ارزیابی ﻋﻜﺲ ﺍﻟﻌﻤﻞ عملکرد و برخی از صفات فیزیولوژیکی گیاه ریحان (Ocimum basilicum L.) ﺑﻪ منابع مختلف کود نیتروژن تحت ﺷﺮﺍﻳﻂ ﻛﺸﺖ مخلوط با ذرت

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 'گروه اکوفیزیولوژی گیاهی دانشگاه تبریز

2 دانشگاه تبریز

3 هیأت علمی گروه اکوفیزیولوژی گیاهی- دانشکده کشاورزی- دانشگاه تبریز

4 عضو هیات علمی دانشکده کشاورزی دانشگاه لرستان

چکیده

به منظور مطالعه ﻋﻜﺲ ﺍﻟﻌﻤﻞ عملکرد و برخی از صفات فیزیولوژیکی گیاه ریحان ﺑﻪ منابع کود نیتروژن تحت ﺷﺮﺍﻳﻂ ﻛﺸﺖ مخلوط با ذرت علوفه‌ای، آزمایشی در طی سال‌های 1393 و 1394 به صورت فاکتوریل اسپلیت پلات در زمان در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی با سه تکرار در مزرعه تحقیقاتی دانشگاه لرستان اجرا شد. فاکتور اول کاربرد کود در چهار سطح: عدم کاربرد کود، کود اوره، کود زیستی نیتروکسین و کاربرد تلفیقی 50 درصد کود اوره + کود زیستی، فاکتور دوم: الگو‌های کشت مخلوط افزایشی شامل کشت خالص ریحان، کشت مخلوط ذرت علوفه‌ای +25 % ریحان، کشت مخلوط ذرت علوفه‌ای + 50 % ریحان، کشت مخلوط ذرت علوفه‌ای+ 75 % ریحان و کشت مخلوط ذرت علوفه‌ای + 100 % ریحان و فاکتور سوم شامل تعداد برداشت گیاه ریحان در 3 سطح بود. نتایج مقایسه میانگین مربوط به ریحان نشان داد که تیمار کود تلفیقی دارای بیشترین وزن تر و خشک (25/7579 و 83/1303 کیلوگرم در هکتار)، ارتفاع بوته (62/50 سانتی‌متر)، کلروفیل a (51/0 میلی‌گرم بر گرم وزن تر)، کلروفیل b (36/0 میلی‌گرم بر گرم وزن تر) و کلروفیل کل (87/0 میلی‌گرم بر گرم وزن تر) بود، با این وجود از لحاظ صفات مذکور بجز صفت ارتفاع بوته با تیمار کود شیمیایی نیتروژن اختلاف معنی‌داری نداشت. در بین ترکیب‌های مختلف کشت مخلوط، کشت خالص ریحان دارای بیشترین مقادیر در تمامی صفات مورد بررسی بود. بیشترین میزان نسبت برابری زمین (566/1) در هر دو سال زراعی مربوط به تیمار کشت مخلوط ذرت علوفه‌ای + 100 % ریحان به همراه کود زیستی بود.

کلیدواژه‌ها

موضوعات


عنوان مقاله [English]

Response of yield and some physiological traits of sweet basil affected by different nitrogen sources under intercropping with corn

نویسندگان [English]

  • Jalil Shafagh-Kolvanagh 2
  • Saeid Zehtab-Salmasi 3
1 Department of Plant Ecophysiology, Faculty of Agriculture, University of Tabriz, Tabriz, Iran
چکیده [English]

In order to study response of yield and some physiological traits of sweet basil under nitrogen fertilizers (biological, chemical and integrated) in additive intercropping a field experiment was carried out in the Experimental Farm Faculty of Agriculture, Lorestan University during 2014-2015 growing seasons. The treatments were arranged in a factorial split-plot-in time experiment based on Randomized Complete Blocks Design with three replications. Experimental treatments were 100% chemical fertilizer (N), bio-fertilizer (nitroxin), integration of bio-fertilizer + 50% chemical fertilizer and control, different intercropping systems consisted of sole cropping sweet basil and the additive intercropping of corn + 25% sweet basil, corn + 50% sweet basil, corn + 75% sweet basil and corn + 100% sweet basil and three harvest. The results belong to sweet basil showed that integration of bio-fertilizer + 50% chemical fertilizer had the highest fresh yield (7579.25 kg ha-1), dyr yield (1303.83 kg ha-1), plant height (50.62 cm), chlorophyll a (0.51 mg g-1 FW), chlorophyll b (0.36 mg g-1 FW) and total chlorophyll (0.87 mg g-1 FW). However, integration of bio-fertilizer + 50% chemical fertilizer in terms of mentioned traits except for plant height had no significant difference with 100% chemical fertilizer treatment. Among different intercropping systems, sole cropping pattern in terms of all traits evaluated in this study had the highest amounts. The highest LER (1.566) belonged to corn + 100% sweet basil with bio-fertilizer.

کلیدواژه‌ها [English]

  • Keywords: additive intercropping
  • Chlorophyll
  • fresh yield
  • nitrogen
  • sweet basil
Ahmadi, A., Dabagh mohammadi Nasab, A., Zehtab Salmasi, S., Amini, R. & Janmohammadi, H. (2010). Evaluation of yield and advantage indices in barley and vetch intercropping. Journal of Sustainable Agriculture and Production Science, 20, 77-87. (In Farsi)
2. Aiyer, A. K. (1963). Principles of Crop Husbandry in India, Bangalore Press, 406 p.
3. Alexandratos, N. (2003). World agriculture: towards 2015-30. In Proceeding of Congress on Global food Security and Role of Sustainable Fertilization. Rome, Italy.
4. Bagheri, M., Zaefarian, F., Bicharanlou, B. &  Ghanizadeh, H. (2014). A Study of Intercropping of Maize with Sweet Basil and Borage. Cercetari Agronomice in Moldova, 47, 13-28.
5. Chaichi, M. R. & Keshavarz Afshar, R. (2012).Medicinal forage and role it in sustainable agriculture. (In Farsi)
6. Chandrasekar, B. R., Ambrose, G. & Jayabalan, N. (2005). Influence of biofertilizers and nitrogen source level on the growth and yield of Echinochloa frumentacea (Roxb.) Link. Journal of Agricultural Technology, 1, 223-234.
7. Evans, J. R. & Terashima, I. (1987). Effects of nitrogen nutrition on electron transport components and photosynthesis in spinach. Australian Journal of Plant Physiology, l4, 281-292.
8. Fredeen, A. L., Gamon, J. A. & Field, C. B. (1991). Responses of photosynthesis and carbohydrate partitioning to limitations in nitrogen and water availability in field grown sunflower. Plant Cell And Environment, 14, 963-970.
9. Fulchieri, M., Lucangeli, C. & Bottini, R. (1993). Inoculation with Azospirillum affects growth and gibbereline status of corn seedling roots. Plant Cell Physiology, 34, 1305-1309.
10. Han, H. S. & Lee, K. D. (2006).Effect of inoculation with phosphate and potassium co-insolubilizing bacteria on mineral uptake and growth of pepper and cucumber. Plant, Soil and Environment, 52, 130–136.
11. Kandeel, A. M., Naglaa, S. A. T. & Sadek, A. A. (2002). Effect of biofertilizers on the growth, volatile oil     yield and chemical composition of Ocimum basilicum L. plant. Annals of Agricultural Sciences, 1, 351–371.
12. Koocheki, A. & Khajeh Hosseini, M. (2008). Modern Agronomy, Jehade Daneshgahi Mashhad Publications. (In Farsi)
13. Lichtenthaler, H. K. (1987). Chlorophylls and cartenoides:pigmentsof hotosynthetice bimembranes. In:Method in Enzymol .(eds.s.p.colowick and N.O.Kaplan) Academic press. NewYork,  48, 350-382.
14. Mabudi Bilasvar, H & Zehtab Salmasi, S. (2016). Essential oil yield and some morphological characteristics of sweet basil cultivars affected by different intercropping patterns with corn. Journal of Medicinal Plants Studies, 4(2), 9-12.
15. Makkizadeh,  M.,  Nasrollahzadeh, S., Zehtab Salmasi, S., Chaichi, M. & Khavazi, K. (2012). The Effect of Organic, Biologic and Chemical Fertilizers on Quantitative and Qualitative Characteristics of Sweet Basil (Ocimum basilicum L.). Journal Of Agricultural Science and Sustinable Production, 22(1), 1-12. (In Farsi)
16. McGuirk, S. M. & Semard, S. D. (2005). Toxicologic emergencies in cattle. Veterinary clinics of north america. Food Animal Practice, 21,729-749.
17. Motaghian, A., Pirdashti, H., Akbarpour, V., Serajpour, G., Yaghobi Khanghahi, M. & Shariatnezhad, S. (2014). Evaluation of yield Basil (Ocimum basilicum L.) and sesame (Sesamum indicum L.) in different intercropping combinations by competitive indices. Journal of Agroecology, 5(3), 243-254. (In Farsi)
18. Olowe V. I. O. & Adeyemo, A. Y. (2009). Enhanced crop productivity and compatibility through intercropping of sesame and sunflower varieties. Annals of Applied Biology,  155, 285–291.
19. Omidbaigi, R. (2006). Production and processing of medicinal plants (4th ed.). Astan Ghods Razavi Press. 397 P. (In Farsi)
20. Rezaei Moadab, A. R., Nabavi Kalat, S. M. & Sadrabadi Haghighi, R. (2014). The effect of vermicompost and biological and chemical fertilizers on growth yield and essence of basil (Ocimum basilicum L.) in the Mashhad weather conditions. Journal of Ecology Agriculture, 5(4), 350-362. (In Farsi)
21. Roy, R. N., Finck, A., Blair, G. J. & Tandon, H. L. S. (2006). Plant Nutrition for Food Security. A Guide for Integrated Nutrient Management,” In: FAO, Ed, Fertilizer and Plant Nutrition Bulletin 16. Food and Agricultural Organization of United Nations, Rome, Italy, pp 348.
22. Shobeiri, S., Habibi, D., Kashani, A., Paknejad, F. & Jafari, H. (2015). Study of physiological traits of grass pea with barely in pure and mixed cropping under dry land and irrigated conditions. Agronomy Journal (Pajouhesh & Sazandegi), 107, 91-98. (In Farsi)
23. Singh, M., Khan, M. M. A. & Naeem, M. (2014). Effect of nitrogen on growth, nutrient assimilation, essential oil content, yield and quality attributes in Zingiber officinale Rose. Journal of the Saudi Society of Agricultural Sciences , from http://dx.doi.org/10.1016/j.jssas.2014.11.002.
24. Smidt, N. w. & Brimer, L. (2005). The use of herbs in pastures: An interview survey of biodynamic and organic farmers with dairy cattle. Agriculture and Human Values, 22, 355-363.
25. Vessey, J. K. (2003). Plant growth promoting rhizobacteria as biofertilizers. Plant and Soil, 255, 571-586.
26. Willey, R. W. (1990). Resource use in intercropping systems. Agricultural Water Management, 17, 215-231.
27. Zahir, A. Z., Abass, S. A., Khalid, A. & Arshad, M. (2000). Substrate depended microbially Derived plant hormones for improving growth of maize seedling. Pakistan Journal of Biological Science, 3, 289-291.