نوع مقاله : مقاله پژوهشی
نویسندگان
1 دانش آموخته گروه زراعت و اصلاح نباتات، دانشکده کشاورزی، دانشگاه صنعتی شاهرود.
2 استادیار گروه زراعت و اصلاح نباتات، دانشکده کشاورزی، دانشگاه صنعتی شاهرود.
3 دانشیار گروه زراعت و اصلاح نباتات، دانشکده کشاورزی، دانشگاه صنعتی شاهرود.
چکیده
کلیدواژهها
عنوان مقاله [English]
نویسندگان [English]
Diosgenin is one of the most important medicinal compounds in the world; however, little information is available on the biosynthetic pathway of this valuable metabolite in fenugreek. Given the importance of increasing the production of diosgenin, the application of various stimulants to enhance its production might be an interesting research topic. The aim of this study was to increase the expression of some genes involved in the biosynthesis pathway of diosgenin in fenugreek plants treated with salinity stress and different levels of melatonin. Treatments in this experiment included different salinity levels (0, 150 and 300 mM), different levels of melatonin (0, 30, 60 and 90 ppm) and a combination of different levels of salinity and melatonin. The expression of Cycloartenol synthase، 26-o-Beta glucosidase ,C4-demethylase in 150 mM and 60 ppm melatonin salinity treatments increased 7, 5 and 4 times compared to the control treatment (no melatonin application and salinity stress), respectively. The expression of C22-hydroxylase and Δ7-reductase genes was less affected by all experimental treatments. Overall, the results of the present study showed that the application of melatonin in fenugreek under salinity stress substantially increases the expression of genes involved in the biosynthesis pathway of diosgenin as a suitable functional stimulus. The results of this research could be used in the pathway engineering of this valuable medicinal metabolite.
کلیدواژهها [English]
مقدمه
شنبلیله با نام علمیTrigonella foenum-graceum L. گیاهی متعلق به خانواده بقولات، راسته گلسرخ و جنس Trigonella است (Mozafarin, 1995). شنبلیله سرشار از مواد مغذی از جمله کربوهیدرات، پروتئین، فیبر، ویتامینها و مواد معدنی میباشد و. بذرهای این گیاه، حاوی موادی از قبیل آلکالوئید(Alkaloid) ، تریگونلین (Trigonelline)، کولین (Choline) و ساپوجنینهای استروئیدی با اثرات دارویی ویژهای است (Vasanthi et al., 2017). اهمیت این گیاه به دلیل تولید دایوسجنین است که جزء ساپوجنینهای استروئیدی محسوب میشود (Joanna et al., 2015). این متابولیت ارزشمند برای اولین بار در سال 1936 از گیاه Dioscorea tokoro جداسازی شد (Fujii and Matsukawa, 1936). از دایوسجنین در درمان بیماریهای متابولیکی مانند چاقی، دیابت، کلسترول و چربی خون بالا، التهاب و سرطان استفاده میشود (Upadhyay et al., 2014). در حال حاضر، ابهامات زیادی در مورد مسیر بیوسنتزی دایوسجنین وجود دارد و بیشترین اطلاعات موجود در مورد این مسیر بیوسنتزی، متعلق به سایر گیاهان مانند یام(Dioscorea villosa) و خانواده سولاناسه (Solanaceae) است (Mandegari, 2012). نیاز مبرم به مواد موثره این گیاه بهعنوان مواد اولیه در صنایع داروسازی، آرایشی و بهداشتی، باعث شده است تا شنبلیله بیش از پیش از ارزش و اهمیت خاصی برخوردار شود (Dini, 2006).
دایوسجنین از طریق مسیر بیوسنتز ایزوپرنوئیدها[1] تولید میشود؛ این مسیر با پیشمادهی استیل کوآنزیمآ به ایزوپنتیل پیروفسفات[2] میرسد. برای تولید دایوسجنین، مسیر لانوسترول (Lanosterol) و کلسترول (Cholesterol) و مسیر سیکلوآرتنول (Cycloartenol) و حدواسط سیتواسترول (Cytosterol) پیشنهاد شده است. سیکلوآرتنول سنتاز (Cycloartenol synthase) و لانوسترول سنتاز ،(Lanosterol synthase) دو آنزیم کلیدی متعلق به خانوادهی اکسیدواسکوالن سیکلازها (Oxidosqualene cyclase) هستند و در این مسیر دخالت دارند (Chaudhary et al., 2015). شناسایی مسیر بیوسنتزی دایوسجنین و ژنهای مهم این مسیر، در مهندسی این متابولیت حیاتی بهنظر میرسد؛ مسیر بیوسنتز دایوسجنین دارای پیچیدگیهای زیادی است (شکل 1) (et al., 2019 Zhou).
کاربرد گیاهان بهعنوان دارو، از گذشتههای دور رایج بوده است. تمایل انسان به استفاده از گیاهان دارویی بهدلیل عوارض کمتر آن نسبت به داروهای شیمیایی، امری اجتنابناپذیر محسوب میشود. با توجه به نیاز روزافزون صنایع دارویی، غذایی، آرایشی و بهداشتی به گیاهان دارویی بهعنوان مواد اولیه تولیدات صنایع مذکور، کشت گیاهان دارویی در دنیا در حال گسترش است (Kooti et al., 20017). با توجه به اینکه گیاهان قادر به جابجایی نیستند، بنابراین توانایی تطابق با محیط و سازگاری به خوبی در آنها نهادینه شده است. توانایی سنتز انواعی از ترکیبات شیمیایی تحت عنوان متابولیتهای ثانویه، از جمله پاسخهای تطبیقی گیاهان به تنشهای محیطی محسوب می شود. این ترکیبات بخشی از ساختمان مولکولی پایه سلول محسوب نمیشوند و در مقادیر بسیار اندکی در بافتها، اندامهای خاص یا در مراحل خاصی از رشد تولید میشوند (Chaudhary et al., 2018). بیشتر متابولیتهای ثانویه از اهمیت دارویی برخوردار هستند، زیرا سنتز شیمیایی آنها از لحاظ اقتصادی مقرون به صرفه نیست (Oksman and Inze, 2004). این ترکیبات همچنین از گیاهان در برابر آسیب جانوران (مانند حشرات) جلوگیری میکنند و یا ممکن است منجر به بروز اختلالات باروری در جانور تغذیه کننده شوند. متابویتهای ثانویه، کمتر از یک درصد وزن خشک گیاه را تشکیل میدهند و تولید آنها به میزان قابل توجهی به مراحل رشدی و فیزیولوژیک گیاه وابسته استOksman et al., 2004) ). گیاهان دارویی با انتقال از محیط زندگی خود (محیط بومی) به محیط زراعی، تحت تاثیر قرار میگیرند و میزان متابولیت ثانویه در آنها کاهش مییابد (Bourgaud et al., 2001). امروزه روشهای مختلفی برای افزایش کیفیت و کمیت متابولیتهای ثانویه در گیاهان عالی مورد استفاده قرار میگیرد. کاربرد محرکهایی از قبیل انواع تنشهای غیرزیستی، هورمونها، اشعه، پلاسمای سرد و نانوذرات، از جمله مهمترین این موارد محسوب میشوندSheikhi et al., 2019; Babaei et al., 2020; Ebrahimibasabi et al., 2020) ).
شکل 1- تصویر شماتیک از مسیر بیوسنتز دایوسجنین و برخی از ژنهای دخیل در این مسیر (Zhou et al., 2019)
Figure 1. Schematic image of the diosgen biosynthesis pathway and some genes involved in this pathway
ملاتونین (N-استیل-5-متوکسی تریپتامین) یک آنتیاکسیدان طبیعی است، که در همه موجودات زنده از باکتری تا گیاهان و حیوانات یافت میشود. ملاتونین گیاهی برای اولین بار در سال 1995 در گونههای مختلف گیاهی و در اندامهای مختلف مانند ریشه، ساقه، برگ، میوهها و دانهها شناسایی شد (Dubbels et al., 1995). اثرات مثبت ملاتونین در کاهش استرسهای غیرزیستی و تنظیم رشد در گیاهان به اثبات رسیده است. ملاتونین در گیاهان بهصورت گسترده در تنظیم گلدهی، جوانهزنی بذر، رشد و نمو، فتوسنتز و تحریک پاسخ دفاع آنتیاکسیدانی نقش دارد. ظرفیت آنتیاکسیدانی بالاتر ملاتونین نسبت به سایر آنتیاکسیدانهای غیرآنزیمی از قبیل آسکوربات (Ascorbate) و توکوفرولها (Tocopherol)، احتمالا با توانایی ملاتونین برای انتقال کارآمد از طریق محفظههای مختلف سلول مرتبط است (Martinez et al., 2018).
در یک پژوهش، اثر ملاتونین بر افزایش مقاومت خیار تحت تاثیر تنش شوری بررسی شد. نتایج آنها نشان داد که ملاتونین منجر به افزایش فعالیت آنزیمهای آنتیاکسیدانی و مهار گونههای فعال اکسیژن میشود. در ضمن، ملاتونین، محتوای مالون دیآلدئید و نشت الکترولیت در گیاهان تیمار شده با تنش شوری را کاهش داد. همچنین کابرد ملاتونین منجر به افزایش قابل توجه تظاهر ژن آنزیمهای آنتیاکسیدانی، ژنهای پروتئین کیناز (MAPK, MAPK 3, MAPK4 , MAPK 6[3]) و ژنهای SOS[4] (SOS1 , SOS2 , SOS3) شد. (Zhang et al., 2020)
با توجه به اهمیت دایوسجنین در شنبلیله بهعنوان یک متابولیت ارزشمند، استفاده از محرکهای مختلف بهمنظور افزایش تظاهر ژنهای مسیر بیوسنتز دایوسجنین و متعاقبا محتوی دایوسجنین ارزشمند بهنظر میرسد؛ بنابراین این تحقیق با هدف بررسی اثرات ملاتونین و تنش شوری (بهعنوان دو محرک عملکردی) بر افزایش تظاهر برخی از ژنهای دخیل در مسیر بیوسنتز دایوسجنین انجام شد. نتایج حاصل از این تحقیق میتواند در برنامههای بهنژادی و مهندسی مسیر دایوسجنین در بیوتکنوژی و اصلاح نباتات مورد استفاده قرار گیرد.
مواد و روشها
شرایط کشت و اعمال تیمار
بذرهای شنبلیله توده بومی بوشرویه از سازمان جهاد کشاورزی استان اصفهان تهیه شد. با توجه به مطالعات قبلی، این توده دارای بالاترین محتوی دایوسجنین در بین نه توده دیگر بود؛ بنابراین به عنوان یک کاندید مناسب برای این پژوهش انتخاب شد. تیمارهای این آزمایش شامل سطوح مختلف شوری (صفر، 150 و 300 میلیمولار) و هورمون ملاتونین (صفر، 30، 60 و 90(ppm بود. در ضمن گیاهان شاهد نیز با آب فاقد ملاتونین و نمک آبیاری شدند. ملاتونین مورد استفاده در این پژوهش از شرکت سیگما (EC number: 200-797-7, CAS number: 73-31-4) خریداری شد. ملاتونین ابتدا با غلظت ppm 1000 به عنوان محلول ذخیره مادری آماده و در دمای چهار درجه سانتیگراد نگهداری شد. سایر غلطتهای مورد نظر با استفاده از محلول مادری تهیه شدند.
با توجه به ماهیت تیمارهای آزمایش، این پژوهش بهصورت فاکتوریل و در قالب طرح کاملا تصادفی با سه تکرار انجام شد. برای این منظور، ابتدا بذرهای گیاه شنبلیله ضدعفونی و در گلدانهای 20×25×30 سانتیمتری با ترکیب پیت ماس، پرلیت و شن با نسبت برابر، در اتاقک رشد با دمای 23 درجه سانتیگراد و دوره نوری 16 ساعت روشنایی و هشت ساعت تاریکی و رطوبت 55 درصد کشت شدند. پس از اطمینان از استقرار گیاهچهها در مرحله سه برگی (هفت روزهگی)، ملاتونین به مدت دو هفته با غلظتهای مختلف، همراه با آب آبیاری به گلدانها اضافه شد و سپس تیمار شوری در مرحله شش برگی (سه هفتگی) و به مدت دو هفته اعمال شد. در نهایت در مرحله آغاز گلدهی (پنج هفتگی)، نمونههای برگی جمعآوری و بهمنظور بررسی تظاهر ژن در فریزر 80- درجه سانتیگراد ذخیره شدند .(Varghese et al., 2019; ElSayed et al., 2020) کلرید سدیم مورد استفاده در این تحقیق، از شرکت مرک (CAS number: 7647-14-5; EC number: 231-598-3) خریداری شد.
استخراج RNA و ساخت cDNA
استخراج RNA با استفاده از کیت RNX Plus (شرکت سیناکلون) و با توجه به دستورالعمل شرکت سازنده انجام شد. بهمنظور حذف آلودگیهای DNA، یک میکروگرم از RNA استخراج شده با I DNAse (شرکت (Thermo Fisherتیمار شد. در ضمن کیفیت و کمیت RNA با استفاده از ژل آگارز یک درصد و دستگاه نانودراپ تعیین شد. بهمنظور ساخت cDNA، از آغازگر Oligo (dT) برای اتصال به دم پلیآدنین mRNA استفاده شد. ساخت cDNAدر حجم 20 میکرولیتر و با استفاده از کیت HyperScript Reverse transcriptase (GeneALL) بر طبق به دستورالعمل شرکت سازنده انجام شد.
طراحی آغازگرها
آغازگرها (جدول 1) با استفاده از برنامه آنلاین Primer 3 Plus طراحی شدند و بهمنظور کنترل صحت آنها، از برنامه Analyzer v.3.1 (http://eu.idtdna.com/calc/analyzer) Oligo استفاده شد. در این برنامه (Oligo Analyzer)، پارامترهایی شامل دمای اتصال، درصد بازهای C/G، احتمال تشکیل ساختارهای سنجاق سر و دایمر و همچنین امکان تشابه با سایر ژنهای نزدیک بررسی شد؛ این ژنها با توجه به تحقیقات گذشته محققین این پژوهش انتخاب شدند. در مطالعات گذشته محققین این پژوهش، برخی از ژنهای مسیر بیوسنتز دایوسجنین با روش طراحی آغازگرهای دژنره[5] شناسایی و جداسازی شدند و رابطه بین میزان تظاهر این ژنها و محتوای دایوسجنین در نه توده بومی شنبلیله با محتوای دایوسجنین متفاوت بررسی شد و شمایی کلی از مسیر بیوسنتز دایوسجنین در شنبلیله ارایه شد (Mohammadi et al., 2019). در ضمن در مطالعات گذشته محققین این پژوهش، عکسالعمل این ژنها نسبت به تنش گرما، براسینواستروئید، دیاکسیدتیتانیوم و پلاسمای سرد ارزیابی شد؛ بنابراین با توجه به نتایج این پژوهشها، ژنهای کاندید برای این تحقیق انتخاب شدند Sheikhi et al., 2019; Ebrahimibasabi et al., 2020; Babaei et al., 2020)).
برای واکنش PCR زمان واقعی، از مستر شرکت SYBR®Green PCR Master Mix 2X (Ampliqon) استفاده شد. واکنشها در حجم 10 میکرولیتر و با سه تکرار بیولوژیکی انجام شدند. واکنش PCR زمان واقعی، با استفاده از دستگاه ABI Step one و مطابق با ترکیبات جدول 2 انجام شد. در ضمن بهمنظور اطمینان از عدم آلودگی نمونهها، از کنترل منفی در تمامی مراحل آزمایش استفاده شد.
جدول 1- آغازگرهای مورد استفاده در این تحقیق و مشخصات آنها
Table 1. The primers used in this study and their characteristics
Anneling temperature (C◦) |
(bp) Product size |
Primer Sequence (′ 3 - ′5) |
Name |
|
Reverse |
Forward |
|||
61 |
210 |
ACTGCCTACAATGCTTCTGCTCA |
ATGGAACACAAGGGTTTTCGGT |
C4‐demethylase |
61 |
230 |
TGCTATTGCCATCTTTGCTTCCA |
CTATGGGGTGACGATGCTAAGATG |
C22‐hydroxylase |
60 |
220 |
GCACCAAGTGAAGGATTCCAGAC |
TTGACCGAGCGAAAAGGGATGA |
Δ7 reductase |
60 |
230 |
CACTGTATAACCTGCTGCCCA |
TGGCATTGATGAGTTCAACGATCC |
26-o-Beta glucosidase |
60 |
180 |
TACATGACGACGGTATTCTCCC |
AAGAGAGATCCAACACCACTGC |
Cycloartenol synthase |
61 |
230 |
TATGTTTGTTGTTGGTGTCAACGAGCAACGAATACAAG |
ATGTTAAATGATGCAGCCCTTCCACCTCTC |
GAPDH (Refrence) |
این واکنش با شرایط دمایی و زمانی 10 دقیقه در دمای 95 درجه سانتیگراد و 35 تکرار با چرخههای20 ثانیهای در دمای 95 درجه سانتیگراد و 20 ثانیه در دمای 60 درجه سانتیگراد انجام شد.
تجزیه دادههای PCR زمان واقعی
قبل از آنالیز دادههای تظاهر ژنهای مورد نظر در این تحقیق، از آنالیز منحنی ذوب و تکثیر بهمنظور تایید صحت دادهها استفاده شد. بهمنظور تجزیه دادههای PCRزمان واقعی، تظاهر نسبی هر ژن بر اساس روش منحنی استاندارد نسبی[6] بر پایه فرمول 2-ΔΔCt (Livak and Schmittgen, 2001) محاسبه شد که مطابق آن، میزان ژن (cDNA حاصل از رونوشت)، برابر با دو به توان منفی تفاوت آستانه سیکل ژن هدف تحت تنش و ژن مرجع متناظر آن منهای تفاوت میانگینهای آستانه سیکل ژن هدف بدون تنش و ژن مرجع متناظر آن است. مقایسه میانگینها با استفاده از برنامه R به روش روش دانکن و در سطح احتمال یک درصد انجام شد.
نتایج و بحث
تظاهر ژن (CAS) Cycloartenol synthase
اثرات اصلی سطوح مختلف تنش شوری، ملاتونین و اثرات متقابل آنها بر تظاهر همه ژنهای بررسی شده در این تحقیق معنیدار بود (جدول 3، 4). بهمنظور مقایسه اثرات متقابل سطوح مختلف تنش شوری و ملاتونین، از مقایسه میانگین با روش دانکن در سطح احتمال یک درصد استفاده شد. تظاهر ژن CAS تحت تاثیر سطح 150میلیمولار شوری (بدون کاربرد ملاتونین)، اختلاف معنیداری با شرایط شاهد (بدون اعمال تنش شوری و ملاتونین) نداشت، درحالیکه در سطح 300 میلیمولار، بهصورت معنیدار افزایش یافت. افزایش میزان تظاهر این ژن تحت تاثیر سطوح مختلف ملاتونین در تیمار شاهد کاملا افزایشی بود، بهطوریکه تظاهر این ژن در تیمار ppm90 ملاتونین نسبت به شاهد و بدون کاربرد ملاتونین، بهصورت معنیداری (سه برابر) افزایش یافت.
جدول 2- ترکیبات مورد استفاده در واکنش PCR زمان واقعی
Table 2. The compounds used in real-time PCR reaction
Concentration |
Volumes (µl) |
Materials |
- |
3 |
Nuclease Free Water |
ngµl -1 50 |
1 |
cDNA |
pmolµl-1 10 |
0.5 |
Forward Primer |
pmolµl-1 10 |
0.5 |
Reverse Primer |
2X |
5 |
SYBR®Green PCR Master Mix |
- |
10 |
Total |
تحت شرایط تنش شوری 150 میلیمولار و ترکیب با ملاتونین 60 ppm، میزان تظاهر این ژن نسبت به تیمار شاهد هفت برابر افزایش یافت. تظاهر ژن CAS در تیمار300 میلیمولار و ترکیب با سطوح مختلف ملاتونین نسبت به تیمار 150 میلیمولار، بهصورت معنیداری کاهش یافت (شکل A1). تظاهر این ژن در تیمار شوری 150 میلیمولار و ترکیب با سطوح ppm60 و 30 ملاتونین نسبت به سایر تیمارها بیشتر بود؛ بنابراین به نظر میرسد که این تیمار دارای پتانسیل مناسبی جهت افزایش تظاهر این ژن است.
جدول 3- تجزیه واریانس اثرات سطوح مختلف شوری و ملاتونین بر تظاهر ژنهای بررسی شده در این تحقیق
Table 3 .Variance analysis of the effects of different levels of salinity and melatonin on the expression of the genes investigaed in this study
Sources of variance |
Df |
MS |
||||
|
|
CAS |
C22‐hydroxylase |
Δ7- reductase |
BGL |
C4‐demethylase |
Salinity |
2 |
8.54 ** |
0.05 ** |
0.29 ** |
2.53** |
5.13 ** |
Melatonin |
3 |
8.98 ** |
0.49 ** |
** 0.12 |
10.61** |
8.58 ** |
Salinity*Melatonin |
6 |
7.18 ** |
0.19 ** |
0.13 ** |
2.76** |
0.83 ** |
Error |
24 |
0.03 |
0.0007 |
0.002 |
0.026 |
0.02 |
CV (%) |
|
8.37 |
4.21 |
5.83 |
6 |
6.32 |
جدول 4- مقایسه میانگین اثرات اصلی سطوح مختلف شوری و ملاتونین بر تظاهر ژنهای بررسی شده در این تحقق
Table 4. Mean comparison of the main effects of different levels of salinity and melatonin on the expression of the genes investigated in this study
Treatments |
CAS |
C22‐hydroxylase |
Δ7- reductase |
BGL |
C4‐demethylase |
Salinity |
|||||
0 mM |
1.67 c |
0.65 b |
0.96 a |
2.26 a |
1.85 c |
150 mM |
3.23 a |
0.67 a |
0.73 b |
2.96 b |
2.58 b |
300 mM |
1.88 b |
0.54 c |
0.66 c |
3.13 c |
3.15 a |
Melatonin |
|||||
0 ppm |
1.3 d |
0.69 b |
0.82 b |
2.15 c |
1.74 c |
30 ppm |
2.25 b |
0.31 d |
0.65 d |
2.8 b |
2.13 b |
60 ppm |
3.64 a |
0.87 a |
0.73 c |
4.30 a |
3.95 a |
90 pmm |
1.84 c |
0.61 c |
0.93 a |
1.9 d |
2.28 b |
*میانگین های دارای حروف مشابه در هر ستونها، دارای اختلاف معنی داری با یکدیگر نیستند.
*Means with the same letters in the same columns are not significantly different.
تظاهر ژن C22‐hydroxylase
در مجموع میزان تظاهر این ژن در همه تیمارهای آزمایشی پایین بود. در حقیقت کاربرد سطوح مختلف شوری و ترکیب با ملاتونین در تمامی تیمارهای آزمایشی منجر به کاهش تظاهر این ژن نسبت به تیمار شاهد شد. تظاهر ژن C22‐hydroxylase فقط در تیمار شوری 150 میلیمولار و ترکیب با ppm60 ملاتونین نسبت به تیمار شاهد افزایش یافت (شکل B1). تظاهر این ژن در تیمار شوری 300 میلیمولار و ترکیب با ppm30 ملاتونین به پایینترین میزان خورد رسید، در حالیکه این ژن بیشترین تظاهر را در تیمار شوری 150 میلیمولار و ترکیب با ppm30 ملاتونین به خود اختصاص داد.
تظاهر ژن Δ7- reductase
تظاهر این ژن نیز مشابه ژن C22‐hydroxylase تحت تاثیر تیمارهای آزمایشی کم بود. در حقیقت تمامی تیمارهای آزمایشی منجر به کاهش تظاهر این ژن نسبت به شرایط شاهد شدند. تظاهر C22‐hydroxylase، تحت تاثیر تنش شوری (هر دو سطح) و بدون کاربرد ملاتونین نسبت به شرایط شاهد کاهش یافت. بالاترین میزان تظاهر این ژن در تیمار شوری 300 میلیمولار و ملاتونین ppm 90 به میزان 13/1 برابر تیمار شاهد ثبت شد (شکل A2). پایینترین میزان تظاهر ژن مذکور در تیمار شوری 150 میلیمولار و ترکیب با ملاتونین ppm 30 مشاهده شد.
تظاهر ژن(BGL) 26-o-Beta glucosidase
تظاهر ژن (BGL) تحت تاثیر تنش شوری و بدون کاربرد ملاتونین نسبت به شرایط شاهد بهصورت معنیداری افزایش یافت. همچنین تظاهر این ژن در شرایط شاهد (بدون تنش شوری) و صرفا با کاربرد سطوح مختلف ملاتونین به میزان 5/4 برابر (در سطح ppm60 ملاتونین) افزایش یافت. بیشترین تظاهر این ژن در تیمار تنش شوری 150 میلیمولار و ترکیب با سطح ppm60 ملاتونین به میزان پنج برابر نسبت به شرایط شاهد ثبت شد. کاربرد سطوح مختلف ملاتونین همراه با تنش شوری 300 میلیمولار نیز بهصورت معنیداری منجر به افزایش تظاهر این ژن نسبت به شرایط شاهد شد (شکل B2(. نتایج نشان داد که اثرات متقابل تنش شوری همراه با سطوح مختلف ملاتونین، بهعنوان یک محرک مناسب تظاهر این ژن را افزایش میدهد. با افزایش شدت تنش شوری از 150 به 300 میلیمولار (در غلظت ppm60)، میزان تظاهر این ژن کاهش یافت. در حقیقت افزایش تنش شوری (از 150 به 300 میلیمولار) و افزایش غلظت ملاتونین (از ppm60 به ppm90)، منجر به کاهش تظاهر این ژن نسبت به تنش شوری 150 میلیمولار شد.
تظاهر ژن C4‐demethylase
اثرات متقابل سطوح مختلف تنش شوری و ملاتونین منجر به افزایش معنیداری در میزان تظاهر این ژن نسبت به تیمار شاهد شد و تظاهر این ژن در شرایط بدون تنش شوری همراه با سطوح مختلف ملاتونین، بهصورت معنیداری افزایش یافت. همچنین میزان تظاهر این ژن در سطوح 150 و 300 میلیمولار تنش شوری و ترکیب با سطح ppm60 از ملاتونین نسبت به تیمار شاهد بهترتیب چهار و 2/5 برابر افزایش یافت (شکل C2). بالاترین میزان تظاهر این ژن در تنش شوری 300 میلیمولار (همرا با ملاتونین ppm60) ثبت شد. افزایش شدت تنش شوری از 150 به 300 میلیمولار (همراه با ملاتوینن ppm60) بهصورت معنیداری منجر به افزایش تظاهر این ژن شد. در حقیقت تظاهر این ژن نسبت به شاهد، تحت تاثیر تمامی تیمارهای آزمایشی بهصورت معنیداری افزایش یافت.
در این پژوهش پروفایل تظاهر برخی از ژنهای دخیل در مسیر بیوسنتز دایوسجنین تحت شرایط تنش شوری در گیاهان تیمار شده با سطوح مختلف ملاتونین بررسی شد. در تحقیق حاضر، تظاهر ژن CAS تحت شرایط تنش شوری 150 میلیمولار و همرا با ملاتونین ppm60 نسبت به تیمار شاهد، هفت برابر افزایش یافت (شکل A1). از آنجا که ضرورت فعالیت این ژن در این مسیر بیوسنتزی به خوبی اثبات شده است، پاسخ افزایشی آن نسبت به اثرات متقابل تنش شوری و ملاتونین، نویدبخش شناسایی یک محرک کاربردی مناسب برای افزایش محتوی دایوسجنین در شنبلیله است. با توجه به ابهامات این مسیر بیوسنتزی مهم، شناسایی آن و ژنهای مهم این مسیر در مهندسی دایوسجنین بهعنوان یک متابولیت بسیار ارزشمند حیاتی بهنظر میرسد. در یک بررسی، برخی از ژنهای مسیر بیوسنتز دایوسجنین شناسایی و جداسازی شدند و رابطه بین میزان تظاهر این ژنها و محتوی دایوسجنین در نه توده شنبلیله با محتوی دایوسجنین متفاوت بررسی شد و شمایی کلی از مسیر بیوسنتز دایوسجنین در شنبلیله ارائه شد (Mohammadi et al., 2019).
سه مرحله اکسیداسیون در موقعیت کربنهای شماره C22، C16 و C26 در ساختار کلسترول بهمنظور تبدیل کلسترول به ترکیبات پاییندستی ضروری میباشد. ژنهایC22-hydroxylase و C26-hydroxylase بهترتیب طی مراحل مختلفی منجر به اکسیداسیون (اضافه شدن گروه OH) کلسترول میشوند (Eich, 2008). به عبارت دیگر، برای سنتز دایوسجنین، کلسترول بهعنوان ماده حد واسط، ابتدا توسط ژنهای خانواده [7]CYP72A هیدروکسیله میشود که این هیدروکسیله شدن، ابتدا در موقعیت کربن 22 و سپس کربن 26، مسیر را به سمت سنتز دایوسجنین هدایت میکند. در این تحقیق، تظاهر این ژن تنها در تیمار شوری 150 میلیمولار و ppm60 ملاتونین نسبت به تیمار شاهد افزایش یافت (شکل B1). نتایج یک پژوهش نشان داد که خاموش شدن C22-hydroxylase در سیبزمینی، منجر به کاهش قابل توجهی در میزان ترکیبات پاییندستی و تجمع کلسترول خواهد شد، درحالیکه خاموش کردن C26-hydroxylase در تجمع کلسترول موثر نبود (Umemoto et al., 2016). در یک پژوهش، ژنهای C22-hydroxylase و C26-hydroxylase در گوجهفرنگی و سیبزمینی شناسایی و همچنین نقش C16-hydroxylase در آنها بررسی و مشخص شد که هر سه ژن در بیوسنتز استرول گلیکوآلکالوئیدها (Glycoalkaloid) ضروری هستند (McAdam et al., 2017). بررسی تظاهر ژنهای دخیل در مسیر بیوسنتز دایوسجنین تحت تاثیر کلسترول، اسکوالن و متیل جاسمونات نشان داد که تظاهر ژنهای C22- hydroxylase و C26-hydroxylase نسبت به تیمار کلسترول، بهصورت معنیداری افزایش مییابد که احتمالا بیانگر نقش این ژنها در مسیر بیوسنتزی دایوسجنین از طریق کلسترول میباشد (Ciura et al., 2017; Ciura et al., 2018).
نقش ژنهای C4-demethylase و ∆7-reductase با استفاده از دادههای حاصل از RNA-seq در مسیر بیوسنتز کلسترول که حد واسط سنتز دایوسجنین است، به اثبات رسیده است. آنزیم 7-reductase∆ با شکستن یک پیوند دوگانه در موقعیت D-7، منجر به تشکیل کلسترول میشود (Ciura et al., 2017). در حقیقت این ژن با شکستن پیوند دوگانه در موقعیت کربن شماره هفت، آخرین مرحله از بیوسنتز کلسترول را کاتالیز میکند. نتایج تحقیق حاضر نشان داد که تظاهر ژن ∆7-reductase تحت تاثیر سطوح مختلف تنش شوری و ملاتونین اندک بود (شکل A2). در یک تحقیقet al. Ciura (2017) تظاهر این ژن را تحت تاثیر کلسترول، اسکوالن و متیل جاسمونات (Methyl jasmonate) در شنبلیله بررسی کردند. نتایج آنها نشان داد که تظاهر این ژن نسبت به تیمار کلسترول، بیشترین افزایش را به خود اختصاص داد که احتمالا نشاندهنده نقش این ژن در مسیر بیوسنتز کلسترول میباشد. نتایج این محققان با نتایج حاصل از این تحقیق همخوانی ندارد که این عدم تطابق احتمالا بهعلت تفاوت در پاسخدهی ژنها نسبت به تیمارهای (محرک) مختلف است. این عدم همخوانی، ضرورت انجام تحقیقات بیشتر را با هدف شناسایی بهترین تیمار و مناسبترین غلظت یا سطح از آن را به اثبات میرساند.
ژن 26-o-Beta glucosidase (BGL) با حذف گلوکز در موقعیت کربن 26 در مرحله پایانی تبدیل کلسترول به دایوسجنین، باعث سنتز دایوسجنین میشود. در یک تحقیق، تظاهر ژن 26-o-beta glucosidase تحت تاثیر سه تیمار کلسترول، اسکوالن و متیل جاسمونات بررسی شد. در این پژوهش تظاهر ژن 26-o-beta glucosidase در پاسخ به تیمار کلسترول نسبت به سایر تیمارها بهصورت معنیداری افزایش یافت (Ciura et al., 2017; Ciura et al., 2018). نتایج تحقیق حاضر نشان داد که تظاهر این ژن، صرفا با کاربرد سطوح مختلف ملاتونین نسبت به شرایط شاهد به میزان 5/4 برابر (در سطح ppm 60 ملاتونین) افزایش یافت و کاربرد سطوح مختلف ملاتونین همراه با تنش شوری 300 میلیمولار نیز بهصورت معنیداری منجر به افزایش تظاهر این ژن نسبت به شرایط شاهد شد (شکل B2).
آنزیم C4 demethylase منجر به حذف گروه متیل از کربن شماره چهار در حلقه استرول میشود. تحقیقات بسیار اندکی بر روی این آنزیم در گیاهان انجام شده است (Lepesheva and Waterman, 2007)، درحالیکه این ژن یکی از ژنهای مهم مسیر بیوسنتز دایوسجنین محسوب میشود. نتایج این پژوهش نشان داد که تظاهر این ژن در سطوح 150 و 300 میلیمولار تنش شوری و سطح ppm60 از ملاتونین نسبت به تیمار شاهد بهترتیب چهار و 2/5 برابر افزایش یافت. با توجه به نقش مهم این آنزیم در هدایت این مسیر به سمت تولید دایوسجنین و پاسخ مناسب این ژن به محرکهای مورد استفاده در این تحقیق، بهنظر میرسد که این ژن، کاندید مناسبی برای مهندسی کردن مسیر بیوسنتز دایوسجنین باشد (شکل C2(.
|
نتایج تحقیق حاضر نشان داد که ملاتونین و تنش شوری بهعنوان تحریککنندههای عملکردی، تظاهر ژنهای دخیل در مسیر دایوسجنین را افزایش میدهند. ملاتونین بر ترکیب اسیدهای آمینه و کربوهیدراتهای گیاهان در شرایط شوری تاثیر میگذارد و با افزایش مقدار قند قابل احیا، سبب افزایش سنتز ترکیبات ثانویه و مقاومت گیاه در برابر تنش شوری میشود (Tavarini et al., 2008; Thomas, 2013). ترکیبات ایندولی از جمله ملاتونین، با تاثیر بر فرآیندهایی مانند فتوسنتز، تنفس، جذب یون، نفوذپذیری غشا، فعالیت آنزیمها و هورمونها و میزان رشد را تحت تأثیر قرار میدهند (Zheng et al., 2013). در حقیقت، ملاتونین بهعنوان یکی از اولین سدهای دفاعی از گیاه در برابر شرایط نامساعد محیطی، بهعنوان یک آنتیاکسیدان قوی محافظت میکند و از این طریق سبب حفظ محتوی کلروفیل و کاروتنوئیدها میشود (Dole and Wilkins, 1999). ملاتونین از طریق افزایش سنتز درونی پلیآمینهای اسپرمیدین (Spermidine) و اسپرمین (Spermine) از طریق تحریک تظاهر ژنهای سنتزکننده آرژنین دکربوکسیلاز (Arginine Decarboxylase) و اورنیتین دکربوکسیلاز (Ornitine Decarboxylase) و تجمع بیشتر _γ بوتیریک اسید (γ-butyric acid) به واسطه تحریک تظاهر ژنهای سنتزکننده گلوتامات دکربوکسیلاز (Gelotamate Decarboxylase) و پلیآمین اکسیداز (Polyamine oxidase) و افزایش تجمع بیشتر پرولین از طریق افزایش تظاهر ژنهای سنتزکننده پرولین - 5-کربوکسیلات سینتاز (Proline - 5-carboxylate synthase) و اورنیتین آمینوترانسفراز (Ornithine aminotransferase) و کاهش تظاهر ژن سنتزکننده پرولین دهیدروژناز (Proline Dehydrogenase)، منجر به افزایش مقاومت نسبت به تنش شوری میشود (Cao et al., 2016).
شکل 1- مقایسه میانگین اثرات دوگانه تنش شوری و غلظتهای مختلف ملاتونین بر تظاهر ژنهای A)CAS و B) C22‐hydroxylase. ستونهای دارای حروف مشابه، اختلاف معنیداری با روش دانکن و در سطح احتمال یک درصد با یکدیگر ندارند. تظاهر تمامی تیمارها با توجه به روش 2-ΔΔCT نسبت به تیمار شاهد نرمال شدهاند.
Figure 1. Mean comparison of the reciprocal effectsof salinity and melatonin concentration on A) CAS and B) C22‐hydroxylase expression. Columns with the same letters are not significantly different based on Duncan test at 1% of probability level. Expression of all treatments was normalized compared to control based on 2-ΔΔCT formula.
|
|
|
|
|
شکل 2- مقایسه میانگین اثرات دوگانه تنش شوری و غلظتهای مختلف ملاتونین بر تظاهر ژنهای A(A Δ7- reductase، (B BGL و C) C4‐demethylase. ستونهای دارای حروف مشابه، اختلاف معنیداری با روش دانکن و در سطح احتمال یک درصد با یکدیگر ندارند. تظاهر تمامی تیمارها با توجه به روش 2-ΔΔCT نسبت به تیمار شاهد نرمال شدهاند.
Figure 2. Mean comparison of the reciprocal effectsof salinity and melatonin concentration on A) Δ7- reductase, B) BGL and C) C4‐demethylase. Columns with the same letters are not significantly different based on Duncan test at 1% of probability level. Expression of all treatments was normalized compared to control based on 2-ΔΔCT formula.
در این پژوهش، کاربرد سطوح مختلف ملاتونین بهصورت معنیداری منجر به افزایش تظاهر برخی از ژنهای دخیل در مسیر بیوسنتز دایوسجنین در گیاهان تیمار نشده و تیمار شده با سطوح مختلف تنش شوری شد. با توجه به نقش دفاعی متابولیتهای ثانویه در تنشهای زیستی و غیرزیستی، این افزایش تظاهر که با هدف افزایش محتوی متابولیت ثانویه بهمنظور افزایش تحمل گیاه صورت گرفته است، منطقی بهنظر میرسد. متابولیتهای ثانویه در پاسخ به محرکها، پس از مجموعهای از واکنشهای فسفوریلاسیون و دفسفوریلاسیون پروتئینهای غشای سلول، شکلگیری جریان کلسیمی، فعال شدن پروتئین کینازها و NADPH اکسیدازها، تولید گونههای فعال اکسیژن و در نهایت تظاهر ژنهای دفاعی در سلولهای گیاهی کنترل میشود
.(Jacobo-Velázquez el al., 2015)
ژنهای بررسی شده در این تحقیق، با توجه به پروفایل تظاهرشان، به سه گروه مختلف تقسیم میشوند؛ گروه اول شامل ژنهای C22‐hydroxylase و Δ7- reductase، که عکسالعمل اندکی نسبت به تیمارهای آزمایش از خود نشان دادند (تظاهر آنها در برخی از تیمارها نسبت به شرایط شاهد کاهش یافت)، گروه دوم شامل ژنها BGL و CAS، که تظاهرشان در تیمار شوری 150 میلیمولار (تنش ملایم) و ترکیب با ppm60 (غلظت متوسط) بهصورت کاملا معنیداری نسبت به سایر تیمارها افزایش یافت و در گروه سوم، ژن C4‐demethylase قرار دارد، زیرا تظاهر این ژن در تنش شوری 300 میلیمولار و ترکیب با ppm60 ملاتونین بهصورت کاملا معنیداری نسبت به سایر تیمارها افزایش یافت.
نتیجهگیری کلی
نتایج متناقضی در مورد استفاده از محرکهای مختلف و تغییرات محتوی متابولیتهای ثانویه وجود دارد؛ این بدین معنی است که گیاهان مختلف پاسخهای متفاوتی نسبت به محرکها از خود نشان میدهند. پاسخ گیاهان با توجه به مدت زمان در معرض بودن محرک، مرحله رشدی و غلظتهای مختلف محرکها بسیار متفاوت است؛ بنابراین شناسایی بهترین محرک، حساسترین مرحله رشدی گیاه و مناسبترین غلظت محرکها، از فاکتورهای موثر در افزایش کمیت و کیفیت متابولیتهای ثانویه گیاهی محسوب میشوند. نتایج این پژوهش نشان داد که کاربرد ملاتونین، تیمار شوری و یا اثرات متقابل آنها بهصورت موثری منجر به افزایش تظاهر برخی از ژنهای دخیل در مسیر بیوسنتز دایوسجنین میشود. نتایج حاصل از این تحقیق در مهندسی مسیر بیوسنتز دایوسجنین بهمنظور دستورزی ژنها و افزایش تظاهر آنها با هدف تولید بیشتر این متابولیت ارزشمند موثر خواهد بود.
REFERENCES
[1]- Isoprenoids
[2] -Isopentyl pyrophosphate
[3]- Mitogen-activated protein kinase
[4]- Salt overly sensitive
[5]- Degenerate
[6]- Relative standard curve method
[7] Cytochrome P450 monooxygenase 72
REFERENCES