Document Type : Research Paper
Authors
1 Department of Plant Production and Genetics, Agriculture faculty, Agricultural Sciences and Natural Resources University of Khuzestan, mollasani, Iran
2 Department of Plant Production and Genetics, Agriculture Faculty, Agricultural Sciences and Natural Resources University of Khuzestan, Mollasani, Iran
3 Department of Plant Production and Genetics Engineering, Agriculture Faculty, Agricultural Sciences and Natural Resources University of Khuzestan, Mollasani, Iran
Abstract
Keywords
مقدمه
تنوع زیستی، یکی از ضرورتهای کشاورزی بوم شناختی به شمار میرود و واردکردن گونههای زراعی که کارکردهایی مشابه نهادههای برون مزرعهای دارند، وابستگی کشتبوم را کاهش و خوداتکایی و پایداری آن را افزایش میدهد. تنوع در مکان یعنی رشد همزمان چند گونه گیاهی در یک محل که میتوان توسط کشت مخلوط گیاهان با اهداف مختلف به آن رسید (Siadat & Moradi Telavat, 2013).
استفاده از سامانه های کشت مخلوطی که از لگومها استفاده میکنند، میتواند در رسیدن به ثبات و پایداری در تولید بسیار مفید باشد. این سامانه ها از بعد اگرواکولوژیک، سبب کاهش ریسک آفات، بیماریها و علفهایهرز، بهبود تنوع زیستی، افزایش ماده آلی خاک، کاهش فرسایش و حفظ باروری خاک میشوند (Tabrizi & Koocheki, 2015). کشت مخلوط لگومها با سایر گیاهان، بهعنوان یکی از راههای افزایش تولید علوفه و پروتئین در مناطق خشک و نیمه خشک توصیه شده است .(Lithourgidis et al., 2011)
گوار یا لوبیای خوشه ای با اسم علمی Cyamopsis tetragonoloba L. گیاهی ارزشمند از خانواده بقولات است که در مناطق گرمسیری، رشد و عملکرد مناسبی دارد. این گیاه در برابر شرایط سخت محیطی سازگار است و توانایی رشد در شریط کمبود آب را دارد (Gresta et al., 2013). گوار مصارف متعددی در زمینه خوراک انسان، آرایشی و بهداشتی دارد و با توجه به رشد مطلوب، تولید برگ فراوان و محتوی پروتئین مناسب، بهعنوان علوفه دام نیز از آن استفاده میشود.
با تلفیق گیاهان دارویی در سامانه های چندکشتی و ایجاد بومنظامهای متنوع، خدمات آن مانند پایداری خاک، کنترل فرسایش خاک، نفوظ آب، رسوب کربن و شکل گیری زیستگاه برای دشمنان طبیعی آفات و گردهافشانها افزایش مییابد. از آنجا که در رابطه با گیاهان دارویی، تولید در شرایط حداقل مصرف نهادههای شیمیایی به منظور جلوگیری از اثرات سوء آنها بر سلامت انسان از اهمیت زیادی برخوردار است، کشت مخلوط گیاهان دارویی با سایر گیاهان به ویژه لگومها میتواند از طریق کاهش مصرف کودهای شیمیایی و آفتکشها در این راستا مؤثر باشد (Koocheki et al., 2014).
نعناع فلفلی (Mentha Piperita L.) متعلق به خانواده نعناییان، گونه ای هیبرید است که اسانس آن مصارف دارویی،غذایی، آرایشی و بهداشتی فراوانی دارد (Amani Machiani et al., 2018). اسانس نعناع فلفلی در غده های پیکر رویشی گیاه ساخته و ذخیره میشود. برگها دو تا 7/2 درصد اسانس دارند و به طور متوسط مقدار اسانس در اندام های هوایی گیاه یک تا 5/1 درصد است (Rafieiolhossaini et al., 2019).
گیاهان در سامانه مخلوط را میتوان بهگونهای انتخاب کرد که یک گونه مستقیماً از تغییرات محیطی که بهوسیله دیگر گونهها پدید میآید، سود ببرد
(Rezaei Chianeh et al., 2014). از دیدگاه بوم شناختی، زمانی که گونه ها تقاضا برای منابع در زمانهای مختلف دارند و منابع را در نواحی مختلف جذب میکنند، تکمیل کنندگی اتفاق میافتد
(Tabrizi & Koocheki, 2015). در طراحی نظام چندکشتی پس از انتخاب ترکیب گونهای مناسب، الگوی استقرار و آرایش کشت گونه ها اهمیت دارد. در این زمینه (2017) Momen Keykha et al.,نشاندادند که بیشترین عملکرد دانه آفتابگردان و گوار بهترتیب در تیمار مخلوط 25 درصد گوار + 75 درصد آفتابگردان و 75 درصد گوار + 25 درصد آفتابگردان تولید شد و بالاترین نسبت برابری زمین (37/2) از مخلوط 75 درصد گوار + 25 درصد آفتابگردان بهدست آمد. در آزمایش کشت مخلوط آویشن دنایی و یونجه بمی، با افزایش نسبت آویشن به یونجه، عملکرد آویشن افزایش یافت و بیشترین نسبت برابری زمین در تیمار 75 درصد آویشن+ 25 درصد یونجه معادل 04/1 مشاهده شد (Kodori & Sharifi Ashourabadi, 2015).
ویژگیهای مورفولوژیک گیاهان در کشت مخلوط، تحت تأثیر الگوهای کشت قرار میگیرد. در پژوهشی که برای بررسی الگوهای کشت مخلوط نعناعفلفلی و سویا آنجام شد، تعداد برگ در هرگره و ارتفاع میانگرهها در مخلوط نسبت به کشت خالص افزایشیافت .(Maffei & Mucciarelli, 2003) پژوهشگران در بررسی الگوهای مختلف کشت مخلوط نعناع فلفلی و باقلا نشاندادند که بیشترین ارتفاع بوته باقلا به تیمار یک نعنـاع فلفلـی + سه ردیـف بـاقلا و دو ردیف نعناع فلفلی + سه ردیف باقلا و کمترین ارتفاع بوته به کشت خالص باقلا تعلق داشت، همچنین بیشترین میزان عملکرد زیستی در واحد سـطح مخلـوط نیز در کشت خالص باقلا بدون تفاوت معنـیدار بـا تیمـار یک به سه بهدست آمد (Amani Machiani et al., 2017).
تأثیر کشت مخلوط گیاهان دارویی و لگومها در پژوهشهای مختلفی مورد بررسی قرار گرفتهاست. افزایش عملکرد ماده خشک و اسانس نعناعفلفلی نسبت به کشت خالص در کشت مخلوط نعناعفلفلی و عدس گزارش شدهاست (Ebrahimi et al., 2017). در کشت مخلوط باقلا و زیرهسبز، بیشترین اجزای عملکرد باقلا در الگوی کشت مخلوط یک ردیف باقلا+ یک ردیف زیره سبز مشاهده شد و بالاترین نسبت برابری زمین و مجموع عملکرد نسبی در همه سطوح کودی، به الگوی کشت مخلوط ردیفی یک به یک تعلق داشت (Sakhavi et al., 2017).
مزیت نظامهای کشت مخلوط برای افزایش عملکرد، به سهم هر یک از گونهها در کشت مخلوط، فاصله قرارگیری از یکدیگر و تداخل زمان رشد گیاهان دارد (Shabahang et al., 2013). در ارزیابی کشت مخلوط عدس و نعناعفلفلی گزارش شد که بیشترین ارتفاع و تعداد برگ نعناعفلفلی در کشت خالص در تاریخ کاشت اول و مصرف 100درصد نیتروژن مشاهده شد، اما با کاهش میزان کود مصرفی نیتروژن به 75 درصد و 50 درصد، بیشترین تعداد برگ در بوته نعناعفلفلی، در تیمارهای کشت مخلوط بهویژه نسبت 66 درصد نعناع و 33 درصد عدس مشاهده شد
(Ebrahimi et al. 2017).
با توجه به رویکرد روز افزون به استفاده از گیاهان دارویی و جایگاه ویژه کشت آن در نظامهای سنتی کشاورزی ایران و نیز تقاضا برای محصولات طبیعی، نقش این گیاهان در چرخه اقتصادی دارای اهمیت است. از طرف دیگر، ارتقای عملکرد کمی و کیفی گیاهان علوفهای ضروری به نظر میرسد؛ بنابراین این پژوهش با هدف ارزیابی اثر نسبتهای کشت همزمان و تاخیری مخلوط نعناعفلفلی و گوار بر رشد و عملکرد کمی در شرایط آب و هوایی خوزستان اجرا شد.
مواد و روشها
این آزمایش در سال زراعی 1397-1396 در مزرعه پژوهشی دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی خوزستان در شهر ملاثانی در 36 کیلومتری شمال شرقی اهواز و در حاشیه شرقی رودخانه کارون با عرض جغرافیایی 31 درجه و 36 دقیقه، طول جغرافیایی 48 درجه و 53 دقیقه وارتفاع 34 متر از سطح دریا اجرا شد. بر اساس آمار هواشناسی بلند مدت، شهر ملاثانی با داشتن بارندگی سالیانه حدود 213 میلیمتر، متوسط دمای 23 و حداکثر و حداقل دمای بهترتیب 36 و 5/9 درجه سلسیوس، از لحاظ اقلیمی جزو مناطق خشک و نیمه خشک محسوب میشود. بهمنظور بررسی خصوصیات خاک مزرعه آزمایشی، قبل از شروع آزمایش، نمونهای مرکب از عمق صفر تا 30 سانتیمتری تهیه شد و در آزمایشگاه از لحاظ برخی ویژگیهای فیزیکی و شیمیایی مورد ارزیابی قرار گرفت (جدول1).
جدول 1- خصوصیات فیزیکی و شیمیایی خاک مزرعه (عمق صفر-30 سانتیمتر)
Table 1- Physiochemical properties of the experimental fild soil (depth of 0 -30 cm)
3.7 |
EC (ds.m-1) |
7.32 |
pH |
0.026 |
Nitrogen (%) |
8.31 |
Phosphorus (mg. kg-1) |
124 |
Potassium (mg. kg-1) |
0.78 |
OM (%) |
42 |
Clay (%) |
41 |
Silt (%) |
17 |
Sand (%) |
آزمایش بهصورت فاکتوریل و در قالب طرح پایه بلوکهای کامل تصادفی با چهار تکرار انجام شد. زمان کاشت در دو سطح شامل کشت همزمان (T1) و کشت تأخیری (کشت گوار 45 روز بعد از نعناع فلفلی) (T2) و نسبتهای کاشت در پنج سطح شامل کشت خالص نعناعفلفلی(P1)، کشـت خـالص گوار(P2)، 50 درصد نعناعفلفلی + 50 درصد گوار(P3)، 25 درصد گوار + 75 درصد نعناعفلفلی(P4) و 25 درصد نعناعفلفلی + 75 درصد گوار(P5)، عوامل آزمایشی بودند.
برای آمادهسازی زمین، ابتدا آبیاری اولیه صورت گرفت. بعد از اینکه وضعیت خاک به حالت ظرفیت زراعی رسید، زمین با استفاده از گاوآهن برگرداندار و دو دیسک عمود بر هم آماده شد. در ادامه عملیات تسطیح به وسیله ماله آنجامگرفت و سپس نقشه کلی طرح روی زمین رسم و محل قرار گرفتن نهرها، بلوکها و کرتها مشخصشد.
کشت بهصورت مسطح در اسفند ماه (24/12/1396) انجام شد. بین کرتها نیم متر فاصله نکاشت و فاصله بین تکرارها دو متر در نظر گرفتهشد و فاصله خطوط کاشت، 40 سانتی متر بود. در کشتهای خالص نعناعفلفلی و گوار و کشت مخلوط 50 درصد نعناعفلفلی + 50 درصد گوار، عرض هر کرت دو متر و طول آن چهار متر در بود و در هر کرت پنج خط کشت شد. در کشت مخلوط ردیفی 75 درصد نعناعفلفلی + 25 درصد گوار و 25 درصد نعناعفلفلی + 75 درصد گوار، هر کرت شامل هشت خط و طول و عرض آن بهترتیب چهار و چهار متر بود. ریزومهای 20 سانتیمتری نعناعفلفلی بهصورت دستی در عمق شش سانتیمتری و بذر گوار (توده سراوان) در عمق چهار سانتیمتری کاشته شد. تراکم نعناعفلفلی 12 (Amani Machiani et al., 2017) و تراکم گوار، 75 بوته در متر مربع (Ahmadi Nouraldinvand et al., 2018) در نظر گرفته شد. در کرتهای مربوط به تیمارهای کشت مخلوط تأخیری، بذرهای گوار 45 روز پس از کاشت نعناع فلفی کشت شدند.
آبیاری به روش سطحی و بسته به وضعیت رطوبت خاک و شرایط آب و هوایی انجامشد. آبیاری اول منطبق بر تاریخ کاشت و بقیه دفعات آبیاری بسته به نیاز گیاه انجامگرفت. طی دوره زمانی اجرای آزمایش در سطح مزرعه، موردی از لحاظ آفات و بیماریها مشاهده نشد. علفهایهرز بهصورت دستی وجین شدند و از کاربرد هرگونه علفکش خودداری شد.
دو هفته قبل از برداشت و به منظور اندازهگیری شاخص سبزینگی، از دستگاه کلروفیلمتر (مینولتای ژاپن) که قابل حمل و کوچک است، استفاده شد؛ به این صورت که در یک کرت، 10 بوته انتخاب شدند و در هر بوته از آخرین برگ کاملا توسعه یافته در سه نقطه ابتدا، وسط و انتها، سبزینگی اندازهگیری و میانگین گیریشد.
پس از رسیدگی هر گیاه، مساحت برداشت با در نظر گرفتن نسبتهای کشت مخلوط و با احتساب حاشیه برداشت شد. سپس نمونهها به مدت 48 ساعت در آون 72 درجه سلسیوس قرار داده شدند و مزن خشک آنها اندازهگیری شد. برای محاسبه وزن تر پس از برداشت، ابتدا اجزای مخلوط جدا شدند و سپس وزن خشک آنها با ترازو اندازهگیریشد. برای اندازهگیری ماده خشک، ابتدا ده بوته از هر دو گیاه در آون با دمای 70 درجه سانتیگراد به مدت 48 تا 72 ساعت خشک شدند و با توزین ماده خشک، درصد ماده خشک محاسبه شد (Kiani et al., 2015). برای اندازهگیری صفات مورفولوژیک، 10 بوته از هر گیاه انتخاب و ارتفاع بوته، تعداد شاخه فرعی و برگ، وزن برگ و ساقه و نسبت وزن برگ به ساقه اندازهگیری و با میانگینگیری محاسبه شد. محاسبه عملکرد در مخلوط از طریق تقسیم عملکرد دو گیاه بر سطحی از زمین که توسط هر دو گونه اشغال شده بود، محاسبه شد.
برای اندازه گیری اسانس، پس از خشکاندن گیاهان برداشت شده، 40 گرم نمونه به روش تقطیر با آب، با استفاده از دستگاه کلونجر به مدت سه ساعت بعد از به جوش آمدن، اسانس گیریشد و بازده اسانس بر اساس وزن خشک نمونه محاسبه شد (Hassiotis et al., 2014) و سپس میزان اسانس از رابطه (1) بهدست آمد. نسبت برابری زمین از رابطهی (2) محاسبه شد که در آن، Yab و Yba بهترتیب نشان دهنده عملکرد گونههای a و b در مخلوط و Yaa و Ybb بهترتیب نشان دهنده عملکرد گونههای a و b در تک کشتی است(Yilmaz et al., 2015) .
رابطه (1) (100 ) × (وزن خشک گیاه/ وزن اسانس) = میزان اسانس (درصد)
رابطه (2) LER= (Yab /Yaa)+(Yba /Ybb)
تجزیه و تحلیل آماری دادهها با استفاده از نرمافزار SAS و مقایسه میانگینها بر اساس آزمونLSD در سطح احتمال پنج درصد صورت گرفت. جهت رسم نمودارها از نرمافزار Excel استفاده شد و برای تجزیه آماری و مقایسه میانگین صفات مربوط به نعناعفلفلی، به دلیل وجود کرت موهومی در شرایط کشت خالص نعناعفلفلی، تجزیه واریانس بهصورت تک عاملی و مقایسه میانگین بر اساس ترکیبات تیماری انجام شد.
نتایج و بحث
مورفولوژی گوار
نتایج تجزیه واریانس نشانداد که اثر نسب کشت بر وزن برگ و ساقه، قطر ساقه، نسبت وزن برگ به ساقه گوار در سطح احتمال پنج درصد و بر ارتفاع بوته و تعداد شاخه فرعی و برگ گوار در سطح احتمال یک درصد معنیدار بود. اثر زمان کشت بر وزن و تعداد برگ در سطح احتمال پنج درصد و بر ارتفاع و تعداد شاخه فرعی در سطح احتمال یک درصد معنیدار شد اما اثر این عامل بر وزن و قطر ساقه و نسبت وزن برگ به ساقه گوار معنیدار نشد. اثر برهمکنش عوامل آزمایشی بر تعداد شاخه فرعی در سطح احتمال پنج درصد و بر ارتفاع بوته و تعداد برگ در سطح احتمال یک درصد معنیدار بود. وزن برگ و ساقه، قطر ساقه و نسبت وزن برگ به ساقه تحت تأثیر برهمکنش عوامل آزمایشی قرار نگرفتند (جدول 2).
جدول 2- تجزیه واریانس صفات گوار تحت تاثیر نسبت و زمان کشت مخلوط گوار و نعناع فلفلی
Table 2- Variance analysis of Guar attributes influenced by ratio and time of Guar and Peppermint intercropping
|
|
Mean of Squares |
|||||||
S.O.V |
df |
Plant Height |
Stem number per plant |
Leaf Number |
Leaf Weight |
Stem Weight |
Leaf/Stem Ratio |
Forage Yield |
Spad |
Block |
3 |
138.06** |
2.64 ns |
19.24ns |
6.36** |
13.88** |
0.09ns |
128.73ns |
60.04ns |
Ratio (R) |
3 |
148.02** |
24.75** |
314.60** |
3.66* |
3.67 * |
0.22* |
202499.47** |
51.29 ns |
Time (T) |
1 |
186.53** |
17.43** |
61.88* |
8.68* |
3.89 ns |
0.12 ns |
111024.38** |
154.00* |
R*T |
3 |
42.81* |
6.60* |
54.74** |
0.94ns |
0.13 ns |
0.09 ns |
8918.34* |
8.03ns |
Error |
21 |
10.40 |
1.83 |
8.25 |
1.19 |
0.94 |
0.05 |
2428.97 |
32.83 |
CV (%) |
- |
12.01 |
14.42 |
7.71 |
20.61 |
22.54 |
16.8 |
11.22 |
10.90 |
ns، * و **: بهترتیب نشان دهنده غیر معنیدار و معنی داری در سطح احتمال پنج و یک درصد.
ns, * and **: Non significant and significant at 5% and 1% of probability levels, respectively.
بیشترین ارتفاع بوته از نسبت گوار خالص در شرایط کشت همزمان (T1P2) به میزان 27/34 سانتیمتر وکمترین ارتفاع از تیمار 25 درصدگوار+ و 75 درصد نعناعفلفلی در کشت تأخیری (T2P4) به میزان 5/17 سانتیمتر بهدست آمد (شکل a1). همچنین در آزمایش حاضر، بین تیمار 75 درصد گوار + 25 درصد نعناعفلفلی و تک کشتی در کشت همزمان گوار از نظر ارتفاع بوته اختلاف معنیداری مشاهده نشد. نتایج تحقیقات مختلف در مورد تأثیر نسبت کشت بر ارتفاع گیاه بسیار متفاوت است، درحالیکه در آزمایش Rezvani Moghadam & Moradi (2012) کشت مخلوط سبب افزایش ارتفاع گیاه نسبت به کشت خالص شد، در آزمایش Amani Machiani et al. (2017) تفاوت قابل ملاحظهای در تیمارهای نسبت کشت از نظر ارتفاع مشاهده نشد. در بررسی کشت مخلوط سیاهدانه و نخود گزارششد که بیشترین ارتفاع بوته سیاهدانه متعلق به نسب کاشت 25:75 (نخود: سیاهدانه) بود که با نتایج آزمایش حاضر همخوانی دارد (Gholinezhad & Rezaei chianeh, 2014). این گونه به نظر میرسد که در این مطالعه، رقابت برونگونهای در کشت مخلوط گوار و نعناع فلفلی، بیشتر از رقابت درونگونهای بوده است که باعث کاهش ارتفاع بوته گوار در کشت مخلوط گوار با نعناعفلفلی شده است.
در پژوهش حاضر، بیشترین شاخهفرعی (25/12) متعلق به کشت خالص گوار در کاشت همزمان (P2T1) و کمترین آن به نسبت کشت 25 درصد گوار + 75 درصد نعناعفلفلی در کاشت همزمان (P4T2) به میزان 55/5 تعلق داشت (شکل b1). در آزمایش (2016) Khorramdel et al. بیشترین تعداد شاخهجانبی در بوته در نسبت کشت مخلوط 75 درصد زنیان + 25 درصد لوبیا با 18 شاخه در بوته مشاهده شد که با نتایج این پژوهش همخوانی نداشت. برگ، نقش مهمی در دریافت تشعشعات فعال فتوسنتزی و مقدار فتوسنتز دارد. بر اساس نتایج، بیشترین تعداد برگ به نسبت کشت خالص گوار در حالت همزمان (P2T1) به مقدار 37/46 و کمترین تعداد برگ به نسبت 50 درصد نعناعفلفلی + 50 درصد گوار در کشت تأخیری (P3T2) به میزان 92/28 تعلق داشت (شکل c1). افزایش تعداد برگ در کشت خالص گوار در هر دو شرایط کشت همزمان و تأخیری را میتوان به افزایش ارتفاع و شاخهجانبی در این تیمار نسبت داد که باعث افزایش تعداد برگ شده است (شکل a,b1). احتمالا رقابت درونگونهای شدید در شرایط کشت خالص، سبب افزایش ارتفاع گیاهان برای کسب نور و در نتیجه افزایش تعداد شاخهفرعی و برگ شده است. در آزمایشی، بیشترین تعداد برگ ذرت در کشت خالص و کمترین در کشت مخلوط ذرت و باقلا مشاهده شد (Rezaei chianeh et al., 2011). مقایسه میانگین نشان داد که وزن برگ در شرایط کشت همزمان (T1) (8/5 گرم)، از کشت تأخیری (T2) (7/4 گرم) بیشتر بود (جدول 3). به نظر میرسد که رقابت بیشتر در شرایط کشت همزمان، سبب افزایش رشد ارتفاع و در نتیجه تعداد برگ شدهاست. در میان نسبتهای کشت، بیشترین وزن برگ از نسبت کشت 75 درصد گوار + 25 درصد نعناعفلفلی (P5) به مقدار 9/5 گرم بهدست آمد.
جدول 3- مقایسه میانگین وزن برگ و ساقه و نسبت وزن برگ به ساقه گوار تحت تأثیر نسبت و زمان کشت
Table 3. Mean comparison the effects of guar and peppermint intercropping ratio and time on leaf and stem weight and leaf/stem ratio in guar.
Treatment |
Leaf Weight |
Stem Weight |
Leaf/Stem Ratio |
Time |
|
|
|
T1 |
5.83a |
4.65a |
1.44a |
T2 |
4.79b |
3.95a |
1.32a |
Intercropping ratio |
|
|
|
P2 |
5.82ab |
5.20a |
1.56a |
P3 |
4.73b |
3.62b |
1.48ab |
P4 |
4.72b |
3.97b |
1.25bc |
P5 |
5.96a |
4.41ab |
1.22c |
حروف مشابه در هر ستون، نشاندهنده عدم وجود اختلاف معنیدار بر اساس آزمون LSD و در سطح احتمال پنج درصدمیباشد.P2: کشت خالص گوار، P3: 50 درصد نعناعفلفلی + 50 درصد گوار، P4: 25 درصد گوار + 75 درصدنعناعفلفلی و :P5 25 درصد نعناعفلفلی + 75 درصد گوار . T1: کشت همزمان نعناعفلفلی و گوار، T2: کشت تأخیری نعناعفلفلی و گوار.
Same letters in the same column are not significantly different at p<0.05 based on LSD test. P2: sole guar, P3: 50% peppermint + 50% guar, P4: 25% guar + 75% peppermint, P5: 25% peppermint + 75% guar. T1: Simultaneous intercropping, T2: Relay intercropping.
در مورد وزن ساقه، بیشترین وزن ساقه (2/5 گرم) در کشت خالص گوار مشاهده شد که با نسبت کشت 75 درصد گوار + 25 درصد نعناعفلفلی (P5) تفاوت معنیداری نداشت (جدول 3). در پژوهشی گزارش شد که بیشترین وزن ساقه از کشت خالص و نسبت اختلاط 25: 75 لوبیاتپاری-ارزن بهدست آمد (Badakhshan et al., 2018). اینگونه به نظر میرسد که در شرایط کشت خالص، افزایش رقایت درون گونهای سبب افزایش ارتفاع و در نتیجه وزن ساقه شده است. با توجه به نتایج حاصل از مقایسه میانگین، کشت گوار خالص (P2) با میزان 56/1 گرم، بیشترین نسبت وزن برگ به ساقه را دارا بود و کمترین آن از نسبت کشت 25 درصد نعناعفلفلی + 75 درصد گوار (P5) با مقدار 22/1 گرم بهدست آمد (جدول 3).
شکل 1- تاثیر نسبتهای مختلف و زمان کشت مخلوط گوار و نعناع فلفلی بر ارتفاع (a)، تعداد شاخه فرعی (b)، تعداد برگ در بوته (c) و عملکرد علوفه گوار (d). (P2: کشت خالص گوار، P3: 50 درصد نعناعفلفلی + 50 درصد گوار، P4: 25 درصد گوار + 75 درصدنعناعفلفلی، :P5 25 درصد نعناعفلفلی + 75 درصد گوار). حروف مشترک نشان دهنده عدم اختلاف معنیدار در سطح احتمال پنج درصد بر اساس آزمونLSD میباشد.
Figure 1. Effect of different ratios and time of intercropping on plant height (a), stem (b) and Leaf number per plant (c) and Forage yield (d) of guar. (P2: pure cultivation of guar, P3: 50% peppermint + 50% guar, P4: 25% guar + 75% peppermint, P5 25% peppermint + 75% Guar). Column with similar letters are not significantly different at p<0.05 based on LSD test.
عملکرد علوفه گوار
نتایج تجزیه واریانس نشانداد که اثر نسبت و زمان کاشت و برهمکنش عوامل آزمایشی در سطح احتمال یک درصد بر عملکرد علوفه معنیدار بود (جدول 2). بیشترین عملکرد علوفه در مخلوط در کاشت همزمان و تک کشتی گوار (P2T1) به میزان 871/634 کیلوگرم در هکتار بهدست آمد که تفاوت معنیداری با نسبت کشت 75 درصد گوار + 25 درصد نعناعفلفلی (P5T1) به میزان 39/611 کیلوگرم نداشت و کمترین عملکرد آن در مخلوط، مربوط به کاشت تأخیری و نسبت 75 درصد نعناعفلفلی + 25 درصد گوار (P4T2) بود (شکل d1). بهطورکلی، عملکرد علوفه گوار در کشت همزمان از کشت تاخیری بیشتر بود. احتمالا رشد اولیه بیشتر نعناع فلفلی (کشت 45 روز زودتر از گوار)، سبب تقویت این گیاه در رقابت شده است که این مسأله کاهش رشد و عملکرد گوار را در پی داشته است. در این آزمایش، نسبت کشت 75 درصد گوار + 25 درصدنعناعفلفلی، تفاوت معنیداری از نظر عملکرد علوفه با کشت خالص نداشت. با توجه به اثرات مطلوب اضافه کردن یک گونه جدید به اکوسیستم زراعی میتوان تیمار 75 درصد گوار + 25 درصد نعناعفلفلی را تیماری مطلوب بهحساب آورد. برتری زیستی زراعت مخلوط نسبت به کشت خالص وقتی است که رقابت بین گونهای برای منابع رشد نسبت به رقابت درونگونهای کمتر باشد. در بررسی کشت مخلوط زیره سبز و نخود گزارششد که بیشترین عملکرد زیستی نخود (47/1453 کیلوگرم در هکتار) و زیره (04/651 کیلوگرم در هکتار) به کشت خالص و کمترین آن در زیره (37/234 کیلوگرم در هکتار) به تیمار (80 درصد زیره + 20 درصد نخود) با 65 درصد کاهش نسبت به تک کشتی و در نخود به تیمار (100 درصد زیره سبز + 20 درصد نخود) با 86/279 کیلوگرم در هکتار و 81 درصد کاهش نسبت به تک کشتی نخود تعلق داشت که با نتایج این پژوهش مطابقت دارد (Zarifpour & Nassiri Mahallati, 2014).
شاخص سبزینگی گوار
نتایج نشان داد که اثر زمان کشت بر شاخص سبزینگی، در سطح احتمال پنج درصد معنیدار بود (جدول 2). بیشترین شاخص عدد کلوفیلمتر در کشت همزمان (T1) به میزان 75/54 و کمترین آن در کشت تأخیری (T2) به میزان 36/50 مشاهده شد که اختلاف بین این دو در حدود هشت درصد بود. بین میزان کلروفیل و عملکرد گیاهان، همبستگی مثبتی وجود داشت که نشان دهنده اهمیت حفظ میزان مطلوب این رنگدانه برای تولید عملکرد بالا میباشد. احتمالاٌ در شرایط کشت زودتر، استقرار سریعتر گیاه گوار نسبت به کشت دیرتر، سبب بهبود قدرت استفاده گیاه از عناصر غذایی خاک و عوامل محیطی شده که این عامل، افزایش میزان کلروفیل را در پی داشته است.
مورفولوژی نعناع فلفلی
نتایج تجزیه واریانس نشانداد که اثر تیمارهای آزمایشی (زمان و نسبت کاشت) بر تمامی صفات مورفولوژیک به استثنای شاخص سبزینگی در سطح احتمال یک درصد معنیدار بود (جدول 4).
جدول 4- تجزیه واریانس صفات نعناع فلفلی تحت تاثیر نسبت و زمان کشت مخلوط گوار و نعناع فلفلی
|
|
Mean of Squares |
||||||
S.O.V |
df |
Plant Height |
Leaf Number |
Leaf Weight |
Stem Weight |
Biological Yield |
Spad |
Essential oil percentage |
Replication |
3 |
25.70ns |
2206.10 ns |
207.14ns |
100.97ns |
1720.65ns |
12.41ns |
0.06ns |
Treatment |
6 |
114.14** |
7016.93** |
425.15** |
562.24** |
94.342.40** |
9.61ns |
0.62** |
Error |
18 |
8.97 |
1209.88 |
76.05 |
39.45 |
4724.78 |
29.36 |
0.05 |
CV (%) |
- |
6.95 |
13.75 |
17.22 |
23.00 |
17.19 |
10.42 |
12.95 |
Table 4. Variance analysis of peppermint properties affected by ratio and time of guar and peppermint intercropping
ns ، * و **: بهترتیب نشان دهنده غیر معنیدار و معنی داری در سطح احتمال پنج و یک درصد.
ns, * and **: Non significant and significant at 5% and 1% of probability levels, respectively.
بیشترین ارتفاع بوته نعناعفلفلی به نسبت کاشت نعناعفلفلی خالص (P1) و نسبت کاشت 75 درصد نعناعفلفلی+ 25 درصد گوار، در شرایط کشت تأخیری (P4T2) به میزان 75/51 سانتیمتر و 76/48 سانتیمتر و کمترین آن به کشت 25 درصد نعناعفلفلی + 75 درصد گوار در شرایط کاشت همزمان (P5T1) برابر با 40/37 سانتیمتر تعلق داشت (جدول5 ). ارتفاع بوتـه تحـت تـأثیر شـرایط رویشـی گیـاه قـرار میگیرد، بهطوریکـه هر جـا از رقابـت برونگونـهای در جهـت کسب نور کاسته میشود، ارتفاع بوته نیز کاهش مییابد. اختلاف ارتفاع گیاه در کشت مخلوط میتواند بهدلیل رقابـت بـرای نـور، آب و در دسـترس بودن مواد غذایی از جمله نیتروژن باشد. بهنظر میرسد که رقابت درونگونه ای بیشتر در کشت خالص، سبب افزایش ارتفاع گیاه نعناعفلفلی شده است. در کشت مخلوط ماشک با یولاف وحشی نشان داده شد کـه کاهش یا افزایش ارتفاع بوته گیاهان، به شـدت رقابـت بـین دو گیاه بستگی دارد، به طوریکه ارتفـاع بوتـه در صـورت رقابـت شدید، افزایش مییابد که دلیل آن، به سـایه اندازی و رقابـت نـوری بین بوتهها نسبت داده شد (Tuna & Orak, 2007).
بر اساس نتایج، بیشرین تعداد برگ نعناع مربوط در کشت خالص نعناعفلفلی (P1) به میزان 73/311 و کمترین آن به نسبت کاشت 25 درصد نعناعفلفلی + 75 درصد گوار در شرایط کاشت همزمان (P5T1) برابر با 88/205 مشاهده شد که تفاوت تعداد برگ در این دو تیمار، در حدود 34 درصد بود (جدول 5). محققین در کشت مخلوط نعناعفلفلی و شنبلیله نشان دادند که بیشترین تعداد برگ (360) به کشت خالص نعناعفلفلی تعلق داشت (Ebrahim Ghochi et .,al 2017).
نتایج مقایسه میانگین حاکی از آن بود که بیشترین وزن ساقه در تیمار کشت نعناعفلفلی خالص (P1) به میزان 37/48 گرم و کمترین آن در تیمار50 درصد نعناعفلفلی 50 درصد گوار (P3T1) به میزان95/8 گرم مشاهده شد (جدول 5). بهنظر میرسد که افزایش رقابت درونگونهای در شرایط کشت خالص، سبب افزایش ارتفاع گیاه و در نتیجه افزایش وزن ساقه میشود.
عملکرد ماده خشک نعناع فلفلی
نتایج تجزیه واریانس نشانداد که اثر تیمارهای آزمایشی بر عملکرد در مخلوط در سطح احتمال یک درصد معنیدار بود (جدول 4). با توجه به نتایج مقایسه میانگین، بیشترین عملکرد در مخلوط به تیمارکشت خالص نعناع فلفلی (P1) به میزان 73/637 کیلوگرم در هکتار و کمترین آن به تیمار 25 درصد نعناعفلفلی + 75 درصد گوار در شرایط کاشت همزمان (P5T1) به میزان 37/250 کیلوگرم در هکتار تعلق داشت (جدول 5). Verma et al (2013) در کشت مخلوط نعناع فلفلی و شمعدانی گزارشکردند که عملکرد نعناع فلفلی در کشت مخلوط با شمعدانی، 4/11 درصد نسبت به کشت خالص آن کاهش پیداکرد. Amani Machiani et al (2017) در کشت مخلوط نعناعفلفلی و باقلا نشان دادند که بالاترین عملکرد در مخلوط، در کشت خالص (320 گرم در متر مربع) و نسبت دو به سه (باقلا به نعناع فلفلی) مشاهده شد که با نتایج این پژوهش همخوانی داشت.
شاخص سبزینگی نعناع فلفلی
شاخص سبزینگی، تحت تأثیر تیمارهای آزمایشی قرار نگرفت (جدول 4). به دلیل ماهیت تیمارهای بهکاربرده شده، به نظر میرسد که این تیمارها، بیشتر بر صفات عملکرد و رقابت نقش داشتهاند و میزان کلروفیل گیاه، تحت تأثیر تیمارها قرار نگرفته است.
میزان اسانس نعناع فلفلی
میزان اسانس نعناعفلفلی در سطح احتمال یک درصد، تحت تأثیر تیمارهای آزمایش قرار گرفت (جدول 4). بیشترین درصد اسانس مربوط درتیمار50 درصد نعناع فلفلی + 50 درصد گوار در شرایط کاشت همزمان (P3T1) به میزان1/2 درصد و کمترین آناسانس در تیمار 75 درصد نعناع فلفلی + 25 درصد گوار در شرایط کاشت تأخیری (P4T2) به میزان یک درصد تولید شد (جدول 5). افزایش درصد اسانس در کشت مخلوط نسبت به کشت خالص را میتوان به افزایش فراهمی نیتروژن از طریق تثبیت زیستی نیتروژن توسط گوار نسبت داد.
نسبت برابری زمین
در ارزیابی نسبت برابری زمین (LER) مشاهده شد که بیشترین نسبت برابری زمین با مقدار 42/1، در تیمار 75 درصد گوار + 25 درصد نعناع فلفلی در شرایط کاشت تأخیری (P5T2) بهدست آمد و در بقیه تیمارها به استثناء تیمار50 درصد نعناع فلفلی + 50 درصد گوار در شرایط کاشت همزمان (P3T1)، نسبت برابری زمین بیشتر از یک بود. احتمالا به دلیل مهیا بودن آشیان اکولوژیک مناسب برای هر دو گیاه، استفاده از منابع محیطی برای گیاهان عادلانه بوده است و در این شرایط، حداقل رقابت برون گونه ای اتفاق افتاده است و در نهایت این ترکیب نسبت به تک کشتی برتری یافت. کمترین میانگین نسبت برابری زمین 97/0 در تیمار50 درصد گوار + 50 درصد نعناعفلفلی در شرایط کاشت همزمان (P3T1) دو محصول مشاهده شد (جدول 5).
جدول 5- مقایسه میانگین برخی صفات نعناعفلفلی تحت تاثیر نسبتکشت مخلوط گوار و نعناع فلفلی.
Table 5. Mean comparison of the effects of guar and peppermint intercropping ratios on some characteristics of peppermint.
Treatment |
|
Plant Height (cm) |
Leaf Number per plant |
Leaf Weight (g) |
Stem Weight (g) |
Biological Yield (Kg.ha-1) |
Essential oil percentage (%) |
LER |
P1 |
51.7a |
311.7a |
67.3a |
48.3a |
673.7a |
1.67bc |
- |
|
P3T1 |
40.9bc |
228.3c |
47.8bcd |
23.5b |
269.4e |
2.1a |
0.97 |
|
P3T2 |
41.1bc |
242.1bc |
51.1bc |
17.05c |
385.9cd |
2.07a |
1.21 |
|
P4T1 |
43.2b |
282.8ab |
57.3ab |
29.65b |
417.4bc |
1.45c |
1.21 |
|
P4T2 |
48.7a |
286.7ab |
53.1bc |
30.9b |
518.5b |
1.00d |
1.22 |
|
P5T1 |
37.4c |
205.8c |
42.5cd |
21.8b |
250.3e |
1.95ab |
1.34 |
|
P5T2 |
38.2c |
209.5c |
34.9d |
27.8b |
287.7de |
1.87ab |
1.42 |
حروف مشابه در هر ستون، نشاندهنده عدم وجود اختلاف معنیدار بر اساس آزمون LSD و در سطح احتمال پنج درصد میباشد. P3T1: زمان اول، 50 درصد نعناع + 50 درصد گوار، P3T2: زمان دوم، 50 درصد نعناع + 50 درصد گوار،P4T1: زمان اول، 75 درصد نعناعفلفلی + 25 درصد گوار، P4T2: زمان دوم، 75 درصد نعناعفلفلی + 25 درصد گوار، P5T1: زمان اول، 25 درصد نعناعفلفلی + 75 درصد گوار، P5T2: زمان دوم، 25 درصد نعناعفلفلی + 75 درصد گوار.
Same letters in the same column are not significantly different at p<0.05 based on LSD test. . P3T1: first time, 50% mint + 50% guar, P3T2: second time, 50% mint + 50% guar, P4T1: first time, 75% peppermint + 25% guar, P4T2: second time, 75% peppermint + 25% guar, P5T1: first time, 25% peppermint + 75% guar, P5T2: second time, 25% peppermint + 75% guar
نتیجهگیری کلی
بهطورکلی نتایج این آزمایش نشان داد که از نظر ویژگیهای مورفولوژیک و عملکرد گوار، تیمار کشت خالص و تیمار 75 درصد گوار + 25 درصد نعناعفلفلی، بهترین تیمارها و از نظر واکنش ریخت شناسی و عملکرد نعناعفلفلی، تیمار کشت خالص نعناعفلفلی و کشت 75 درصد نعناع فلفلی + 25 درصد گوار مناسب بودند. با توجه به نتایج، کشت مخلوط نعناع فلفلی و گوار از نظر سودمندی کشت، بر تک کشتی هریک از این گیاهان ارجحیت داشت. با توجه به اثرات مطلوب اضافه کردن یک گونه جدید به اکوسیستم زراعی میتوان کشت نسبتهای 75 درصد گوار + 25 درصد نعناع فلفلی را توصیه کرد.
REFERENCES
REFERENCES