Document Type : Research Paper
Authors
1 Faculty of Crop Sciences, Sari University of Agriculture and Natural Resources. Iran
2 Department of Agronomy, Sari Agricultural sciences and Natural Resourses, Iran.
3 Soil and Water Research Institute, Agricultural, Research, Education and Extension Organization, Karaj, Iran.
4 Department of Plant Breeding and Biotechnology, Sari University of Agricultural Sciences and Natural Resources, Iran.
Abstract
Keywords
Main Subjects
مقدمه
زعفران(Crocus sativus L.) گیاهی است چندساله علفی تریپلویید، با گلهای بنفش است که تکثیر آن از طریق بنه صورت میگیرد (Bakhtiari et al., 2015). در حال حاضر تقریبا 90 درصد از تولید زعفران و بیش از 84 درصد سطح زیر کشت آن در دنیا به ایران تعلق دارد (Ghavamsaeidi Noghbi et al., 2019) به دلیل چرخه زندگی خاص و بهرهمندی از ویژگیهای زیستی و ریختشناسی مهم مانند نیاز آبی پایین و داشتن برگهای باریک و ضخیم، این گیاه به آب و هوای خشک و نیمه خشک سازگار است، اما مدیریت مناسب آب نقش مهمی در تولید این گیاه در این مناطق دارد. علاوه براین، فراهمی آب در طی دوره فعال رشد بنههای دختری، به افزایش میزان فتوسنتز و تشکیل بنههای سنگینتر کمک میکند(Koocheki et al., 2016) . بهطورکلی چهار تا پنج مرحله آبیاری برای تولید مناسب زعفران در مناطق خشک و نیمه خشک انجام میشود که شامل آبیاری اول یا بسارآب در پاییز برای شروع گلدهی، آبیاری دوم یا زاییجآب در ابتدای رشد رویشی و ظهور برگها، آبیاری سوم یا کولشآب در اواخر زمستان و اوایل بهار، پس از وجین زمستانه به منظور تکمیل رشد بنه، آبیاری چهارم یا زردآب در پایان فصل رشد و پیش از زرد شدن برگها به منظور تکمیل نهایی رشد بنهها و در برخی موارد آبیاری پنجم در اواسط تابستان به منظور القاء گلدهی(Koocheki & Seyyedi, 2015; Koockeki & Khaje- Hosseini, 2020) میباشد. در طی سالهای اخیر، به دلیل خشکسالیهای پیدرپی در مناطق زعفرانخیز استان خراسان و کاهش منابع آب در این مناطق، بیشتر کشاورزان مجبور به حذف چندین نوبت آبیاری در طول فصل رشد زعفران شدند که این امر موجب کاهش چشمگیر عملکرد زعفران شده است (Makarian et al., 2015).
شیوههای کشاورزی متداول مانند استفاده بیرویه از نهادههای شیمیایی، خاکورزی بیش از حد و عمیق، کاهش دوره آیش و استفاده از اراضی حاشیهای، باعث افزایش عملکرد گیاه به بهای کاهش کیفیت خاک شده است. در این شرایط، این سیستمهای متداول منجر به کاهش محتوای مواد آلی خاک، تنوع زیستی و تخریب ویژگیهای فیزیکی خاک شده است که در سطح وسیعتر، افزایش فرسایش خاک و انتقال رسوبات و آلودگیها به منابع آب سطحی و زیرزمینی را به همراه داشته است (Doan et al., 2015). بنابراین استفاده از کودهای آلی و زیستی میتواند جایگزینی مناسب و ابزار مفیدی برای حفظ و افزایش باروری خاک و عملکرد محصولات کشاورزی باشد (Mau & Utami, 2014). قارچهای میکوریز آربوسکولار با بیش از 80 درصد گیاهان در اکوسیستمهای طبیعی و کشاورزی همزیست است و تأثیرات عمدهای بر رشد، مقاومت به بیماری، جذب عناصر غذایی و بهبود رشد گیاه میزبان دارد (Mau & Utami, 2014). این همزیستی، روابط آبی گیاه را تغییر میدهد و سبب افزایش مقاومت گیاه به خشکی، از طریق تعامل پیچیده بین سازوکارهای بیشمار نظیر جذب آب توسط شبکههای خارجی هیف، تنظیم روزنهها از طریق سیگنالهای هورمونی، جذب فسفر و تنظیم اسمزی بیشتر در گیاهان میکوریزایی میشود (Bernardo et al., 2017). در پژوهشی با بررسی اثر اسید هیومیک و قارچ Glomus intraradices و سطوح آبیاری بر اندازه بنه و عملکرد زعفران در دو سال زراعی، بیشترین وزن بنه در تیمار G. intraradices و هر دو هفته یک بار آبیاری و هر چهار هفته یک بار آبیاری بهترتیب در سال نخست و دوم مشاهده شد (Aghhavani Shajari et al., 2018).
بیوچار[1] ماده جامد پایداری است که از طریق فرآیند گرماکافت[2] ترکیبات آلی مانند بقایای گیاهان زراعی و جنگلی و فضولات دامی در شرایط بدون اکسیژن و یا اکسیژن محدود با دمای بالا تولید میشود (Najafi Ghiri, 2015) و کاربرد آن در خاک به عنوان راهکاری امیدوار کننده برای دفع پسماندهای آلی، افزایش رسوب کربن در خاک و کاهش غلظت CO2 اتمسفر پیشنهاد شده است. ورود کربن به خاک، به دلیل نقش حیاتی این عنصر در فرآیندهای بیولوژیکی، شیمیایی و فیزیکی، باعث بهبود کیفیت خاک میشود (Dai et al., 2016). بیوچار با تأثیر مطلوب بر pH خاک، ظرفیت تبادل کاتیونی، فراهمی زیستی عناصر غذایی و کاهش آبشویی، باعث بهبود باروری خاک و عملکرد گیاه میشود (Wang et al., 2018). کاربرد 15 و 20 تن بیوچار در ذرت (Zea mays L.) بهترتیب باعث افزایش 150 و 98 درصدی عملکرد دانه و 139 و 91 درصدی کارایی مصرف آب نسبت به شاهد شد (Uzoma et al., 2011). ورمیکمپوست، مادهای پیت مانند با تخلخل، تهویه و زهکشی بالا است که حاوی مقدار قابل توجهی عناصر غذایی چون نیتروژن، فسفر، کلسیم و پتاسیم میباشد (Darzi et al., 2012). مناسب بودن ورمیکمپوست برای تولید زعفران، بارها توسط پژوهشگران به اثبات رسیده است (Rasouli et al., 2013). مصرف 2/10 تن در هکتار ورمیکمپوست، باعث افزایش معنیدار بنههایی با وزن متوسط و بیشتر از هشت گرم در تراکمهای گوناگون کاشت در مقایسه با کود شیمیایی و شاهد شد (Seyyedi et al., 2018). بنابراین هدف از این پژوهش، ارزیابی پتانسیل گونههای بومی قارچ میکوریز آربوسکولار و برهمکنش آن با کودهای آلی بر ویژگیهای رشدی و عملکرد بنه در زعفران در شرایط تنش آبی میباشد.
مواد و روشها
جداسازی و خالصسازی اسپور قارچهای میکوریز آربوسکولار
نمونهبرداری از خاک برای جداسازی قارچ میکوریز آربوسکولار در اوایل خرداد سال 1396 در دو شهرستان قائنات (33 درجه و 43 دقیقه عرض شمالی و 59 درجه و 12 دقیقه طول شرقی) و نیشابور (36 درجه و 45 دقیقه عرض شمالی و 58 درجه و 15 دقیقه طول شرقی) بهترتیب دارای اقلیم خشک و نیمه خشک در استانهای خراسان جنوبی و رضوی، بهصورت مرکب از مزارعی که سالها به کشت زعفران اختصاص داشتند انجام شد. برای تهیه هر نمونه مرکب خاک (دو کیلوگرمی)، هشت نمونه تصادفی از عمق صفر تا 30 سانتیمتری خاک (شامل بنه و خاک اطراف بنهها) در جهت قطر مزرعه انتخاب و با یکدیگر مخلوط شدند و در پایان، تعداد 36 نمونه مرکب از 36 مزرعه در دو شهرستان (هر شهرستان 18 مزرعه) جمعآوری و پس از هوا خشک شدن به آزمایشگاه بیولوژی مؤسسه تحقیقات خاک و آب واقع در شهرستان کرج منتقل شدند و در دمای چهار درجه سلسیوس نگهداری شدند. اسپور قارچها به روش الک مرطوب و سانتریفوژ در محلول ساکارز 60 درصد و با استفاده از استریومیکروسکوپ (x 200) و بر اساس ویژگیهای ظاهری اسپورها شامل رنگ، اندازه، شکل دیواره و نحوه اتصال هیف به دیواره و بهصورت مورفوتایپهای متمایز تفکیک و جداسازی شدند (Gerdemann & Nicolson, 1963). برای تهیه تعداد زیادی اسپور سالم جهت شناسایی و خالصسازی و تولید مایه تلقیح، اقدام به برقراری کشت تله گلدانی شد. کشت با گیاه ذرت به دلیل دارا بودن دوره رشد کوتاه، رشد سریع ریشهها و قدرت همزیستی بسیار بالا با گستره وسیعی از گونههای قارچ میکوریز (Sadravi & Talaei, 2015) و در بستر ماسه که به روش Srinivasan et al., (2014) استریل شد، انجام گرفت. گیاهان به مدت سه ماه در گلخانه در دمای 30 درجه سانتیگراد و 14 ساعت دوره نوری نگهداری شدند. در پایان فصل رشد یعنی پس از سه ماه، بخش هوایی گیاه حذف شدند و ریشهها جهت اثبات برقراری رابطه همزیستی با استفاده از استریومیکروسکوب بررسی شدند. در پایان، تعداد دو جدایه که دارای رابطه همزیستی موفق و تعداد کافی اسپور بودند، انتخاب شدند و محتویات گلدانها شامل بستر، اسپورها، هیف و ریشههای میکوریزی کاملا با هم مخلوط شدند و به عنوان مایه تلقیح در کشت زعفران بهکار رفتند.
شناسایی مولکولی جدایهها
برای استخراج DNA ابتدا اسپورها به روشSrinivasan et al. (2014) استریل شدند و سپس یک عدد اسپور از هر یک از جدایهها به میکروتیوپهای 200 میکرولیتری منتقل شد و استخراج DNA با شکستن اسپور توسط نوک سر نمونهگیر کریستالی و با استفاده از استریومیکروسکوپ صورت گرفت. پس از شکستن، به آن دو میکرولیتر بافر PCR اضافه شد و بعد نمونهها برای واسرشتسازی ابتدایی به مدت 15 دقیقه در دمای 94 درجه سانتیگراد در ترموسایکلر(Techne, Genius FGEN02TP, USA) گذاشته شد. واکنش زنجیرهای پلیمراز بهصورت آشیانهای و با کمی تغییر صورت گرفت (Renker et al., 2003). از جفت آغازگرهای SSUmAf- LSUmAr و SSUmCf- LSUmBr (که نام و توالی آنها در جدول 1 آمده است) برای تکثیر ناحیه ژنی SSU-ITS1-5.8S-ITS2-LSU در قارچ میکوریز آربوسکولار استفاده شد. حجم مواد در واکنش زنجیرهای پلیمراز نخست و دوم برای یک نمونه بهترتیب 20 و 50 میکرولیتر بود که در واکنش زنجیره پلیمراز نخست شامل 8/16 میکرولیتر آب مقطر استریل، 4/0میکرولیتر dNTPs، 24/0 میکرولیتر از هر یک از آغازگرهای SSUmAf و LSUmAr و 32/0 میکرولیتر ازPfu DNA polymerase و در واکنش زنجیره پلیمراز دوم، 2/39 میکرولیتر آب مقطر استریل، پنج میکرولیتر بافر PCR، یک میکرولیتر dNTPs، یک میکرولیتر از هر یک از آغازگرهای SSUmCf و LSUmBr، 8/0 میکرولیتر از Pfu DNA polymerase و دو میکرولیتر از محصول PCR نخست بود.
جدول 1- نام و توالی آغازگرهای مورد استفاده در این مطالعه.
Table 1. Name and sequence of primers used in this study.
Sequence |
Primer |
5’-TGGGTAATCTTTTGAAACTTYA-3’ |
SSUmAf1 |
5’-TGGGTAATCTTRTGAAACTTCA-3’ |
SSUmAf2 |
5’-TCGCTCTTCAACGAGGAATC-3’ |
SSUmCf1 |
5’-TATTGTTCTTCAACGAGGAATC-3’ |
SSUmCf2 |
5’-TATTGCTCTTNAACGAGGAATC-3’ |
SSUmCf3 |
5’-GCTCACACTCAAATCTATCAAA-3’ |
LSUmAr1 |
5’-GCTCTAACTCAATTCTATCGAT-3’ |
LSUmAr2 |
5’-TGCTCTTACTCAAATCTATCAAA-3’ |
LSUmAr3 |
5’-GCTCTTACTCAAACCTATCGA-3’ |
LSUmAr4 |
5’-DAACACTCGCATATATGTTAGA-3’ |
LSUmBr1 |
5’-AACACTCGCACACATGTTAGA-3’ |
LSUmBr2 |
5’-AACACTCGCATACATGTTAG-3’ |
LSUmBr3 |
5’-AAACACTCGCACATATGTTAGA-3’ |
LSUmBr4 |
5’-AACACTCGCATATATGCTAGA-3’ |
LSUmBr5 |
برنامه دمایی برای هر دو واکنش زنجیرهای پلیمراز یکسان و شامل واسرشتگی ابتدایی به مدت چهار دقیقه در دمای 94 درجه سانتیگراد، 30 چرخه (واسرشتگی به مدت 60 ثانیه در دمای 94 درجه سانتیگراد، اتصال آغازگر به مدت 60 ثانیه در دمای 58 درجه سانتیگراد، گسترش به مدت 120 ثانیه در دمای 72 درجه سانتیگراد) و گسترش نهایی به مدت هفت دقیقه در دمای 72 درجه سانتیگراد بود. مقداری از محصول مرحله دوم واکنش زنجیرهای پلیمراز روی ژل آگارز 2/1 درصد الکتروفورز شد و اندازه هر محصول به کمک نشانگر مولکولی (1500bp) تخمین زده شد. در نهایت، قطعات حاصل از تکثیر برای تعیین توالی به شرکت بایونیر کره جنوبی ارسال شد. نتایج توالی بهدست آمده با استفاده از ابزار جستجوی BLAST با سایر توالیهای موجود در بانک ژن NCBI (National Center for Biotechnology Information) مورد مقایسه قرار گرفتند.
مطالعات گلدانی پژوهش
به منظور بررسی اثر قطع آبیاری و قارچ میکوریز آربسکولار جداسازی شده در بسترهای کاشت آلی بر برخی صفات زراعی زعفران، آزمایشی بهصورت اسپلیت فاکتوریل و در قالب طرح کاملا تصادفی با سه تکرار در مؤسسه تحقیقات خاک و آب واقع در شهرستان کرج اجرا شد. تیمارها شامل رژیم آبیاری بهعنوان عامل اصلی در سه سطح [آبیاری مطلوب (I1)، قطع آبیاری در ابتدای فصل رشد یا زاییجآب (I2) و قطع آبیاری در ابتدا و اواسط فصل رشد یا قطع زاییجآب و کولشآب (I 3)]، بستر کاشت آلی در سه سطح [عدم مصرف کود آلی (M0)، ورمیکمپوست (20 تن در هکتار) (M1) و بیوچار (10 تن در هکتار) (M2)] و قارچ میکوریز در سه سطح (عدم مصرف میکوریزا، جدایه a و جدایه b) بهعنوان عامل فرعی در نظر گرفته شدند. در این آزمایش از گلدانهایی به عمق 30 و قطر 26 سانتیمتر و گنجایش 15 کیلوگرم استفاده شد. با توجه به مقدار مصرف در هکتار، میزان ورمیکمپوست و بیوچار محاسبه شد و به خاک الک شده گلدانها (که خصوصیات فیزیکی و شیمیایی آن در جدول 2 آورده شده است) اضافه شد. بیوچار باگاس نیشکر (Saccharum officinarum) از شرکت نوآوران زیست بنیان آویسا و ورمیکمپوست بقایای گیاهی از موسسه تحقیقات خاک و آب تهیه شد که برخی از ویژگی آنها بهترتیب در جدول 2 ارایه شده است. جمعیت قارچ میکوریز در هر گرم خاک و مایه تلقیح مورد استفاده، بهترتیب حاوی 21 و 630 عدد اندام فعال بود که به روش Dalpe (1993) شمارش شدند. کاشت در تاریخ 29 شهریور 1397 انجام شد. ابتدا نصف ارتفاع گلدان از خاک پر شد، پس از آن مایه تلقیح به مقدار پنج گرم برای هر گلدان بهصورت یک لایه به آن اضافه شد و سپس چهار عدد بنه (میانگین وزن بنه بین هشت تا 11 گرم)، یک بنه در وسط و سه بنه دیگر در اطراف آن روی دایرهای به شعاع پنج سانتیمتر در بستر روی مایه تلقیح قرار داده شدند و در نهایت بخش دوم خاک به آن اضافه شد و گلدانها در فضای باز قرار گرفتند. در شرایط آبیاری کامل، آبیاری بهصورت یکنواخت هر 15 روز یکبار انجام شد و در فاکتور قطع آبیاری در اوایل فصل رشد، قطع آب در پنج آذر (قطع یک دور آبیاری) و در عامل قطع آب در اوایل و اواسط فصل رشد در پنج آذر و 20 اسفند (قطع دو دور آبیاری) انجام شد. قبل و بعد از اتمام دوره قطع آب (یکماهه)، آبیاری بهصورت منظم انجام شد. با توجه به احتمال وقوع بارندگی در زمان قطع آبیاری، از پوشش پلاستیکی برای جلوگیری از ریزش باران روی گلدانها استفاده شد. عملیات آبیاری و اعمال تنش قطع آب در سال دوم همانند سال نخست انجام گرفت. با توجه به اینکه رشد زعفران در سال اول متأثر از بنههای اولیه است که در مزارع مادری رشد کردهاند و تحت تأثیر تیمارهای اعمال شده نمیباشند، بنابراین، اندازهگیریها در سال دوم آزمایش انجام شد (Naghizade et al., 2014).
جدول 2- ویژگیهای خاک، بیوچار و ورمی کمپوست مورد استفاده در آزمایش.
Table 2. Characteristics of biochar, vermicompost and soil used in the experiment.
pH
|
Ash
|
C/N
|
EC (dS m-1) |
Organic Carbon (%) |
N (%) |
P (mg kg-1) |
K (mg kg-1) |
Texture |
|
8.4 |
- |
- |
1.4 |
0.68 |
0.08 |
11.5 |
142 |
Clay Loamy |
Soil |
7.55 |
5.6 |
249.319 |
0.84 |
69.65 |
0.279 |
459 |
2568 |
- |
Biochar |
|
|
|
2.8 |
26.9 |
1.84 |
1.32 |
1.54 |
- |
Vermicompost |
برداشت گل در پاییز سال 1398 و برداشت بنهها در 20 اردیبهشت سال 1399 انجام شد. بر این اساس، صفات مورد مطالعه شامل عملکرد اقتصادی (وزن کلاله خشک)، تعداد و وزن تر و خشک برگ، وزن (تر) و تعداد بنه، وزن (تر) و تعداد بنههای بیش از هشت گرم و قطر بنه در گلدان بودند. برای اندازهگیری عملکرد اقتصادی، کلالهها از گلها جدا و در سایه خشک شدند و سپس وزن آنها با ترازوی دیجیتال با دقت 001/0 اندازهگیری شد. تجزیه و تحلیل دادهها با استفاده از نرمافزار SAS (9.1) و مقایسه میانگینها با استفاده از آزمون حداقل اختلاف معنیدار (LSD) در سطح احتمال پنج درصد انجام شد.
نتایج و بحث
شناسایی مولکولی
ارزیابی محصولات حاصل از تکثیر ناحیه SSU-ITS1-5.8S-ITS2-LSU، تکثیر بخشی از ژنوم به طول تقریبی 1500 جفت باز را نشان داد (Krüger et al., 2009) (شکل 1). نتایج بهدست آمده از بانک ژن NCBI نشان داد که جدایه a با شماره دسترسی MW254988 و جدایه b با شماره دسترسی MW254990 متعلق به گونه Rhizophagus irregularis بودند.
شکل 1- A و B بهترتیب تصویر اسپور جدایه a و b دست نخورده درون آب تحت نور استریو میکروسکوپ. C محصول مرحله دوم PCR روی ژل آگارز 2/1 درصد، L: نشانگر، 4- 1: جدایه a، 7- 5: جدایه b و 8: شاهد.
Figure 1. A & B, spore image of isolates a and b intact in water under stereo microscope light, respectively. C Product of the second stage PCR on 1.2% agarose gel, L: marker, 4- 1: isolate a, 7-5: isolate b and 8: control
عملکرد اقتصادی (کلاله خشک)
نتایج این بررسی نشان داد که اثر ساده قارچ R. irregularis و اثر متقابل رژیم آبیاری بههمراه بستر کاشت آلی بر عملکرد اقتصادی زعفران معنیدار شد (جدول 3).
در برهمکنش رژیم آبیاری بههمراه بستر کاشت، بیشترین و کمترین عملکرد بهترتیب در تیمار آبیاری مطلوب بههمراه بیوچار و تیمار قطع آب در زاییجآب و کولشآب و عدم مصرف کود آلی با مقادیر 062/0 و 001/0 گرم در گلدان مشاهده شد (جدول 4). بیوچار از طریق افزودن و نگهداری عناصر غذایی بر قابلیت دسترسی عناصر غذایی خاک مؤثر است (Chan and Xu, 2009)، بنابراین کاربرد منابع آلی با فراهمی عناصر غذایی و بهبود ساختار خاک و با تأثیر بر فرآیندهای رشد گیاه زعفران موجب افزایش عملکرد اقتصادی میشود (Behdani et al., 2005). تنش رطوبتی، یکی از مهمترین عوامل کاهش عملکرد ماده خشک بهویژه عملکرد اقتصادی در زعفران میباشد (Sabet Teimouri et al. 2010).
جدول 3- تجزیه واریانس اثر رژیم آبیاری، بستر کاشت آلی و قارچ R. irregularis بر برخی صفات زراعی زعفران.
Table 3. Variance analysis of the effect of irrigation regime, organic planting medium and R. irregularis on some agronomic traits of saffron.
Source of variation |
df |
Economic yield |
Number of leaf |
Leaf fresh weight |
Leaf dry weight |
Total weight of corm |
Diameter of corm |
Total number of corm |
Weight of corm over 8 g |
Number of corm over 8 g |
Irrigation Regime |
2 |
26.89** |
6526.4** |
3406.2** |
1570.6** |
4.147E4** |
929.45** |
257.03** |
3.941E3** |
357.7** |
Irrigation × Replication |
6 |
2.22 |
1.035 |
1.71 |
1.002 |
0.906 |
0.915 |
1.38 |
1.38 |
1.78 |
Planting Media |
2 |
36.56** |
1911.7** |
1728.6** |
555.7** |
4.649E4** |
739.17** |
572.17** |
9.366E3** |
444.8** |
Mycorrhiza |
2 |
11.73** |
667.4** |
619.11** |
207.14** |
6.548E3** |
72.36** |
148.71** |
1.192E3** |
89.2** |
Irrigation × Media |
4 |
11.3** |
17.78** |
15.16** |
6.85** |
254.26** |
17.94** |
3.53* |
1.248E3** |
18.17** |
Irrigation × Mycorrhiza |
4 |
0.804ns |
6.9** |
5.26** |
2.77** |
378. 8** |
1.98ns |
2.84* |
195.31** |
2.02 ns |
Media × Mycorrhiza |
4 |
1.75ns |
24.95** |
36.6** |
12.48** |
1.498E3** |
3.58* |
0.949ns |
581.77** |
22.21** |
Irrigation × Media × Mycorrhiza |
8 |
0.375ns |
8.18** |
10.92** |
2.38** |
351.32** |
3.88** |
1.97ns |
357.25 ** |
1.93 ns |
Sub error |
48 |
0.00009 |
2.765 |
0.784 |
0.197 |
0.001 |
0.001 |
2.88 |
0.045 |
0.54 |
C.V. (%) |
|
3.7 |
1.6 |
1.4 |
1.6 |
1.4 |
2.3 |
7.4 |
8.06 |
18.3 |
ns، * و**: بهترتیب غیرمعنیدار و معنیدار در سطح پنج و یک درصد.
ns, * and **: non-significant and significant at 1% and 5% of probability levels, respectively.
جدول 4- مقایسه میانگین اثر رژیم آبیاری و بستر کاشت آلی بر عملکرد اقتصادی، تعداد کل بنه زعفران و بنههایی با وزن بیش از هشت گرم در گلدان.
Table 4. Mean comparison of the effect of irrigation regime and organic planting media on economic yield and total number of saffron corms and corms weighing over 8 g per pot in.
Number of corm over 8 g |
Total number of corm |
Economic yield (g pot-1) |
|
Treatment |
3.44c |
36.67de |
0.018b |
M0 |
|
5.56b |
44.89b |
0.022b |
M1 |
I1 |
8.78a |
54.22a |
0.062a |
M2 |
|
0.0e |
29.44f |
0.011bcd |
M0 |
|
1.22d |
38.22d |
0.013bc |
M1 |
I2 |
4.78b |
43.78bc |
0.021b |
M2 |
|
0.0e |
25.33g |
0.001d |
M0 |
|
0.56de |
33.78e |
0.004cd |
M1 |
I3 |
2.56c |
40.33cd |
0.011bcd |
M2 |
|
I1: آبیاری کامل، I2: قطع آب در اوایل فصل رشد (زاییجآب)، I3: قطع آب در اوایل و اواسط فصل رشد (زاییجآب و کولشآب)، M0: عدم مصرف کود آلی، M1: ورمیکمپوست، M2: بیوچار. در هر ستون، میانگینهای دارای حروف مشترک، تفاوت معنیداری بر مبنای آزمون حداقل اختلاف معنیدار با یکدیگر ندارند (LSD 5%).
I1: full irrigation, I2: irrigation cut off at the beginning of the growing season (Zaeech-Ab),I3: irrigation cut off at the beginning and mid of the growing season (Zaeech-Ab & Kulesh-Ab), M0: no organic fertilizer, M1: vermicompost, M2: biochar. In each column, means with similar letters do not have significant differences based on the LSD test (5%).
جدول 5- تأثیر قارچ R. irregularis بر عملکرد اقتصادی زعفران در گلدان.
Table 5. Effect of R. irregularis on the economic yield of saffron in pots.
Economic yield (g pot-1) |
|
Treatment |
0.0114b |
Non-mycorrhizal |
|
0.019a |
Isolate a |
Arbuscular mycorrhizal
|
0.0242a |
Isolate b |
|
در هر ستون، میانگینهای دارای حروف مشترک، تفاوت معنیداری بر مبنای آزمون حداقل اختلاف معنیدار با یکدیگر ندارند (5%).
In each column, means with similar letters do not have significant differences based on the LSD test (5%).
اندازهگیری صفات مرتبط با برگ در گلدان
بر اساس جدول 3، اثر متقابل رژیم آبیاری، بستر کاشت آلی و قارچ R. irregularis بر صفت تعداد و وزن تر و خشک برگ در گلدان معنیدار شد، بهطوریکه بیشینه و کمینه تعداد برگ در گلدان با میانگین 180 و 85 عدد، بهترتیب در تیمار آبیاری مطلوب به همراه بیوچار و Rhizophagus irregularis isolate b و تیمار قطع آب در زاییجآب و کولشآب و عدم مصرف کود آلی و قارچ میکوریز مشاهده شد (جدول 6). بین میانگین وزن تر و خشک برگ در اکثر تیمارها، تفاوت معنیدار وجود داشت، بهطوریکه بالاترین مقدار وزن تر (2/90 گرم در گلدان) و خشک برگ (96/23 گرم در گلدان)، به تیمار آبیاری مطلوب به همراه بیوچار و Rhizophagus irregularis
isolate b بود که نسبت به تیمار قطع آب در زاییجآب و کولشآب و عدم مصرف کود آلی و قارچ میکوریز که کمترین مقدار این صفات (9/41 و 92/10 گرم در گلدان) را داشت، بهترتیب 115 و 119 درصد افزایش نشان داد (جدول 6). بررسیها نشان داد که بین استفاده از کود آلی و عملکرد زعفران، همبستگی مثبت و بالایی وجود دارد (Jassemi et al., 2010)، بههمین دلیل، افزودن کودهای آلی و زیستی سبب بهبود حاصلخیزی خاک و به دنبال آن، فراهمی عناصر غذایی و بهبود رشد زعفران و افزایش صفات مرتبط با برگ شده است. از سوی دیگر، همبستگی بالایی بین پتانسیل آب خاک و سرعت فتوسنتز در زعفران مشاهده شده است، بهطوریکه با کاهش پتانسیل آب، سرعت فتوسنتز کاهش یافت (Renau-Morata et al., 2012) . در پژوهشی، Nehvi et al. (2010) نشان دادند که کاربرد توأم باکتری آزوسپریلوم و قارچ میکوریز آربوسکولار، سبب افزایش 40 درصدی عملکرد زعفران نسبت به شاهد شد. محققان اظهار داشتند که وزن خشک برگ در تیمار 100 درصد ظرفیت زراعی، 7/21 درصد وزن تر و در تیمار تنش آبی، 4/15 درصد وزن تر برگ در زعفران بود. این مسئله نشان میدهد که افزایش ماده خشک، تابع وجود آب قابل وصول در محیط ریشه و در نتیجه انتقال عناصر غذایی لازم از ریشه به برگها و در نهایت انجام فتوسنتز در شرایط بهینه است
(Sabet Teimouri et al. 2010).
جدول 6- مقایسه میانگین برهمکنش رژیم آبیاری، بستر کاشت آلی و قارچ R. irregularis بر برخی صفات زراعی زعفران.
Table 6. Mean comparison of the interaction effect of irrigation regime, organic planting media and R. irregularis on some agronomic traits of saffron.
Weight of corm over 8 g (g pot-1) |
Diameter of corm (cm) |
Total weight of corm (g pot-1) |
Leaf dry weight (g pot-1) |
Leaf fresh weight (g pot-1) |
Number of leaf per pot
|
Arbuscular mycorrhizal
|
Planting Media |
Irrigation regime |
8.73k |
1.80ghij |
4.23m |
16.86ijk |
68.4h |
137.3h |
Non-mycorrhizal |
|
|
9.1j |
1.84ghi |
4.65l |
18.39g |
70.5g |
141.7g |
Isolate a |
M0 |
|
9.63hi |
1.86fgh |
4.74k |
18.59fg |
71.4g |
144g |
Isolate b |
|
|
10.1gh |
1.89efg |
4.96i |
19.16ef |
73.7ef |
148f |
Non-mycorrhizal |
|
|
10.54def |
2.07 cd |
6.26d |
20.96c |
79.1d |
160d |
Isolate a |
M1 |
I1 |
10.62de |
2.12 c |
6.48c |
22.35b |
81.8 c |
164.7 c |
Isolate b |
|
|
10.71cde |
2.29b |
6.29d |
20.06d |
75.2e |
154.7e |
Non-mycorrhizal |
|
|
12.07b |
2.28b |
7.29b |
22.83b |
86.4b |
174b |
Isolate a |
M2 |
|
12.66a |
2.38a |
7.67a |
23.96a |
90.2a |
180a |
Isolate b |
|
|
0.0l |
1.58o |
2.7r |
12.54n |
47.5op |
94.4op |
Non-mycorrhizal |
|
|
0.0l |
1.69lm |
2.8q |
14.54m |
54.1n |
111lm |
Isolate a |
M0 |
|
0.0l |
1.70lm |
2.85p |
14.56m |
56.2m |
113.3k |
Isolate b |
|
|
0.0l |
1.75jkl |
2.98n |
16.57k |
61.2k |
122.3j |
Non-mycorrhizal |
|
|
9.16j |
1.78hijk |
4.46l |
17.36ij |
65.1j |
131i |
Isolate a |
M1 |
I2 |
10.43def |
1.83ghij |
5.02h |
17.54hi |
66.7i |
135.8h |
Isolate b |
|
|
10.16fg |
1.92ef |
5.19g |
15.61l |
60.2k |
122.7j |
Non-mycorrhizal |
|
|
10.38ef |
1.94e |
5.35f |
18.2gh |
70.3g |
141.6g |
Isolate a |
M2 |
|
11.88b |
2.04d |
5.65e |
19.41de |
73.3f |
147f |
Isolate b |
|
|
0.0l |
1.4q |
2.49t |
10.92o |
41.9q |
85r |
Non-mycorrhizal |
|
|
0.0l |
1.47p |
2.59s |
12.14n |
46.3op |
93q |
Isolate a |
M0 |
|
0.0l |
1.57o |
2.66r |
12.26n |
46p |
94pq |
Isolate b |
|
|
0.0l |
1.63no |
2.77q |
12.67n |
47.8o |
97.3o |
Non-mycorrhizal |
|
|
0.0l |
1.67mn |
2.91o |
14.09m |
53.5n |
108.6mn |
Isolate a |
M1 |
I3 |
9.33ij |
1.73kl |
4.64l |
14.47m |
55.9m |
113kl |
Isolate b |
|
|
9.83gh |
1.77ijk |
4.82j |
13.89m |
53.1n |
106n |
Non-mycorrhizal |
|
|
10.36def |
1.88ghij |
5.05h |
15.62l |
58.13l |
116k |
Isolate a |
M2 |
|
11.06c |
1.89efg |
5.22g |
16.61jk |
60.9k |
121j |
Isolate b |
|
|
I1: آبیاری کامل، I2: قطع آب در اوایل فصل رشد (زاییجآب)، I3: قطع آب در اوایل و اواسط فصل رشد (زاییجآب و کولشآب)، M0: عدم مصرف کود آلی، M1: ورمیکمپوست، M2: بیوچار. در هر ستون، میانگینهای دارای حروف مشترک، تفاوت معنیداری بر مبنای آزمون حداقل اختلاف معنیدار (LSD) با یکدیگر ندارند (LSD 5%).
I1: full irrigation, I2: irrigation cut off at the beginning of the growing season (Zaeech-Ab),I3: irrigation cut off at the beginning and mid of the growing season (Zaeech-Ab & Kulesh-Ab), M0: no organic fertilizer, M1: vermicompost, M2: biochar. In each column, means with similar letters do not have significant differences based on the LSD test (5%).
اندازهگیری صفات مرتبط با بنه
نتایج تجزیه واریانس نشان داد برهمکنش رژیم آبیاری، بستر کاشت آلی و قارچ R. irregularis بر صفات میانگین وزن و قطر بنه در گلدان معنیدار شد (جدول 3). بر اساس مقایسه میانگین دادهها، بیشینه میانگین وزن (67/7 گرم در گلدان) و قطر بنه (38/2 سانتیمتر) به تیمار آبیاری مطلوب به همراه بیوچار و Rhizophagus irregularis isolate b تعلق داشت که نسبت به کمینه میانگین وزن (49/2 گرم در گلدان) و قطر (4/1 سانتیمتر) که در تیمار قطع آب در زاییجآب و کولشآب و عدم مصرف کود آلی و قارچ میکوریز بهدست آمد، بهترتیب 208 و 70 درصد افزایش نشان داد (جدول 6). در صفت تعداد بنه در گلدان، برهمکنش رژیم آبیاری و بستر کاشت آلی و همچنین رژیم آبیاری و R. irregularis معنیدار بود. در مقایسه میانگین برهمکنش رژیم آبیاری و بستر کاشت آلی، بیشترین و کمترین تعداد بنه در گلدان بهترتیب در تیمار آبیاری مطلوب همراه با بیوچار و تیمار قطع آب در زاییجآب و کولشآب و عدم مصرف کود آلی با میانگین 22/54 و 33/25 عدد مشاهده شد (جدول 4). در تیمار رژیم آبیاری و R. irregularis بیشترین تعداد بنه در گلدان با میانگین 48 عدد، متعلق به تیمار آبیاری مطلوب و Rhizophagus irregularis isolate b بود که با تیمار آبیاری مطلوب و Rhizophagus irregularis isolate a (7/45 عدد) تفاوت معنیداری نداشت، درحالیکه کمترین تعداد بنه در گلدان با میانگین 89/27 عدد، در تیمار قطع آب در زاییجآب و کولشآب و عدم مصرف قارچ میکوریز مشاهده شد (جدول 7). از آنجا که زعفران بهصورت چندساله بهرهبرداری میشود، سازگاری بسیار بالایی با کودهای آلی دارد، از این رو، کودهای آلی نقش بسیار مهمی در افزایش عملکرد آن از طریق افزایش وزن بنه دارند (Koocheki et al., 2017). در آزمایشی Koocheki & Seyyedi (2016) نشان دادند که با کاربرد کود گاوی، ورمیکمپوست و کمپوست بهصورت منفرد، عملکرد بنه زعفران در متر مربع در هر سه کود بهطور معنیداری افزایش یافت که علت این افزایش عملکرد را ناشی از فراهمی عناصر عذایی بهویژه نیتروژن و فسفر و بهبود ویژگیهای فیزیکی و شیمیایی خاک دانستند. در مطالعهای دیگر
Caser et al. (2018) نشان دادند که تلقیح بنههای زعفران با قارچهای Funneliformis mosseae و Rhizophagus intraradices بهصورت توأم، سبب افزایش تعداد، وزن و قطر بنه نسبت به عدم مصرف آن شد. در ارزیابی اثر رژیمهای رطوبتی 50، 60 و 70 درصد ظرفیت زراعی، عرف محل به همراه آبیاری تابستانه وآبیاری بر اساس عرف محل بر عملکرد زعفران نتایج نشان داد که با افزایش شدت تنش رطوبتی، تعداد و وزن بنهها کاهش یافت، علاوه بر این، وزن و تعداد بنه در تیمار آبیاری عرف محل، بیشتر از سایر تیمارها بود (Hosseini & Rahimi, 2018).
جدول 7- تأثیر تنش آبی و قارچ R. irregularis بر تعداد کل بنه زعفران در گلدان.
Table 7. Effect of water stress and R. irregularis on total number of saffron corms per pot.
Total number of corms |
|
Treatment |
42.1ab |
Non-mycorrhizal |
|
45.7a |
Isolate a |
I1 |
48a |
Isolate b |
|
32.44de |
Non-mycorrhizal |
|
38.11bcd |
Isolate a |
I2 |
40.9abc |
Isolate b |
|
27.89e |
Non-mycorrhizal |
|
34.56cde |
Isolate a |
I3 |
37bcd |
Isolate b |
|
I1: آبیاری کامل، I2: قطع آب در اوایل فصل رشد (زاییجآب)، I3: قطع آب در اوایل و اواسط فصل رشد (زاییجآب و کولشآب)، M0: عدم مصرف کود آلی، M1: ورمیکمپوست، M2: بیوچار. در هر ستون، میانگینهای دارای حروف مشترک، تفاوت معنیداری بر مبنای آزمون حداقل اختلاف معنیدار (LSD) با یکدیگر ندارند (LSD 5%).
I1: full irrigation, I2: irrigation cut off at the beginning of the growing season (Zaeech-Ab),I3: irrigation cut off at the beginning and mid of the growing season (Zaeech-Ab & Kulesh-Ab), M0: no organic fertilizer, M1: vermicompost, M2: biochar. In each column, means with similar letters do not have significant differences based on the LSD test (5%).
بر اساس جدول 3، برهمکنش رژیم آبیاری، بستر کاشت و قارچ R. irregularis بر وزن بنههای بیش از هشت گرم در گلدان معنیدار شد. همچنین در تعداد بنههایی با وزن بالاتر از هشت گرم، اثر رژیم آبیاری و بستر کاشت آلی و همچنین بستر کاشت آلی و R. irregularis معنیدار شد. بالاترین وزن بنه در بنههایی با وزن بیش از هشت گرم، در تیمار آبیاری مطلوب به همراه بیوچار و Rhizophagus irregularis isolate b (با میانگین 66/12 گرم) مشاهده شد که با تیمار آبیاری مطلوب به همراه بیوچار و Rhizophagus irregularis isolate a تفاوت معنیداری نداشت و کمترین وزن بنه در گلدان در تیمارهای قطع آب در زاییجآب و کولشآب و قطع آب در زاییجآب و عدم مصرف کود آلی تحت هر سه تیمار قارچ میکوریز، قطع آب در زاییجآب و کولشآب به همراه ورمیکمپوست با عدم مصرف قارچ میکوریز و Rhizophagus irregularis isolate a و قطع آب در زاییجآب به همراه ورمیکمپوست و عدم مصرف قارچ میکوریز مشاهده شد که بنهای با وزن بالاتر از هشت گرم نداشتند (جدول 6). در مقایسه میانگین تعداد بنههایی با وزن بیش از هشت گرم، بیشترین تعداد بنه با میانگین 78/8 عدد بنه در گلدان، متعلق به تیمار آبیاری مطلوب و بیوچار بود و کمترین آن، در قطع آب در زاییجآب و زاییجآب و کولشآب و عدم مصرف کود آلی مشاهده شد که بنه بالاتر از هشت گرم نداشتند (جدول 4).
بیشترین تعداد بنههایی با وزن بیش از هشت گرم در گلدان با میانگین 11/7 عدد، از برهمکنش بستر کاشت آلی با R. irregularis در تیمار بیوچار با Rhizophagus irregularis isolate b مشاهده شد که تفاوت معنیداری با تیمار بیوچار و Rhizophagus irregularis isolate a نداشت و این در حالی بود که کمترین میزان این صفت (1 عدد) در تیمار عدم مصرف کود آلی و قارچ میکوریز مشاهده شد که با سایر تیمارها بجز دو تیمار بیشینه گفته شده در بالا، تفاوت معنیداری مشاهده نشد (جدول 8).
جدول 8- تأثیر بستر کاشت آلی و قارچ R. irregularis بر تعداد بنههای زعفران با وزن بیش از هشت گرم در گلدان.
Table 8. Effect of organic planting media and R. irregularis on the total number of saffron corms over 8 g per pot.
Number of corm over 8 g |
|
Treatment |
1c |
Non-mycorrhizal |
|
1.22c |
Isolate a |
M0 |
1.22c |
Isolate b |
|
1.33c |
Non-mycorrhizal |
|
2.67c |
Isolate a |
M1 |
3.33bc |
Isolate b |
|
3.56bc |
Non-mycorrhizal |
|
5.44ab |
Isolate a |
M2 |
7.11a |
Isolate b |
|
M0: عدم مصرف کود آلی، M1: ورمیکمپوست و M2: بیوچار. در هر ستون، میانگینهای دارای حروف مشترک، تفاوت معنیداری بر مبنای آزمون حداقل اختلاف معنیدار (LSD) با یکدیگر ندارند (LSD 5%).
M0: no organic fertilizer, M1: vermicompost and M3: biochar. In each column, means with similar letters do not have significant differences based on the LSD test (5%).
بیوچار حاوی عناصر غذایی میباشد که قابل دسترس برای فلور میکروبی خاک و ریشه گیاهان میباشد، به همین دلیل، افزودن آن به خاک اغلب سبب واکنش مثبت گیاه و قارچ میکوریز آربوسکولار به آن میشود (Warnock et al., 2007). همچنین خاکهای حاوی ورمیکمپوست، به دلیل داشتن نیتروژن، فسفر و پتاسیم بیشتر و از سوی دیگر غنی بودن از هورمونهای رشد و ویتامینها نسبت به خاکهای فاقد آن میتوانند موجب افزایش رشد، وزن تر و خشک گیاه شوند (Martin et al., 1997). نتایج یک مطالعه نشان داد که کاربرد ورمیکمپوست، اثر معنیداری بر صفات بنه مانند وزن کل، متوسط وزن تر و خشک و قطر بنه داشت (Aminifard et al., 2019). در مطالهای دیگر در گندم (Triticum aestivum L.) ، محققان افزایش وزن خشک کل را در گیاهان میکوریزی نسبت به گیاهان غیرمیکوریزی در تنش شدید خشکی، به دلیل دسترسی ریشه گیاهان میکوریزی به آب موجود در زیر نقطه پژمردگی دایم نسبت دادند
(Beltrano & Ronco, 2008).
نتیجه گیری کلی
نتایج حاصل از این بررسی نشان داد، با اینکه زعفران گیاهی با نیاز آبی پایین است، اما تنش آبی باعث کاهش عملکرد اقتصادی، ویژگیهای رویشی و تعداد و وزن بنه شد. کاربرد کودهای آلی و دو جدایه قارچ Rhizophagus irregularis منجر به بهبود عملکرد اقتصادی زعفران شد. همچنین استفاده از دو جدایه قارچ Rhizophagus irregularis به همراه کودهای آلی در شرایط آبیاری مطلوب بهطور معنیداری سبب افزایش ویژگیهای رویشی و صفات مرتبط با بنه شد، اما این افزایش با کاربرد بیوچار و Rhizophagus irregularis isolate b به طور قابل توجهی بالاتر از دیگر تیمارها بود. بنابراین استفاده توأم از بیوچار و Rhizophagus irregularis isolate b میتواند نقش مهمی در رشد رویشی و افزایش عملکرد بنه زعفران داشته باشد.
REFERENCES
[2]- Pyrolysis
REFERENCES