برآورد نهاده های موثر بر شاخص های انرژی و زیست محیطی تولید ذرت شیرین و دانه ای

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

گروه زراعت و اصلاح نباتات، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تهران، کرج، ایران

چکیده

تولیدات کشاورزی صنعتی بدون مصرف نهاده‌ها نمی‌تواند پاسخگویی نیاز غذایی مردم کشور باشد و مصرف بی‌رویه نهاده‌ها اثرات مخرب زیست‌محیطی را به همراه دارد. برای بهینه‌سازی مصرف نهاده‌ها ابتدا نهاده‌های پر‌مصرف باید شناسایی شوند. در این پژوهش، با هدف شناسایی نهاده‌های مؤثر در شاخص‌های انرژی و زیست‌محیطی در دو گیاه ذرت دانه‌ای و ذرت شیرین در شهرستان کرج، در سال 1400 اطلاعات مورد نیاز از سیستم مزرعه تحقیقاتی و مزارع کشاورزان منطقه جمع‌آوری شد. این تحقیق بر اساس ارزیابی چرخه زندگی و روش ReCiPe 2016 مورد بررسی قرار گرفت. نتایج مقایسه سیستم‌های کشت ذرت دانه‌ای و ذرت شیرین نشان داد که انرژی ورودی در ذرت دانه‌ای 30029.6 مگاژول در هکتار و در ذرت شیرین 3/28951 مگاژول بود. انرژی خروجی ذرت شیرین (446600 مگاژول) حدود 213 درصد بیشتر از ذرت دانه‌ای (142590 مگاژول) بود. شاخص بهره‌وری انرژی در ذرت شیرین 76/0 و در ذرت دانه‌ای 32/0 کیلوگرم بر مگاژول بود. از نظر زیست‌محیطی، ذرت دانه‌ای سهم بیشتری در آلایندگی هوا (8/61%)، در حالی که ذرت شیرین با سهم بیشتر آلایندگی در آب (57%) و خاک (9/67 %) چالش بیشتری در این بخش‌ها ایجاد کرد. بررسی نهاده‌های مصرفی نشان داد کودهای شیمیایی (نیتروژن، فسفر و پتاسیم) و سوخت دیزلی بیشترین سهم را در انتشار آلاینده‌ها داشتند. به طور کلی، برای افزایش پایدار تولید ذرت براساس نتایج حاصل، بهینه‌سازی مصرف کودهای شیمیایی و سوخت دیزلی به منظور کاهش آلاینده‌ها ضروری است.

کلیدواژه‌ها

موضوعات


عنوان مقاله [English]

Evaluation of Inputs Affecting Energy and Environmental Indices in Grain and Sweet Corn Production

نویسندگان [English]

  • Nima Shahbazi
  • Naser Majnoun Hosseini
  • Mohammad Reza Jahansuz
  • Ashkan Jalilian
Department of Agronomy and Plant Breeding, Faculty of Agricultural, University of Tehran, Karaj, Iran.
چکیده [English]

Industrial agricultural production without the consumption of inputs cannot meet the food needs of the country's people, and the uneven consumption of inputs has destructive environmental effects. To optimize the consumption of inputs, the most intake inputs must first be identified. In this study, with the aim of recognizing the effective inputs in energy and environmental indicators in grain and sweet corn at Karaj city, the requisite information was collected from the research farm system and farmers' fields in the region, and the results were analyzed based on life cycle assessment and the ReCiPe 2016 method. The results of matching grain and sweet corn cultivation systems showed that the energy input in grain corn was 30029.6 megajoules per hectare and in sweet corn it was 28951.3 megajoules. The energy output of sweet corn (446600 MJ) was about 213 percent higher than that of grain corn (142590 MJ). The energy efficiency index in sweet corn was 0.76 and in grain corn it was 0.32 kg/MJ. Environmentally, grain corn had a higher contribution to air pollution (61.8%) and resource use, while sweet corn, with a higher contribution to water (57%) and soil (67.9%), posed a greater challenge in these sectors. A review of the input consumption showed that chemical fertilizers and diesel fuel had the highest contribution to pollutant emissions. In general, to sustainably increase corn production, based on the results obtained, it is necessary to optimize the use of chemical fertilizers and diesel fuel in order to reduce pollutants.

کلیدواژه‌ها [English]

  • Agricultural sustainability
  • Environmental pollution
  • Input efficiency
  • Resource productivity
  • Ecological impacts

مقالات آماده انتشار، پذیرفته شده
انتشار آنلاین از تاریخ 16 شهریور 1404
  • تاریخ دریافت: 10 بهمن 1403
  • تاریخ بازنگری: 13 اسفند 1403
  • تاریخ پذیرش: 25 اسفند 1403
  • تاریخ انتشار: 16 شهریور 1404