بررسی تأثیر روش‌های ارگانیک کوددهی بر کیفیت و کمیت علوفۀ تاج‌خروس (Amaranthus spp. L.)

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 دانشگاه شهید چمران اهواز

2 عضو هیئت علمی دانشگاه شهید چمران اهواز، گروه زراعت و اصلاح نباتات

3 عضو هیئت علمی دانشگاه شهید چمران اهواز، گروه زراعت و اصلاح و نباتات

چکیده

به‌منظور بررسی اثر تیمارهای مختلف کودهای آلی و شیمیایی بر محصول کمی و کیفی گیاه علوفه‌ای تاج‌خروس (Amaranthus spp. L.)، آزمایشی به‌صورت کرت‌های یک‌بار خردشده در قالب طرح پایه بلوک‌های کامل تصادفی با سه تکرار در تابستان سال 1393 در مزرعۀ تحقیقاتی دانشکدۀ کشاورزی دانشگاه شهید چمران اهواز انجام شد. تیمار اصلی شامل روش‌های مدیریت‌ ارگانیک1، ارگانیک2، شیمیایی، تلفیق کودهای شیمیایی و زیستی  و تیمار شاهد و عامل فرعی شامل دو رقم تاج‌خروس جدید به نام‌های پلنزمن و کونیز بود. نتایج نشان داد، هر دو روش‌های مدیریت ارگانیک و به‌ویژه رقم کونیز بیشترین کمیت ویژگی‌های ارتفاع، وزن خشک برگ، وزن خشک ساقه و کل عملکرد مادۀ خشک را داشتند. بیشترین عملکرد علوفۀ‌ خشک (368 گرم در مترمربع) مربوط به مدیریت ارگانیک 2 در رقم کونیز بود. عملکرد مادۀ خشک بیشترین همبستگی ‌معنی‌دار را با ویژگی وزن ساقه داشت. بیشترین قابلیت هضم، انرژی سوخت‌وسازی (متابولیسمی)، پروتئین خام و کربوهیدرات محلول در آب در هر دو روش ارگانیک به دست آمد. بین رقم‌ها از نظر ویژگی‌های کیفی تفاوت ‌معنی‌داری وجود نداشت. مدیریت تلفیقی در رقم کونیز بیشترین (57 درصد) قابلیت هضم را داشت که تفاوت ‌معنی‌داری با مدیریت ارگانیک 2 نداشت. بیشترین (17 درصد) پروتئین خام مربوط به تیمار ارگانیک 1 در رقم پلنزمن بود. بین عملکرد مادۀ خشک و قابلیت هضم همبستگی مثبت، ولی بین عملکرد مادۀ خشک و پروتئین خام همبستگی منفی وجود داشت. به‌طورکلی نتایج به‌دست‌آمده از این بررسی نشان داد که استفاده از روش‌های ارگانیک کود‌‌دهی تأثیر مطلوبی بر کمیت و کیفیت تولید علوفۀ تاج‌خروس در شرایط خوزستان خواهد داشت.

کلیدواژه‌ها

موضوعات


عنوان مقاله [English]

Study the effect of organic fertility methods on quality and quantity of fodder Amaranth (Amaranthus spp. L.)

نویسندگان [English]

  • mohammadreza mohammadi tudeshki 1
  • Amir Ayeneh band 2
  • Esfandiar Fateh 3
1 Shahid chamran university
چکیده [English]

In order to study the effect of organic and inorganic fertilizers on quality and quantity production of fodder Amaranth (Amaranthus spp. L.) a field experiment was conducted in agricultural faculty of Shahid Chamran University in 2015. The experimental design was split plot based on RCB with three replications. Main plots were including Organic 1, Organic 2, Chemical, Integrated and Control and subplot including 2 Amaranth cultivars (Plansman and Koniz). Our results showed that both organic methods and Koniz Cv. had the highest plant height, leaf and stem dry matter and total dry matter. The highest fodder yield (368 gr/m2) belonged to Koniz Cv. with organic 2 methods due to better stem and leaf dry matter. Total dry matter production had the highest significant correlation with stem dry matter. Both organic methods had the highest digestibility, metabolic energy, crude protein and water soluble carbohydrates. No significant differences observed between cultivar for quality characters. Application of integrated method in Koniz Cv. had highest digestibility (57 percent) but had no significant differences with organic 2 methods. The highest crude protein (17 percent) belonged to Cv. Plansman with Organic 1 treatment. Total dry matter had positive correlation with digestibility but negative correlation with crude protein. In conclusion, we found that appling organic fertilizer methods will have good effective on quality and quantity of fodder production from Amaranth in Khuzestan.

کلیدواژه‌ها [English]

  • Amaranth
  • acid detergent fiber (ADF)
  • crude protein
  • digestibility
  • metabolical energy
  1. Standing Committee on Agriculture (SCA), CSIRO. (1990). Melborn, Australia, 266p.
  2. Allievi, L., Marchesisni, M., Salardi, C., Piano, V. & Ferrari, A. (1993). Plant quality and soil residual feritility six year after compost and manure treatment: Agriculture Technology.
  3. Anosheh, H., Emam, Y. & Ramin, F. (2010). Comparative effect of biofertilizers with chemical fertilizers on sunflower (Helianthus annuus L.) growth, yield and oil percentage in different drought stress levels. Agroecology, 2, 492-501.
  4. Aynehband, A. (2004). The introduction of a new forage plant for the first time in Iran, amaranth. Scientific Journal of Agriculture, 27(2), 163-171.
  5. Barik, A. & Goswami, A. (2003). Efficacy of biofertilizers wiith nitrogen levels on growth, productivity and economics in wheat (Triticum aestivum). Indian Journal of Agronomy, 48(2), 100-102.
  6. Buxton, D., Mertens, D. & Fisher, D. (1996). Forage quality and ruminant utilization. Cool-season forage grasses (coolseasonforag), 229-266.
  7. Cherney, J. & Marten, G. (1982). Small grain crop forage potential: I. Biological and chemical determinants of quality, and yield. Crop Science, 22(2), 227-231.
  8. de Freitas, J. R. (2000). Yield and N assimilation of winter wheat (Triticum aestivum L., var. Norstar) inoculated with rhizobacteria. Pedobiologia, 44(2), 97-104.
  9. Eghball, B., Ginting, D. & Gilley, J. E. (2004). Residual effects of manure and compost applications on corn production and soil properties. Agronomy Journal, 96(2), 442-447.
  10. Fateh, E. (2009). Effect of soil fertility different systems (organic, integrated and chemical) on forage yield and medical characteristics of Kangar. Ph.D. thesis,Tehran University, Iran.
  11. Francis, C. A., Flora, C. B. & King, L. D. (1990). Sustainable agriculture in temperate zones: John Wiley & Sons.
  12. Huang, B., Duncan, R. & Carrow, R. (1997). Drought-resistance mechanisms of seven warm-season turfgrasses under surface soil drying: II. Root aspects. Crop Science, 37(6), 1863-1869.
  13. Jafari, A., Connolly, V., Frolich, A. & Walsh, E. (2003). A note on estimation of quality parameters in perennial ryegrass by near infrared reflectance spectroscopy. Irish journal of agricultural and food research, 29, 293-299.
  14. Keshavarz Afshar, R. (2009). Effect of Phosphate solubilizing bacteria on quantitative and qualitative characteristics of Turnip at limited irrigation regimes. M.Sc. thesis, University of Tehran.
  15. Mehrvarz, S., Chaichi, M. & Alikhani, H. (2008). Effects of phosphate solubilizing microorganisms and phosphorus chemical fertilizer on yield and yield components of barley (Hordeum vulgare L.). American-Eurasian Journal of Agriculture and Environment, 3(6), 822-828.
  16. Myers, R. L. (1996). Amaranth: New crop opportunity. Progress in new crops. ASHS Press, Alexandria, VA, 207-220.
  17. Rezvani Moghaddam, P., Mohammad Abadi, A. A. & Moradi, R. (2010). Effects of chemical fertilizer and organic manure on yield and yield components of sesame (Sesamum indicum L.) in different densities. Journal of Agroecology, 2(2), 256-265. (in Persian with English Summary)
  18. Saini, V., Bhandari, S. & Tarafdar, J. (2004). Comparison of crop yield, soil microbial C, N and P, N-fixation, nodulation and mycorrhizal infection in inoculated and non-inoculated sorghum and chickpea crops. Field Crops Research, 89(1), 39-47.
  19. Sharma, A. K. (2002). Biofertilizers for sustainable agriculture: Agrobios.
  20. Sleugh, B. B., Moore, K. J., Brummer, E. C., Knapp, A. D., Russell, J. & Gibson, L. (2001). Forage nutritive value of various amaranth species at different harvest dates. Crop Science, 41(2), 466-472.
  21. Stallknecht, G. & Schulz-Schaeffer, J. (1993). Amaranth rediscovered. New Crops. Wiley, New York, 211-218.
  22. Vessey, J. K. (2003). Plant growth promoting rhizobacteria as biofertilizers. Plant and Soil, 255(2), 571-586.
  23. Ward, J., Readfern, D., McCormick, M. & Cuomo, G. (2001). Chemical composition, ensiling characteristics, and apparent digestibility of summer annual forages in a subtropical double-cropping system with annual ryegrass. Journal of Dairy Science, 84(1), 177-182.
  24. Weinberg, Z., Landau, S., Bar-Tal, A., Chen, Y., Gamburg, M., Brener, S. & Dvash, L. (2005). Ensiling safflower (Carthamus tinctorius) as an alternative winter forage crop in Israel. Paper presented at the Proceedings of the 15th International Silage Conference. Belfast.
  25. Yazdani, M., Bahmanyar, M. A., Pirdashti, H. & Esmaili, M. A. (2009). Effect of Phosphate solubilization microorganisms (PSM) and plant growth promoting rhizobacteria (PGPR) on yield and yield components of Corn (Zea mays L.). Proc World Acad Sci Eng Technol, 37, 90-92.