نوع مقاله : مقاله پژوهشی
نویسندگان
1 دانشیار، مؤسسه تحقیقات اصلاح و تهیه نهال و بذر، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، کرج، ایران
2 دانشیار، بخش تحقیقات علوم زراعی و باغی، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی اصفهان، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی،
3 استادیار، مؤسسه تحقیقات اصلاح و تهیه نهال و بذر، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، کرج، ایران
4 دکتری تخصصی زراعت، مؤسسه تحقیقات اصلاح و تهیه نهال و بذر، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، کرج، ایران
چکیده
کلیدواژهها
موضوعات
عنوان مقاله [English]
نویسندگان [English]
To investigate the effects of different intercropping patterns of Persian clover and crimson clover under two planting densities on forage yield and quality, a two-year experiment (2020-2022) was conducted in Shahrekord using a factorial arrangement in a randomized complete block design with three replications. The experimental factors included five cropping systems with ratios of 0%-100%, 100%-0%, 75%-25%, 25%-75%, and 50%-50% and two planting densities (20 and 25 kg seed ha-1). The results showed that the highest dry matter digestibility (63.11%), dry matter intake (2.79%), total digestible nutrients (58.61%), ash (6.05%), water-soluble carbohydrates (6.68%), relative feed value (136.4%), net energy for lactation (1.43 Mcal kg-1), and plant height (67.79 cm) were obtained in the intercropping system of 50% Persian clover + 50% crimson clover with a planting density of 20 kg ha-1. The highest dry forage yield (6.60-ton ha-1) was obtained in the crimson clover monoculture with a planting density of 25 kg ha-1, whereas the maximum protein yield (0.85-ton ha-1) was obtained in the 25% Persian clover + 75% crimson clover cropping system with a planting density of 20 kg ha-1. Overall, to achieve both optimal forage yield and quality, the intercropping system of 50% Persian clover + 50% crimson clover with a planting density of 20 kg ha-1 is recommended.
کلیدواژهها [English]