تغییرات بیوشیمیایی و ترکیبات عمده اسانس نعناع فلفلی (Mentha piperita L.) تحت تأثیر اسید هیومیک و سرکه چوب در شرایط تنش خشکی

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 دانشجوی دکتری زراعت، گروه زراعت و اصلاح نباتات دانشکده علوم کشاورزی، دانشگاه گیلان، رشت، ایران.

2 دانشیار گروه زراعت و اصلاح نباتات دانشکده علوم کشاورزی، دانشگاه گیلان، رشت، ایران.

3 استاد گروه زراعت، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تربیت مدرس، تهران، ایران

4 استاد گروه زراعت و اصلاح نباتات، دانشکده علوم کشاورزی، دانشگاه گیلان، رشت، ایران.

10.22059/ijfcs.2023.363279.655022

چکیده

آزمایشی به‌صورت کرت‌های خردشده در قالب طرح بلوک‌های کامل تصادفی با سه تکرار در مزرعه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی دانشگاه تربیت مدرس در سال 1398 اجرا شد. با افزایش غلظت اسید هیومیک از صفر به 3 درصد، محتوی اسانس بوته‌های نعناع فلفلی6/68 درصد افزایش یافت، در حالی که با افزایش غلظت سرکه چوب از صفر به 15 درصد، میزان اسانس 7/90 درصد افزایش داشت. در تیمارهای 1، 2 و 3 درصد اسید هیومیک، عملکرد اسانس نسبت به شاهد (محلول‌پاشی صفر) به ترتیب، 7/52، 9/127 و 5/164 درصد افزایش یافت و با کاربرد 5، 10 و 15 درصد سرکه چوب، این افزایش به ترتیب 0/33، 2/139 و 6/176 درصد بود. تنش خشکی تأثیر منفی روی عملکرد اسانس داشت به طوری که با افزایش شدت تنش مقدار آن کاهش یافت و تنش خشکی متوسط و شدید، به ترتیب، کاهش 3/9 و 2/40 درصدی عملکرد اسانس مشاهده شد. بیشترین مقدار منتول در تیمار 10 درصد سرکه چوب در شرایط بدون تنش خشکی با 0/61 درصد بدست آمد و با تیمار دو درصد اسید هیومیک در شرایط تنش خشکی متوسط با 1/60 درصد در یک گروه آماری قرار گرفت. محلول‌پاشی اسید هیومیک و سرکه چوبمحتوای منتول اسانس نسبت به عدم استفاده از آنها به ترتیب، 8/21 و 8/17 درصد افزایش داشت. با توجه به محدویت آب و نتایج این پژوهش، استفاد از محلول‌پاشی 3 درصد اسید هیومیک شرایط آبیاری مطلوب و تنش خشکی متوسط و کاربرد 15 درصد سرکه چوب در شرایط تنش خشکی شدید به دلیل افزایش کیفیت اسانس و عملکرد اسانس پیشنهاد می‌شود.

کلیدواژه‌ها

موضوعات


عنوان مقاله [English]

Changes of biochemical and main compounds of peppermint essential oil (Mentha piperita L.) under the influence of humic acid and wood vinegar under water deficit stress conditions

نویسندگان [English]

  • Seyed Ali Alavi Asl 1
  • Majid Majidian 2
  • Seyed Ali Mohammad Modares Sanavy 3
  • Masoud Esfahani 4
1 Department of Agronomy and Plant Breeding, Faculty of Agricultural Science, University of Guilan, Rasht, Iran.
2 Department of Agronomy and Plant Breeding, Faculty of Agricultural Science, University of Guilan, Rasht, Iran
3 Department of Agronomy, Tarbiat Modares University, Tehran, Iran
4 Department of Agronomy and Plant Breeding, Faculty of Agricultural Science, University of Guilan, Rasht, Iran
چکیده [English]

To investigate the effect of wood vinegar and humic acid on the biochemical traits and main compounds of peppermint essential oil under water deficit stress conditions, an experiment was conducted Faculty of Agriculture of the Tarbiat Modares university in 2019. By increasing the concentration of humic acid from zero to 3%, the essential oil content increased by 60.68%. and also, with the application of 5, 10 and 15% wood vinegar, this increase increased to the order was equal to 33.09, 139.23 and 176.69 percent. Water deficit stress harmed the yield of essential oil. So that with the increase of the stress intensity, its value decreased and moderate and severe water deficit stress, respectively, a decrease of 9.38 and 40.20 percent of essential oil yield was observed. The highest amount of menthol was obtained from the application of 10% wood vinegar in normal irrigation conditions at 61.04%, and it was placed in a statistical group with the treatment of 2% humic acid application in moderate water stress conditions (60.15%). Also, the results showed that with the use of humic acid and wood vinegar, the amount of menthol increased by 21.88 and 17.84%, respectively, compared to not using them. According to the water limitation and the results of this research, it is recommended to use 3% humic acid in optimal irrigation conditions and moderate water deficit stress and use 15% wood vinegar in severe water deficit stress conditions.

کلیدواژه‌ها [English]

  • Antioxidant capacity
  • Essential oil
  • Menthol
  • Menthone
  • Total phenol

مقالات آماده انتشار، پذیرفته شده
انتشار آنلاین از تاریخ 25 فروردین 1403
  • تاریخ دریافت: 15 مرداد 1402
  • تاریخ بازنگری: 19 آبان 1402
  • تاریخ پذیرش: 23 آبان 1402
  • تاریخ انتشار: 25 فروردین 1403