Document Type : Research Paper
Authors
1 Department of Agronomy and Plant Breeding, Faculty of Agricultural Sciences, University of Guilan, Rasht, Iran
2 Rice Research Institute of Iran, Agriculture Research, Education and Extension Organization, Rasht, Iran
3 Department of Agronomy and Crop Breeding, College of Agriculture, University of Guilan, Rasht, Iran.
Abstract
Keywords
Main Subjects
مقدمه
از میان تنشهای زیستی گوناگونی که عملکرد برنج را تهدید میکنند، اصلیترین تنش بهوسیله علفهای هرز تحمیل میشود. بهطوریکه عملکرد برنج در کشت نشایی بین 50 تا 60 درصد و در کشت مستقیم 70 تا 80 درصد کاهش مییابد (Dass et al., 2017). عملکرد شلتوک برنج در شرایط کشت نشایی و آلودگی تمام فصل علفهای هرز بهترتیب 81 و 31 درصد در استانهای گیلان و مازندران نسبت به تیمار وجین دستی کاهش یافت (Yaghoubi, 2019). خسارت علفهای هرز در کشت مستقیم برنج در شرایط استان گیلان حدود 96 درصد گزارش شده است
(Rajabian et al., 20). رقابت برنج و علفهای هرز زمانی بحرانیتر خواهد بود که سیستم ریشه، مورفولوژی و اکثر عادات رشد برنج و علف هرز شبیه به هم باشند (Chauhan, 2012). قابلیت رقابت بالا در برابر علفهای هرز با ویژگیهایی نظیر گسترش سریع و زودهنگام کانوپی با سطح فتوسنتزی بیشتر بهویژه شاخص سطح برگ بزرگتر و نیز رشد بیشتر ریشه از نظر وزن خشک، طول و حجم رابطه مستقیم دارد. ارقام زراعی که رشد اولیه بیشتری دارند و کانوپی خود را سریعتر گسترش میدهند، بهسرعت در محیط مستقر شده و فضا را اشغال میکنند. این امر منجر به فرونشانی علفهای هرز شده و بدینترتیب گیاه زراعی کمتر تحت تأثیر رقابت علفهای هرز قرار میگیرد
(Dass et al., 2017). از صفات تعیینکننده در توانایی گیاه زراعی برای فرونشانی هرچه بیشتر علفهای هرز میتوان بهاندازه و اندوخته غذایی بذر، بنیه گیاهچه، مدتزمان استقرار، ارتفاع بوته و عادت رشد، نوع و آرایش برگها، قابلیت پنجهزنی، خصوصیات ریشه، طول دوره رشد، مقاومت در برابر تنشهای محیطی اعم از زیستی و غیر زیستی، تولید ترکیبات آللوپاتیک که رشد علفهای هرز را متوقف و چرخه زندگی آنها را مختل میسازد اشاره کرد (Zhao et al., 2006). گونههای مختلف علف هرز بسته به ویژگیهای مورفولوژیک، فیزیولوژیک، سازوکار تولیدمثل و بقا و سازگاری با شرایط کشت و عوامل و شرایط محیطی توان رقابت متفاوتی دارند (Swanton et al., 2015). سوروف (Echinochloa crus-galli) یکی از رقابتیترین علفهای هرز برنج است که در تمام طول فصل رشد، گیاه زراعی را تحت تأثیر قرار میدهد
(Moon et al., 2010). سوروف از مهمترین علفهای هرز مزارع برنج استان گیلان است؛ همچنین از این جنس گونه دیگری نیز با نام سوروف آبی زودرس
(E. oryzoides) از مزارع برنج استان گیلان گزارش شده است (Mohammadvand et al., 2013, 2014, 2015a,b,c, 2019, 2020; Yaghoubi et al., 2011). گزارشهای متعدد در شرایط متنوع حاکی از کاهش عملکرد برنج بهواسطه رقابت سوروف است. کاهش عملکرد برنج در رقابت با سوروف در حضور یک بوته در فاصله 40 سانتیمتری 27 درصد
(Stauber et al., 1991)، در تراکم 9 بوته در متر مربع 57 درصد (Maun & Barrett, 1986)، در تراکم 10 بوته در متر مربع 20 درصد (Vasilakoglou et al., 2000)، در تراکم 20 بوته در متر مربع 80 درصد
(Van Devender et al., 1997)، در تراکم 40 بوته در متر مربع 70 درصد (Vidotto et al., 2007)، در رقابت تمام فصل ۵۰ بوته در متر مربع تا ۶۵ درصد
(Smith, 1988) کاهش یافته است. پیزور دریایی (Bolboschoenus planiculmis) نیز بهعنوان گونهای که جمعیت آن در شالیزار رو به افزایش است، مورد توجه قرار گرفته است (Ghojoghi et al., 2018; Aminpanah & Yaghoubi, 2018). تکثیر پیزور دریایی علاوه بر بذر از طریق تولید سریع شبکهای از ریزومها و غدهها نیز صورت میگیرد و بدین علت توانایی تکثیر و آلودهسازی بالایی داشته و مدیریت آن نسبت به بسیاری از علفهای هرز غالب موجود در مزرعه برنج مشکلتر است (Audebert et al., 2013). رقابت تمام فصل پیزور دریایی با برنج سبب کاهش 60 تا 100 درصدی عملکرد میشود
(Ampong-Nyarko & De Detta, 1991). این علف هرز توانایی قابلتوجهی در اشغال سریع محیط دارد؛ چنانکه ۲۴۵ ساقه در متر مربع توسط یک گیاهچه پیزور دریایی پس از گذشت ۶۰ روز تولید شد (Audebert et al., 2013). قابلیت رقابت ارقام مختلف برنج با علفهای هرز متفاوت است. در مطالعهای با بررسی رقابت ارقام برنج خالص و هیبرید با علفهای هرز، برنج هیبرید با داشتن توان بیشتر در فرونشانی علفهای هرز ۱۵ تا ۲۵ درصد عملکرد بیشتری نسبت به برنج خالص تولید کرد (Walker et al., 2008). ارقام برنج اصلاحشده زودرس و هیبریدها بهدلیل توانایی ایجاد تاجپوشش بزرگتر و زودهنگام نسبت به ارقام رایج با دوره رشد طولانیتر، در فرونشانی علفهای هرز موفقتر عمل میکنند (Mahajan & Chauhan, 2013). قابلیت رقابت رقم دیلمانی برنج با علفهای هرز سوروف و سوروف آبی بیشتر از رقم هاشمی بود؛ درحالیکه توانایی رقابت رقم دیلمانی برنج بیشتر از سوروف آبی و معادل علف هرز سوروف بود (Aminpanah & Javadi, 2011a,b). اثر بازدارندگی پیزور بر ارقام برنج رایج در گیلان متفاوت بود و زیستتوده رقم بومی هاشمی نسبت به رقم اصلاحشده خزر کاهش بیشتری نشان داد (Ghojoghi et al., 2018). برنج گیلانه از ارقام پاکوتاه اصلاحشده زودرس ﺑﺎ ﻃﻮل دوره رﺷﺪ 110 تا 115 روز و ارتفاع 105 تا 115 سانتیمتر، دارای عملکرد 5 تا 5/5 تن در ﻫﮑﺘــﺎر و کیفیت پخت مشابه ارقام بومی میباشد که در سال 1395 معرفی شده است
(Kavoosi & Allahgholipour, 2017; Allahgholipour et al., 2018). در زمینه قابلیت رقابت این رقم با علفهای هرز تاکنون مطالعهای انجام نشده است. از آنجاییکه علاوه بر پایش نوع و تراکم گونههای علفهای هرز و پاسخ گونههای موجود به شرایط سیستمهای زراعی، مطالعه اثرگذاری رقابتی گونهها نیز در پیشبینی تغییرات احتمالی جمعیتها از اهمیت ویژهای برخوردار است؛ لذا باتوجهبه نقش تعیینکننده قدرت رقابتی گونهها در روابط تداخلی گیاه زراعی-علف هرز و اهمیت درک این روابط بهعنوان جزئی از مدیریت تلفیقی آفات، در این پژوهش روابط رقابتی سوروف و پیزور دریایی با برنج رقم گیلانه با بهرهگیری از مدل سریهای جانشینی ارزیابی و کمیسازی شد.
مواد و روشها
بهمنظور بررسی پاسخ برنج رقم گیلانه به رقابت علفهای هرز سوروف و پیزور دریایی، این مطالعه گلدانی بهصورت فاکتوریل در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی با سه تکرار در شرایط هوای آزاد در مؤسسه تحقیقات برنج کشور-رشت طی بهار و تابستان سال 1394 اجرا شد. عوامل آزمایشی عبارت از گونه علف هرز (سوروف و پیزور دریایی) و نسبت تراکم برنج: علف هرز در هر گلدان (شامل پنج سطح ۰:۴، ۱:۳، ۲:۲، ۳:۱ و ۴:۰ برنج:علف هرز) بود. بذرهای سوروف در سال قبل جمعآوری و تا شروع آزمایش در یخچال با دمای °C1±4 نگهداری شد. تیمار بذرهای سوروف با اسیدسولفوریک 97 درصد به مدت 8 دقیقه قبل از کاشت جهت رفع رکود بذر انجام شد (Mohammadvand et al., 2014). غدههای پیزور دریایی نیز در سال قبل از شالیزارهای استان گیلان جمعآوری و در گلدان تکثیر و غدههای آنها تا قبل از شروع آزمایش جهت اطمینان از رویش یکنواخت حداقل به مدت دو ماه در یخچال با دمای °C1±4 نگهداری شده (Ghojoghi et al., 2018) و چهار روز قبل از شروع آزمایش در شرایط جوانهزنی و سبزشدن قرار گرفتند. گلدانهای پلاستیکیِ فاقد زهکش به قطر و ارتفاع 30 سانتیمتر بهعنوان یک واحد آزمایشی، تا ارتفاع 20 سانتیمتری با خاک جمعآوریشده از مزارع برنج مؤسسه تحقیقات برنج کشور- رشت پر شدند. 150 کیلوگرم در هکتار اوره (46 درصد نیتروژن) طی دو مرحله تقسیط مساوی در هنگام آمادهسازی گلدانها و پنجهدهی برنج و 100 کیلوگرم سوپرفسفات تریپل (46 درصد اکسید فسفر) و 100 کیلوگرم سولفات پتاسیم (50 درصد اکسید پتاس و 5/17 درصد گوگرد) در هکتار در هنگام آمادهسازی گلدانها پس از محاسبه بر مبنای مساحت سطح گلدان، به هر واحد آزمایشی افزوده شد. خاک پادله (گِلآب شده) مشابه شرایط شالیزار با افزودن آب به خاک هر گلدان و اختلاط آنها با دست ایجاد شد. کشت گیاهچههای سهبرگی برنج (نشاهای 30 روزه) و بذور سوروف و غدههای پیزور تازه جوانهدارشده متناظر با هریک از نسبتهای کاشت، پس از تثبیت نسبی خاک گلدان در شرایط خاک اشباع در ابتدای خردادماه انجام شد. جهت اطمینان از استقرار تعداد بوته مورد نظر، ابتدا دو گیاهچه، غده یا بذر در هر کپه کاشته شده و یک هفته بعد از کاشت تعداد گیاهچه برنج و علف هرز در هر گلدان بررسی و تطبیق داده شد. ارتفاع آب گلدانها با رشد گیاهان بهتدریج طی بازدیدهای روزانه افزایش یافت و از نیمه فصل به بعد به 10 سانتیمتر رسید. برداشت هریک از گونههای زراعی و علف هرز در هنگام رسیدگی آنها صورت گرفت؛ بهنحویکه برداشت پیزور دریایی باتوجهبه رسیدگی زودتر حدوداً دو هفتهای، اواخر مردادماه و برداشت برنج و سوروف اوایل شهریور با کفبرکردن بوتهها انجام شد. برای برنج، ارتفاع (از ابتدای ساقه تا انتهای بلندترین برگ یا پانیکول)، تعداد پنجه، عملکرد بیولوژیک، عملکرد شلتوک، شاخص برداشت، تعداد پانیکول، طول پانیکول، تعداد دانه، تعداد دانه پُر، و وزن صد دانه در هر گلدان و برای علف هرز ارتفاع، تعداد ساقه یا پنجه و وزن خشک بوتههای هر گلدان اندازهگیری و ثبت شد. عملکرد بیولوژیک پس از قرارگیری بوتهها در آون با دمای 75 درجه سانتیگراد به مدت 72 ساعت صورت گرفت.
تجزیه و تحلیل آماری و محاسبه شاخصها
پس از مرتبسازی دادهها در نرمافزار اکسل، آزمون نرمالیته و درصورت نیاز نرمالسازی دادهها صورت گرفت. آنالیز واریانس با استفاده از رویة مدل خطی عمومی در نرمافزار SAS, ver. 9.2 انجام شد. جهت انجام مقایسات میانگین از آزمون LSD محافظتشده در سطح احتمال 5 درصد استفاده شد. تجزیة دادههای گیاه زراعی برنج بهصورت ترکیب فاکتوریل گونه علف هرز سوروف و پیزور دریایی و نسبت تراکم علف هرز: برنج در هر گلدان (4:0، 3:1، 2:2، 1:3 و 0:4 علف هرز: برنج) انجام شد. جهت نرمالسازی دادههای عملکرد بیولوژیک و دانه، تعداد پانیکول، تعداد دانه پُر و کل دانه برنج در گلدان تبدیل داده با بهرهگیری از روش لگاریتم طبیعی انجام شد. دادههای سایر صفات برنج نرمال بوده و از دادههای اصلی استفاده شد. جهت مقایسة ارتفاع، ازدیاد و زیستتوده برنج و علف هرز در هر تیمار، مقایسه جداگانهای بهصورت فاکتوریل اسپلیت که در آن گیاه برنج و علف هرز در کرتهای اصلی، خرد شده بودند صورت گرفت. در این مقایسه نیز برای نرمالسازی دادهها از تبدیل لگاریتم طبیعی استفاده شد. بهمنظور ارزیابی رقابت دو گونه علف هرز با برنج، شاخصهای عملکرد نسبی (معادله 1)، مجموع عملکرد نسبی (معادله 2)، شاخص چیرگی (معادله 3)، و نسبت رقابت (معادله 4) محاسبه شد.
معادله (1)
معادله (2)
معادله (3)
معادله (4)
در این معادلات، Yaa عملکرد تولیدی گونه a در تککشتی، Ybb عملکرد تولیدی گونه b در تککشتی، Yab عملکرد تولیدی گونه a در مخلوط، Yba عملکرد تولیدی گونه b در مخلوط، RYab عملکرد نسبی گونه a در مخلوط، RYba عملکرد نسبی گونه b در مخلوط، RYT مجموع عملکرد نسبی، AIab شاخص چیرگی، CR نسبت رقابت، Zab و Zba نسبت کاشت گونه a و b در کشت مخلوط (25/0، 5/0، 75/0) است. رسم نمودارهای سری جانشینی برای ازدیاد نسبی و عملکرد بیولوژیک نسبی گونههای علف هرز و برنج در نسبتهای مختلف کاشت، با استفاده از نرمافزار
Sigma Plot, ver. 11 صورت گرفت. معنیداری تفاوت مجموع عملکرد نسبی با عدد "یک" با استفاده آزمون t-test در سطح احتمال 5 درصد و با گزینه
one sample t-test در SPSS, ver. 27 صورت گرفت.
نتایج و بحث
پاسخ رقابتی برنج رقم گیلانه
براساس نتایج تجزیه واریانس (جدول 1) عملکرد بیولوژیک و دانه، تعداد پانیکول، تعداد کل دانه و تعداد دانه پُر رقم گیلانه در رقابت با گونة علف هرز سوروف و پیزور دریایی متفاوت بود و تحت تأثیر نسبتهای مختلف کاشت برنج و علف هرز و اثر متقابل آنها قرار گرفت. شاخص برداشت، طول پانیکول و وزن صددانه رقم گیلانه در رقابت با علفهای هرز سوروف و پیزور دریایی و نیز در نسبتهای مختلف کاشت تفاوتی نشان نداد (دادهها نشان داده نشده است)؛ چنانکه در میانگین تیمارها شاخص برداشت 36 درصد با دامنه تغییرات 9/37-1/34 درصد، طول پانیکول 2/15 سانتیمتر با دامنه تغییرات 5/16-14 سانتیمتر و وزن صددانه 19/2 گرم با دامنه تغییرات 28/2-10/2 گرم بود.
عملکرد بیولوژیک و عملکرد دانه برنج
عملکرد بیولوژیک و عملکرد دانه برنج در سطح گلدان و تکبوته در رقابت با سوروف نسبت به رقابت با پیزور کاهش بیشتری نشان داد. این روند در همه نسبتهای کاشت بجز نسبت 3 برنج: 1 علف هرز که در آن عملکرد بیولوژیک برنج در رقابت با دو گونه علف هرز در هر دو سطح گلدان و تکبوته تفاوت معنیداری نداشت، مشاهده شد. همچنین با کاهش تعداد بوتههای برنج و افزایش سهم علف هرز سوروف یا پیزور در نسبت کاشت، عملکرد بیولوژیک و عملکرد دانه برنج در گلدان کاهش یافت (شکل 1). عملکرد بیولوژیک برنج در گلدان در شرایط رقابت نسبت به تککشتی، بهترتیب با اضافهشدن هر بوته علف هرز در نسبت کاشت (1، 2 و 3 بوته علف هرز) در رقابت با سوروف 49، 79 و 87 درصد و در رقابت با پیزور 40، 63 و 82 درصد کاهش یافت. با واردشدن اولین بوته سوروف در نسبت کاشت، عملکرد بیولوژیک تکبوته برنج 32 درصد کاهش یافت. با افزایش بیشتر بوتههای سوروف به دو و سه بوته در نسبت کاشت، کاهش بیشتر عملکرد بیولوژیک تکبوته برنج بهترتیب به مقدار 58 و 50 درصد مشاهده شد (شکل 1). معنیدار نبودن کاهش عملکرد بیولوژیک برنج در تیمار حضور دو بوته سوروف با تیمار سه بوته سوروف احتمالاً بهدلیل اهمیتیافتن و تشدید رقابت درونگونهای بین بوتههای سوروف است. عملکرد تکبوته برنج در رقابت با پیزور (میانگین نسبتهای کاشت) 25 درصد کاهش یافت و تفاوت معنیداری بین تیمارهای تراکم پیزور مشاهده نشد. این نتیجه بیانگر این مهم است که رقابت بین بوتههای پیزور با یکدیگر بیشتر از رقابت بین گونهای با برنج است و تمایز نیچ تا حدی وجود دارد. عملکرد دانه برنج در شرایط رقابت نسبت به تککشتی بهترتیب با اضافهشدن هر بوته سوروف در نسبت کاشت، 47، 78 و 87 درصد و با اضافهشدن هر بوته پیزور در نسبت کاشت، 35، 60 و 82 درصد در گلدان کاهش یافت؛ بهطوریکه در هر نسبت کاشت میزان کاهش عملکرد دانه برنج درنتیجه رقابت سوروف بیشتر از پیزور بود. بهازای تکبوته برنج، عملکرد دانه برنج در رقابت با یک بوته سوروف 30 درصد کاهش و در رقابت با دو و سه بوته سوروف بهترتیب 57 و 47 درصد کاهش یافت. عملکرد دانه برنج در دو تیمار اخیر (حضور دو و سه بوته سوروف در نسبت کاشت)، احتمالاً بهدلیل رقابت شدید بوتههای سوروف با یکدیگر (اثر بیشتر رقابت درونگونهای در مقایسه با رقابت بین گونهای)، تفاوت معنیداری نداشت. با شروع رقابت اولین بوته پیزور، کاهش عملکرد دانه تکبوته برنج (کاهش 13 درصد) نسبت به عملکرد دانه تککشتی معنیدار نبود؛ اگرچه با افزایش بیشتر تراکم پیزور، کاهش عملکرد دانه تکبوته (کاهش 20 و 30 درصد) معنیدار شد (شکل 1). بررسی روابط رقابتی ارقام هاشمی و دیلمانی برنج با سوروف حاکی از رقابت دو گونه برای منابع مشترک بود
(Aminpanah & Javadi, 2011b). در رقابت برنج رقم هاشمی با سوروف و سوروف آبی زودرس
(E. oryzoides) در نسبتهای کاشت 1:3، 2:2 و 3:1 برنج: علف هرز بهترتیب کاهش عملکرد بیولوژیک برنج 40، 66 و 79 و کاهش عملکرد دانه برنج رقم هاشمی 42، 66 و 78 درصد گزارش شد
(Mohammadvand et al., 2015c). رقابت پیزور با ارقام هاشمی و خزر بهترتیب در نسبتهای کاشت 1:3، 2:2 و 3:1 برنج: علف هرز، عملکرد بیولوژیک را 47، 63 و 87 و عملکرد دانه را 50، 58 و 87 درصد (میانگین دو گونه برنج) کاهش داد (Ghojoghi et al., 2018). تولید زیستتوده اندام هوایی و دانه تکبوته برنج شیرودی با کاهش سهم برنج در نسبت کاشت و کاهش رقابت درونگونهای افزایش یافت بهنحویکه بهترتیب از 2/26 و 7/15 گرم در بوته در تککشتی به 3/59 و 4/36 گرم در بوته رسید (Rezaeieh et al., 2015). در شرایط رقابت با سوروف نسبت به تککشتی، وزن خشک اندام هوایی تکبوته برنج رقم هاشمی در نسبت کاشت 2:6 و 4:4 برنج: سوروف کاهش یافت؛ ولی در نسبت 6:2 برنج: سوروف تفاوت معنیداری نداشت؛ درحالیکه در رقم دیلمانی تغییر معنیداری در وزن خشک اندام هوایی تکبوته برنج در نسبتهای مختلف کاشت مشاهده نشد؛ همچنین در سطح گلدان، وزن خشک اندام هوایی با کاهش سهم برنج در نسبت کاشت در رقم هاشمی تا 75 درصد و در رقم دیلمانی تا 73 درصد نسبت به تککشتی کاهش یافت
(Aminpanah & Javadi, 2011b). در رقابت سوروف آبی و برنج، با کاهش سهم برنج در نسبت کاشت وزن خشک اندامهوایی تکبوته برنج رقم هاشمی تا 30 درصد کاهش و رقم دیلمانی تا 38 درصد افزایش یافت (Aminpanah & Javadi, 2011a).
تعداد پانیکول
رقابت با سوروف نسبت به رقابت با پیزور کاهش بیشتری را در تعداد پانیکول برنج در همه نسبتهای کاشت ایجاد کرد. افزایش تعداد بوتههای سوروف یا پیزور در نسبت کاشت نیز سبب کاهش تعداد پانیکول تولیدشده در گلدان شد. اگرچه تعداد پانیکول تکبوته برنج با شروع رقابت کاهش یافت؛ ولی با افزایش تعداد بوته رقیب تغییر بیشتری مشاهده نشد (شکل 1). تعداد پانیکول برنج در نسبتهای کاشت 1:3، 2:2 و 3:1 برنج: علفهرز بهترتیب در رقابت با سوروف 54، 70 و 85 و در رقابت با پیزور 41، 60 و 79 درصد در گلدان کاهش یافت. در سطح تکبوته اگرچه تعداد پانیکول هر بوته برنج در نتیجه رقابت با یک بوته سوروف یا پیزور بهترتیب 38 و 22 درصد کاهش یافت، ولی در رقابت با دو بوته علفهرز کاهش پانیکول در بوته 39 و 19 درصد و در رقابت با سه بوته علفهرز 42 و 16 درصد بود و تفاوت بین تعداد پانیکول تکبوته برنج در شرایط رقابت معنیدار نبود. بهنظر میرسد در تراکمهای بالاتر رقابت درونگونهای بوتههای سوروف و پیزور سبب کاهش تولید خود این گونهها شده است و برنج کاهش کمتری نشان داده است. تولید پانیکول برنج با آلودگی یک، دو و سه بوته علفهرز در نسبت کاشت به ترتیب برای رقم هاشمی در رقابت با سوروف ۴۳، ۶۷ و ۷۸ درصد (Mohammadvand et al., 2015b) و برای ارقام هاشمی و خزر در رقابت با پیزور 42، 62 و 84 درصد (Ghojoghi et al., 2018) ثبت شد.
تعداد دانه پُر و تعداد کل دانه
کاهش بیشتر تعداد دانه پُر و تعداد کل دانه برنج (شامل دانه پوک) درنتیجه رقابت سوروف در مقایسه با رقابت پیزور در همه نسبتهای کاشت بجز نسبت 1:3 (برنج: علف هرز) که در آن کاهش تعداد کل دانه برنج در رقابت با هر دو گونه علف هرز تفاوت معنیداری نداشت، مشاهده شد. ازآنجاییکه تعداد کل دانه شامل دانههای پوک هم بوده و تعداد دانههای پوک برنج در رقابت با سوروف بیشتر از رقابت با پیزور بود؛ احتمالاً در شرایط رقابت یک بوته علف هرز سبب کاهش تفاوت تعداد کل دانه برنج در رقابت با دو گونه علف هرز و معنیدارنشدن آن شده است. در هر دو گونه علف هرز، تعداد دانه پُر و تعداد کل دانه برنج در گلدان با کاهش تعداد بوتههای برنج همراه با افزایش تراکم علف هرز در نسبت کاشت کاهش یافت؛ بهطوریکه تعداد دانه پُر در رقابت با سوروف 51، 79 و 87 درصد و در رقابت با پیزور 36، 60 و 83 درصد و تعداد کل دانه در رقابت با سوروف 59، 82 و 89 درصد و در رقابت با پیزور 52، 71 و 85 درصد بهترتیب در نسبت کاشت یک، دو و سه بوته علف هرز در گلدان کاهش یافت. بهازای تکبوته، تعداد دانه پُر و تعداد کل دانه برنج با جایگزینشدن یک بوته سوروف 34 و 46 درصد کاهش یافت. کاهش بیشتر تعداد دانه پُر و کل با جایگزینی دو و سه بوته سوروف مشاهده شد؛ میزان کاهش با جایگزینشدن دو بوته سوروف بجای برنج بهترتیب 58 و 63 درصد و با جایگزینشدن سه بوته علف هرز 49 و 55 درصد بود. مقادیر این صفات در تراکم دو و سه بوته سوروف فاقد تفاوت معنیدار بود که میتواند بهدلیل تشدید رقابت بین بوتههای سوروف با یکدیگر باشد؛ بهنحویکه اثر رقابتی باعث کاهش تولید دانه تکبوته برنج نشده است. با جایگزینشدن یک بوته پیزور، تعداد کل دانه تکبوته برنج 36 درصد کاهش یافت؛ اگرچه تعداد دانه پُر برنج در نسبت کاشت 3برنج: 1علفهرز در رقابت با پیزور بهرغم کاهش 14 درصدی، تفاوت معنیداری با تککشتی برنج نداشت. با افزایش بیشتر پیزور در نسبت کاشت، کاهشِ تعداد دانه پُر و تعداد کل دانه برنج معنیدار نبود (شکل 1). در بررسی دیگری با افزایش تراکم پیزور بهترتیب به یک، دو و سه بوته در نسبت کاشت در مقایسه با تککشتی چهار بوته از ارقام هاشمی و خزر برنج، تعداد دانه پُر 54، 58 و 87 درصد و تعداد کل دانه 49، 65 و 88 درصد نسبت به تککشتی کاهش یافت (Ghojoghi et al., 2018). بهطورکلی عملکرد بیولوژیک، عملکرد دانه، تعداد پانیکول، تعداد دانه پُر و تعداد کل دانه (شامل دانه پوک) برنج در رقابت با سوروف نسبت به رقابت با پیزور کاهش بیشتری نشان داد. این روند در همه نسبتهای کاشت بجز نسبت 3برنج: 1علف هرز که در آن عملکرد بیولوژیک و تعداد کل دانه برنج در رقابت با دو گونه علف هرز تفاوت معنیداری نداشت (در هر دو سطح گلدان و تکبوته) مشاهده شد. برایناساس میتوان اظهار داشت که اثر رقابت سوروف بر برنج بیشتر از اثر پیزور بود. بهنظر میرسد پیزور و برنج تا حدودی از رقابت اجتناب میورزند. باتوجهبه تشابه گیاهشناسی بیشتر (تیره مشترک)، همزمانی بیشتر دورة زندگی و تقلید بیشتر سوروف از برنج این نتیجه قابلانتظار بود. اگرچه توجه به مقدار این تفاوت که در میانگین نسبتهای کاشت مخلوط بهترتیب در سطح گلدان و تکبوته برای عملکرد بیولوژیک 10 و 21، عملکرد دانه 12 و 23، تعداد پانیکول 10 و 21، تعداد دانه پُر 13 و 25 و تعداد کل دانه 7 و 16 درصد بود، حاکی از اهمیت رقابت پیزور بهعنوان علف هرز مزارع برنج است.
جدول 1- تجزیه واریانس (میانگین مربعات) پاسخ صفات برنج رقم گیلانه به رقابت با علفهای هرز سوروف (Echinochloa crus-galli) و پیزور دریایی (Bolboschoenus planiculmis) در نسبتهای مختلف کاشت. Table 1. Analysis of variance (mean squares) for response of Guilaneh rice cultivar traits to barnyard grass (Echinochloa crus-galli) and bulrush (Bolboschoenus planiculmis) competition in different planting proportions. |
|||||||||
|
|
|
|
|
Pot |
|
|
|
|
Source of variation |
d.f. |
Biological yield |
Grain yield |
Harvest index |
Panicle length |
Panicle number |
Total grain number |
Filled grain number |
100-seed weight |
Replication |
2 |
0.01 ns |
0.01 ns |
6.77 ns |
2.73 ns |
0.03 ns |
0.03 ns |
0.02 ns |
0.005 ns |
a Weed |
1 |
0.42 ** |
0.44 ** |
0.29 ns |
6.20 ns |
0.31 ** |
0.30 ** |
0.46 ** |
0.002 ns |
b Ratio |
3 |
4.09 ** |
4.20 ** |
5.96 ns |
2.45 ns |
3.22 ** |
4.64 ** |
4.12 ** |
0.014 ns |
Weed×Ratio |
3 |
0.09 ** |
0.10 ** |
8.18 ns |
0.54 ns |
0.04 * |
0.07 * |
0.12 ** |
0.009 ns |
Error |
14 |
0.01 |
0.01 |
3.31 |
1.58 |
0.01 |
0.02 |
0.02 |
0.012 |
C.V. (%) |
|
3.21 |
4.86 |
5.06 |
8.27 |
3.07 |
1.99 |
2.15 |
5.01 |
|
|
|
|
Individual plant |
|
|
|
||
Replication |
2 |
0.64 ns |
0.36 ns |
|
|
0.65 ns |
3062.08 ns |
1200.94 ns |
|
a Weed |
1 |
62.50 ** |
8.74 ** |
|
|
1.92 ** |
25540.16 ** |
19779.47 ** |
|
b Ratio |
3 |
87.59 ** |
9.46 ** |
|
|
24.16 ** |
124605.25 ** |
22120.42 ** |
|
Weed×Ratio |
3 |
10.30 * |
1.69 * |
|
|
20.65 * |
6581.40 * |
4656.32 * |
|
Error |
14 |
2.46 |
0.37 |
|
|
2.86 |
1738.83 |
1070.17 |
|
C.V. (%) |
|
10.77 |
11.57 |
|
|
8.19 |
10.64 |
13.58 |
|
a علفهای هرز سوروف و پیزور دریایی؛ b نسبت تعداد گیاهچه برنج به گیاهچه سوروف یا غده پیزور در هر گلدان (0:4، 1:3، 2:2، 3:1، 4:0)؛ * و ** بهترتیب معنیدار در سطح احتمال 05/0 و 01/0؛ ns عدم وجود تفاوت معنیدار. a Weed including barnyard grass and bulrush; b rice seedling: barnyard grass seedling or bulrush tuber proportions in each pot (4:0, 3:1, 2:2, 1:3, 0:4); * and **: Significant at the 5% and 1% probability levels, respectively; ns: non-significant. |
شکل 1- پاسخ صفات برنج رقم گیلانه به رقابت با علفهای هرز سوروف (Echinochloa crus-galli) و پیزور دریایی
(Bolboschoenus planiculmis) در نسبتهای مختلف کاشت.
Figure 1. Response of Guilaneh rice cultivar traits to barnyard grass (Echinochloa crus-galli) and bulrush (Bolboschoenus planiculmis) competition in different planting proportions.
در هر دو گونه علف هرز، عملکرد بیولوژیک و عملکرد دانه برنج، تعداد پانیکول و تعداد دانه پُر و تعداد کل دانه در گلدان با کاهش سهم برنج در نسبت کاشت کاهش یافت؛ اگرچه در سطح تکبوته، مقدار کاهش این صفات عموماً تفاوت معنیداری بین همه نسبتهای کاشت در شرایط رقابت برنج با پیزور و بین نسبت دو و سه بوته علف هرز در شرایط رقابت برنج با سوروف نداشت. بهعبارتدیگر با اضافهشدن دومین بوته پیزور و سومین بوته سوروف به نسبت کاشت عملکرد تکبوته برنج کاهش معنیداری پیدا نکرد. بهنظر میرسد در این مرحله رقابت درونگونهای بوتههای سوروف و پیزور بیش از رقابت بین گونهای بوده باشد.
ارزیابی رقابت برنج با علفهای هرز سوروف و پیزور دریایی
ارتفاع
واکنش ارتفاع گونهها به نسبت کاشت با هم تفاوت داشت (جدول 2 و 3). ارتفاع سوروف تحت تأثیر نسبت کاشت قرار نگرفت (117 سانتیمتر در میانگین نسبتهای کاشت) و در همه نسبتهای کاشت بیشتر از پیزور و برنج بود. ارتفاع پیزور در شرایط رقابت (میانگین سه تراکم) 105 سانتیمتر و بیشتر از تککشتی (97 سانتیمتر) بود. در همه نسبتهای کاشت ارتفاع پیزور بیشتر از برنج بود. در هر نسبت کاشت، ارتفاع برنج در رقابت با سوروف تفاوت معنیداری با ارتفاع آن در رقابت با پیزور نداشت. ارتفاع نهایی برنج (میانگین دو گونه علف هرز) در تککشتی و نسبت کاشت 1:3 برنج:علف هرز با میانگین 80 سانتیمتر، 14 درصد بیشتر از نسبتهای کاشت 2:2 و 3:1 برنج:علف هرز بود. در بررسی قجقی و همکاران (Ghojoghi et al., 2018) ارتفاع برنج رقم هاشمی 14 درصد بیشتر از پیزور ولی ارتفاع خزر فاقد تفاوت معنیدار با پیزور بود. ارتفاع بیشتر سوروف نسبت به ارقام برنج نظیر رقم هاشمی به میزان 16 درصد (Mohammadvand et al., 2015b) و ارقام نیمه پاکوتاه برنج بهمیزان 25 درصد (Gealy et al., 2005) گزارش شده است. در یک آزمایش دوساله ارتفاع سوروف آبی نُه درصد بیشتر از برنج هاشمی بود (Mohammadvand et al., 2019). با کاهش سهم برنج و سوروف در نسبت کاشت، در مقایسه با تککشتی ارتفاع رقم شیرودی برنج 14 درصد افزایش و ارتفاع سوروف 30 درصد کاهش یافت
(Rezaeieh et al., 2015). در آزمایش دیگری ارتفاع رقم دیلمانی و هاشمی با کاهش سهم برنج در نسبت کاشت در رقابت با سوروف آبی بهترتیب تا 8 و 22 درصد کاهش یافت. همچنین با کاهش سهم سوروف آبی در نسبت کاشت، ارتفاع سوروف آبی در رقابت با ارقام هاشمی و دیلمانی بهترتیب تا 4 و 28 درصد در نسبت کاشت 6برنج: 2سوروف آبی کاهش یافت (Aminpanah & Javadi, 2011a). در بررسی دیگری ارتفاع ارقام برنج دیلمانی و هاشمی با کاهش سهم برنج در نسبت کاشت در رقابت با سوروف بهترتیب تا 13 و 29 درصد کاهش و ارتفاع سوروف نیز در رقابت با ارقام برنج با کاهش سهم سوروف در نسبت کاشت تا 35 درصد در نسبت کاشت6برنج: 2سوروف کاهش یافت
(Aminpanah & Javadi, 2011b).
ازدیاد
در سطح گلدان، تولید ساقه پیزور در همه نسبتهای کاشت بیشتر از تعداد پنجه سوروف و نیز برنج بود. تولید پنجه سوروف و برنج در نسبت کاشت 3برنج:1سوروف و تککشتی دو گونه تفاوت معنیداری نداشت و در سایر نسبتهای کاشت در سوروف بیشتر از برنج بود (جدول 2 و 3). این نتایج نشان میدهد که حتی یک بوته پیزور در رقابت با برنج میتواند تعداد ساقه بیشتری نسبت به گیاه زراعی تولید کند. برای سوروف نیز اگرچه تعداد پنجه در تککشتی دو گونه تقریباً یکسان بود، اما در شرایط رقابت، حتی یک بوته سوروف توانست تعداد پنجهای برابر با سه بوته برنج تولید کند. در سطح تکبوته، پیزور در همه نسبتهای کشت دارای تعداد ساقه بیشتری از سوروف و برنج بود. تعداد پنجه تکبوته تنها در تککشتی برنج و سوروف فاقد تفاوت معنیدار بود و در شرایط رقابت همواره تکبوته سوروف پنجه بیشتری نسبت به برنج تولید کرد. کاهش تولید پنجه برنج گیلانه در نتیجه رقابت با سوروف و پیزور دریایی در میانگین نسبتهای کاشت مخلوط در سطح گلدان سوروف 76 و برای پیزور 66 درصد بود. در هر سه گونه با کاهش تعداد بوته در نسبت کاشت، تولید ساقه و پنجه کاهش یافت؛ بهنحویکه با حضور تنها یک بوته مقدار این کاهش نسبت به تککشتی برای پیزور 40 درصد، برای سوروف 71 درصد و برای برنج در رقابت با پیزور 83 درصد و در رقابت با سوروف 85 درصد بود (جدول 3). در بررسی قجقی و همکاران
(Ghojoghi et al., 2018) نیز روند تغییرات ازدیاد برنج و پیزور با افزایش تعداد بوته در نسبت کاشت افزایشی و برای دو گونه متفاوت بود؛ چنانکه در مقایسه با تککشتی، تولید پنجه یک بوته برنج 4/16 درصد ولی تولید ساقه یک غده پیزور 6/55 درصد بود. همچنین در میانگین نسبتهای کاشت تولید پنجه در برنج رقم هاشمی 80 درصد و در رقم خزر 89 درصد کمتر از پیزور ثبت شد. در بررسی رقابت سوروف و برنج با استفاده از طرح سریهای جانشینی در شرایط مزرعهای مشاهده شد که افزایش سوروف به 1، 2 و 3 بوته بهترتیب سبب 43، 67 و 78 درصد کاهش تولید پنجه بارور برنج نسبت به تککشتی شد
(Mohammadvand et al., 2015b). عدم وجود تفاوت معنیدار تعداد پنجه برنج و سوروف در تککشتی گزارش شده است (Gealy et al., 2005). در بررسی ازدیاد تکبوته بیشترین تولید ساقه پیزور (76 ساقه) در شرایط رقابت یک بوته پیزور مشاهده شد و با افزایش تعداد بوته در مخلوط اگرچه کل تعداد ساقه در گلدان افزایش یافت، اما تولید ساقه تکبوته کاهش یافت و کمترین تولید ساقه تکبوته در تککشتی پیزور به تعداد 32 ساقه مشاهده شد. این نتیجه نشان میدهد که رقابت درونگونهای پیزور با اضافهشدن دومین بوته علف هرز در نسبت کاشت 2:2 آغاز میشود. برای سوروف تعداد پنجه تکبوته در نسبتهای مختلف کاشت تفاوت معنیداری نشان نداد. تعداد پنجه تکبوته برنج در تککشتی بیشترین مقدار بود و در نتیجه رقابت با سوروف تا 54 درصد (49 درصد در میانگین نسبتهای کاشت) و با پیزور 32 درصد کاهش یافت. کاهش تولید پنجه برنج گیلانه در میانگین نسبتهای کاشت شرایط رقابتی بهترتیب در سطح گلدان و تکبوته در رقابت با سوروف 10 و 17 درصد بیشتر از پیزور بود. در بررسی رقابت ارقام برنج با سوروف آبی، تعداد پنجه تکبوته برنج رقم هاشمی با کاهش سهم برنج در نسبت کاشت تا 36 درصد کاهش و رقم دیلمانی تا 53 درصد نسبت به تککشتی افزایش یافت؛ درحالیکه تعداد پنجه تکبوته سوروف آبی نسبت به تککشتی با کاهش بوتههای علف هرز در نسبت کاشت 2:6 برنج: سوروف آبی در رقابت با برنج رقم هاشمی 25 درصد افزایش ولی در رقابت با رقم دیلمانی روند کاهشی نشان داد؛ چنانکه در نسبت کاشت 2:6 برنج: سوروف آبی 28 درصد کاهش یافت (Aminpanah & Javadi, 2011a).
زیستتوده اندام هوایی
در سطح گلدان، زیستتوده سوروف در تککشتی و نسبت کاشت 1برنج:3علفهرز بیشتر از پیزور و در همه نسبتهای کاشت بجز 3برنج:1علفهرز بیشتر از برنج بود. وزن خشک پیزور در تککشتی و نسبت کاشت 3برنج:1علفهرز فاقد تفاوت معنیدار با برنج و در سایر نسبتهای کاشت بیشتر از برنج بود (جدول 2 و 3). این نتایج نشان میدهد که حضور تنها یک بوته سوروف و پیزور میتواند وزن خشکی برابر سه بوته برنج تولید کند. همچنین مقایسه تککشتی گونهها حاکی از آن است که سوروف قابلیت بالاتری در استفاده از منابع محیطی دارد و تولید زیستتوده بیشتری در واحد سطح یکسان داشته است. این نتیجه میتواند مرتبط با مسیر فتوسنتزی چهارکربنه سوروف باشد. زیستتوده برنج گیلانه در میانگین نسبتهای کاشت مخلوط در سطح گلدان در رقابت با سوروف 72 و در رقابت با پیزور 62 درصد کاهش یافت. در بررسی توانایی رقابت علفهرز پیزور دریایی با دو رقم برنج هاشمی و خزر، زیستتوده پیزور و برنج در تککشتی چهار بوته در گلدان بهترتیب 68 و 62 گرم و فاقد تفاوت معنیدار بود؛ درحالیکه در شرایط رقابت وزن خشک پیزور 27 درصد بیشتر از رقم هاشمی و 36 درصد بیشتر از رقم خزر بود
(Ghojoghi et al., 2018). تولید زیستتوده گونهها عموماً تحت تأثیر نسبت کاشت قرار گرفت و با کاهش سهم در نسبت کاشت کاهش یافت (جدول 3). زیستتوده سه بوته سوروف در کشت مخلوط (نسبت کاشت 1برنج: 3سوروف) تفاوتی با تککشتی این علف هرز نداشت، ولی با کاهش بیشتر تراکم سوروف به دو و یک بوته در مخلوط، زیستتوده آن 31 و 66 درصد نسبت به تککشتی کاهش یافت. کاهش تراکم پیزور به یک بوته در گلدان (نسبت کاشت 3برنج: 1پیزور) زیستتوده آن را 45 درصد نسبت به تککشتی پیزور کاهش داد و در سایر نسبتهای کاشت تفاوت معنیداری در زیستتوده پیزور مشاهده نشد. در سطح تکبوته، زیستتوده سوروف در همه نسبتهای کاشت بیشتر از برنج و نیز در همه نسبتهای کاشت بجز 3برنج:1علف هرز بیشتر از پیزور بود. زیستتوده پیزور بجز در تککشتی در سایر نسبتهای کشت بیشتر از برنج بود. بدینترتیب میتوان اظهار داشت که توانایی تولید زیستتوده تکبوته دو گونه هرز نیز بر برنج برتری دارد. زیستتوده برنج گیلانه در میانگین نسبتهای کاشت مخلوط در سطح تکبوته در رقابت با سوروف 46 و در رقابت با پیزور 25 درصد کاهش یافت. در تککشتی با حضور چهار بوته سوروف در گلدان، زیستتوده تکبوته سوروف کمتر از مخلوطها بود و در شرایط رقابت نسبت حضور سوروف در مخلوط اثری بر تولید وزن خشک تکبوته این علف هرز نداشت. در پیزور با افزایش تعداد بوته پیزور در نسبت کاشت، زیستتوده تکبوته کاهش یافت؛ چنانکه عملکرد زیستتوده تکبوته در تککشتی و 1برنج:3پیزور بهترتیب 55 و 45 درصد کمتر از نسبت کاشت 3برنج:1علف هرز بود. علت این موضوع را میتوان مرتبط با تشدید رقابت درونگونهای بوتههای پیزور با یکدیگر دانست. در برنج برعکس پیزور با افزایش سهم برنج در نسبت کاشت، زیستتوده تکبوته افزایش یافت؛ چنانکه در تککشتی عملکرد تکبوته تا حدود دو برابر افزایش یافت. این نتیجه اهمیت رقابت بین گونهای در کاهش زیستتوده برنج و توانایی رقابت پایین برنج با سوروف و نیز پیزور را نشان میدهد. در بررسی روابط رقابتی سوروف و ارقام برنج با کاهش سهم علف هرز به 75، 50 و 25 درصد نسبت کاشت، وزن خشک اندام هوایی سوروف در سطح گلدان بهترتیب در رقابت با رقم هاشمی 18، 42 و 62 درصد و در رقابت با رقم دیلمانی 22، 45 و 76 درصد نسبت به تککشتی کاهش یافت. وزن خشک اندام هوایی تکبوته سوروف در رقابت با برنج رقم هاشمی با کاهش سهم سوروف در نسبت کاشت روند افزایشی نشان داد و در مقایسه با تککشتی 42 درصد در نسبت کاشت 2:6 برنج: سوروف افزایش یافت؛ درحالیکه در رقابت با رقم دیلمانی روند مشخصی مشاهده نشد.
جدول 2- تجزیه واریانس (میانگین مربعات) صفات برنج رقم گیلانه و علفهای هرز سوروف (Echinochloa crus-galli) و پیزور دریایی (Bolboschoenus planiculmis) در نسبتهای مختلف کاشت. Table 2. Analysis of variance (mean squares) for Guilaneh rice cultivar and barnyard grass (Echinochloa crus-galli) and bulrush (Bolboschoenus planiculmis) traits in different planting proportions. |
|||||||
|
|
Pot |
|
Individual plant |
|||
Source of variation |
d.f. |
Final height |
Proliferation d |
Total dry weight |
|
Proliferation d |
Total dry weight |
Replication |
2 |
ns 0.010 |
ns 0.01 |
ns 0.01 |
|
ns 0.01 |
ns 0.01 |
a Weed |
1 |
** 0.058 |
** 6.47 |
* 0.11 |
|
** 6.47 |
* 0.11 |
b Ratio |
3 |
* 0.013 |
** 2.80 |
** 2.19 |
|
* 0.15 |
** 0.16 |
Ratio× Weed |
3 |
ns 0.002 |
* 0.17 |
* 0.09 |
|
* 0.17 |
* 0.09 |
Main error |
14 |
0.004 |
0.03 |
0.02 |
|
0.03 |
0.02 |
c Species |
1 |
** 1.742 |
** 14.72 |
** 7.82 |
|
** 14.72 |
** 7.82 |
Species×Weed |
1 |
** 0.044 |
** 3.25 |
** 1.56 |
|
** 3.25 |
** 1.56 |
Species×Ratio |
3 |
** 0.028 |
** 1.67 |
** 2.78 |
|
** 0.62 |
** 0.60 |
Species×Ratio×Weed |
3 |
* 0.010 |
ns 0.01 |
** 0.10 |
|
ns 0.01 |
** 0.10 |
Sub error |
16 |
0.002 |
0.04 |
0.01 |
|
0.04 |
0.01 |
C.V. (%) |
|
1.07 |
5.54 |
2.30 |
|
7.21 |
2.89 |
a علفهای هرز سوروف و پیزور دریایی؛ b نسبت تعداد بوته برنج به بوته سوروف یا پیزور در هر گلدان (0:4، 1:3، 2:2، 3:1، 4:0)؛ c گونه کاشتهشده (برنج و پیزور)؛ d ازدیاد معادل تعداد پنجه برنج و سوروف و تعداد ساقه پیزور درنظر گرفته شد؛ * و ** بهترتیب معنیدار در سطح احتمال 05/0 و 01/0، ns عدم وجود تفاوت معنیدار. a Weed including barnyard grass and bulrush; b rice seedling: barnyard grass seedling or bulrush tuber proportions in each pot (4:0, 3:1, 2:2, 1:3, 0:4); c Species (rice and weed); d Proliferation refers to tiller number of rice and barnyard grass and stem number of bulrush; * and **: Significant at the 5% and 1% probability levels, respectively; ns: non-significant. |
جدول 3- میانگین صفات برنج رقم گیلانه و علفهای هرز سوروف (Echinochloa crus-galli) و پیزور دریایی (Bolboschoenus planiculmis) در نسبتهای مختلف کاشتa Table 3. Means of Guilaneh rice cultivar and barnyard grass (Echinochloa crus-galli) and bulrush (Bolboschoenus planiculmis) traits in different planting proportions |
||||||||||||||||||||
|
|
Pot |
|
Individual plant |
||||||||||||||||
|
|
Height |
|
b Proliferation |
|
Total dry weight |
|
Proliferation |
|
Total dry weight |
||||||||||
Rice : weed proportion |
Weed species |
Rice |
Weed |
dc |
|
Rice |
Weed |
dc |
|
Rice |
Weed |
dc |
|
Rice |
Weed |
dc |
|
Rice |
Weed |
dc |
1rice : 3weed |
barnyard grass |
68 c |
121 a |
** |
|
7.33 e |
33.67 d |
** |
|
10.06 e |
125.16 a |
** |
|
7.33 bc |
11.22 d |
* |
|
10.06 c |
41.72 a |
** |
|
bulrush |
72.67 bc |
101 bc |
** |
|
8.33 e |
116.67 a |
** |
|
14.24 d |
63.04 c |
** |
|
8.33 b |
38.89 bc |
** |
|
14.24 b |
21.01 d |
** |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
2rice : 2weed |
barnyard grass |
70.33 c |
115.67 a |
** |
|
11.33 d |
24.67 d |
** |
|
16.75 d |
87.00 b |
** |
|
5.67 cd |
12.33 d |
** |
|
8.37 c |
43.50 a |
** |
|
bulrush |
69.67 c |
107 b |
** |
|
16.33 c |
93.67 ab |
** |
|
29.33 c |
57.03 c |
** |
|
8.17 b |
46.83 b |
** |
|
14.67 b |
28.52 c |
** |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
3rice : 1weed |
barnyard grass |
82.67 a |
115.33 a |
** |
|
16.00 c |
15.33 e |
ns |
|
40.85 b |
42.79 d |
ns |
|
5.33 d |
15.33 d |
** |
|
13.62 b |
42.79 a |
** |
|
bulrush |
75.33 abc |
106.67 b |
** |
|
24.33 b |
76.33 bc |
** |
|
47.68 b |
38.28 d |
** |
|
8.00 b |
76.33 a |
** |
|
15.89 b |
38.28 ab |
** |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Monoculture |
barnyard grass |
81.67 a |
116 a |
** |
|
48.00 a |
53.33 c |
ns |
|
79.33 a |
125.80 a |
** |
|
12.00 a |
13.33 d |
ns |
|
19.83 a |
31.45 bc |
** |
|
bulrush |
81 ab |
96.67 c |
** |
|
47.67 a |
127.67 a |
** |
|
80.01 a |
69.40 bc |
ns |
|
11.92 a |
31.92 c |
** |
|
20.00 a |
17.36 d |
ns |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
a نسبت تعداد بوته برنج به بوته سوروف یا پیزور در هر گلدان (0:4، 1:3، 2:2، 3:1، 4:0)؛ b ازدیاد معادل تعداد پنجه برنج و سوروف و تعداد ساقه پیزور درنظر گرفته شد؛ c معنیدار بودن تفاوت برنج و علف هرز در هریک از نسبتهای کاشت و رقابت با علف هرز سوروف یا پیزور؛ میانگینهای دارای حروف مشابه در هر ستون براساس آزمون LSD در سطح احتمال 05/0 تفاوت معنیداری ندارند. a Rice seedling: barnyard grass seedling or bulrush tuber proportions in each pot (4:0, 3:1, 2:2, 1:3, 0:4); b Proliferation refers to tiller number of rice and barnyard grass and stem number of bulrus; c Significant differences between rice and weed in each planting proportions and competition with barnyard grass and bulrush. Means within a column followed by the same letter are not different according to Fisher’s protected LSD at P=0.05. |
جدول 4- نتایج تجزیه واریانس (میانگین مربعات) شاخصهای رقابت علفهای هرز سوروف (Echinochloa crus-galli) و پیزور دریایی (Bolboschoenus planiculmis) در نسبتهای مختلف کاشت با برنج Table 4. Analysis of variance (mean squares) for indices of barnyard grass (Echinochloa crus-galli) and bulrush (Bolboschoenus planiculmis) competition with rice in different planting proportions |
||||||||||
|
|
a Relative proliferation |
|
Relative biological yield |
||||||
Source of variation |
d.f. |
Relative yield |
Total Relative yield |
Aggressivity index |
Competition ratio |
|
Relative yield |
Total Relative yield |
Aggressivity index |
Competition ratio |
Replication |
2 |
0.01 ns |
0.01 ns |
0.01 ns |
0.83 ns |
|
0.03 ns |
0.06 ns |
0.01 ns |
0.08 ns |
a Weed |
1 |
0.35 ** |
0.65 ** |
0.15 * |
1.31 ns |
|
0.04 ns |
0.32 * |
0.01 ns |
0.63 ns |
b Ratio |
2 |
0.18 * |
0.01 ns |
0.55 ** |
2.69 * |
|
0.39 ** |
0.01 ns |
1.28 ** |
0.62 ns |
Weed×Ratio |
2 |
0.01 ns |
0.01 ns |
0.01 ns |
0.21 ns |
|
0.04 ns |
0.05 ns |
0.03 ns |
1.59 * |
Error |
10 |
0.02 |
0.01 |
0.02 |
0.38 |
|
0.02 |
0.02 |
0.02 |
0.29 |
a ازدیاد معادل تعداد پنجه برنج و سوروف و تعداد ساقه پیزور درنظر گرفته شد؛ * و ** بهترتیب معنیدار در سطح احتمال 05/0 و 01/0، ns عدم وجود تفاوت معنیدار. a Proliferation refers to tiller number of rice and barnyard grass and stem number of bulrush; * and **: Significant at the 5% and 1% probability levels, respectively; ns: non-significant. |
جدول 5- میانگین شاخصهای رقابت علفهای هرز سوروف (Echinochloa crus-galli) و پیزور دریایی (Bolboschoenus planiculmis) در نسبتهای مختلف کاشت با برنج Table 5. Analysis of variance (mean squares) for indices of barnyard grass (Echinochloa crus-galli) and bulrush (Bolboschoenus planiculmis) competition with rice in different planting proportions |
||||||||||
|
|
a Relative proliferation |
|
Relative biological yield |
||||||
|
|
Relative yield |
Total relative yield |
Aggressivity index |
Competition ratio |
|
Relative yield |
Total relative yield |
Aggressivity index |
Competition ratio |
Weed species |
Barnyard grass |
0.47 b |
0.71 b |
0.22 b |
2.01 a |
|
0.68 a |
0.97 b |
0.40 a |
2.66 a |
|
Bulrush |
0.74 a |
1.09 a |
0.40 a |
2.55 a |
|
0.77 a |
1.15 a |
0.39 a |
2.29 a |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Rice : weed |
1rice : 3barnyard grass |
|
|
|
|
|
|
|
|
2.67 abc |
proportion |
1rice : 3bulrush |
|
|
|
|
|
|
|
|
1.72 c |
|
1rice : 3weed (mean) |
0.78 a |
0.95 a |
0.62 a |
1.73 b |
|
0.96 a |
1.11 a |
0.81 a |
|
|
2rice : 2barnyard grass |
|
|
|
|
|
|
|
|
3.32 a |
|
2rice : 2bulrush |
|
|
|
|
|
|
|
|
2.34 abc |
|
2rice : 2weed (mean) |
0.60 b |
0.89 a |
0.31 b |
2.08 b |
|
0.77 b |
1.06 a |
0.48 b |
|
|
3rice : 1barnyard grass |
|
|
|
|
|
|
|
|
2.00 bc |
|
3rice : 1bulrush |
|
|
|
|
|
|
|
|
2.81 ab |
|
3rice : 1weed (mean) |
0.43 c |
0.85 a |
0.01 c |
3.03 a |
|
0.45 c |
1.01 a |
-0.10 c |
|
a ازدیاد معادل تعداد پنجه برنج و سوروف و تعداد ساقه پیزور درنظر گرفته شد؛ میانگینهای دارای حروف مشابه در هر ستون براساس آزمون LSD در سطح احتمال 05/0تفاوت معنیداری ندارند. a Proliferation refers to tiller number of rice and barnyard grass and stem number of bulrus; means within a column followed by the same letter are not different according to Fisher’s protected LSD at P=0.05. |
ns |
ns
|
ns
|
* |
* |
** |
ns |
ns |
ns |
ns |
ns |
ns |
شکل 2- عملکرد نسبی برنج رقم گیلانه و علف هرز و مجموع عملکرد نسبی q در نسبتهای کاشت برنج و علفهای هرز سوروف (Echinochloa crus-galli) و پیزور دریایی (Bolboschoenus planiculmis)؛ *، ** و ns بهترتیب بیانگر معنیداربودن در سطح احتمال 05/0 و 01/0 و معنیدارنبودن تفاوت مجموع عملکرد نسبی با "یک".
Figure 2. Relative yield of Guilaneh rice cultivar and weed and Relative yield total q in planting proportions of rice and weeds including barnyard grass (Echinochloa crus-galli) and bulrush (Bolboschoenus planiculmis); *, ** and ns represent significant at the 5% and 1% probability levels and non-significant difference between relative yield total and 1, respectively.
وزن خشک اندام هوایی تکبوته سوروف آبی در رقابت با برنج رقم هاشمی با کاهش سهم سوروف آبی در نسبت کاشت تا 42 درصد در نسبت کاشت 2:6 برنج:سوروف آبی افزایش یافت؛ ولی در رقابت با رقم دیلمانی تغییر معنیداری مشاهده نشد (Aminpanah & Javadi, 2011a).
شاخصهای رقابت سوروف و پیزور براساس ازدیاد و عملکرد بیولوژیک
عملکرد نسبی هر گونه علف هرز در هر نسبت مخلوط با تقسیم عملکرد بوتههای آن گونه در گلدان بر عملکرد تککشتی آن گونه محاسبه شد. این شاخص نشان داد که عملکرد نسبی سوروف و پیزور براساس ازدیاد (تعداد پنجه و ساقه) متفاوت بود، ولی براساس عملکرد بیولوژیک تفاوت معنیداری وجود نداشت. به نظر میرسد در سوروف بر اثر رقابت در مقایسه با تککشتی، تعداد ساقه بیشتر از مجموع وزن ساقههای تولیدشده کاهش مییابد. اثر نسبت کاشت نیز بر عملکرد نسبی معنیدار بود و در هر دو علف هرز سوروف و پیزور با کاهش سهم علف هرز در نسبت کاشت، عملکرد نسبی کاهش یافت (جدول 4 و 5).
در بررسی رقابت علف قناری (Phalaris minor) و ساقترشک (Rumex dentatus) با گندم، محل تلاقی خطوط عملکرد نسبی در نمودارهای سری جانشینی حاکی از برتری رقابتی ساقترشک بود؛ درحالیکه محل تلاقی روی نسبت 2:2 گندم:علف قناری بیانگر قدرت رقابت یکسان دو گونه بود (Sing et al., 2013). اگرچه بررسی نمودارهای سری جایگزینی در رقابت برنج و سوروف براساس زیستتوده اندام هوایی نشان داد که قابلیت رقابت رقم شیرودی بالاتر از سوروف بود (Rezaeieh et al., 2015). در مطالعه دیگری (Aminpanah & Javadi, 2011a) قابلیت رقابت براساس زیستتوده در رقم دیلمانی بیشتر ولی در رقم هاشمی کمتر از سوروف آبی بود؛ درحالیکه براساس پنجه قابلیت رقابت دو رقم برنج معادل سوروف آبی بود. قابلیت رقابت بالاتر سوروف (Aminpanah & Javadi, 2011b; Mohammadvand et al., 2015c) و سوروف آبی (Mohammadvand et al., 2020) براساس پنجه و زیستتوده نسبت به رقم هاشمی برنج و همچنین قابلیت رقابت برابر رقم دیلمانی و سوروف (Aminpanah & Javadi, 2011b) نیز گزارش شده است. مجموع عملکرد نسبی از جمع مقادیر عملکرد نسبی دو گونه حاضر در مخلوط بهدست میآید. مجموع عملکرد نسبی در ارزیابی میزان مکملبودن گونهها در جذب عناصر غذایی کاربرد دارد. مقدار برابر یک نشان میدهد که دو گونه تقاضای یکسانی برای منابع محدود معینی در محیط دارند. مقدار بزرگتر از یک به این معنی است که اگرچه ممکن است گونهها برای منابع مشترکی نیز رقابت کنند، اما تقاضا برای بعضی منابع دیگر متفاوت است. بهعبارتدیگر تقاضای گونهها برای برخی منابع مشترک و برای برخی دیگر متفاوت است. مجموع عملکرد نسبی کمتر از یک نشاندهنده وجود آنتاگونیسم است. نمودارهای سری جانشینی برای تعیین توانایی رقابت نسبی دو گونه علف هرز با برنج پس از محاسبه عملکردهای نسبی و مجموع عملکرد نسبی هر گونه در نسبتهای مختلف کاشت، بهعنوان معیاری از میزان تداخل بین دو گونه رقیب مورد استفاده قرار گرفت. در هر دو گونه علف هرز محل تقاطع خطوط عملکرد نسبی یعنی جایی که عملکرد نسبی برنج و علف هرز برابر است نزدیک به تراکم 1:3 برنج:علف هرز بود که حاکی از قابلیت رقابت بالاتر سوروف و پیزور نسبت به برنج است. مجموع عملکرد نسبی در پیزور بیشتر از سوروف بود مجموع عملکرد نسبی براساس زیستتوده در هر دو علف هرز تفاوت معنیداری با یک نداشت که بیانگر اثرات رقابتی سوروف و پیزور با برنج است؛ اگرچه براساس پنجه مجموع عملکرد نسبی سوروف و برنج کمتر از یک بود (جدول 4، 5 و شکل 2). بهنظر میرسد سوروف و برنج نیازهای مشترک بیشتری داشته و در نتیجه رقابت بیشتری با هم ایجاد کرده و لذا اثر رقابتی سوروف بر برنج شدیدتر از پیزور بوده، درحالیکه در پیزور تا حدی از رقابت اجتناب میشود. مجموع عملکرد نسبی اندام هوایی معادل یک در رقابت سوروف و سوروف آبی با ارقام برنج در مطالعات متعددی گزارش شده است
(Aminpanah & Javadi, 2011a,b; Estorninos et al., 2002; Gealy et al., 2005; Ghojoghi et al., 2018; Mohammadvand et al., 2015c, 2020; Rezaeieh et al., 2015). در بررسی امینپناه و جوادی (Aminpanah & Javadi, 2011a) مجموع عملکرد نسبی پنجه برنج و سوروف آبی کمتر از یک گزارش شد.
شاخص چیرگی یا شاخص غالبیت
(Aggresivity Index, AI) هر گونه که از تفریق عملکرد نسبی گونة رقیب از عملکرد نسبی گونة موردنظر محاسبه میشود، بیانگر موفقیت نسبی دو گونه گیاهی در بهرهبرداری از منابع و معیاری برای ارزیابی تداخل بین چند گونه گیاهی است. مقدار مثبت این شاخص نشان میدهد که توانایی رقابت گونه مورد نظر بیشتر است. کمیت این شاخص نیز میزان این تفاوت را نشان میدهد. مقدار شاخص چیرگی در هر دو گونه علف هرز سوروف و پیزور مثبت بود که بیانگر قابلیت بالاتر رقابت در مقابل برنج است. مقدار شاخص چیرگی براساس ازدیاد در پیزور بیشتر از سوروف بود؛ ولی براساس زیستتوده فاقد تفاوت معنیدار بین دو علف هرز بود. تولید تعداد زیاد ساقه در پیزور از خصوصیات رشدی این گونه است و به نظر میرسد که در شرایط رقابت بیشتر از آنکه از تعداد ساقهها کم شود از وزن ساقهها کاسته میشود. در هر دو علف هرز سوروف و پیزور با کاهش تعداد بوته در نسبت کاشت، شاخص چیرگی کاهش یافت. نسبت رقابت، برای مقایسه قابلیت رقابت گیاهان بهکار میرود و بر مبنای عملکرد تکبوته محاسبه میشود (معادله 4). نسبت رقابت سوروف و پیزور بیشتر از برنج و بهترتیب براساس ازدیاد 01/2 و 55/2 و براساس زیستتوده 66/2 و 29/2 بود و تفاوت معنیداری بین دو علف هرز مشاهده نشد (جدول 5). بیشترین قابلیت رقابت سوروف و پیزور بهترتیب در نسبت کاشت 2:2 و 1:3 برنج: علف هرز مشاهده شد. بیشتربودن عملکرد نسبی و شاخص چیرگی پیزور بر مبنای ازدیاد و زیستتوده نسبت به رقم هاشمی و خزر
(Ghojoghi et al., 2018) و برتری عملکرد نسبی و شاخص چیرگی سوروف (Mohammadvand et al., 2015c; Perera et al., 1992) و سوروف آبی (Mohammadvand et al., 2020) بر رقم هاشمی گزارش شده است.
نتیجهگیری کلی
بهنظر میرسد رقم گیلانه به یک مقدار تحت تأثیر رقابت سوروف و پیزور قرار نگرفته است. بهعبارتدیگر سوروف و پیزور قدرت رقابت یکسانی در برابر برنج ندارند. چنانکه بجز ارتفاع، سایر صفات برنج شامل عملکرد بیولوژیک، عملکرد دانه، تعداد پانیکول، تعداد پنجه، تعداد دانه پُر و تعداد کل دانه در رقابت با سوروف نسبت به رقابت با پیزور کاهش بیشتری نشان دادند. در بررسی نمودارهای سری جانشینی نیز رقابت سوروف با برنج شدیدتر از رقابت پیزور با برنج بود. اگرچه مقدار کم تفاوت اثر رقابتی دو گونه علف هرز بر برنج و نیز عدم معنیداری شاخص چیرگی و نسبت رقابت سوروف و پیزور میتواند دلیلی بر اهمیت رقابت پیزور بهعنوان علف هرز مزارع برنج باشد. به نظر میرسد پیزور بتواند با ایجاد تراکمهای بالا در سالهای نخست پس از ورود به شالیزار، خسارت قابل توجهی در شرایط مزرعهای به بار آورد؛ چنانکه مشاهدات میدانی نیز حاکی از اهمیت روزافزون این گونه با بالارفتن سطوح جمعیت آن در شرایط غرقاب دائم حاکم در شالیزارهای استان گیلان است. ازآنجاییکه مدیریت علفهای هرز شالیزارهای برنج استان گیلان عمدتاً بر مبنای سوروف صورت گرفته و اهمیت جگنها مورد غفلت قرار میگیرد، لذا ضروری است جهت جلوگیری از گسترش این علف هرز در شالیزار و متعاقباً خسارت جدی در تولید برنج، مدیریت موثر پیزور نیز علاوه بر سوروف، در طراحی راهبردهای مدیریت علفهای هرز شالیزار مورد توجه و تأکید قرار گیرد.
REFERENCES
REFERENCES