Document Type : Research Paper
Authors
1 Department of Agronomy and Plant Breeding, Faculty of Agricultural Sciences, University of Guilan, Rasht, Iran,
2 Department of Agronomy & Plant Breeding, Faculty of Agricultural Sciences, University of Guilan, Rasht, Iran.
3 Researcher of Horticulture- Crops Research Department, Golestan Agricultural and Natural Resources Research and Education Center, AREEO, Gorgan, Iran.
4 Department of Plant Protection Faculty of Agricultural Sciences, University of Guilan, Rasht, Iran
5 Crop and Horticultural Science Research Department, Golestan Agricultural and Natural Resources Research and Education Center, Agricultural Research, Education and Extension Organization (AREEO), Gonbad, iran
Abstract
Keywords
Main Subjects
گیاهان زراعی نقش عمدهای در تأمین غذای مورد نیاز جمعیت جهان دارند. این موضوع بهویژه در کشورهای در حال توسعه و از جمله ایران مشهودتر است (Emam, 2017). جو یکی از غلات مهم است (Dreiseitl, 2020) که خاستگاه آن همان منطقه هلال حاصلخیز با قدمت حدود 10000 سال میباشد و دارای ژنوم دیپلوئید متشکل از هفت کروموزوم (2n=2x=14) و گیاهی خودگشن است (Sato, 2020). جو (Hordeum vulgare L.) پس از برنج (Oryza sativa L.)، گندم (Triticum aestivum L.) و ذرت
(Zea mays L.) از نظر تولید محصول در رتبه چهارم قرار دارد (Hoseinzadeh et al., 2019) و یکی از سازگارترین غلات محسوب میشود (Tricase et al., 2018). ایران یکی از مراکز تنوع جو در خاورمیانه است که بهدلیل تنوع ژنتیکی وسیع و بومیبودن جو در این منطقه اهمیت خاصی برای بهنژادگران دارد. بسیاری از ارقام زراعی جو مورد کشت و کار در ایران، هنوز از ژنوتیپهای بومی هستند (Shahmoradi & Zahrawi, 2014). نزدیک به نیمی از سطح زیر کشت جو در پنج استان خراسان، فارس، لرستان، گلستان و خوزستان قرار دارد و استانهای خراسان، فارس و گلستان مهمترین استانهای تولیدکننده جو در کشور به حساب میآیند.
بنابر آمار سازمان خواربار جهانی، تولید جهانی جو در سال 2020 معادل 157030764 میلیون تن بوده است (FAO, 2022). بر اساس آمار این سازمان، امروزه حدود 70 درصد از محصول جو برای خوراک استفاده می شود. 21 درصد برای صنایع مالتسازی و تقطیر در نظر گرفته شده است. شش درصد بهعنوان غذای انسان مصرف شده است. علاوهبراین، علاقه فزاینده به انرژیهای تجدیدپذیر منجر به استفاده اندک از دانه جو برای تولید سوختهای زیستی شده است. مزیت جو به عنوان غذا عمدتاً بهدلیل پتانسیل آن در تولید غذای سالم، بهعنوان یک منبع عالی از فیبر رژیمی و یک ماده غذایی کاربردی مانند β-گلوکان است
(Tricase et al., 2018).
عوامل بیماریزای متعددی میزان و کیفیت عملکرد غلات را مختل میکنند (Piechota et al., 2020). جدایههای مختلف
B. graminis که توانایی آلودهسازی گیاهان مختلف از جمله گندم و جو را دارند، به چند فرمتخصصیافته طبقهبندی میشوند که بیماری سفیدک سطحی در گیاه جو توسط قارچ B. graminis f. sp. hordei به وجود میآید (Hardinson, 1944). توسعه این بیماری در دمای 12 تا 20 درجه سلسیوس و در هوای مرطوب سریع است (Tratwal & Bocianowski, 2014). این بیماری بیشتر در نواحی مرطوب شیوع دارد. علاوهبر گندم و جو بیش از 50 گونه از گیاهان خانواده گندمیان به این بیماری مبتلا میشوند و در بسیاری از گندمکاریهای ایران از جمله شمال کشور وجود دارد (Elahinia, 2010). این بیماری در ایران در صورت مساعدبودن شرایط آب و هوایی، از جمله بیماریهای مهم و مؤثر در کاهش تولید این محصول به شمار میرود (Ahmadi et al., 2017).
بیماری سفیدک پودری جو یک محدودیت مهم زیستشناختی در بسیاری از مناطق تولیدی جهان است (et al., 2015 Ames). در سالهای اخیر، این بیماری بهدلیل تغییر سریع الگوهای پاتوتیپ و شیوههای کشاورزی اهمیت بیشتری یافته است
(Arabi et al., 2020). سفیدکهای پودری با بهوجودآوردن پوشش سفیدرنگ روی قسمتهای هوایی گیاهان که شامل اندامهای رویشی و زایشی قارچ میباشد باعث زردی، خشکی و کاهش کمی و کیفی محصول گیاهان زراعی، درختان میوه، جالیز و زینتی میشوند (Bakhtiari Bastaki et al., 2019). این پاتوژن در جو عمدتاً برگها، غلاف برگ و ساقه را در طول فصل رشد تحت تأثیر قرار میدهد. در گیاهان آلوده، فعالیت فتوسنتزی برگها کاهش مییابد و ازدستدادن آب و شدت تنفس افزایش مییابد که منجر به تاخیر در رشد، کاهش توانایی پنجهزنی و کاهش وزن دانه و تعداد دانه در سنبله میشود (Abdullaev, 2021). اهمیت اقتصادی سفیدک پودری در مناطق با سطح وسیع کشت جو بهویژه در آمریکای شمالی، شمال و مرکز اروپا بسیار زیاد است،. خسارت ناشی از این بیماری به 30 درصد هم میرسد و نهایتاً کیفیت محصول کاهش خواهد داشت.
مبارزه با عوامل بیماریزا به روشهای مختلفی نظیر شیمیایی، زراعی و ژنتیکی صورت میگیرد (Rashidi, 2005). اتخاذ هر روش باید بر اساس دانش مربوط به هر بیماری، عامل بیماری، چرخه زندگی، اقتصادیبودن، زمان و نوع گیاه استوار باشد
(Elahinia, 2010). دو استراتژی مهم برای کنترل سفیدک پودری در دسترس است: استفاده از قارچ کشها و تولید ارقام مقاوم. در طی سی سال گذشته، قارچکشها برای کنترل E. graminis f. sp. hordei مورد استفاده قرار میگرفتند تا شدت بیماری سفیدک پودری کاهش یابد؛ امّا بسیاری از پاتوتایپهای این قارچ که به قارچکشهای مورد استفاده مقاوم هستند، شناسایی شدهاند. همچنین هزینه قارچکش و نگرانیهای زیستمحیطی در مورد استفاده از سموم دفع آفات منجر به کاهش تدریجی استفاده از آنها برای کنترل سفیدک پودری شد (Czembor, 2001). در مقابل، تولید ارقام مقاوم بسیار موفق، مقرونبهصرفه و از نظر محیط زیست بیخطر بوده است، بهویژه در کشورهای در حال توسعه که اکثر کشاورزان کوچک تا حاشیهای هستند و قادر به تهیه قارچکشهای گرانقیمت و سایر فناوریها نیستند (Arabi et al., 2020). رشد ارقام مقاوم میتواند اثرات مضر پاتوژن را به میزان قابل توجهی به حداقل برساند (Abdullaev, 2021). شناسایی و استفاده از ارقام مقاوم، عدم مصرف بیرویه کودهای ازته، استفاده از کودهای فسفره و پتاسه و عدم کاشت متراکم، شدت بیماری را کاهش میدهند (Elahinia, 2010). تاکنون پژوهشهای زیادی در زمینه شناسایی ژنوتیپهای مقاوم به این بیماری در داخل و خارج کشور انجام شده است (Mohammadi et al., 2014;
Ahmadi et al., 2017; Czembor & Czembor, 2021). در جو، ژنهای متعدد مرتبط با مقاومت به سفیدک پودری شناسایی شدهاند که بیشتر آنها آللهایی در جایگاههای Mla و Mlo هستند. 39 آلل در Mla (کروموزوم H1) و 44 آلل در مکان Mlo (محل کروموزوم H4) شناخته شده است (Abdullaev, 2021). در حال حاضر علاوهبر تولید ارقام پایدار با عملکرد قابل قبول، ارقام جدید بایستی دارای مقاومت چندجانبه به بیماریها باشند تا بدینوسیله حفاظت در برابر مجموعه بیماریهایی که ممکن است در ناحیه کشت رقم جدید وجود داشته باشد مهیا شود (Abd Mishani et al., 2015). تحقیقات نشان داده است که وقوع بیماری سفیدک پودری روی ارقام جو بهاره به شدت بیماریزایی پاتوژن و همچنین شرایط آب و هوایی بستگی دارد
(Tratwal & Bocianowski, 2014; Czembor &Czembor, 2021 Withe & Jenkyn, 1995;). بنابراین انتظار میرود واکنش ژنوتیپهای مختلف به تغییر شرایط نیز متفاوت باشد. برایناساس باتوجهبه مطالب ذکرشده، یافتن منابع جدید مقاومت و افزایش دانش در مورد واکنش ژنوتیپهای جو در مقابل با بیماری سفیدک پودری برای بهنژادگران به منظور بهبود مقاومت جو نسبت به سفیدک پودری بسیار ارزشمند است. لذا پژوهش حاضر با هدف شناسایی منابع ژنتیکی مقاوم به این بیماری در دو تاریخ کاشت و همچنین شرایط گلخانهای طراحی شد.
مواد گیاهی این پژوهش، 105 ژنوتیپ جو شامل 100 لاین پیشرفته بههمراه پنج رقم شاهد (بهدان، صحرا، فردان، ماهور و خرم) بود که از مرکز تحقیقات، آموزش و منابع طبیعی استان گلستان جهت ارزیابی مقاومت گیاهچه ای نسبت به بیماری سفیدک پودری در شرایط آلودگی طبیعی و مصنوعی بهترتیب در مزرعه و گلخانه تهیه شد. مشخصات ژنوتیپها در جدول 1 ارائه شده است. این پژوهش در دو بخش مزرعهای در دو تاریخ کاشت و همچنین بخش گلخانه ای اجرا شد. لازم به توضیح است که ژنوتیپ شماره 85 به دلیل عدم جوانه زنی بذور در هر سه تکرار در آزمایش گلخانهای، از پژوهش حذف شد.
در آزمایش مزرعه ای، لاین ها به همراه 5 رقم شاهد بر اساس طرح آماری حجیم شده (Augmented) با چهار بلوک در مزرعه پژوهشی ایستگاه تحقیقات کشاورزی شهرستان گنبد کاووس (استان گلستان) بهصورت دیم در دو تاریخ کاشت بیستم آذرماه و بیستم بهمنماه سال 1398 کشت شدند. ارتفاع از سطح دریای محل اجرای آزمایش 45 متر و مختصات جغرافیایی بهترتیب
55°12´ N و 37°16´ E است و بر اساس آمار ایستگاه هواشناسی سینوپتیک مستقر در 50 متری محل آزمایش، متوسط بارش بلندمدت حدود 450 میلیمتر میباشد. آمار هواشناسی سال زراعی 99-98 ایستگاه تحقیقات گنبد کاووس در جدول 2 ارائه شده است. در هر بلوک 25 لاین جو بههمراه ارقام شاهد، کشت شدند. هر ژنوتیپ در شش ردیف به فاصله ردیف 20 سانتیمتر در کرتی به طول چهار متر و عرض 2/1 متر در هر دو تاریخ کاشت، با تراکم 270 دانه در متر مربع کشت شد. مساحت هر کرت پس از حذف ابتدا و انتهای ردیفها سه متر مربع بود. قبل از کاشت، نمونه خاک تهیه شد و تمام کودهای مورد نیاز فسفاته و پتاسه و یک سوم از کود ازته قبل از آخرین دیسک در زمان آمادهکردن بستر بذر به خاک اضافه شدند و مابقی کود ازته در دو مرحله اواسط پنجهزنی و ساقهروی به صورت اوره به کرتها اضافه شد. همچنین بذرها قبل از کاشت با سم Rovral-TS به نسبت دو در هزار ضدعفونی شدند و پس از آن در مزرعه علیه بیماریها سمپاشی انجام نشد. عملیات داشت شامل مبارزه با علفهای هرز نازکبرگ و پهنبرگ با سموم Axial به نسبت 1 لیتر در هکتار و Granstar به نسبت 25 گرم در هکتار در یکم اسفندماه برای تاریخ اول و 22 اسفندماه برای تاریخ دوم کاشت صورت پذیرفت. ضمن اینکه وجین دستی بعد از این تاریخ به هنگام مشاهده علف هرز انجام شد. پس از آلودهشدن مزرعه به صورت طبیعی توسط سفیدک پودری جو، یادداشتبرداری از واکنش ژنوتیپها با روش ساری و پرسکات (Saari & Prescott, 1975) تغییریافته توسط ایال و همکاران (Eyal et al. 1987) در مقیاس 99-00 انجام شد.
آزمایش بخش گلخانهای در دانشکده کشاورزی دانشگاه گیلان به صورت گلدانی و در مرحله گیاهچهای انجام شد. الگوی آماری اجرای آزمایش، به صورت طرح بلوکهای کامل تصادفی با سه تکرار بود. ابتدا از هر ژنوتیپ، 20 بذر در گلدانهای پلاستیکی با دهانه 10 الی 15 سانتیمتر با خاک سبک به همراه کود آلی با نسبت برابر (50:50) کاشته شد. نمونههای آلوده به قارچ عامل بیماری در اسفند 1400 از مزارع آلوده شهرستان گنبد کاووس جمعآوری شدند. پس از کاشت بذور در گلدان، به منظور مایهزنی قارچ عامل بیماری سفیدک پودری، سوسپانسیونی شامل آب مقطر و اسپورهای قارچ با غلظت 105 اسپور در میلیلیتر از نمونه برگهای آلوده تهیه شد. مایهزنی قارچ عامل بیماری در مرحله 2-3 برگی، بهصورت مصنوعی صورت پذیرفت. گیاهچهها در شرایط مرطوب و دمای 20 تا 25 درجه سلسیوس قرار داده شدند. برای گسترش بیماری از رقم حساس افضل که توسط سوسپانسیون قارچ عامل بیماری، مایهزنی شده بود، در حاشیه و مابین گلدانها استفاده شد. از زمان ظهور علایم بیماری روی برگهای گیاهچههای جو، نمونهبرداری و اندازهگیری بیماری با فواصل زمانی مشخص (هر 3 روز یک بار) و در هر مرحله بهطور تصادفی روی هشت گیاهچه در هر واحد آزمایشی صورت پذیرفت. برای بررسی میزان مقاومت ژنوتیپهای مختلف به بیماری سفیدک پودری، 15 روز بعد از تلقیح، صفاتی مانند تیپ آلودگی بر اساس روشMains & Dietz (1930) در مقیاس صفر تا چهار یادداشت شد. تیپ آلودگی 0 تا 2 به عنوان مقاوم و تیپ 3 و 4 بهعنوان حساس در نظر گرفته شدند و شدت آلودگی نیز بر اساس درصد آلودگی برگها در پنج مرحله مورد ارزیابی قرار گرفتند. لازم به توضیح است که یک ژنوتیپ بهدلیل عدم جوانهزنی بذور در هر سه تکرار طرح آزمایشی، از پژوهش حذف شد و ارزیابی متغیرهای مورد مطالعه روی 104 ژنوتیپ جو صورت پذیرفت.
با ثبت شدت آلودگی با فواصل سه روز تا پنج مرحله، سطح زیر منحنی پیشرفت بیماری (AUDPC) از رابطه (1) محاسبه شد (Mukherjee et al., 2018).
رابطه (1) AUDPC=
پس از ثبت دادهها، ابتدا مفروضات تجزیه واریانس از جمله نرمالبودن خطاهای آزمایشی با استفاده از
PROC UNIVARIATE در نرمافزار SAS بررسی شد و پس از اطمینان از برقراری مفروضات، باتوجهبه اینکه طرح بهصورت حجیمشده (Augmented) اجرا شد، برای دادههای مزرعهای تجزیه واریانس ارقام شاهد انجام شد و تجزیه واریانس دادههای گلخانهای بهصورت طرح بلوکهای کامل تصادفی در سه تکرار صورت پذیرفت. به منظور جمعبندی میزان مقاومت نسبی ژنوتیپها از لحاظ کلیه متغیرهای اندازهگیریشده، پس از انجام مقایسه میانگین با استفاده از آزمون توکی در سطح 05/0، از رتبهبندی آروناچالام و باندیوپادیای (Arunachalam & Bandyopadhyay, 1984) استفاده شد. بدینصورت که ابتدا رتبهبندی در هر صفت بر اساس تعداد حروف در مقایسۀ میانگین مربوط به آن صفت انجام گرفت. برای مثال اگر رتبهبندی بر اساس مقایسه میانگین A تا C بود. بهترتیب مقادیر 1، 2 و 3 به ژنوتیپهای واجد رتبههای A تا C منتسب شد و اگر ژنوتیپی رتبه ترکیبی مثل BC داشت، از میانگین مقادیر B و C برای آن استفاده شد. سپس رتبۀ نهایی (رتبه آروناچالام) هر ژنوتیپ باتوجهبه مجموع رتبههای آن ژنوتیپ برای صفات مختلف محاسبه شد. لازم به توضیح است که ژنوتیپهایی که از لحاظ صفات شدت بیماری، تیپ آلودگی و سطح زیر منحنی پیشرفت بیماری کمترین مقدار را داشتند، پایینترین رتبهها را به خود اختصاص دادند و ازآنجاییکه برای این صفات کمترین مقدار، مطلوب است در نتیجه این ژنوتیپها به عنوان مقاوم شناخته شدند و بالاترین رتبهها نیز به ژنوتیپهایی اختصاص یافت که بیشترین مقدار را از لحاظ کلیه صفات اندازهگیریشده دارا بودند، در نتیجه بهعنوان ژنوتیپهای حساس شناخته شدند.
برای محاسبه ضریب تغییرات فنوتیپی، ژنوتیپی (Singh & Chaudhary, 1985) و وراثتپذیری (Falconer, 1989) بهترتیب از روابط زیر استفاده شد:
رابطه (2)
رابطه (3)
رابطه (4)
در روابط بالا PCV و GCV بهترتیب ضریب تغییرات فنوتیپی و ژنوتیپی هستند. و برآوردی از واریانس فنوتیپی و ژنوتیپی هستند که با استفاده از امیدهای ریاضی محاسبه شدند. مقدار ، میانگین کل صفت و وراثتپذیری عمومی میباشد. این محاسبات با استفاده از اکسل انجام شد. بهمنظور گروهبندی لاینها از روش تجزیه خوشهای توسط نرمافزار SPSS با الگوریتمهای مختلف، CL، UPGMA و Ward و براساس معیار فاصله اقلیدسی استفاده شد. در نهایت روش Ward با استفاده از ماتریس فاصله اقلیدسی با داشتن بهترین دندروگرام از لحاظ گرافیکی برای تحلیل و تفسیر انتخاب شد و برترین لاینها از لحاظ مقاومت به سفیدک پودری تعیین شدند. برای صحت محل برش دندروگرام نیز از تجزیه تابع تشخیص استفاده شد.
جدول 1. مشخصات ژنوتیپهای مورد مطالعه جو
Number |
Pedeegre |
Cross |
1 |
M00053001 08/1G0035 |
CPOLO 9109/PETUNIA 2 |
2 |
CBSS07Y00486S-14T-05CJ-05CH-04CJ-0CH |
P.STO/3/LBIRAN/UNA80//LIGNEE640/4/BLLU/5/PETUNIA 1/6/BGCLM 157.MBV |
3 |
CBSS05M00363S-3M-0Y-0M-05T-05CJ-10T-0CJ |
PETUNIA 1/RITA PELADA |
4 |
CBSS07Y00384S-9T-05T-05CJ -05CH-1CJ-0CH |
CANELA//E.QUEBRACHO/W9338 |
5 |
ICB02-1135-0AP-10TR-0AP |
Hml-02/ArabiAbiad//ER/Apm/3/BelfortBarley/Carben//Ms2375/5/Roho/4/Zanbaka/3/ER/Apm//Lignee131 |
6 |
H99075001 09/4H0018-0MR |
S95031002008N/H87010008N |
7 |
As46//Avt/Aths (Sel,02L-1AP-3AP-0AP) |
Check 2 - RIHANE-03 |
8 |
CBSS07Y00242S-7T-05T-05CJ -05CH-3CJ-0CH |
WABAR2242//LIMON/BICHY2000 |
9 |
ICB03-0079-0AP-5AP-0AP |
IPA7/4/AwBlack/Aths//Arar/3/9Cr279-07/Roho/5/Rhn-03//Lignee527/As45 |
10 |
CBSS05Y00036S-6Y-0M-0Y-0M-4AP |
LIMON/BICHY2000//DEFRA/DESCONOCIDA-BAR |
11 |
ICB98-0794-0AP-7AP-0AP-9AP-0AP-10AP-0AP |
Avt/Attiki//M-Att-73-337-1/3/Aths/Lignee686/4/M-Att-73-337-1/3/Mari/Aths*2//Avt/Attiki |
12 |
CBSS04Y00048S-23Y-2M-0Y-0M-0Y-0AP |
PENCO/CHEVRON-BAR/3/LEGACY//PENCO/CHEVRON-BAR |
13 |
|
Furat-3 |
14 |
CITV10B048S- 0100T-0100CJ-2CH-04CJ-0CH |
STANDER-BAR//CALI92/ROBUST/3/DOÑA JOSEFA |
15 |
CBSS07Y00382S-4T-05T-05CJ -05CH-5CJ-0CH |
CANELA//LIMON/BICHY2000 |
16 |
CBSS07Y00654S-18T-05CJ-05CH-04CJ-0CH |
BREA/DL70//CABUYA/3/TOCTE |
17 |
CBSS07Y00350S-2T-05T-05CJ -05CH-4CJ-0CH |
BLLU/6/P.STO/3/LBIRAN/UNA80//LIGNEE640/4/BLLU/5/PETUNIA 1 |
18 |
CBSS07Y00322S-14T-05T-05CJ -05CH-2CJ-0CH |
CIRU/ZIGZIG |
19 |
ICB09-1437-0AP-0TR-0AP-0TR-0AP-0TR |
LEGACY/CHAMICO//ATAH92/GOB |
20 |
CBSS07Y00497S-4T-05CJ-05CH-04CJ-0CH |
P.STO/3/LBIRAN/UNA80//LIGNEE640/4/BLLU/5/PETUNIA 1/6/P.STO/3/LBIRAN/UNA80//LIGNEE640/4/BLLU/5/PETUNIA 1 |
21 |
CBSS07Y00321S-16T-05CJ-05T-05CJ - 010CH-CH3-0CH |
CIRU/TOCTE |
22 |
CBSS05Y00056S-10Y-0M-0Y-0M-3AP |
SVANHALS-BAR/MSEL//AZAF/GOB24DH/3/NE167/CLE176 |
23 |
CBSS06Y00274S-11Y-0M-0AP-0TR |
VMorales/6/ORGE618 |
24 |
CBSS03B00016S-0M-0Y-0M-0Y-1M-0Y |
MSEL/LOGAN-BAR |
25 |
CBSS07Y00382S-4T-05T-05CJ -05CH-5CJ-0CH |
CANELA//LIMON/BICHY2000 |
26 |
CBSS07Y00497S-10T-05CJ-05CH-04CJ-0CH |
P.STO/3/LBIRAN/UNA80//LIGNEE640/4/BLLU/5/PETUNIA 1/6/P.STO/3/LBIRAN/UNA80//LIGNEE640/4/BLLU/5/PETUNIA 1 |
27 |
CBSS07Y01027T-A-0AP-0AP |
CIRU//BREA/DL70/3/SUMBARD400 |
28 |
CBSS04B00032S-0M-0Y-0M-0Y-1M-0AP |
GLORIABAR/COPAL//PM5/BEN/3/SEN/4/PETUNIA1/5/PETUNIA2//PENCO/CHEVRONBAR/4/PETUNIA2/3/CHAMICO/TOCTE//CONGONA |
29 |
P.STO/3/LBIRAN/UNA80//LIGNEE640/4/BLLU/5/PETUNIA_1 (CBSS97M00850T-G-2M-1Y-2M-0Y) |
Check 1 - VMORALES |
30 |
CBSS06Y00313S-13Y-1M-05T-05CJ-05T-3CJ-0CH |
BERMEJO//CAPUL/TOCTE |
31 |
CBSS03B00016S-0M-0Y-0M-0Y-1M-0Y |
MSEL/LOGAN-BAR |
32 |
CBSS07Y00322S-14T-05T-05CJ -05CH-2CJ-0CH |
CIRU/ZIGZIG |
33 |
H96034009/H93174006-0MR |
J09049 F3 10/030552 |
34 |
H99075001 09/4H0018-0MR |
S95031002008N/H87010008N |
35 |
CBSS07Y00322S-14T-05T-05CJ -05CH-3CJ-0CH |
CIRU/ZIGZIG |
36 |
CBSS06Y00316S-17Y-1M-05T-05CJ-05T-7CJ-0CH |
JACARANDA//ENCINO/TOCTE |
37 |
CBSS05Y00126S-20Y-0M-0Y-0M-2AP |
BBSC/CONGONA//FRESA |
38 |
CBSS07Y00242S-7T-05T-05CJ -05CH-3CJ-0CH |
WABAR2242//LIMON/BICHY2000 |
39 |
ICB09-1494-0AP-0TR-0AP-0TR |
AJO 61/6/Vmorales |
40 |
CBSS05M00148S-2M-0Y-0M-0AP-0TR |
ALELI/SCARLETT |
41 |
CBSS07Y00382S-27T-05T-05CJ -05CH-3CJ-0CH |
CANELA//LIMON/BICHY2000 |
42 |
ICB03-0534-0AP-11AP-0AP |
Nadawa/Rhn-03/3/Lignee527/Rihane//Arar |
43 |
G08114/TR06676-0MR |
G09111 F3 10/030605 |
44 |
CBSS07Y00060S-44T-05CJ-05T-05CJ - 010CH-CH3-0CH |
LBIRAN/UNA80//LIGNEE640/6/P.STO/3/LBIRAN/UNA80//LIGNEE640/4/BLLU/5/PETUNIA 1 |
45 |
CBSS05Y00158S-25Y-0M-0Y-0M-4AP |
LA MOLINA 96/6/Vmorales |
46 |
ICB03-0339-9AP-0AP |
BF891M-617/4/Hma-02//11012-2/CM67/3/Arar/5/BlackTaridaN |
47 |
F10199-0MR |
LA MOLINA 94/FOSTER |
48 |
CBSS07Y00375S-43T-05T-05CJ -05CH-1CJ-0CH |
CANELA//ATAH92/GOB |
49 |
CBSS07Y00014S-36T-05CJ-05T-05CJ - 010CH-CH3-0CH |
GLORIA-BAR/COPAL/6/P.STO/3/LBIRAN/UNA80//LIGNEE640/4/BLLU/5/PETUNIA 1 |
50 |
CBSS07Y00817S-16T-05T-05CJ -05CH-1CJ-0CH |
BISON 218.1/6/P.STO/3/LBIRAN/UNA80//LIGNEE640/4/BLLU/5/PETUNIA 1 |
51 |
F10191-0MR |
CLE150/W89.11369//CHERI/3/CANELA |
52 |
CBSS07Y00807S-37T-05T-05CJ -05CH-2CJ-0CH |
BISON 136/CANELA |
53 |
CBSS04B00030S-17M-0Y-0M-3Y-0M-0AP |
CABUYA/MJA//PETUNIA 1/5/PENCO/CHEVRONBAR/3/ATACO/BERMEJO//HIGO/4/PETUNIA 1 |
54 |
CITV10B060S- 0100T-0100CJ-4CH-04CJ-0CH |
M104/PFC 88210//DOÑA JOSEFA |
55 |
M00053001 08/1G0035 |
CPOLO 9109/PETUNIA 2 |
56 |
F09808 09/D30759-0MR |
DEFRA/E.QUEBRACHO//DEFRA/E.QUEBRACHO/3/LEO-B |
57 |
CITV10B071S- 0100T-0100CJ-11CH-04CJ-0CH |
E.QUEBRACHO/DEFRA//LIMON/7/6B89.2027/5/ATACO/BERMEJO//HIGO/3/CLN-B/80.5138//GLORIA-BAR/COPAL/4/CHEVRON-BAR/6/LEGACY |
58 |
CBSS07Y00014S-4T-05CJ-05T-05CJ - 010CH-CH1-0CH |
GLORIA-BAR/COPAL/6/P.STO/3/LBIRAN/UNA80//LIGNEE640/4/BLLU/5/PETUNIA 1 |
59 |
CBSS07Y00350S-2T-05T-05CJ -05CH-1CJ-0CH |
BLLU/6/P.STO/3/LBIRAN/UNA80//LIGNEE640/4/BLLU/5/PETUNIA 1 |
60 |
CBSS07Y00382S-9T-05T-05CJ -05CH-2CJ-0CH |
CANELA//LIMON/BICHY2000 |
61 |
M06445 F6 08/030381-0MR |
BARONESE/5/ESCOBA/3/MOLA/SHYRI//ARUPO*2/JET/4/ALELI/6/MSEL/7/LIMON/AZAF |
62 |
CBSS05M00363S-3M-0Y-0M-0AP-0TR |
PETUNIA 1/RITA PELADA |
63 |
CBSS04Y00017S-5Y-2M-0Y-0M-0Y |
TRADITION//PENCO/CHEVRON-BAR |
64 |
CBSS04B00030S-17M-0Y-0M-3Y-0M-0AP |
CABUYA/MJA//PETUNIA 1/5/PENCO/CHEVRONBAR/3/ATACO/BERMEJO//HIGO/4/PETUNIA 1 |
65 |
CBSS04Y00047S-30Y-3M-0Y-0M-0Y |
PENCO/CHEVRON-BAR/3/LEGACY//PENCO/CHEVRON-BAR |
66 |
CBSS04B00042S-0M-0Y-0M-0Y-1M-0AP |
VMorales/6/ZIGZIG/4/EGYPT4/TERAN78//P.STO/3/QUINA |
67 |
F10192-0MR |
CEV 96060//BUCK M8.88/E.ACACIA/3/CANELA |
68 |
CITV10B060S- 0100T-0100CJ-5CH-04CJ-0CH |
M104/PFC 88210//DOÑA JOSEFA |
69 |
CBSS05M00392S-12M-0Y-0M-05T-05CJ-7T-0CJ |
CHAMICO/TOCTE//CONGONA/3/LEGACY//PENCO/CHEVRON-BAR |
70 |
CITV10B095S- 0100T-0100CJ-9CH-04CJ-0CH |
AZAF/MSEL/4/PFC8562//ATAH92/GOB/3/CANELA |
71 |
CBSS07Y00242S-33T-05T-05CJ -05CH-4CJ-0CH |
WABAR2242//LIMON/BICHY2000 |
72 |
CBSS04Y00048S-23Y-2M-0Y-0M-0Y-0AP |
PENCO/CHEVRON-BAR/3/LEGACY//PENCO/CHEVRON-BAR |
73 |
CBSS07Y00384S-25T-05T-05CJ -05CH-4CJ-0CH |
CANELA//E.QUEBRACHO/W9338 |
74 |
CBSS05M00406S-8M-0Y-0M-05T-05CJ-16T-0CJ |
PENCO/CHEVRON-BAR//BICHY2000 |
75 |
CBSS07Y00052S-31T-05CJ-05T-05CJ - 010CH-CH3-0CH |
LBIRAN/UNA80//LIGNEE640/3/PUNGSANCHAPSSALBORI |
76 |
ICB04-0160-0AP-6AP-0AP |
Ghinneri(smooth_awns)/Osiris |
77 |
ICB97-0748-0AP-6AP-20TR-9TR-48AP-0AP |
Malouh//Aths/Lignee686 |
78 |
CBSS07Y00242S-21T-05T-05CJ -05CH-4CJ-0CH |
WABAR2242//LIMON/BICHY2000 |
79 |
H97042002/H97075001-0MR |
J09062 F3 10/030565 |
80 |
CBSS07Y00242S-21T-05T-05CJ -05CH-5CJ-0CH |
WABAR2242//LIMON/BICHY2000 |
81 |
CBSS07Y00382S-47T-05T-05CJ -05CH-3CJ-0CH |
CANELA//LIMON/BICHY2000 |
82 |
ICB03-0302-12AP-0AP |
Alanda-0112/Petunia1 |
83 |
CBSS07Y00382S-13T-05T-05CJ -05CH-1CJ-0CH |
CANELA//LIMON/BICHY2000 |
84 |
ICB09-1435-0AP-0TR-0AP-0TR-0AP-0TR |
BREA/DL70//3*CABUYA/3/PENCO/CHEVRON-BAR |
85 |
F09446 09/D30363-0MR |
BR2/MERIT,B//MSEL |
86 |
M06021 F6 08/030348-0MR |
BUCK M8.88/E.ACACIA//NE167/CLE176 |
87 |
CBSS05Y00056S-10Y-0M-0Y-0M-3AP |
SVANHALS-BAR/MSEL//AZAF/GOB24DH/3/NE167/CLE176 |
88 |
ICB98-1230-22APV-0APV-0APV-1AP-0AP-0MC |
Alanda//Ssn/Lignee640/3/QB813-2 |
89 |
CBSS07Y00805S-38T-05T-05CJ -05CH-5CJ-0CH |
BISON 128/CANELA |
90 |
CITV10B060S- 0100T-0100CJ-11CH-04CJ-0CH |
M104/PFC 88210//DOÑA JOSEFA |
91 |
CBSS07Y00821S-27T-05T-05CJ -05CH-2CJ-0CH |
BISON 243.4/CANELA |
92 |
CBSS07Y00423S-8T-05T-05CJ -05CH-1CJ-0CH |
CHAMICO/TOCTE//CONGONA/6/P.STO/3/LBIRAN/UNA80//LIGNEE640/4/BLLU/5/PETUNIA 1 |
93 |
ICB00-1745-19AP-0AP-1AP-0AP-0MC |
Sadik-05//Sls/Bda |
94 |
ICB05-0364-9AP-0AP-0MC |
Soufara-02/3/RM1508/Por//WI2269/4/Hml-02/ArabiAbiad//ER/Apm/5/((GalleonxRichard)/5)xTilga |
95 |
CITV10B087S- 0100T-0100CJ-2CH-04CJ-0CH |
MSEL//BUCK M8.88/E.ACACIA/3/MSEL//PERLE/BOWMAN |
96 |
CBSS07Y00326S-24T-05CJ-05T-05CJ - 010CH-CH1-0CH |
CIRU/3/LEGACY//PENCO/CHEVRON-BAR |
97 |
ICB97-0837-0AP-6AP-0AP |
Marar/4/CompCr229//As46/Pro/3/Srs |
98 |
F09517 09/D30451-0MR |
CONDOR-BAR/3/PATTY.B/RUDA//ALELI/4/ALELI/5/DIAMALT |
99 |
CBSS03B00016S-0M-0Y-0M-0Y-1M-0Y |
MSEL/LOGAN-BAR |
100 |
CBSS07Y00242S-33T-05T-05CJ -05CH-1CJ-0CH |
WABAR2242//LIMON/BICHY2000 |
Mahoor |
- |
- |
Khorram |
- |
- |
Behdan |
- |
- |
Fardan |
- |
- |
Sahra |
- |
- |
جدول 2. آمار هواشناسی سال زراعی 1399-1398 ایستگاه تحقیقات کشاورزی گنبد کاووس
Mean temperature (°C) |
Evaporation (mm) |
Relative Humidity (%) |
Number of days below zero |
Mean temperature (°C) |
Absolute Temperature (°C) |
Rainfall (mm) |
Month |
||
Maximum |
Minimum |
Maximum |
Minimum |
||||||
30.3 |
14.4 |
113.2 |
61 |
- |
22.3 |
36 |
7.7 |
22.9 |
October |
21.6 |
8.6 |
48.3 |
72 |
- |
15.1 |
30.9 |
1.7 |
54.6 |
November |
18.1 |
5.4 |
38 |
74 |
1 |
11.8 |
16.8 |
-0.5 |
11.9 |
December |
17.1 |
3.8 |
43 |
66 |
1 |
10.4 |
28.8 |
-0.5 |
16.4 |
January |
17 |
2.8 |
51.9 |
64 |
6 |
9.9 |
31.7 |
-2.1 |
68.4 |
February |
19 |
5.8 |
46.1 |
77 |
- |
12.4 |
26.9 |
0.4 |
65.9 |
March |
19.3 |
8.2 |
51.4 |
81 |
1 |
13.7 |
30.3 |
0 |
93.2 |
April |
26.3 |
12.9 |
99.5 |
73 |
0 |
19.6 |
36.1 |
8.4 |
40.6 |
May |
36.4 |
18.7 |
225.4 |
48 |
0 |
27.6 |
46.9 |
12.8 |
2.4 |
June |
32.6 |
22.2 |
249.2 |
49 |
0 |
29.4 |
44.3 |
18.7 |
21.7 |
July |
237.7 |
10.28 |
966 |
66.5 |
9 |
17.2 |
46.9 |
-2.1 |
398 |
Total |
نتایج تجزیه واریانس ارزیابی شدت آلودگی روی ژنوتیپهای جو بهصورت طرح اگمنت با پنج شاهد در قالب بلوکهای کامل تصادفی در جدول 3 ارائه شده است. نتایج نشان داد در هر دو تاریخ کاشت، بین بلوکها از نظر شدت آلودگی اختلاف معنیداری وجود ندارد؛ لذا نیاز به تصحیح تیمارها بر حسب اثر بلوک نیست. بر اساس نتایج، بین ژنوتیپهای شاهد برای صفت شدت بیماری در دو تاریخ اول و دوم بهترتیب در سطح احتمال 5 و 1 درصد اختلاف معنیدار وجود داشت.
نتایج تجزیه واریانس ارزیابی ژنوتیپها در شرایط گلخانهای در جدول 4 ارائه شده است، بر اساس نتایج تفاوت بین ژنوتیپها برای هر هفت صفت مورد بررسی در گلخانه، در سطح یک درصد معنیدار بود. از اینرو میتوان نتیجه گرفت بین ژنوتیپها از نظر واکنش به بیماری، تنوع ژنتیکی قابل توجهی وجود دارد که میتوان از این تنوع ژنتیکی برای برنامههای بهنژادی بعدی بهمنظور بالابردن کیفیت و کمیت عملکرد که هدف نهایی در بهبود گیاهان است، استفاده کرد. مقادیر حداقل، حداکثر، میانگین، اجزای واریانس (فنوتیپی، ژنتیکی و محیطی)، ضریب تنوع و وراثتپذیری عمومی برای هفت صفت در جدول 5، نشان داده شده است.
جدول 3. تجزیه واریانس صفت شدت آلودگی سفیدک پودری جو بین ارقام شاهد در مزرعه
|
|
Mean Square |
|
Source of Variation |
Degree of Freedom |
Infection severity in the field in first planting date |
Infection severity in the field in second planting date |
Block |
3 |
0.0003ns |
0.0003ns |
Barley genotype |
4 |
0.0120** |
0.0660* |
Error |
12 |
0.0002 |
0.0019 |
Coefficient of Variation (%) |
|
4.50 |
12.90 |
ns، * و ** بهترتیب بیانگر عدم معنیداری، معنیداری در سطح احتمال پنج و یک درصد هستند.
جدول 4. تجزیه واریانس شدت بیماری در مرحله اول تا پنجم، تیپ بیماری و سطح زیر منحنی پیشرفت بیماری برای ارزیابی مقاومت ژنوتیپهای جو به بیماری سفیدک پودری در گلخانه در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی
|
|
Mean Square |
||||||
Source of Variation |
Degree of Freedom |
Disease Severity in the first sampling |
Disease Severity in the second sampling |
Disease Severity in the third sampling |
Disease Severity in the fourth sampling |
Disease Severity in the fifth sampling |
Infection Type |
Area Under the Disease Progress Curve |
Block |
2 |
0.175** |
0.029** |
0.023** |
0.001ns |
0.013** |
0.475** |
30931.072** |
Barley genotype |
103 |
0.030** |
0.026** |
0.027** |
0.030** |
0.037** |
0.401** |
39513.041** |
Error |
206 |
0.006 |
0.002 |
0.002 |
0.002 |
0.002 |
0.033 |
1804.614 |
Coefficient of Variation (%) |
13.14 |
7.06 |
5.77 |
5.41 |
6.03 |
6.81 |
5.01 |
ns، * و ** بهترتیب بیانگر عدم معنیداری، معنیداری در سطح احتمال پنج و یک درصد هستند.
برآورد ضرایب تنوع ژنتیکی و فنوتیپی صفات برای تعیین وجود یا عدم وجود تنوع حائز اهمیت میباشد. مقایسه این ضرایب تأثیر عوامل محیطی را روی صفت مورد بررسی نشان میدهد. ضریب تنوع ژنوتیپی بخشی از ضریب تنوع فنوتیپی میباشد و از این رو مقدار آن همواره کمتر از ضریب تنوع فنوتیپی است. اختلاف ناچیز موجود بین ضریب تنوع فنوتیپی و ژنوتیپی برای صفات مورد مطالعه نشان میدهد که بخش عمده تنوع موجود ناشی از تفاوت ژنوتیپی میباشد و محیط تأثیر اندکی دارد. هرچه نسبت تنوع ژنوتیپی به فنوتیپی زیاد باشد، بازدهی انتخاب بیشتر بوده و بهتر میتوان ژنوتیپهای مطلوب را از نامطلوب تشخیص داد. بر اساس نتایج، بالاترین ضریب تنوع فنوتیپی و ژنوتیپی به صفت شدت بیماری در نمونهگیری اول اختصاص یافت که نشان میدهد شدت بیماری بهعنوان یکی از اجزای مقاومت، تحت تأثیر عوامل ژنتیکی است و گزینش برای این صفت میتواند در برنامههای اصلاحی جو در مقابله با بیماری سفیدک پودری مؤثر باشد.
جدول 5. آمارههای توصیفی شامل دامنه تغییرات، کمینه، بیشینه، میانگین±خطای استاندارد، اجزای واریانس (ژنوتیپی، فنوتیپی و خطا)، ضریب تنوع (فنوتیپی و ژنوتیپی) و توارثپذیری شدت بیماری در مرحله اول تا پنجم، تیپ بیماری و سطح زیر منحنی پیشرفت بیماری برای ارزیابی ژنوتیپهای جو به بیماری سفیدک پودری
Heritability (%) |
Coefficient of variation |
Variance components |
Means± standard error (%) |
Range(%) |
Traits |
|
|||||||
Genotypic coefficient of variation |
Phenotypic coefficient of variation |
Environmental variance |
Genotypic variance |
Phenotypic variance |
Min |
Max |
|
||||||
55.48 |
14.66 |
19.69 |
62.57 |
77.99 |
140.57 |
60.22±5.74 |
30.21 |
72.92 |
Disease Severity in the first(%) sampling |
||||
78.00 |
13.30 |
15.06 |
21.95 |
77.84 |
99.79 |
66.33±5.33 |
34.38 |
75 |
Disease Severity in the second sampling(%) |
||||
83.39 |
12.93 |
14.16 |
16.69 |
83.82 |
100.51 |
70.79±5.46 |
34.9 |
82.81 |
Disease Severity in the third sampling(%) |
||||
85.37 |
13.06 |
14.14 |
16.43 |
95.91 |
112.34 |
74.98±5.81 |
34.9 |
86.46 |
Disease Severity in the fourth sampling(%) |
||||
83.10 |
13.36 |
14.66 |
23.65 |
116.25 |
139.90 |
80.69±6.43 |
39.58 |
94.79 |
Disease Severity in the fifth sampling(%) |
||||
79.33 |
13.33 |
14.97 |
0.03 |
0.13 |
0.16 |
2.65±0.21 |
1.375 |
3.0208 |
Infection Type |
||||
87.45 |
13.23 |
14.15 |
1804.61 |
12569.48 |
14374.09 |
847.49±66.26 |
417.19 |
969.53 |
Area Under the Disease Progress Curve |
||||
توارثپذیری معیاری است که نوع روش اصلاحی و قدرت توارث هر صفت را برای گیاه مشخص میکند و در واقع بیانکننده سهم تغییرات ژنتیکی از کل تغییرات موجود است. گزینش هر صفت به میزان تأثیر عوامل ژنتیکی و محیطی در بروز آن صفت بستگی دارد. هرگاه سهم عوامل ژنتیکی بیشتر از عوامل محیطی باشد، نقش آن در نمود فنوتیپ بیشتر است و اگر سهم عوامل محیطی بیشتر باشد، آنگاه گزینش بر اساس آن صفت نتیجه بخش نخواهد بود (Arab Tajandarreh et al., 2015). در مطالعه حاضر توارثپذیری عمومی صفات نیز برآورد شد. چنانچه توارثپذیری یک صفت بیشتر از 5/0 باشد، صفت دارای توارثپذیری بالا، چنانچه بین 2/0 و 5/0 باشد، صفت دارای توارثپذیری متوسط و چنانچه توارثپذیری کمتر از 2/0 باشد، صفت دارای توارثپذیری پایین میباشد (Arab Tajandarreh et al., 2015). طبق این نظریه تمامی صفات ارزیابیشده در گلخانه دارای توارثپذیری بالا بودند و متوسط توارثپذیری عمومی برای صفات بین 95-80 درصد بود که نشان میدهد سهم عوامل محیطی در مقایسه با عوامل ژنتیکی کمرنگتر بوده است.
بر اساس نتایج مقایسه میانگین از لحاظ شدت آلودگی در مرحله 1، لاینهای 46، 40، 34، 42، 11، 78، 100، 82، 88 و 97 کمترین و لاینهای 1، 6، 55، 66، 2، 98، 58، 20، 44 و 54 بیشترین آلودگی را نشان دادند. از لحاظ شدت آلودگی در مرحله 2، لاینهای 46، 34، 40، 11، 42، 100، 78، 82، 88 و رقم بهدان کمترین و لاینهای 70، 20، 55، 17، 63، 72، 2، 44، 54 و 66 بیشترین آلودگی را نشان دادند. از لحاظ شدت آلودگی در مرحله 3، کمترین میزان آلودگی مربوط به لاینهای 46، 40، 34، 42، 11، 100، 78، 82، 88 و 97 و بیشترین میزان آلودگی مربوط به لاینهای 59، 17، 55، 57، 3، 28، 62، 69، 65 و 66 بود. از لحاظ شدت آلودگی در مرحله 4، لاینهای 46، 40، 11، 34، 100، 42، 78، 88، 82 و 79 کمترین آلودگی و لاینهای 69، 12، 55، 65، 9، 54، 57، 66، 76 و 3 بیشترین آلودگی را به خود اختصاص دادند. از لحاظ شدت آلودگی در مرحله 5، لاینهای 46، 34، 40، 11، 100، 78، 42، 88، 79 و 82 کمترین و لاینهای 12، 54، 66، 28، 65، 30، 7، 3، 57 و 72 بیشترین آلودگی را نشان دادند.
جدول 6 رتبهبندی آروناچالام ژنوتیپها (مجموع رتبه ژنوتیپها از لحاظ 5 مرحله ارزیابی شدت آلودگی، تیپ آلودگی و AUDPC در گلخانه) بههمراه شدت آلودگی آنها در مزرعه در دو تاریخ کاشت را نشان میدهد. بر اساس نتایج، ژنوتیپهای شماره 1، 2، 3، 6، 7، 9 و 12 بهترتیب بالاترین رتبهها را از لحاظ مجموع صفات به خود اختصاص داده و بهعنوان ژنوتیپهای حساس، و ژنوتیپهای 46، 40، 34، 11، 42، 100 و 78 بهترتیب با اخذ پایینترین رتبهها به عنوان مقاومترین ارقام شناسایی شدند.
تعداد 49 ژنوتیپ در تاریخ کاشت اول و تعداد 46 ژنوتیپ در تاریخ کاشت دوم، آلودگی صفر درصد نشان دادند. در بررسی مقاومت ژنوتیپها به این بیماری در مزرعه در مقایسه دو تاریخ کاشت، نتایج نشان میدهد تعداد ژنوتیپهایی که در تاریخ دوم صفر درصد آلودگی را نشان دادند نسبت به تاریخ اول کمتر بود و همچنین بررسیها نشان داد میانگین شدت آلودگی بیماری در تاریخ دوم در مقایسه با تاریخ اول بیشتر بود که این موضوع را احتمالاً میتوان با تغییر تاریخ کاشت و مناسببودن شرایط آب و هوایی برای بروز بیماری مرتبط دانست. در پژوهشی تأثیر تاریخ کاشت در بروز سفیدک پودری در غلات بهاره مورد بررسی قرار گرفت. نتایج نشان داد که تأخیر در تاریخ کاشت جو بهاره، شیوع سفیدک پودری را افزایش میدهد و قبل از آن شرایط برای گسترش بیماری مناسب نیست. کاشتهای اولیه کمترین آلودگی را داشتند، بهطوریکه کاشت دیررس سبب کاهش عملکرد و افزایش تلفات محصولات شد (Last, 1957). در مطالعهای دیگر تأثیر تاریخ کاشت و بهارهشدن بر رشد جو زمستانه و مقاومت آن به سفیدک پودری در تاریخهای مختلف مورد بررسی قرار گرفت. نتایج نشان داد در گیاهچههایی که زودتر کشت میشوند نسبت به گیاهچههایی که دیرتر در پاییز و زمستان کشت میشوند شدت بیماری بیشتر است و دلیل آن مناسببودن شرایط آب و هوا برای ایجاد آلودگی است. نتایج حاصل از آزمایشهای گلخانهای نشان داد که این تفاوتها ممکن است با اثرات مستقیم بهارهسازی بر حساسیت گیاهچهها به بیماری تقویت شود. اثرات متضاد تاریخ کاشت بر شدت سفیدک در طول تابستان نیز احتمالاً بهدلیل مقاومت تدریجی بیشتر برگهای تازه تشکیلشده است. بهعبارتیدیگر کاشت زودهنگام میتواند تعداد کل برگهای تولیدشده در هر ساقه را افزایش دهد. بنابراین، ازآنجاییکه مقاومت برگها به تدریج افزایش مییابد، حداکثر درجه مقاومت ایجادشده توسط برگهای دیرتر (مثلاً پرچم) در گیاهان زودرس بیشتر از گیاهانی است که دیرتر کاشته میشوند (Withe & Jenkyn, 1995). Tratwal & Bocianowski (2014) در یک مطالعه طی دو سال به بررسی میزان شدت بیماری سفیدک پودری در پنج رقم جو بهاره پرداختند. نتایج نشان داد شدت بیماریزایی پاتوژن به مکان و مدت ظهور بستگی دارد. وقوع بیماری سفیدک پودری روی ارقام جو بهاره به شدت بیماریزایی پاتوژن و شرایط آب و هوایی بستگی دارد.
شکل 1 نتایج تجزیه خوشهای را به صورت درخت دندروگرام نشان میدهد. از بین روشها و الگوریتمهای مختلف موجود برای انجام تجزیه خوشهای، روش Ward با استفاده از ماتریس فاصله اقلیدسی با داشتن بهترین دندروگرام از لحاظ گرافیکی برای تحلیل و تفسیر انتخاب شد. باتوجهبه فاصله ادغام مناسب و تفکیک بهتر ژنوتیپها، برش دندروگرام در ناحیهای انجام شد که کلیه ژنوتیپها به چهار گروه منتسب شدند. برای صحت محل برش دندروگرام از تجزیه تابع تشخیص استفاده شد. تجزیه تابع تشخیص نشان داد که اختلاف بین چهار گروه و میزان آماره لاندای ویلک 723/0 در سطح احتمال 01/0 معنیدار است. درصد جایگزینی صحیح با استفاده از توابع در این تجزیه 2/95 درصد برآورد شد. بر اساس این گروهبندی تعداد هفت ژنوتیپ در گروه ژنوتیپهای مقاوم، 10 ژنوتیپ در گروه ژنوتیپهای نیمهمقاوم، 53 ژنوتیپ در گروه ژنوتیپهای نیمهحساس و 34 ژنوتیپ در گروه حساس قرار گرفتند (شکل 1).
بهمنظور بررسی وضعیت ژنوتیپهای هر گروه از لحاظ صفات اندازهگیریشده، میانگین صفات برای هر گروه محاسبه شد و نمره استاندارد (Z-score) آنها مورد بررسی قرار گرفت (جدول 7). تعداد هفت ژنوتیپ در گروه مقاوم عبارت بودند از ژنوتیپهای 11، 34، 40، 42، 46، 78 و 100. بهعبارتی ژنوتیپهای این گروه از لحاظ شدت آلودگی در هر پنج مرحله، تیپ آلودگی و همچنین AUDPC، پایینترین میانگین و در نتیجه منفیترین نمرات استاندارد را در بین گروهها به خود اختصاص دادند. بنابراین اعضای این گروه در مجموع مقاومترین ژنوتیپها به بیماری سفیدک پودری شناخته شدند. گروه دیگری که از لحاظ کسب کمترین میانگین صفات مرتبط با مقاومت به بیماری سفیدک پودری و نمره استاندارد منفی، در مرتبه بعدی قرار گرفت، گروه نیمهمقاوم نامگذاری شد. تعداد 10 ژنوتیپ شامل لاینهای 25، 33، 71، 79، 81، 82، 88، 93، 97، و رقم بهدان به این گروه اختصاص یافتند که در مجموع مقاومت نسبی به بیماری سفیدک پودری نشان دادند. گروه موسوم به نیمهحساس شامل 53 ژنوتیپ بود. این گروه با داشتن مقادیر میانگین نسبتاً بالا برای شدت آلودگی در هر پنج مرحله، تیپ آلودگی و همچنین AUDPC و نمره استاندارد مثبت، نشان دادند که نسبت به این بیماری حساس هستند. اما حساسترین ژنوتیپها شامل 34 ژنوتیپ بودند که برای شدت آلودگی در هر پنج مرحله، تیپ آلودگی و همچنین AUDPC، بالاترین میانگین و مثبتترین نمرات استاندارد را به خود اختصاص دادند. شایان ذکر است که اعضای این گروهبندی با نتایج آروناچالام مطابقت داشت: بر اساس نتایج رتبهبندی آروناچالام، رتبه ژنوتیپها در گروه ارقام مقاوم، کمترین رتبه بین 7 تا 14، در گروه ارقام نیمهمقاوم، رتبه بین 22 تا 5/52، و در گروه نیمهحساس و حساس بهترتیب بین 5/53 تا 5/67 و 5/68 تا 5/76 بود.
جدول 6. رتبه مستخرج از نتایج مقایسه میانگین ژنوتیپها برای مقاومت به بیماری سفیدک پودری به روش آروناچالام و شدت آلودگی ارقام در مزرعه در تاریخ کاشت اول و دوم
FSI2 (%) |
FSI1 (%) |
Rank |
Genotype |
FSI2 (%) |
FSI1 (%) |
Rank |
Genotype |
FSI2 (%) |
FSI1 (%) |
Rank |
Genotype |
0.00 |
0.00 |
63.5 |
75 |
0.00 |
0.00 |
63.5 |
38 |
0.00 |
58.00 |
68.5 |
1 |
73.00 |
71.00 |
68.0 |
76 |
52.00 |
54.00 |
65.5 |
39 |
74.00 |
59.00 |
71.5 |
2 |
71.00 |
71.00 |
66.5 |
77 |
0.00 |
0.00 |
9.5 |
40 |
73.00 |
74.00 |
72.5 |
3 |
71.00 |
54.00 |
14.0 |
78 |
0.00 |
0.00 |
60.5 |
41 |
74.00 |
51.00 |
65.5 |
4 |
0.00 |
0.00 |
39.5 |
79 |
0.00 |
0.00 |
13.5 |
42 |
0.00 |
0.00 |
56.0 |
5 |
73.00 |
0.00 |
61.5 |
80 |
53.00 |
0.00 |
56.0 |
43 |
71.00 |
0.00 |
66.0 |
6 |
0.00 |
0.00 |
45.5 |
81 |
71.00 |
54.00 |
73.5 |
44 |
0.00 |
51.00 |
72.0 |
7 |
0.00 |
0.00 |
22.5 |
82 |
0.00 |
54.00 |
64.0 |
45 |
0.00 |
0.00 |
55.5 |
8 |
72.00 |
51.00 |
67.5 |
83 |
0.00 |
0.00 |
7.0 |
46 |
52.00 |
54.00 |
68.5 |
9 |
0.00 |
53.00 |
64.0 |
84 |
72.00 |
0.00 |
63.5 |
47 |
0.00 |
0.00 |
60.5 |
10 |
71.00 |
0.00 |
62.0 |
86 |
0.00 |
72.00 |
65.0 |
48 |
0.00 |
0.00 |
12.0 |
11 |
0.00 |
58.00 |
67.0 |
87 |
71.00 |
74.00 |
68.0 |
49 |
74.00 |
54.00 |
69.0 |
12 |
0.00 |
0.00 |
23.0 |
88 |
74.00 |
54.00 |
61.5 |
50 |
0.00 |
0.00 |
65.0 |
13 |
71.00 |
0.00 |
58.0 |
89 |
72.00 |
0.00 |
66.0 |
51 |
0.00 |
0.00 |
68.5 |
14 |
0.00 |
0.00 |
67.5 |
90 |
0.00 |
0.00 |
59.5 |
52 |
74.00 |
51.00 |
59.5 |
15 |
0.00 |
0.00 |
67.5 |
91 |
0.00 |
71.00 |
68.0 |
53 |
73.00 |
0.00 |
60.5 |
16 |
72.00 |
54.00 |
56.0 |
92 |
73.00 |
73.00 |
74.5 |
54 |
0.00 |
53.00 |
72.5 |
17 |
0.00 |
0.00 |
48.5 |
93 |
72.00 |
54.00 |
73.0 |
55 |
74.00 |
73.00 |
63.5 |
18 |
0.00 |
0.00 |
55.0 |
94 |
0.00 |
71.00 |
63.5 |
56 |
0.00 |
0.00 |
58.0 |
19 |
0.00 |
51.00 |
64.0 |
95 |
72.00 |
54.00 |
71.5 |
57 |
0.00 |
0.00 |
72.0 |
20 |
73.00 |
58.00 |
64.5 |
96 |
74.00 |
58.00 |
65.5 |
58 |
72.00 |
52.00 |
57.5 |
21 |
0.00 |
0.00 |
32.0 |
97 |
73.00 |
0.00 |
68.0 |
59 |
72.00 |
0.00 |
62.5 |
22 |
0.00 |
0.00 |
59.5 |
98 |
71.00 |
71.00 |
62.5 |
60 |
54.00 |
51.00 |
57.5 |
23 |
0.00 |
0.00 |
59.0 |
99 |
0.00 |
52.00 |
57.5 |
61 |
71.00 |
54.00 |
61.0 |
24 |
0.00 |
0.00 |
13.5 |
100 |
0.00 |
71.00 |
73.0 |
62 |
71.00 |
72.00 |
47.5 |
25 |
17.75 |
0.00 |
54.5 |
Mahoor |
72.00 |
0.00 |
72.5 |
63 |
76.00 |
0.00 |
59.5 |
26 |
0.00 |
7.75 |
53.5 |
Khorram |
75.00 |
0.00 |
63.5 |
64 |
76.00 |
58.00 |
62.0 |
27 |
0.00 |
0.00 |
40 |
Behdan |
73.00 |
52.00 |
74.5 |
65 |
58.00 |
0.00 |
68.0 |
28 |
17.75 |
67.00 |
65.5 |
Fardan |
73.00 |
71.00 |
76.5 |
66 |
72.00 |
54.00 |
68.0 |
29 |
53.75 |
0.00 |
57.0 |
Sahra |
0.00 |
0.00 |
58.0 |
67 |
73.00 |
71.00 |
67.0 |
30 |
|
|
|
|
72.00 |
51.00 |
61.0 |
68 |
73.00 |
0.00 |
60.5 |
31 |
|
|
|
|
73.00 |
72.00 |
72.0 |
69 |
71.00 |
51.00 |
61.0 |
32 |
|
|
|
|
73.00 |
58.00 |
71.5 |
70 |
0.00 |
0.00 |
37.5 |
33 |
|
|
|
|
0.00 |
0.00 |
52.5 |
71 |
0.00 |
0.00 |
10.5 |
34 |
|
|
|
|
74.00 |
58.00 |
72.0 |
72 |
74.00 |
71.00 |
67.0 |
35 |
|
|
|
|
0.00 |
71.00 |
59.5 |
73 |
72.00 |
71.00 |
63.5 |
36 |
|
|
|
|
76.00 |
59.00 |
62.5 |
74 |
71.00 |
51.00 |
63.5 |
37 |
در پژوهشی مشابه، مقاومت70 ژنوتیپ جو نسبت به بیماری سفیدک پودری در گلخانه مورد بررسی قرار گرفت. نتایج رتبهبندی ژنوتیپها به روش آروناچالام نشان داد که ژنوتیپهای Afzal، Rihane، Goharjow، EB-88-8، 45-Motadel، EC-83-17 و Fajre30 بهترتیب بیشترین رتبهها را از لحاظ تیپ آلودگی و شدت بیماری کسب کردند و بهعنوان ژنوتیپهای حساس و نیمهحساس و ژنوتیپهایEB-86-6 ، EB-87-20،Arass ،EB-88-2 ،EBYT-W-89-4 ،EB-88-13 ،Dasht ، MB-83-14،EBYT-W-89 ،NB17 ،24Garm ،EB-88-19 ، EBYT-W-89-15 و W-79-10 با اخذ پایینترین رتبهها، به عنوان مقاومترین ژنوتیپها شناسایی شدند. بر اساس نتایج تجزیه خوشهای تعداد 29 ژنوتیپ در گروه ژنوتیپهای مقاوم، 19 ژنوتیپ در گروه ژنوتیپهای نیمهمقاوم، 21 ژنوتیپ در گروه ژنوتیپهای نیمهحساس و یک ژنوتیپ در گروه حساس قرار گرفتند (Mohammadi et al., 2015). با بررسی ژنهای مقاوم به سفیدک پودری در 86 گونه جو استرالیایی و 9 لاین پیشرفته جو با استفاده از 40 جدایه پاتوژن، تعداد ۲۲ ژن مقاوم شناسایی شدند. بیشترین فراوانی ژن مقاوم Mla8 و Mlg بهترتیب در 43 و 34 گونه و ژن MlGa در 12 گونه یافت شد. همچنین گونههای Maritime و Stirling فاقد ژن مقاوم خاصی بودند (Dreiseit & Platz , 2012). در مطالعهای دیگر مقاومت 316 گونه از جو وحشی بررسی شد. سه گونه جو وحشی (053، 085 و 089) به 38 جدایه از قارچ Bgh مقاومت نشان دادند
(Ames et al., 2015).
Semi-resistant |
Semi-susceptible |
Susceptible |
Resistant |
شکل 1. دندروگرام تجزیه خوشهای ژنوتیپهای جو از لحاظ صفات مختلف مرتبط با مقاومت به سفیدک پودری به روش وارد در ارزیابی گلخانه
در بررسی 33 رقم بومی جو با منشا کشور یمن که از مرکز ایکاردا تهیه شده بود، محققان توانستند دو رقم بومی مقاوم که بهدلیل وجود ژن mlo بود، را شناسایی کنند (Czembor & Czembor, 2021). در بررسی مقاومت 24 لاین نوترکیب جو نسبت به 14 جدایه قارچ سفیدک پودری، مقاومت به سفیدک پودری در 22 لاین یافت شد. همچنین وجود ژن مقاوم ناشناخته در 13 لاین محرز شد. در شش لاین از 13 لاین، ژنهای ناشناخته همراه با آلل Mla12 که از والد H. vulgare سرچشمه میگیرد، وجود داشت (cv. Emir). تنها لاین P94/1/3/1/1/1-2181، لاین مقاوم در برابر تمام جدایهها بود (Czembor et al., 2019).
جدول 7. اعضای گروههای حاصل از تجزیه خوشهای ژنوتیپهای جو برای مقاومت به سفیدک پودری همراه با میانگین و نمره استاندارد
Z-score |
Mean |
Traits |
Members of the cluster |
Cluster |
0.734 |
67.521 |
severity of the disease of the first sampling |
1,2,3,6,7,9,12,13,14,17,20,28,29,30,35,44,49,53,54,55,57,58,59,62,63,65,66,69,70,72,76,87,90,91 |
Susceptible |
0.640 |
72.240 |
severity of the disease of the second sampling |
||
0.646 |
76.894 |
severity of the third sampling disease |
||
0.706 |
82.084 |
severity of the disease of the fourth sampling |
||
0.710 |
88.592 |
severity of the fifth sampling disease |
||
0.635 |
2.888 |
Infection Type |
||
0.700 |
92.833 |
Area Under the Disease Progress Curve |
||
0.102 |
61.233 |
severity of the disease of the first sampling |
4,5,8,10,15,16,18,19,21,22,23,24,26,27,31,32,36,37,38,39,41,43,45,47,48,50,51,52,56,60,61,64,6,68,73,74,75,77,80,83,84,86,89,92,94,95,96,98,99,Fardan,Khoram,Mahoor,Sahra |
Semi susceptible |
0.179 |
67.980 |
severity of the disease of the second sampling |
||
0.186 |
72.546 |
severity of the third sampling disease |
||
0.143 |
76.420 |
severity of the disease of the fourth sampling |
||
0.149 |
82.344 |
severity of the fifth sampling disease |
||
0.182 |
2.271 |
Infection Type |
||
0.160 |
865.874 |
Area Under the Disease Progress Curve |
||
-2.585 |
34.524 |
severity of the disease of the first sampling |
11,34,40,42,46,78,100 |
Resistant |
-3.003 |
38.616 |
severity of the disease of the second sampling |
||
-3.112 |
41.369 |
severity of the third sampling disease |
||
-3.153 |
43.229 |
severity of the disease of the fourth sampling |
||
-3.028 |
46.949 |
severity of the fifth sampling disease |
||
-3.007 |
1.545 |
Infection Type |
||
-3.099 |
491.853 |
Area Under the Disease Progress Curve |
||
-1.227 |
48.021 |
severity of the disease of the first sampling |
25,33,71,79,81,82,88,93,97,Behdan |
Semi resistant |
-1.021 |
56.914 |
severity of the disease of the second sampling |
||
-1.002 |
61.315 |
severity of the third sampling disease |
||
-0.951 |
65.404 |
severity of the disease of the fourth sampling |
||
-1.083 |
68.620 |
severity of the fifth sampling disease |
||
-1.022 |
2.277 |
Infection Type |
||
-1.060 |
725.859 |
Area Under the Disease Progress Curve |
بهمنظور شناسایی مقاومترین و حساسترین ژنوتیپها، از مقایسه و جمعبندی نتایج ارزیابی ژنوتیپها در گلخانه و همچنین ارزیابی در شرایط مزرعه در هر دو تاریخ کاشت استفاده شد. بدین صورت که ژنوتیپهایی که در همه شرایط در گروه مقاوم و حساس قرار گرفته بودند، شناسایی شدند. برای شناسایی حساسترین ژنوتیپها در این پژوهش، ژنوتیپهای مشترک بین حساسترین گروه حاصل از تجزیه کلاستر (گروه 1 شامل 34 ژنوتیپ) و ژنوتیپهای حساس مشترک بین دو تاریخ کاشت در مزرعه (ژنوتیپهایی که در هر دو تاریخ کاشت شدت بالای 60 درصد داشتند) و همچنین ژنوتیپهایی که رتبه بالاتر از 60 آروناچالام داشتند شناسایی شدند. بر این اساس، تعداد 19 لاین شامل 76، 72، 70، 69، 66، 65، 58، 57، 55، 54، 49، 44، 35، 30، 29، 19، 9، 3 و 2 بهعنوان حساسترین ژنوتیپها در این پژوهش در گلخانه و مزرعه شناسایی شدند.
از سوی دیگر برای شناسایی مقاومترین ژنوتیپها، ژنوتیپهایی که در گلخانه بر اساس نتایج تجزیه خوشهای در گروه مقاومترین ژنوتیپها (گروه سوم و چهارم بهترتیب با 7 و 10 ژنوتیپ) قرار داشتند و همچنین بر اساس ارزیابی مزرعهای در تاریخ کاشت اول و دوم آلودگی صفر درصد (بهترتیب با 17 و 15 ژنوتیپ) نشان دادند، در نظر گرفته شدند. تعداد 15 ژنوتیپ شامل لاینهای 11، 33، 34، 40، 42، 46، 71، 79، 81، 82، 88، 93، 97، 100 و رقم بهدان علاوهبراینکه بر اساس نتایج تجزیه خوشهای صفات گلخانهای در گروه مقاوم شناسایی شده بودند، در هر دو ارزیابی مزرعهای (تاریخ کاشت اول و دوم) نیز آلودگی صفر درصد نشان دادند. لذا این ژنوتیپها با اطمینان و اعتبار بالا بهعنوان ژنوتیپهای مقاوم شناسایی شده در این پژوهش معرفی میشوند که میتوانند بهعنوان منابع ژنتیکی مقاومت به سفیدک پودری جو، در برنامههای اصلاحی قابل استفاده و بهرهبرداری باشند.
در پژوهش حاضر با بررسی تنوع لاینهای پیشرفته جو از لحاظ مقاومت به بیماری سفیدک پودری در شرایط مزرعه و گلخانه مشخص شد ژنوتیپها دارای تنوع ژنتیکی قابل توجهی از نظر واکنش به بیماری سفیدک پودری هستند. بررسی ژنوتیپها در دو تاریخ کاشت مختلف نشان داد تغییر شرایط آب و هوایی در شدت ایجاد بیماریزایی مؤثر است و واکنش ژنوتیپها میتواند در مقابل بیماری متفاوت باشد. مطابق نتایج گروهبندی ژنوتیپها، چهار گروه مقاوم، نیمهمقاوم، نیمهحساس و حساس شناسایی شدند. بر اساس جمعبندی نتایج ارزیابی در گلخانه و مزرعه در دو تاریخ کاشت، تعداد 15 ژنوتیپ شامل لاینهای 11، 33، 34، 40، 42، 46، 71، 79، 81، 82، 88، 93، 97، 100 و رقم بهدان بهعنوان مقاومترین ژنوتیپها شناخته شدند، بهگونهای که از لحاظ صفات شدت بیماری، تیپ آلودگی و سطح زیر منحنی پیشرفت بیماری (AUDPC) کمترین مقدار را به خود اختصاص دادند و در مزرعه در هر دو تاریخ کاشت، آلودگی به این قارچ نشان ندادند. همچنین 19 ژنوتیپ شامل لاینهای 76، 72، 70، 69، 66، 65، 58، 57، 55، 54، 49، 44، 35، 30، 29، 19، 9، 3 و 2 به عنوان حساسترین لاینها معرفی شدند. با درنظرگرفتن نتایج این پژوهش، معرفی لاینهای امیدبخش با عملکرد بالا و در عین حال مقاوم به بیماری، میتواند بهویژه برای مناطق مستعد به بیماری بسیار ارزشمند و اقتصادی باشد.
Abdemishani, S., & Shah Nejat Bushehri, A.A. (2015). Complementary plant breeding (3th ed.). Tehran University Publications. (In Persian)
Abdullaev, R.A., Lebedeva, T.V., Alpatieva, N.V., Batasheva, B.A., Anisimova, I.N., & Radchenko, E.E. (2021). Powdery mildew resistance of barley accessions from Dagestan. Vavilov Journal of Genetics and Breeding, 25(5), 528-533.
Ahmadi, M., Fazeli, A., & Arminian, A. (2017). Identification of informative ISSR marker linked to aghnresistance to powdery mildew in barley (Hordeum vulgare) at adult growth stage. Journal of Crop Breeding, 9(22), 31-40. (In Persian)
Ames, N., Dreiseitl, A., Steffenson, B.J., & Muehlbauer, G.J. (2015). Mining wild barley for powdery mildew resistance. Plant Pathology, 64(1), 1396–1406.
Arab Tajandarreh, E., Ismaili, A., Rezai-Nejad, A., & Wormy, F. (2016). Evaluation of genetic diversity and heritability of physiological and phenological characteristics of some strawberry genotypes in the climatic conditions of Kurdistan. Plant Genetic Research, 3(2), 43-58.
Arabi, M.I.E., Jawhar, M., & Al-Shehadh, E. (2020). Identification of barley lines with resistanceto powdery mildew based on seedling and adult plant responses. Acta Phytopathologica et Entomologica Hungarica, 55 (1), 3–10.
Arunachalam, V., & Bandyopadhyay, A. (1984). A method to make decisions jointly on a number of dependent characters. Indian Journal of Genetics and Plant Breeding, 44, 419-424.
Bakhtiari Bastaki, S., Sabouri, H., Molashahi, M., & Hosseini Moghadam, H. (2019). Identification of QTLs for powdery mildew resistance in barley using F3 families resulting from the crossing of Badia and Kavir barley cultivars. Journal of Plant Diseases, 55(1), 19-32. (In Persian)
Czembor, J.H., & Czembor, E. (2021). Mlo resistance to powdery mildew (Blumeria graminis f. sp. hordei) in barley landraces collected in Yemen. Agronomy, 11(8), 1582.
Czembor, J.H. (2001). Resistance to powdery mildew in selections from barley landraces collected in greece. Agricultural and Food Science in Finland, 10, 133–142.
Czembor, J.H., Pietrusińska, A., Piechota, U., & Mañkowski, D. (2019). Resistance to powdery mildew in barley recombinant lines derived from crosses between Hordeum vulgare and Hordeum bulbosum. Cereal Research Communications, 47(3), 463–472.
Dreiseitl, A., & Platz, G. (2012). Powdery mildew resistance genes in barley varieties grown in Australia. Crop & Pasture Science, 63, 997–1006.
Dreiseitl, A. (2020) Specific resistance of barley to powdery mildew, its use and beyond: A concise critical review. Acta Phytopathologica et Entomologica Hungarica, 55(1), 3–10.
Elahinia, A. (2010). Crop plant diseases and methods of combating them, second edition. Tehran University Press, pp. 545. (In Persian)
Eyal, Z., Scharen, A.L., Prescott, J.M., & Van Ginkel, M. (1987). The septoria disease of wheat: Concepts and methods of disease management. Cimmyt Mexico, pp. 52.
Falconer, D.S. (1989). Introduction to Quantitative Genetics. Longman Scientific & Technical, pp. 448.
Food and Agriculture Organization. (2022). https://www.fao.org/statistics/en/.
Fox, R.T.V. (1993). Principles of Diagnostic Techniques in Plant Pathology, CAB International, Wallingford, Oxford, pp. 213.
Hardinson, J.R. (1944). Specialization of pathogencity in Erisiphe graminis on wild and cultivated grasses. Phytopathology, 83, 250-256.
Hoseinzadeh, P., Zhou, R., Mascher, M., Himmelbach, A., Niks, R.E., Schweizer, P., & Stein, N. (2019). High resolution genetic and physical mapping of a major powdery mildew resistance locus in barley. Frontiers in Plant Science, 10 (146).
Imam, Y. (2016). Cereal cultivation. Shiraz University Publishing Center, pp. 190.
Last, F.T. (1957). The effect of date of sowing on the incidence of powdery mildew on spring-sown cereals. Annals of Applied Biology, 45(1), 1-10.
Mains, E.S., & Dietz, S.M. (1930). Physiological forms of barley mildew Erysiphe graminis f.sp. hordei Marchal. Phytopathology, 20, 229-239.
Mohammadi, Z., Sabouri, A., & Musa Nejad, P. (2014). Investigating the genetic diversity and grouping of barley (Hordeum vulgare L.) genotypes in terms of resistance to powdery mildew in the seedling stage. Iranian Journal of Plant Sciences, 46(1), 71-81. (In Persian)
Mohammadi, Z., Sabouri, A., & Musa Nejad, P. (2015). Investigating the genetic diversity and grouping of barley (Hordeum vulgare L.) genotypes in terms of resistance to powdery mildew in the seedling stage. Iranian Journal of Plant Sciences, 46(1), 71-81. (In Persian)
Mukherjee, A.K., Mohapatra, N.K., & Nayak, P. (2018). Assessment of partial resistance to rice blast disease. Oryza, 3, 363-382.
Piechota, U., Czembor, P.C., & Czembor, J.H. (2020). Evaluating barley landraces collected in North Africa and the Middle East for powdery mildew infection at seedling and adult plant stages. Cereal Research Communications, 48, 179–185.
Rashidi, F. (2005). Evaluation of phenotypic and genotypic diversity of some cultivated and wild barley in seedling stage with respect to powdery mildew disease using RAPD marker. Master's thesis, Faculty of Agriculture, Ilam University. (In Persian)
Saari, E.E., & Prescott, J.M. (1975). Scale for apprasing the foliar intensity of wheat disease. Plant Disease Reporter, 59, 377-380.
Sato, K. (2020). History and future perspectives of barley genomics. DNA Research, 27(4), 1–8.
Shahmoradi, S., & Zahrawi, M. (2014). Identification of traits related to drought tolerance in genotypes of barley (Hordeum vulgare L.) native to hot and dry regions of Iran. Journal of Agricultural Agriculture, 16(1), 23-41. (In Persian)
Singh, R.K., & Chaudhary, B.D. (1985). Biometrical methods in quantitative analysis. Kalayani Publishers, New Delhi.
Tratwal, A., & Bocianowski, J. (2014). Blumeria graminis f. sp. hordei virulence frequency and the powdery mildew incidence on spring barley in the Wielkopolska province. Journal of Plant Protection Research, 54(1), 28-35.
Tricase, C., Amicarelli, V., Lamonaca, E., & Ran, R.L. (2018). Economic Analysis of the Barley Market and Related Uses, Grasses as Food and Feed. pp. 25-46.
White, N., & Jenkyn, J.F. (1995). Effects of of winter sowing date and verbalization on the growth barley and its resistance to powdery mildew (Erysiphe graminis f.sp. hordei). Annals of Applied Biology, 181(2), 269-283.