements were detected in all samples. The Invertase and Lectin sequences as endogens were used for determining the presence of corn and soybean genomes as criteria. The two endogens were identified in all those of samples, which have the related genomes. In accordance to accepting of Cartagena Protocol in Iran, it’s been hopped that labeling rules of GMO products follow more seriously.

کلیدواژه‌ها [English]

  • Screening
  • genetically modified crop products
  • 35S promoter
  • nos terminator
Alexandrova, N., Georgieva, K. & Atanassov, A. (2005). Biosafety regulations of GMOs: national and international aspects and regional cooperation. Biotechnology & Biotechnological Equipment, 19(sup3), 153-172.
Berdal, K. G. & Holst-Jensen, A. (2001). Roundup Ready® soybean event-specific real-time quantitative PCR assay and estimation of the practical detection and quantification limits in GMO analyses. European Food Research and Technology, 213(6), 432-438.
Bonfini, L. (2002). Review of GMO detection and quantification techniques. Institute for Health and Consumer Protection, Food Products and Consumer Goods Unit.
Demyttenaere, J. C. (2018). Natural or Synthetic? The Legal Framework in the EU for the Production of Natural Flavouring Ingredients. In Biotechnology of Natural Products. 281-305. Springer, Cham.
Ehlers, B., Strauch, E., Goltz, M., Kubsch, D., Wagner, H., Maidhof, H., Bendiek, J., Appel, B. & Buhk, H. J. (1997). Nachweis gentechnischer Veränderungen in Mais mittels PCR. Bundesgesundheitsblatt, 40(4).118-121.
European Commission. (2001). Directive 2001/18/EC of the European Parliament and the Council of 12 March 2001 on the deliberate release into the environment of genetically modified organisms and repealing Council Directive 90/220/EEC. Official Journal of the European Communities L106: 1-38.
Fernandes, T. J., Amaral, J. S., Oliveira, M. B. P. & Mafra, I. (2014). A survey on genetically modified maize in foods commercialised in Portugal. Food Control, 35(1), 338-344.
Fraiture, M. A., Herman, P., Taverniers, I., De Loose, M., Deforce, D., & Roosens, N. H. (2015). Current and new approaches in GMO detection: challenges and solutions. Biomedical Research International. 22 pages.
Hashemi, M. & Shojae Al-sadati, S.A. (2012). Genetically- modified food: opportunities and challenges. Iranian Journal of Food Science and Technology, 7(24).89-102. (In Farsi)
10. Hileman, B. (1999). UK moratorium on biotech crops urged. Chemical & Engineering News, 77(21), 7-7.
11. Holst-Jensen, A., Bertheau, Y., Allnutt, T., Broll, H., De Loose, M., Grohmann, L., Henry, C., Hougs, L., Moens, W., Morisset, D. & Ovesna, J. (2011). Overview on the detection, interpretation and reporting on the presence of unauthorised genetically modified materials. EUR 2500 EN.
12. ISAAA. (2016). Global Status of Commercialized Biotech/GM Crops: 2016. ISAAA BriefNo. 52. ISAAA: Ithaca, NY.
13. ISO 21569. (2005). Foodstuffs ‒ Methods of analysis for the detection of genetically modified organisms and derived products ‒ Qualitative nucleic acid based methods. Switzerland.
14. Mazur, M., Sieradzki, Z., Król, B. & Kwiatek, K. (2017). Multiplex PCR assays for qualitative detection and identification of the GT73, Ms8, Rf3 and T45 varieties of genetically modified oilseed rape. Journal of Animal Feed Science, 26(2), 148-156.
15. Rosa, S. F., Gatto, F., Angers-Loustau, A., Petrillo, M., Kreysa, J. & Querci, M. (2016). Development and applicability of a ready-to-use PCR system for GMO screening. Food chemistry, 201, 110-119.
16. Van der Vossen, J. M. B. M., Havekes, W. A. L. M., Koster, D. S., Brink, B. T., Minekus, M., Havenaar, R., Overeem, J., Hendriks, N. & Hofstra, H. (1998). Development and application of in vitro intestinal tract model for safety evaluation of genetically modified foods. Food safety evaluation of genetically modified foods as a basis for market introduction: market introduction genetically modified foods. The Hague: Ministry of Economic Affairs, 1998, p. 81-98.