Document Type : Research Paper
Authors
1 Department of Agronomy, Chalous Branch, Islamic Azad University, Chalous, Iran
2 Department of Agronomy, Chalous Branch, Islamic Azad University, Chalous, Iran‏.
3 Department of Agronomy, Faculty of Agriculture, Tarbiat Modares University, Tehran, Iran.
4 Department of Agriculture, Chalous Branch, Islamic Azad University, Chalous, Iran.
Abstract
Keywords
Main Subjects
مقدمه
نخود (Cicer arientinum L.) یکی از مهمترین محصولات خانواده حبوبات است که غذای بخشی از جمعیت در حال رشد جهان فراهم را میکند. سطح زیر کشت این محصول در جهان بیش از 11 میلیون هکتار است و ایران با سطح زیر کشت 700 هزار هکتار پس از هند، پاکستان و ترکیه رتبه چهارم را دارد (Naseri et al., 2020). اگرچه نخود میتواند تنش آبی را تحمل کند، اما اثرات منفی قابل توجهی بر بهرهوری نخود به دلیل تنش آبی گزارش شده است (Maleki et al., 2011; Rani et al., 2020;
Shah et al., 2020)؛ بنابراین داشتن رقم مقاوم ضروری است، ارقامی که بتوانند دوره تنش آبی را تحمل کنند (Massawe et al., 2015). تنش آبی بهعنوان عامل محیطی اصلی که میتواند بهطور قابل توجهی
بر بهرهوری گیاه و کیفیت بسیاری از محصولات زراعی تأثیر بگذارد گزارش شده است
(et al., 2021 El Haddad)، بهطوریکه تاثیر آن بر حبوبات بیشتر است (et al., 2017 Awasthi). تنش کمآبی با برهمزدن فرآیندهای فیزیولوژیکی و مورفولوژیکی رشد گیاه را مختل میکند. در نتیجه مجموعهای از فرآیندها از جمله رشد، تعداد گل، کربوهیدراتها، محتوای پروتئین و غلظت ریزمغذیها (روی و آهن) را تحت تأثیر قرار میدهد که در نهایت بر عملکرد دانه و کیفیت تغذیه تأثیر میگذارد
(et al., 2020: Johansson et al., 2020 Maqbool). مراحل زایشی گیاهان زراعی نسبت به مراحل رویشی در برابر تنش کمآبی آسیبپذیرتر هستند
(et al., 2020; Sehgal et al., 2017 Choukri). بیشتر مناطق کشت نخود در ایران دارای آب و هوای سرد و نیمهخشک با تنش کمآبی نهایی هستند
(Ghassemi-Golezani et al., 2008). نخود در این مناطق بهطور سنتی در بهار (اسفند تا فروردین) کاشته میشود که تقریباً با پایان فصل بارندگی در این مناطق مطابقت دارد. در نتیجه، تنش کمآبی در اواخر مراحل رویشی و زایشی یک عامل محدودکننده در عملکرد رایج در این منطقه است (Soltani et al., 2001). تنش کمآبی انتهای فصل معمولاً با افزایش دما در طول زمان رسیدگی همراه است و اغلب به دمای بیش از 30 درجه سانتیگراد میرسد که ممکن است بر پر شدن غلاف تأثیر بگذارد (Khamssi et al., 2011). کمبود رطوبت خاک در مناطق دیم ایران اغلب در حساسترین مراحل رشد نخود، یعنی گلدهی و پرشدن دانه ایجاد میشود
(Shamsi et al., 2010). اگرچه نخود بهخوبی با شرایط نیمهخشک سازگار است و باتوجهبه چرخه زمستانی آن معمولاً نیازی به آبیاری ندارد، گاهی اوقات حداکثر به دو یا سه آبیاری تکمیلی نیاز است (Pasandi et al., 2014). استفاده از محرکهای زیستی میتواند به دلیل تحریک و بهبود فرایندهای فیزیولوژیکی و متابولیکی گیاهان باعث افزایش قابلتوجه عملکرد محصول شود
(Naseri et al., 2020). در چند سال اخیر، مقدار زیادی از آمینواسیدها به محصولات محرک زیستی اضافه شده است. اگرچه تأثیر مثبت کاربرد اسیدآمینه بهخوبی شناخته شده است، اطلاعات کمی در مورد نقش هر اسیدآمینه در فرایندهای فیزیولوژیکی و متابولیکی وجود دارد. همچنین اطلاعات کافی در مورد استفاده صحیح از آنها وجود ندارد، زیرا اثرات اسیدهای آمینه به ترکیبی از عوامل مانند نوع گیاه، مقدار تعیینشده مصرفی، آب و هوا، نحوه و زمان استفاده و ... بستگی دارد
(Paradikovi et al., 2019 ; Colla et al., 2015).
Rafi et al. (2020) گزارش کردند که بیشترین عملکرد دانه (48/7565 کیلوگرم در هکتار) از تیمار کاربرد اسیدآمینه حاصل شد. این پژوهش باهدف بررسی تأثیر محلولپاشی مخلوط اسیدآمینههای پرولین+آلانین، پرولین+والین و اسیدآمینههای ترکیب تجاری بر عملکرد، اجزای عملکرد، سطح برگ و میزان کلروفیلa و b در شرایط تنش کمآبی انجام شد.
مواد و روشها
این مطالعه بهصورت کرتهای خردشده بر پایه طرح بلوکهای کامل تصادفی با سه تکرار در مزرعه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی دانشگاه تربیت مدرس تهران واقع در کیلومتر 17 اتوبان تهران - کرج با موقعیت جغرافیایی 51 درجه و 8 دقیقه شمالی، عرض جغرافیایی 35 درجه و 43 دقیقه شرقی و ارتفاع 1215 متر از سطح دریا، با آبوهوایی نیمهخشک با میانگین بارندگی سالانه 171 میلیمتر در دو سال زراعی 1398-1397 و 1398-1399 اجرا شد. شکل یک میانگین حداقل و حداکثر دمای ماهانه و میزان نزولات آسمانی را در طی دو دوره رشد و نمو نخود نشان میدهد.
شکل 1- میانگین دماهای کمینه و بیشینه ماهانه و بارندگی در طی دو دوره رشد و نمو نخود.
Figure 1. Average minimum and maximum monthly temperatures and rainfall during the two periods of growth and development of chickpea.
تیمارها شامل رژیمهای آبیاری در سه سطح آبیاری مطلوب (35 درصد تخلیه رطوبتی، I1)، تنش آبی متوسط (55 درصد تخلیه رطوبتی، I2) و تنش آبی شدید (75 درصد تخلیه رطوبتی، I3) قابل دسترس خاک در منطقه توسعه ریشه و سپس آبیاری تا حد ظرفیت زراعی از زمان استقرار گیاهچه تا برداشت گیاه در کرتهای اصلی و محلولپاشی اسیدهای آمینه مختلف در دو مرحله (در مرحله رویشی BBCH11 و شروع مرحله زایشی یعنی ۱۰ درصد گلدهی61 BBCH) شامل پرولین+والین (S1)، پرولین+آلانین (S2)، آلانین+والین (S3) به میزان 5/0 گرم بر لیتر از هر اسیدآمینه (از شرکت مرک آلمان)، اسیدآمینه تجاری از شرکت آگراس (Agrares) اسپانیا (S4) به میزان یک گرم بر لیتر از شرکت کاوش گستر تهیه شد و به همراه دو شاهد آب مقطر (S5) و عدم کاربرد محلولپاشی (S6) در کرتهای فرعی بهصورت تصادفی قرار گرفتند. عملیات آمادهسازی زمین بهوسیلهی شخم، دیسک و برای تسطیح زمین از ماله استفاده شد. قبل از کاشت دو نمونه خاک از عمق 30–0 و 60–30 سانتیمتری تهیه و خصوصیات فیزیکی و شیمیایی خاک تعیین شد و بر اساس آن میزان نیتروژن موجود در خاک (درصد ماده آلی خاک) و میزان نیتروژن موردنیاز گیاه نخود رقم منصوری (بر اساس کود اوره) تعیین شد (جدول 1). هنگام کاشت بذر نخود رقم منصوری هر کرت آزمایشی بهصورت پنج ردیف کشت به فاصله 50 سانتیمتر از یکدیگر به طول سه متر و فاصله بین بوتهها روی ردیف 8 سانتیمتر و عمق 4 سانتیمتر در نظر گرفته شد. عملیات وجین بهصورت دستی برای کنترل علفهای هرز انجام شد. آبیاری بهصورت قطرهای و با استفاده از نوارهای آبیاری انجام شد. اولین آبیاری بلافاصله پس از کشت، و آبیاریهای بعدی بهصورت نرمال تا استقرار گیاهچه انجام شد. حجم آبیاری برای هر تیمار با کنتور کنترل شد. برای تعیین سطوح مختلف آبیاری از روابط ارائهشده توسطBehera & Panda (2009) استفاده شد در این روش، برنامه زمانبندی آبیاری بر اساس درصد تخلیه آب خاک در منطقه ریشه و یا بیشینه تخلیه مجاز MAD (Maximum Allowable Depletion) بود. درصد MAD با رابطه 1 برآورد شد:
رابطه (1)
FC رطوبت حجمی ظرفیت زراعی،θ رطوبت حجمی خاک و PWP رطوبت حجمی خاک در نقطه پژمردگی دائمی است. حجم آب مورد نیاز با رابطههای 2 و 3 محاسبه شد:
رابطه (2) ASW=FC-PWP
رابطه (3) V=ASW*MAD*Rz*10
که در آن ASW (Available Soil Water) آب قابل دسترس خاک، V (Volume of irrigation water) حجم آب آبیاری (بر حسب میلیمتر)، Rz عمق مؤثر توسعه ریشه (۵0 سانتیمتر) و 10 ثابت تبدیل سانتیمتر به میلیمتر است.
برای کنترل رطوبت خاک در عمق توسعه ریشه از لولههای دستگاه (Time-Domain Reflectometry) TDR مدل TRIME-FM کشور انگلستان در عمق صفر تا ۵۰ سانتیمتری کرتها استفاده شد. برای این منظور، قبل از اجرای آزمایش با نمونهگیری از اعماق مختلف خاک در زمانهای متفاوت، از طریق روش وزنی، درصد حجمی رطوبت خاک تعیین شد و سپس درصد حجمی رطوبت خاک در همین نقاط به وسیله دستگاه TDR اندازهگیری شد و سپس یک معادله رگرسیونی بین دو سری از دادهها محاسبه شد که برای کالیبرهکردن دستگاه TDR مورد استفاده قرار گرفت.
همزمان با اعمال تیمار تنش (بعد از استقرار گیاهچه تا زمان برداشت) دو بار محلولپاشی (یکی در مرحله رویشی و دیگری در مرحله زایشی یعنی حدود ۱۰ درصد گلدهی) انجام شد. در پایان دوره رشد و از هر کرت 10 بوته بهطور تصادفی از سطح خاک برداشت و جهت تعیین صفات مورفولوژی و اجزای عملکرد از قبیل ارتفاع، سطح برگ و وزن هزار دانه به آزمایشگاه منتقل شد. با استفاده از دستگاه اندازهگیری سطح برگ مدل
DELTA- T DEVICES (ساخت کشور انگلستان)، میزان سطح برگ اندازهگیری شد. وزن هزار دانه پس از انتخاب یک نمونه تصادفی از دانههای بهدستآمده از هر تیمار با دستگاه بذرشمار شمارش و توزین شد. جهت تعیین عملکرد دانه در هنگام برداشت، از دو ردیف وسط هر کرت آزمایشی، یک متر مربع نمونه برداشت شد و داخل کیسههای مقوایی قرار گرفت. این نمونهها پس از انتقال به آزمایشگاه و جداکردن دانههای آن و خشکاندن در داخل آون (48 ساعت تحت دمای 72 درجه سانتیگراد) با ترازوی مدل ANDساخت کشور ژاپن بادقت 1/0 گرم توزین شدند. بدین ترتیب عملکرد دانه در یک متر مربع حاصل شد که بعد از آن به واحد کیلوگرم در هکتار تبدیل شد. برای سنجش غلظت کلروفیل 2/0 گرم نمونهی برگی (در مرحله 10 درصد گلدهی) در استون 80% عصارهگیری شد. جذب نوری کلروفیل a و b بهترتیب در طول موجهای 645 و 663 نانومتر خوانده شد و با استفاده از فرمول مربوطه غلظت کلروفیل a، کلروفیل b و کلروفیل کل بر حسب میلیگرم بر گرم برگ تازه بهدست آمد. غلظت کلروفیلهایa وb از فرمولهای زیر بهدست میآید ((Arnon, 1949:
= [12.7 (D663) - 2.69 (D645)]کلروفیل a
کلروفیل b= [22.9 (D645) - 4.68 (D663)] ´
کلروفیل a +کلروفیل b = کلروفیل کل
W: وزن تر برگ (گرم)، V: حجم استون (میلیلیتر) و D: طول موج (نانومتر).
اثرات اصلی و برهمکنش عوامل مورد بررسی از تجزیه واریانس (ANOVA) با استفاده از روش مدل خطی عمومی (GLM) در نرمافزار SAS نسخه 4/9 تعیین شد (SAS Institute Inc, 2019). فرضیههای تجزیه واریانس با اطمینان از این که باقیماندهها تصادفی، همگن و با توزیع نرمال هستند، مورد آزمایش قرار گرفت. از آنجاییکه آزمون Brown-Forsythe’s F-star برای صفات اندازهگیریشده معنیدار نبود، برداشتها در یک آزمون مرکب مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت که سال بهصورت فاکتور تصادفی در نظر گرفته شد. برای مقایسه اثرات اصلی آزمون LSD (کمینه تفاوت معنیدار) بکار رفت. برای مقایسه اثرات متقابل از میانگین کمینه مربعات
(LS Means) با گزینهی Lines استفاده شد. برای انجام آنالیز همبستگی از روش Corr و روش Pearson استفاده شد. در مواقعی که اثر متقابل دوگانه معنیدار شد، تنها از اثرات متقابل برای تفسیر بهتر نتایج استفاده شد و در غیر این صورت اثرات اصلی (در صورت معنیداربودن) برای تفسیر نتایج بکار رفت. برای ترسیم نمودارها از نرمافزار Excel و برای رسم جداول از نرمافزار Microsoft Office 2013 استفاده شد.
جدول 1- خصوصیات فیزیکی و شیمیایی خاک مورد استفاده
Table 1. Physicochemical characteristics of the experimental soil
EC (dS.m-1) |
pH Paste |
OC (%) |
Available Phosphorus (mg / kg) |
Available Potassium (mg / kg) |
Total nitrogen (%) |
Texture |
Depth |
0.73 |
7.48 |
1.2 |
830 |
689 |
0.12 |
Sandy loam |
0-30 |
0.82 |
7.46 |
1.0 |
840 |
754 |
0.10 |
Sandy loam |
30-60 |
نتایج و بحث
ارتفاع بوته
رژیم آبیاری و برهمکنش آن با محلولپاشی در سطح پنج درصد و محلولپاشی در سطح یک درصد بر ارتفاع گیاه اثر معنیدار داشت (جدول 2). همچنین بیشترین ارتفاع بوته از تیمار ترکیبی آبیاری مطلوب با محلولپاشی پرولین+آلانین با 63/58 سانتیمتر و کمترین مقدار هم از تیمار کم آبیاری شدید با 97/34 سانتیمتر بهدست آمد (جدول 3). ارتفاع گیاه صفتی است که به میزان قابل توجهی به شرایط محیطی بستگی دارد. بهطورکلی، دامنه تغییر ارتفاع گیاه نخود بین 20 الی 100 سانتیمتر است. تنش خشکی باعث کاهش طول دوره رویشی لوبیا (Phaseolus vulgaris) میشود (et al., 2010 Bayat). با کاهش طول این دوره و عبور سریعتر گیاه از این مرحله، تعداد گره و طول میانگره در گیاه کاهشیافته و به دنبال آن ارتفاع گیاه سویا (Glycine max) کم میشود .(Daneshian, 2000) دلیل کاهش ارتفاع گیاه در اثر تنش کمبود آب را میتوان به علت کاهش فشار تورژسانس و کاهش رشد طولی سلول دانست
(Upadhyaya & Panda, 2004). کاهش ارتفاع گیاه و تعداد گره در ساقه دلیلی است بر اینکه تنش کمآبی باعث کاهش تقسیمات سلولی شده و رشد رویشی گیاه را کاهش داده؛ لذا عملکرد زیستی گیاه کاهش یافته است
(Zabat & Hosseinzadeh, 2011). اسیدهای آمینه میتوانند فرآیندهای بیوشیمیایی اصلی و سوخت وساز را در گیاهان بهبود دهند Golzadeh et al., 2011)). همچنین باتوجهبه نیتروژن موجود در اسیدآمینه افزایش ارتفاع بوته قابل توجیه است. در پژوهشی دیگر محلولپاشی اسیدآمینه فسنوترن سبب افزایش ارتفاع بوته بابونه شد (Haj Seyed Hadi et al., 2011).
سطح برگ بوته
سطح برگ بوته تحت تأثیر اثرات اصلی رژیم آبیاری و محلولپاشی و اثرات متقابل آنها در سطح احتمال یک درصد قرار گرفت (جدول 2). بیشترین میزان سطح برگ بوته با میانگین 62/975 سانتیمتر مربع به تیمار آبیاری مطلوب، محلولپاشی تعلق داشت و کمترین میزان سطح برگ با میانگین 08/173 سانتیمتر مربع از تیمار تنش آبی شدید و بدون محلولپاشی بهدست آمد (جدول 3). تنش آبی اغلب موجب ایجاد برگهای کوچکتر شده و عمر برگها را نیز کاهش مییابد (Webber et al., 2018). تنش آبی در طول دوره رشد رویشی منجر به کوچکترشدن برگها شده و شاخص سطح برگ و میزان جذب نور توسط گیاه را کاهش میدهد (Bouazzama et al., 2012). تنش آبی سطح برگ، فتوسنتز و مصرف مواد فتوسنتزی را در برگها کاهش میدهد، زیرا انتقال شیره پرورده از آوند آبکش وابسته به پتانسیل فشاری است. اگر در طی تنش، پتانسیل آب در آوند آبکش کاهش یابد، کاهش در پتانسیل آماس نیز از انتقال مواد فتوسنتزی جلوگیری میکند (Imam & Zavareh, 2005). اسیدهای آمینه بهعنوان منبع تأمین نیتروژن، در تولید پروتئین گیاهی و سبزینه (کلروفیل) و درنتیجه افزایش سطح برگ و نورساخت گیاه مؤثرند (Ghazi Manas et al., 2013)؛ در نتیجه افزایش رشد و عملکرد از محلولپاشی اسیدهای آمینه قابل انتظار است. بالاترین شاخص سطح برگ از تیمارهای محلولپاشی با سطوح 3 و 6 هزار اسیدآمینه با میانگین 36/3 و 04/3 بهدست آمد
(Entezari et al., 2008).
جدول 2- تجزیه واریانس صفات اندازهگیریشده نخود، رقم منصوری، تحت تأثیر رژیمهای آبیاری و محلولپاشی اسیدهای آمینه Table 2. Analysis of variance for measured traits of chickpea, Mansouri cultivar, under irrigation regimes and foliar application of amino acids |
|||||||||||||||
|
|
|
Mean of squares |
|
|
|
|||||||||
Total chlorophyll |
Chlorophyll b |
Chlorophyll a |
Grain yield |
1000-seed weight |
Leaf area |
Height plant |
df |
S.O.V. |
|||||||
0.64 ns |
0.0098 ns |
0.49 ns |
12124.49 ns |
279.72 ns |
1001.74 ns |
50.57ns |
1 |
Year (Y) |
|||||||
15.43 |
0.095 |
13.19 |
13871.93 |
11891.45 |
1953.69 |
48.83 |
4 |
Error a |
|||||||
24.54* |
0.211 ns |
20.20* |
45251305.44** |
4897.98** |
3315972.01** |
2719.68* |
2 |
Irrigation regimes (I) |
|||||||
0.78* |
0.012 ns |
0.59* |
2070.10 ns |
3.44 ns |
992.58 ns |
71.33 ns |
2 |
I*Y |
|||||||
0.17 |
0.033 |
0.10 |
29335.97 |
8151.12 |
17450.58 |
77.53 |
8 |
Error b |
|||||||
11.09** |
0.305** |
7.72** |
3315925.65** |
11265.79** |
139118.73** |
132.57** |
5 |
Spray (S) |
|||||||
0.07 ns |
0.0011 ns |
0.06 ns |
29230.51 ns |
56.515 ns |
224.99 ns |
4.37 ns |
5 |
S*Y |
|||||||
0.47* |
0.030** |
0.36* |
550571.65** |
1772.09* |
58967.43** |
30.79* |
10 |
I*S |
|||||||
0.12 ns |
0.0020 ns |
0.09 ns |
57883.95 ns |
504.08 ns |
714.70 ns |
9.20 ns |
10 |
I*S*Y |
|||||||
0.40 |
0.0064 |
0.38 |
41694.90 |
5831.29 |
10333.04 |
14.91 |
60 |
Error c |
|||||||
16.20 |
15.04 |
18.09 |
11.44 |
20.45 |
20.78 |
8.55 |
%C.V. |
||||||||
|
|||||||||||||||
وزن هزار دانه
وزن هزار دانه تحتتأثیر معنیدار رژیم آبیاری، محلولپاشی در سطح احتمال یک درصد و همچنین اثر متقابل آنها در سطح احتمال پنج درصد قرار گرفت (جدول 2). مقایسه میانگین برهمکنش دوگانه نشان میدهد که بیشترین وزن هزار دانه به میزان 64/408 گرم از تیمار ترکیبی آبیاری مطلوب و محلولپاشی پرولین+والین و کمترین میزان وزن هزار دانه به میزان 08/172 گرم متعلق به تیمار تنش آبی شدید و بدون محلولپاشی بود (جدول 3). نتایج(2008) Shoa Hosseini et al. که بیان کردند وزن هزار دانه بر اثر تنش آبی کاهش مییابد، موید نتایج این تحقیق است.
اظهارات(2015) Yoder et al. مبنی بر اینکه کمبود آب در دوره پرشدن دانه موجب کاهش وزن دانه میشود، تاییدی دیگر بر نتایج این تحقیق است. تأثیر مثبت اسیدهای آمینه بر وزن هزار دانه به اثر اسیدهای آمینه بر ساخت مواد نیتروژن غیر پروتئینی نسبت داده میشود (El-Said & Mahdy, 2016). نتایج مشابهی توسط Manal et al. (2018) گزارش شده است.
et al. Entezari (2008) نیز گزارش کردند گیاهانی که بالاترین سطح محلولپاشی اسیدآمینه را دریافت کردند بیشترین و گیاهانی که توسط اسیدآمینه محلولپاشی نشدند کمترین وزن هزار دانه را داشتند. نتایج آزمایشی نشان داد که محلولپاشی اسیدآمینه روی گیاه تریتیکاله تأثیر معنیداری بر وزن هزار دانه آن داشت
(et al., 2012 Zakipour). در آزمایشی دیگر مشاهده شد که اسیدآمینه نیز بر صفات رویشی و زایشی تأثیرگذار بود. سطوح مختلف اسید فولویک و اسیدآمینه تأثیر معنیداری بر صفات عملکرد دانه، عملکرد بوته، تعداد بذر در بوته و وزن هزار دانه داشتند؛ بهطوریکه بیشترین میزان عملکرد دانه (به ترتیب با 985 کیلوگرم در هکتار) از تیمار پنج کیلوگرم اسیدفولویک و سه در هزار اسیدآمینه بهدست آمدند. آنها عنوان کردند که بر اساس این نتایج، میتوان تیمار پنج کیلوگرم در هکتار اسید فولویک و سه در هزار اسیدآمینه را در افزایش ویژگیهای عملکردی و رشدی گشنیز مؤثر دانست (Aminifard et al., 2020).
عملکرد دانه
اثرات رژیم آبیاری، محلولپاشی و اثرات متقابل آنها بر عملکرد دانه در سطح احتمال یک درصد معنیدار بود (جدول 2). نتایج مقایسه میانگین نشان داد که بیشترین عملکرد دانه به میزان 05/3924 کیلوگرم در هکتار از تیمار ترکیبی آبیاری مطلوب و محلولپاشی پرولین+آلانین بهدست آمد و کمترین عملکرد دانه به میزان 27/687 کیلوگرم در هکتار به تیمار تنش آبی شدید و بدون محلولپاشی تعلق داشت (جدول 3). در مطالعهای مشخص شد کاهش عملکرد دانه ارقام لوبیا چیتی در شرایط تنش رطوبتی در مرحله زایشی میتواند با کاهش تجمع ماده خشک در واحد سطح، سرعت رشد گیاه زراعی و سرعت رشد نسبی مرتبط باشد
(Zafarani-Moattar et al., 2012). اسیدهای آمینه به عنوان منبع تأمین نیتروژن، در افزایش نورساخت و بهبود سرعت رشد پرشدن دانهها نقش مؤثری دارند که این موضوع نقش مؤثری در افزایش عملکرد دانه دارد
Seyed Hadi & Rezaee Ghale, 2016) Haj). همچنین محلولپاشی اسیدهای آمینه باعث افزایش جذب نیتروژن، فسفر، پتاسیم ، عناصر کممصرف و همچنین افزایش رشد و عملکرد در کدو شد (Faten et al., 2010). محلولپاشی اسیدآمینه، جذب سریع مواد غذایی در فتوسنتز را آسان کرده و فرایند متابولیسم گیاهی را ارتقا میبخشد و بهخاطر اثرات تغذیهای مثبت آنها بر رشد و نمو بهتر گیاه باعث افزایش عملکرد دانه ذرت شده است
(Puryousef Miandoab & Citizens, 2014). نتایج پژوهشی نشان داد که محلولپاشی اسید آمینه در شرایط کمآبیاری باعث افزایش 18 درصدی عملکرد دانه در گندم شده است (Entezari et al., 2008).
کلروفیل a
اثر رژیمهای آبیاری در سطح احتمال پنج درصد و محلولپاشی در سطح احتمال یک درصد و برهمکنش آنها و همچنین اثر متقابل آبیاری×سال بر محتوای کلروفیل a معنیدار بود (جدول 2). نتایج مقایسه میانگین نشان داد که بیشترین محتوای کلروفیل a به میزان 29/5 میلیگرم بر گرم وزن تر برگ از تیمار آبیاری مطلوب و با محلولپاشی پرولین+آلانین بهدست آمد و کمترین محتوای کلروفیل a به میزان 17/2 میلیگرم بر گرم وزن تر برگ به تیمار تنش آبی شدید بدون محلولپاشی تعلق داشت (جدول 3). بیشترین محتوای کلروفیل در سال دوم و با آبیاری مطلوب مشاهده شد که با سایر تیمارهای اثر متقابل آبیاری×سال تفاوت معنیداری داشت. کمترین محتوای کلروفیل a به تیمار کمآبیاری شدید در سال دوم تعلق داشت که با تیمار مذکور در سال اول از نظر آماری اختلافی نداشت (جدول 4). مطالعات نشان دادهاند که اسیدهای آمینه بهصورت مستقیم و غیر مستقیم بر فعالیتهای فیزیولوژیکی و رشد و نمو گیاه مؤثر واقع میشوند (Faten et al., 2010). این ترکیبها در بیوسنتز متابولیتهای ثانویه و هورمونی نقش مهمی داشته (Gawronska, 2008) و با تأثیر بر افزایش مقاومت به تنشهای محیطی، افزایش غلظت کلروفیل و در نتیجه تأثیر بر فتوسنتز، بر رشد و عملکرد گیاهان مؤثر واقع میشوند.
کلروفیل b
تنها رژیمهای محلولپاشی و برهمکنش آن با رژیمهای آبیاری بر کلروفیل b در سطح احتمال یک درصد معنیدار شد (جدول 2). مقایسه میانگین اثرات متقابل نشان داد که بیشترین محتوای کلروفیل bبه میزان 860/0 میلیگرم بر گرم وزن تر برگ از تیمار آبیاری مطلوب و محلولپاشی پرولین+آلانین بهدست آمد و کمترین محتوای کلروفیل b به میزان 246/0 میلیگرم بر گرم وزن تر برگ به تیمار تنش کمآبی شدید و بدون محلولپاشی تعلق داشت (جدول 3). سرعت فتوسنتزی و فعالیت آنزیم رابیسکو در گیاه نخود همبستگی مثبتی با عملکرد دارد و لذا پایداری کلروفیل بهعنوان یک معیار تحمل به خشکی برای انتخاب ارقام پیشنهاد شده است. در بررسی روی نخود مشاهده شد که تنش خشکی در مراحل رشد رویشی و گردهافشانی به طور معنیداری میزان کلروفیل a و b را کاهش داد (Mafakheri et al., 2010).
کلروفیل کل
طبق جدول تجزیه واریانس (جدول 2) اثر رژیمهای محلولپاشی در سطح احتمال یک درصد و آبیاری و برهمکنش آنها و همچنین آبیاری×سال بر محتوای کلروفیل کل در سطح احتمال پنج درصد معنیدار بود. بیشترین محتوای کلروفیل کل به میزان 15/6 میلیگرم بر گرم وزن تر برگ از تیمار آبیاری مطلوب و محلولپاشی اسیدآمینه بهدست آمد و کمترین محتوای کلروفیل کل به میزان 42/2 میلیگرم بر گرم وزن تر برگ از تیمار تنش آبی شدید و بدون محلولپاشی مشاهده شد (جدول 3). بیشینه محتوای کلروفیل کل در تیمار آبیاری مطلوب در سال دوم بهدست آمد (جدول 4). به نظر میرسد کاهش کلروفیل تحت شرایط تنش رطوبتی بهواسطه اثر کلروفیلاز و در نتیجه اثر کلروفیل میباشد.
بارزترین اثر تنش اکسیداتیو در شرایط تنش خشکی بر کلروفیل کل، کاهش محتوای کلروفیل a+b است. در نتیجه اکسیداسیون نوری رنگدانهها و کلروفیل تخریب میشود، بنابراین علت اصلی کاهش میزان فتوسنتز در شرایط تنش خشکی کاهش محتوای کلروفیل در برگ است (Sedeghipour & Aghaei, 2012). میزان کلروفیل در گیاهان زنده یکی از فاکتورهای مهم حفظ ظرفیت فتوسنتزی است .(Gusegnova et al., 2006)
به نظر میرسد کاهش میزان کلروفیل تحت تنش کمآبی به علت افزایش تولید رادیکالهای آزاد اکسیژن باشد که این رادیکالهای آزاد باعث پراکسیداسیون و در نتیجه تجزیه این رنگیزه میشود (Sharifa & Muriefah, 2015). سرعت فتوسنتزی و فعالیت آنزیم رابیسکو در گیاه نخود همبستگی مثبتی با عملکرد دارد و لذا پایداری کلروفیل بهعنوان یک معیار تحمل به کمآبی برای انتخاب ارقام پیشنهاد شده است. در بررسی روی نخود مشاهده شد که تنش کمآبی در مراحل رشد رویشی و گرده افشانی به طور معنیداری میزان کلروفیل a و b را کاهش داد .(Mafakheri et al., 2010) طی تنش رطوبتی، کلروفیلها در کلروپلاست تجزیه و ساختارهای تیلاکوئید ناپدید شده و باعث تولید اکسیژن فعال، همراه با کاهش و تجزیه کلروفیل میشوند. تنش کمآبی باعث از همگسیختگی ساختار سلول و اخلال در آنزیمهای سلول میشود و از جمله کلروفیل که عامل اصلی در فرایند فتوسنتز و در نتیجه کاهش آسیمیلاتسازی شده و در نتیجه کاهش عملکرد را به دنبال خواهد داشت
(et al., 2011 Ghorbani). Zare Mehrjardi et al. (2012) بیان کردند در گیاه نخود میزان کلروفیل کل طی تنش کمآبی کاهش معنیداری نشان میدهد.
جدول 3- مقایسه میانگین اثر متقابل رژیمهای آبیاری×محلولپاشی برگی بر صفات ارزیابیشده نخود، رقم منصوری در دو سال آزمایش.
Table 3. Mean comparison of interaction of irrigation regimes×foliar application on evaluated traits of chickpea, Mansouri cultivar, in two years of the experiment
Total chlorophyll (mg g-1 wt) |
Chlorophyll b (mg g-1 wt) |
Chlorophyll a (mg g-1 wt) |
Grain yield (kg.ha-1) |
1000-seed weight (g) |
Leaf area (cm2) |
Plant heigh (cm) |
Treatment |
5.45b |
0.693b |
4.76b |
3676.05ab |
408.64a |
914.01b |
58.35a |
I1S1 |
4.05def |
0.860a |
5.29a |
3924.05a |
406.68a |
975.62a |
58.63a |
I1S2 |
3.76fg |
0.637bc |
4.49bc |
2833.46c |
373.20bcd |
771.78c |
57.07a |
I1S3 |
6.15a |
0.615c |
4.31c |
3489.09b |
388.17ab |
953.93a |
55.13ab |
I1S4 |
4.20de |
0.535e |
3.90d |
2469.38d |
370.46bcd |
732.33d |
52.53b |
I1S5 |
4.06def |
0.376 |
2.78hi |
2055.98e |
368.23cde |
628.85e |
45.10ced |
I1S6 |
5.12bc |
0.541de |
3.50ef |
1564.57f |
404.08a |
581.44f |
43.57def |
I2S1 |
4.04de |
0.550cde |
3.65de |
1491.28gh |
392.95ab |
507.58g |
46.12c |
I2S2 |
3.71fg |
0.535e |
3.51ef |
1542.35fg |
384.54abc |
326.92hi |
45.42cd |
I2S3 |
4.92c |
0.535e |
3.26fg |
1214.34hi |
367.42cde |
341.46h |
44.13de |
I2S4 |
3.79efg |
0.458f |
2.42ij |
864.31j |
352.30def |
291.67 |
41.68e |
I2S5 |
3.58gh |
0.361g |
2.21j |
788.85jk |
327.38fg |
297.46i |
41.48ef |
I2S6 |
4.44d |
0.594cd |
3.16fg |
1174.75ij |
404.97a |
209.605il |
39.07f |
I3S1 |
2.88ij |
0.615c |
3.44fg |
1334.67fgh |
357.02def |
277.02ij |
37.58 |
I3S2 |
2.47jk |
0.587cd |
3.12gh |
1224.56hi |
407.21a |
419.27h |
38.95fg |
I3S3 |
3.16hi |
0.557cde |
3.02gh |
1072.20ij |
357.04def |
213.54ik |
36.68fh |
I3S4 |
2.57jk |
0.270h |
2.20j |
733.17jk |
328.81fg |
188.21i |
36.32fi |
I3S5 |
2.42k |
0.246h |
2.17j |
687.27k |
321.82g |
172.08il |
34.97fj |
I3S6 |
میانگینهایی که در هر ستون، دارای حرف مشترک هستند، بر اساس آزمون LSD، در سطح احتمال پنج درصد اختلاف معنیداری ندارند. S1، S2، S3، S4، S5 و S6 به ترتیب نشاندهنده اثر تیمارهای محلولپاشی شامل: پرولین+والین (هرکدام g l-15/0)، پرولین+آلانین (هرکدام g l-15/0)، آلانین+والین (هرکدام g l-15/0)، اسیدآمینه تجاری (g l-1 1)، آب مقطر و بدون محلولپاشی است. I1، I2 و I3 به ترتیب نشاندهنده تیمارهای آبیاری شامل آبیاری مطلوب، کم آبیاری متوسط و کم آبیاری شدید.
Means in each column, followed by similar letters are not significantly different at the %5 probability level-LSD Test. S1, S2, S3, S4, S5 and S6 indicate the foliar spraying treatments, respectively: Proline+valine (0.5 g l-1 for each one), proline+alanine (0.5 g l-1 for each one), alanine+valine (0.5 g l-1 for each one), commercial amino acid (1 g l-1), distilled water and without spraying. I1, I2 and I3 indicate irrigation treatments including optimal irrigation, moderate and severe water deficit stress, respectively.
جدول 4- مقایسه میانگین صفات مختلف نخود، رقم منصوری، تحت تأثیر رژیمهای آبیاری در دو سال متوالی
Table 4. Mean comparison of different traits of chickpea, Mansouri cultivar, under irrigation regimes in two consecutive years
Total chlorophyll (mg g-1 wt) |
Chlorophyll a (mg g-1 wt) |
Treatment |
|
Irrigation regimes |
Year |
||
4.63±0.30b |
4.04±0.26b |
(I1) |
Year1 |
3.59±0.26c |
3.09±0.24c |
(I2) |
|
3.35±0.23c |
2.87±0.21cd |
(I3) |
|
5.12±0.40a |
4.47±0.36a |
(I1) |
Year2 |
3.59±0.24c |
3.09±0.23c |
(I2) |
|
3.32±0.23c |
2.84±0.21d |
(I3) |
میانگینهایی که در هر ستون، دارای حرف مشترک هستند، بر اساس آزمونLSD، در سطح احتمال پنج درصد اختلاف معنیداری ندارند. I1، I2 و I3 بهترتیب نشاندهنده تیمارهای آبیاری شامل آبیاری مطلوب، کم آبیاری متوسط و کم آبیاری شدید.
Means in each column, followed by similar letters are not significantly different at the %5 probability level- LSD Test. I1, I2 and I3 indicate irrigation treatments including optimal irrigation, moderate and severe water deficit stress, respectively.
نتیجهگیری کلی
تنش کمآبی موجب کاهش ارتفاع، سطح برگ، وزن هزار دانه، عملکرد دانه، کلروفیل a و b و کلروفیل کل شد. محلولپاشی اسیدهای آمینه در شرایط آبیاری مطلوب، کمآبیاری متوسط و شدید در اغلب صفات ذکرشده اثر مثبت داشت؛ بنابراین در شرایط تنش کمآبی استفاده از اسیدآمینهها بهویژه پرولین+آلانین (هرکدام g.l-15/0) برای کاهش اثرات سوء تنش کمآبی در گیاه نخود رقم منصوری پیشنهاد میشود.
REFERENCES
REFERENCES