نوع مقاله : مقاله پژوهشی
نویسندگان
1
دانشجوی کارشناسی ارشد اصلاح نباتات، دانشکدۀ کشاورزی، دانشگاه ولیعصر(عج) رفسنجان
2
استاد، گروه ژنتیک و تولید گیاهی، دانشکدۀ کشاورزی، دانشگاه ولیعصر(عج) رفسنجان
3
دانشیار، گروه گیاهپزشکی، دانشگاه ولیعصر(عج) رفسنجان
4
استاد، گروه زراعت و اصلاح نباتات، پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران، کرج
چکیده
گندم نان یکی از منابع غذایی با ارزشی است که در معرض بیماریهای زیادی قرار گرفته که موجب کاهش کمیت و کیفیت آن میشود. از بیماریهای مهم گندم، پاخورۀ گندم با عامل Gaeumannomycs graminis var. tritici است، که اغلب در مناطق مرطوب شیوع دارد. هدف از این بررسی، ارزیابی نژادگان (ژنوتیپ)های گندم نان با سطوح مقاومتی مختلف که از غربالگری گلخانهای انتخاب شده بودند، در شرایط مزرعه و بررسی رابطۀ بین شاخص مقاومت به بیماری و صفات زراعی و عنصرهای کممصرف بذر بود. برای این منظور ۱۵ نژادگان در شرایط آلوده به بیماری و بدون آلودگی در مزرعه کشت شدند و صفات: میزان سبزینه (کلروفیل)، کاروتنوئید، سطح برگ پرچم، ارتفاع، شمار سنبلچه در خوشه، طول خوشه، طول دمگل (پدانکل)، وزن صددانه، وزن دانه در خوشه، شمار دانه در خوشه، وزن کل دانه در بوته، وزن کل زیستتوده (بیوماس)، شاخص برداشت و میزان عنصرهای کممصرف بذر (آهن، منگنز و روی) اندازهگیری شد. میزان آهن موجود در بذر، در شرایط آلوده افزایش معنیداری نسبت به شاهد نشان داد. در نهایت نژادگانهای 485، 1528، 501، 8031 و 585 از نظر بیشتر صفات اندازهگیریشده در مزرعه در شرایط آلوده به بیماری نسبت به دیگر نژادگانها برتری داشتند و شدت بیماری اندازهگیریشده در گلخانه، با ارتفاع گیاه، وزن دانه در خوشه، سطح برگ پرچم، وزن صددانه و میزان آهن موجود در بذر که در مزرعه در شرایط آلوده به بیماری اندازهگیری شد، همبستگی منفی و معنیدار داشت که نشان میدهد، میتوان از ارزیابیهای گلخانهای برای گزینش نژادگانهای متحمل به بیماری پاخوره استفاده کرد.
کلیدواژهها
موضوعات
عنوان مقاله [English]
Evaluation agronomic traits of resistant and susceptible genotypes to take-all disease in bread wheat at field
نویسندگان [English]
-
Mojgan Gholizadeh Vezvani
1
-
Hossein Dashti
2
-
Rouh-ollah Saberi Riseh
3
-
Mohammadreza Bihamta
4
1
M. Sc. Student, Department of Plant Breeding, Faculty of Agriculture, Vali-e-Asr University of Rafsanjan, Iran
2
Professor, Department of Genetics & Plant Production, Faculty of Agriculture, Vali-e-Asr University of Rafsanjan, Iran
3
Associate Professor, Department of Plant Protection, Faculty of Agriculture, Vali-e-Asr University of Rafsanjan, Iran
4
Professor, Department of Crop Sicence & Plant Breeding, University College of Agriculture & Natural Resources, University of Tehran, Karaj, Iran
چکیده [English]
Bread wheat is a valuable food sources that has been attacked by many diseases and reduces its quantity and quality. One of the major diseases of wheat is wheat take-all caused by Gaeumannomycs graminis var. tritici that is often prevalence in humid regions. Aim of this study was to evaluate bread wheat cultivars with different levels of resistance to take-all that had been selected from screening at greenhouse, in field conditions and study on relationship between the disease resistance index and agronomic traits and micronutrients. For this purpose, 15 genotypes were planted in infected and non-infected conditions at field and the traits: chlorophyll, carotenoids, flag leaf area, height, number of spikelets per spike, spike length, peduncle length, 100kernel weight, seed weight per spike, number of grains per spike, total grain weight per plant, biological weight, harvest index and micronutrients in grain (Fe, Mn and Zn) were measured. The amount of Fe (in grain) in infected treatment showed a significant increase in compared to control. Finally genotypes 485, 1528, 501, 8031 and 585 were better than the others in the point of above traits at infected environment. The results showed that disease index measured in the greenhouse had a negative correlation with plant height, seed weight per spike, flag leaf area, 100kernel weight and amount of grain iron in infected conditions at field shows that greenhouse evaluations can be used for selection of tolerant genotypes to take-all disease.
کلیدواژهها [English]
-
Bread wheat germplasm
-
field evaluation
-
Resistance
-
take-all