Document Type : Research Paper
Authors
1 Department of Plant Production and Genetics, Faculty of Agriculture, Urmia University, Urmia, Iran.
2 Department of Plant Production, Urmia University, Iran.
3 Department of Soil Science, Faculty of Agriculture, Urmia University, Urmia, Iran.
Abstract
Keywords
Main Subjects
مقدمه
آفتابگردان (Helianthus annuus L.) از گیاهان مهم زراعی است که عمدتاً به خاطر روغن خوراکی کشت میشود. دانههای روغنی بعد از غلات، دومین منبع مهم تأمین انرژی مورد نیاز جوامع انسانی به شمار میروند و از دیرباز کشت این دسته از گیاهان در بسیاری از کشورهای جهان رواج دارد. سطح زیر کشت آفتابگردان روغنی در جهان در سال 2018 برابر با 26668101 هکتار و میزان تولید 51954777 تن برآورد شده است (FAO, 2018).
در سطح جهان، تولیدِ بیشتر در اغلب محصولات زراعی، به شدت به استفاده از کودهای تجاری وابسته است؛ موردی که باعث افزایش هزینه برای تولید کنندگان میشود. این امر در مورد کود فسفر بیشتر واقعیت دارد، زیرا این عنصر به دلیل تثبیت زیاد در خاک و سرعت انتشار آهسته، سختترین عنصرِ درشتمغذیِ قابلِ اخذ توسط گیاهان هست (Gong et al., 2016). معمولاً در بیشتر زراعتها در ابتدای فصل و قبل از کشتِ محصول، کود فسفر به زمین اضافه میشود، اما کمتر از 20 درصد فسفر در سالِ کاربرد مصرف میشود و بقیه در مخازن کم- فسفر موجود در خاک[1] وارد میشود و یا در بعضی موارد، جابجایی از محل و مشارکت در آلودگی موادِ مغذیِ سیستمهای ساحلی [2](واسط بین اکوسیستمهای زمینی و آبی) رخ میدهد (McLaughlin et al., 1988). جستجوی فرصتهایی برای بهبود راندمان مصرف کود برای به حداکثر رساندن تولید دانه با مصرف کمتر کود، یک چالش جهانی است که به احتمال زیاد به "انقلاب دوم سبز" منجر خواهد شد (Yan et al., 2006). جدا از نیاز به راهکارهای مدیریتی بلند مدت برای رفع این مشکل، اصلاح محصولات زراعی با بهرهوریِ بالا و قادر به پاسخگویی بهتر به فسفر و یا استفاده از فسفرِ بومیِ خاک، یک چشمانداز جذاب است؛ بنابراین بهبود راندمانِ مصرفِ فسفر از طریق تولید و توسعه محصولات زراعی و مرتعی، مدتی است که مورد علاقه اصلی بهنژادگران و متخصصان ژنتیک قرار گرفته است، اما تا به امروز با موفقیت محدودی همراه بوده است (Gourley et al., 1994; Bovill et al., 2013).
اساس و پایه برنامههای بهنژادی از جمله انتخاب به کمک نشانگر[3]، آگاهی از نواحی ژنومیِ کنترل کننده صفات مورد نظر است. در سالهای اخیر، روشهای ژنتیک مولکولی با استفاده از چندشکلی DNA، بهطور فزایندهای برای تعیین مشخصه و شناسایی ژنهایِ مسئولِ تغییرات ژنتیکی صفات مهم زراعی در برنامههای اصلاحی گیاهان استفاده شدهاند. نشانگرهای مبتنی بر رتروترنسپوزونها، یکی از نشانگرهای مولکولی مهم در این زمینه هستند. یکی از نشانگرهای این خانواده، IRAP[4]است که توسط Kalendar et al. (1996) معرفی شد. نشانگرهای IRAP، چندشکلی مبتنی بر الحاق رتروترنسپوزونها را با تکثیر ناحیه بین دو عنصر رتروترنسپوزونی آشکار میسازند. در این روش، طراحی آغازگرها بر اساس توالی انتهایی رتروترنسپوزونها (LTR[5]ها) صورت میگیرد و جهت تکثیر قطعات بین دو رتروترنسپوزون بهکار برده میشوند (Shimamura et al., 1997). این نشانگرها به دلیل طولانی بودن توالی آغازگرها و تکرارپذیریِ بالا، شبیه نشانگرهای ریزماهواره هستند (Kalendar et al., 1999). نشانگر دیگر این خانواده، REMAP[6] است که آن هم توسط Kalendar et al. (1996) معرفی شد. این نشانگر، شبیه نشانگرهای IRAP است، ولی یکی از دو آغازگر مورد استفاده، مطابق یکی از موتیفهای SSR با یک یا چند باز لنگر غیرریزماهوارهای در انتهای '3 آن طراحی میشود. در تحقیقی، بررسی تنوع ژنتیکی 23 ژنوتیپ از گونههای مختلف جنس Vitis ، با نشانگرهایS-SAP ، IRAP و REMAP مبتنی بر رتروترنسپوزونها و نشانگرهای SSR، ISSR و AFLP انجام گرفت. نتایج نشان داد نشانگرهای رتروترنسپوزونی REMAP روابط ژنتیکی بین نمونههای مورد مطالعه را بهتر از نشانگرهای دیگر نمایان میسازد (D'Onofrio et al., 2010).
در دهههای گذشته، تحقیقات بسیاری برای شناسایی ژنهایِ مسئولِ تغییرات ژنتیکی صفات مهم زراعی با استفاده از نقشههای پیوستگی در نسلهای در حال تفرق صورت گرفته است. با توجه به وجود تنوع ژنتیکی طبیعی وسیع برای صفات کمّی در ژرمپلاسم و مجموعههای گیاهی، در سالهای اخیر تجزیه ارتباط[7]، جایگاه خود را در ژنومیک گیاهی همانند ژنتیک انسانی برای شناساییِ نشانگرهایِ پیوسته با عوامل ژنتیکیِ کنترل کننده صفات پیدا کرده است (Alipour & Darvishzadeh, 2019). در این روش، مجموعه بزرگی از افراد یک جمعیّت بهطور تصادفی جمعآوری میشوند و تجزیه بر اساس عدم تعادل پیوستگی[8] انجام میگیرد.
مطالعات قبلی نشان داده است که تحمل گیاهان به مقدار کمِ فسفر، توسط چندین ژن تنظیم میشود (Su et al., 2006; Oono et al., 2013). تحمل به کمبودِ فسفر و تجزیه و تحلیل QTL صفاتِ مرتبط در برنج (Wissuwa et al., 1998)، ذرت (Zhu et al., 2005)، کلزا (Yang et al., 2011)، لوبیا (Liao et al., 2004) و سویا (Li et al., 2005) انجام گرفته است. Yang et al (2011) با استفاده از رگههای خویشآمیخته نوترکیب ([9]RILs) در کلزا طی یک مطالعه تجزیه QTL، شش صفت فنوتیپی را در مرحله رویشی، تحت شرایط نرمال و تنش کمبود فسفر ارزیابی کردند. در کل برای صفات مورد مطالعه، 72 QTL روی 13 گروه پیوستگی شناسایی کردند که از این بین، 28 QTL برای صفات در شرایط کمبود فسفر، 22 QTL در شرایط نرمال و 21 QTL برای صفاتی بود که بهصورت نسبی با در نظر گرفتن دو شرایط محاسبه شده بودند. با ارزیابی یک جمعیت RILs در برنج تحت شرایط کمبودِ فسفر، ژنِ مرتبط با تحمل به کمبود فسفر به نام PSTOL1 شناسایی شد (Wissuwa et al., 1998). تجزیه بیان ژن مذکور تحت شرایط کمیِ فسفر خاک نشان داد که این ژن بهطور معنیدار باعث افزایش عملکرد دانه میشود. مطالعات تکمیلی نشان داد که ژن مذکور بهطور معنیداری باعث افزایش طول ریشچه میشود و بدین ترتیب توانایی جذب فسفر را بهبود میبخشد (Gamuyao et al., 2012).
علیرغم اهمیّت آفتابگردان روغنی در ایران، تحقیقات زیادی در زمینه شناسایی نشانگرهای مولکولی و مکانهای ژنی صفات مهم مرتبط با دانه در شرایط تنش کمبود فسفر در این گیاه، صورت نگرفته است؛ هر چند در زمینه مکانیابی ژنتیکی برخی صفات مهم زراعی در شرایط تنش خشکی (Soleimani et al., 2018)، شوری (Ahmadpour et al., 2018) و مقاومت به بیماریها (Najafzadeh et al., 2018) تحقیقاتی انجام گرفته است. هدف از مطالعه حاضر، شناسایی نشانگرهای مرتبط با صفات زراعی در آفتابگردان روغنی با استفاده از نشانگرهای مبتنی بر رتروترنسپوزون IRAP و REMAP در شرایط فراهمی (نرمال) و تنش کمبود فسفر است.
مواد و روشها
در این پژوهش، فنوتیپ 100 لاین خالص آفتابگردان روغنی در دو شریط فراهمی (بهینه یا نرمال) و کمبودِ فسفر در قالب طرح پایه کاملاً تصادفی با سه تکرار در شرایط گلدانی و در فضای باز در گروه تولید و ژنتیک گیاهی دانشکده کشاورزی دانشگاه ارومیه در سال زراعی 97 - 1396 ارزیابی شد (شکل 1). منشاء لاینهای مورد مطالعه از کشورهای آمریکا، فرانسه، صربستان، مجارستان و ایران بود (فایل تکمیلی 1). برای کشت و بر اساس نتایج تجزیه خاک (Ali Ehyaei & Behbehani Zadeh, 1993)، خاک منطقه خان ارخی (Khan Arkhi) دانشگاه ارومیه با طول جغرافیایی 5/45 دقیقه شرقی، عرض جغرافیایی 32/37 دقیقهی شمالی و با ارتفاع 1320 متر از سطح دریا، از عمق صفر تا 30 سانتی متر با میزان فسفر پایین (mg/kg 2/7) انتخاب شد (فایل تکمیلی 2). تعداد 600 گلدان 15 کیلویی تهیه شد که به دو دسته 300 تایی تقسیم شدند. در هر دو دسته، گلدانها با خاک با میزان فسفر پایین و ماسه به نسبت دو به یک پر شدند. البته خاک با میزان فسفر پایین قبل از استفاده با عناصر مختلف کودی (mg/kg 100 ازت بهصورت اوره در دو تقسیط، mg/kg 100 پتاسیم بهصورت سولفات پتاسیم، پنج mg/kg آهن بهصورت سکوسترین آهن 138، mg/kg 15 روی بهصورت سولفات روی، پنج mg/kg منگنز بهصورت سولفات منگنز، mg/kg 5/2 مس بهصورت سولفات مس و mg/kg 5/2 بور بهصورت اسید بوریک) تقویت شد (Sepehr et al., 2009). با توجه به اینکه در آزمایشهای بررسی واکنش ژنوتیپها تحت تنش کمبود فسفر، گیاه در سطح کفایت عنصر مورد بررسی نباید با تنش آن عنصر مواجه شود، در 300 گلدان مربوط به شرایط فراهمی، فسفر به میزان mg/kg 80 بهعنوان سطح کفایت در نظر گرفته شد (Sepehr et al., 2009) و به خاک گلدانها (300 گلدان شرایط فراهمی) از منبع سوپرفسفات تریپل اضافه شد، درحالیکه در دسته دوم (300 گلدان مربوط به شرایط کمبود فسفر)، کود فسفری به خاک گلدانها اضافه نشد. فاصله دو ردیف گلدان از هم 50 سانتیمتر و فاصله گلدانها از هم در روی ردیف، 30 سانتیمتر در نظر گرفته شد. در فایل تکمیلی 2، به برخی از خصوصیات فیزیکی و شیمیایی خاک مورد استفاده در آزمایش اشاره شده است. در هر گلدان، چهار عدد بذر آفتابگردان کشت شد. در روزهای اول آزمایش، آبیاری گلدانها بهوسیله آبباش هر سه روز یک بار، ولی بعد از جوانهزدن بذرها و رویت گیاهچهها (سبز شدن مزرعه) و مصادف شدن با فصل گرما، آبیاری بهصورت روزانه با سامانه آبیاری قطرهای انجام گرفت. پس از سبز شدن گیاهچهها در مرحله چهار برگی، دو گیاه در هر گلدان نگهداری شد. مبارزه با علفهایهرز بهصورت وجین دستی و با توجه به نیاز انجام گرفت. بعد از گلدهی، صفات مختلف از قبیل روز تا گلدهی (DF[10]; day)، تعداد برگ ([11]Nleaf)، طول دمبرگ (PL[12]; cm) میزان کلروفیل با استفاده از [13]SPAD و قبل از ظهر قبل از گرم شدن هوا (Chlo[14]; SPAD)، دمای کانوپی توسط دماسنج مادون قرمز (CanopyTemp[15]; °C)، ارتفاع بوته (PH[16]; cm)، قطر ساقه (StemD[17]; cm)، طول برگ (Llenght[18]; cm)، عرض برگ (Lwide[19]; cm)، سطح برگ (LS[20]; cm2)، محتوای نسبی آب برگ (درصد) (% RWC[21];)، روز تا رسیدگی (DM[22]; day)، زاویه برگ (Langle[23]; °)، قطر طبق (HD[24]; cm)، وزن بوته (Pweigh[25]; gr)، وزن هزار دانه (GW1000[26]; gr)، وزن طبق (Hwieght[27]; gr)، درصد روغن (% Oil;)، درصد فسفر بوته (P[28]; %) و عملکرد تک بوته (Yield; gr) اندازهگیری شدند.
ارزیابی ژنوتیپی
در این پژوهش، از دادههای ژنوتیپی که با نشانگرهای مبتنی بر رتروترنسپوزونREMAP و IRAP توسط Basirnia et al. (2016) با 28 ترکیب آغازگر رتروترنسپوزون تهیه شده بود استفاده شد. برای نمونه، پروفایل مولکولی تعدادی از افراد با نشانگرهای IRAP وREMAP در شکل 2 و 3 نشان داده شده است. بهطور خلاصه در تهیه پروفایل مولکولی افراد، واکنشهای زنجیرهای پلیمراز (PCR) در حجم نهایی 20 میکرولیتر، حاوی 20 نانوگرم DNA ژنومی، دو میکرولیتر از بافر PCR 10X (500 mM KCl, 500 mM Tris-HCl pH 8.4)، 75/1 میلیمولار کلرید منیزیم (شرکت سیناژن، تهران، ایران)، 25/0 میلیمولار از هر dNTP (BioFluxbiotech; http://biofluxbiotech.com) و 1/1 واحد آنزیم تکپلیمراز (شرکت سیناژن، تهران، ایران) و 10 میکرومولار از هر آغازگر به همراه آب دیونیزه در ترموسایکلر 96 پایه (Eppendorf master cycler gradient Type 5331; Eppendorf AG, Hamburg, Germany) انجام شد. چرخههای دمایی برای تکثیر بهصورت زیر برنامهریزی شد: مرحله اول: واسرشتسازی اولیه در 94 درجه سانتیگراد بهمدت چهار دقیقه، مرحله دوم: 37 چرخه که هر چرخه شامل دمای واسرشتسازی در 94 درجه سانتیگراد بهمدت 40 ثانیه، دمای اتصال 53 تا 60 درجه سانتیگراد (بسته به ساختار آغازگر) بهمدت 40 ثانیه و دمای توسعه در 72 درجه سانتیگراد بهمدت دو دقیقه و مرحله سوم: دمای توسعه نهایی در 72 درجه سانتیگراد بهمدت پنج دقیقه. جداسازی قطعات با استفاده از الکتروفورز ژل آگارز 8/1% (Invitrogen ultra-pure) بهمدت چهار ساعت در 65 ولت صورت گرفت. رنگآمیزی قطعات با استفاده از اتیدیوم بروماید با غلظت یک میلیگرم بر میلیلیتر انجام شد. عکسبرداری و ذخیره اطلاعات با استفاده از سیستم ژل داکیومنتیشن (Gel Logic 212 PRO, USA) زیر نور UV انجام گرفت.
شکل 1- نمایی از آزمایش ارزیابی صفات آگرومورفولوژیک در 100 لاین خالص آفتابگردان روغنی تحت شرایط نرمال و تنش کمبود فسفر
Figure 1. A view of experiment conducted to study the agro-morphological traits of 100 oil seed sunflower lines under normal and phosphorous deficit stress conditions.
تجزیههای آماری
تجزیه دادهها در هر یک از شرایط نرمال و تنش کمبود فسفر، بر اساس مدل آماری طرح پایه کاملاً تصادفی با رویه مدل خطی عمومی در نرمافزار SAS نسخه 4/9 انجام گرفت. برای این منظور، نخست نرمال بودن توزیع خطاها با روش شاپیرو-ویلک در نرمافزار SAS بررسی شد. آمارههای توصیفی برای دادههای حاصل از ارزیابی واکنش ژنوتیپها تحت شرایط نرمال و تنش کمبود فسفر در نرمافزار SAS محاسبه شد و توزیع نرمال دادههای حاصل از ارزیابی واکنش ژنوتیپها تحت شرایط نرمال و تنش کمبود فسفر با آزمون کلموگروف اسمیرنوف در نرمافزار SPSS نسخه 25 محاسبه شد. تجزیه ساختار جمعیت، دستهبندی دقیق ژنوتیپها به زیرجمعیتهای مناسب و تشخیص ژنوتیپهای مختلط با روش Bayesian در نرمافزار Structure 2.3.4 انجام گرفت (Pritchard et al., 2000). بین یک تا 10 زیرجمعیت فرضی اولیه در نظر گرفته شد و برای افزایش دقت برای هر کدام از زیرجمعیتها، پنج تکرار منظور شد. در تجزیهها، از مدل ترکیبی Admixture با استقلال فراوانی آللی، 000/100 تکرار Burn-in و 000/100 تکرار Markov Chain Monte Carlo استفاده شد تا منحنی حداکثر درستنمایی حاصل شود. تجزیه ارتباطی جهت بررسی ارتباط نشانگرهای مولکولی با تنوع فنوتیپی صفات با استفاده از نرمافزار TASSEL 3.0 انجام گرفت. از آنجا که اطلاعات ژنوتیپی 88 فرد از 100 فرد در دسترس بود، به همین خاطر تجزیه ساختار جمعیت و تجزیه ارتباط با اطلاعات فنوتیپی و ژنوتیپی 88 فرد انجام گرفت. برای تجزیه ارتباطی از رویکرد مدل خطی مخلوط (MLM[29]) استفاده شد. در تجزیه ارتباطی صفات، از میانگین سه تکرار هر ژنوتیپ استفاده شد؛ در حقیقت نوسانات بین تکرارها، نشاندهنده خطای آزمایشی بود و بهترین برآورد برای تعیین مقدار حقیقی اثر تیمار (ژنوتیپ)، میانگین تیمار مربوطه میباشد؛ بنابراین ارتباطی ارزشمند خواهد بود که نشانگر با میانگین صفت نشان داده باشد.
نتایج و بحث
تجزیه تنوع فنوتیپی
تجزیه واریانس تکمتغیره، اختلاف معنی داری بین لاین ها برای کلیه صفات مورد بررسی در هر یک از شرایط فراهمی و تنش کمبود فسفر نشان داد (جدول 1 و 2) که بیانگر وجود تنوع در میان لاینهای مورد مطالعه برای صفات مورد بررسی در هریک از شرایط میباشد. مقادیر ضریب تغییرات محیطی (CV) در جدول تجزیه واریانس، بین 70/1 درصد تا 86/52 درصد متغیر بود. کمترین CV مربوط به صفت روز تا رسیدگی در شرایط فراهمی و بیشترین مقدار مربوط به صفت وزن خشک گیاه در شرایط تنش کمبود فسفر بود (جدول 1 و 2). Nooryazdan et al (2010) بیشترین مقدار ضریب تغییرات را برای صفات وزن دانه (عملکرد دانه)، طول دمبرگ و قطر ساقه در آفتابگردان روغنی گزارش نمودند. ضریب تغییرات، دقت آزمایش را نشان میدهد و مقادیر کمتر از 30 درصد، حاکی از دقت بالای آزمایش است، ولی اگر ضریب تغییرات بیش از 30 درصد باشد، نشان دهنده لزوم تکرار آزمایش است (Jayaraman, 1999). البته در مواقعی اگر آماره F تیمار معنیدار باشد، لازم به تکرار آزمایش نیست. اعتقاد بر این است در چنین مواقعی، اختلاف بین تیمارها به حدی است که با وجود بالا بودن ضریب تغییرات (بالا بودن واریانس اشتباه آزمایشی)، باز اختلافات خود را نشان دادهاند و این مورد در چندین اثر پژوهشی گزارش شده است (Xu et al., 2000; Zarei et al., 2007). آمارههای توصیفی برای دادههای حاصل از ارزیابی واکنش ژنوتیپها تحت شرایط فراهمی و تنش کمبود فسفر در جدول 3 و 4 خلاصه شده است. بیشترین درصد ضریب تغییرات فنوتیپی در شرایط فراهمی فسفر، بهترتیب برای وزن طبق خالی (84/69)، وزن خشک بوته (92/68) و عملکرد دانه (07/55) و کمترین آن، بهترتیب برای صفات روز تا رسیدگی (95/3)، روز تا 50 درصد گلدهی (28/7) و دمای کانوپی (65/7) مشاهده شد (جدول 3). در شرایط کمبود فسفر نیز بیشترین درصد ضریب تغییرات فنوتیپی، بهترتیب به وزن طبق خالی (72/69)، عملکرد دانه (17/66) و وزن خشک بوته (16/54) و کمترین آن، بهترتیب به صفات روز تا رسیدگی (48/4)، دمای کانوپی (95/6) و روز تا 50 درصد گلدهی (33/8) تعلق داشت (جدول 4). بنابراین میتوان نتیجه گرفت در بین لاینهای آفتابگردان روغنی مورد بررسی در هر دو شرایط فراهمی و کمبود فسفر و از نظر صفات عملکرد دانه و وزن خشک بوته، بیشترین تنوع وجود دارد که میتوان از این صفات بهمنظور انتخاب و اصلاح برای دستیابی به لاینهای مطلوب آفتابگردان روغنی بهره جست. تنوع زیاد برای یک صفت در مواد اصلاحی، موفقیت پروژههای بهنژادی را تضمین میکند؛ به همین دلیل پارامتر ضریب تغییرات فنوتیپی، یکی از مهمترین و با ارزشترین شاخصهای برآورد تنوع در جمعیتها به شمار میرود. این معیار تحت تأثیر واحد اندازهگیری صفت و یا دامنه تغییرات آن قرار نمیگیرد؛ به همین دلیل نسبت به دیگر معیارهای تنوع از اهمیت بیشتری برخوردار است. صفات با ضریب تغییرات فنوتیپی پایین، پاسخ به گزینش کمتری نشان خواهند داد.
جدول 1- تجزیه واریانس صفات مورد بررسی در 100 لاین آفتابگردان روغنی تحت شرایط فراهمی فسفر
Table 1. Variance analysis of the studied traits in 100 oil seed sunflower lines under optimal phosphorus conditions.
Mean square |
df |
Source of variation |
|||||||||
Leaf area |
Leaf wide |
Leaf length |
Stem diameter |
Plant height |
Canopy temperature |
Petiole length |
Chlorophyll rate |
Number of leaf |
Day to flowering |
||
25844968** |
22.21** |
18.88** |
54.05** |
1778.81** |
9.93** |
10.43** |
292.70** |
33.75** |
83.75** |
99 |
Line |
7940474 |
11.4 |
7.85 |
20.28 |
312.18 |
3.22 |
4.44 |
74.08 |
9.11 |
21.34 |
200 |
Error |
19.81 |
26.09 |
18.37 |
20.28 |
15.28 |
7.02 |
22.92 |
20.35 |
16.2 |
6.96 |
|
CV |
Mean square |
df |
Source of variation |
|||||||||
Oil percentage |
Phosphorous percentage |
Weight of empty head |
Seed yield per plant |
1000 grain weight |
Plant dry weight |
Head diameter |
Leaf angle |
Day to maturity |
Relative water content |
||
84.17** |
0.002** |
378.94** |
448.42** |
997.44** |
0.01** |
16.59** |
351.83** |
69.70** |
150.04** |
99 |
Line |
9.72 |
0.001 |
57.81 |
58.74 |
283.39 |
0.002 |
6.86 |
161.26 |
4.31 |
86.76 |
200 |
Error |
7.96 |
30.98 |
39.13 |
31.73 |
31.22 |
46.25 |
22.17 |
10.13 |
1.70 |
12.21 |
|
CV |
df: درجه آزادی؛ CV: ضریب تغییرات؛ ns، *، **: بهترتیب غیر معنی دار، معنی دار در سطح احتمال پنج و یک درصد.
df: degree of freedom; CV: Coefficient of variation. ns, *, **: Not significan and significan at 5% and 1% of probability levels, respectively.
جدول 2- تجزیه واریانس صفات مورد بررسی در 100 لاین آفتابگردان روغنی تحت شرایط کمبود فسفر
Table 2. Variance analysis of the studied traits in 100 oil seed sunflower lines under phosphorus deficit conditions.
Mean square |
df |
Source of variation |
|||||||||
Leaf area |
Leaf wide |
Leaf length |
Stem diameter |
Plant height |
Canopy temperature |
Petiole length |
Chlorophyll rate |
Number of leaf |
Day to flowering |
||
91729838** |
27.56** |
27.56** |
58.48** |
1384.92** |
10.44** |
11.43** |
607.68** |
37.09** |
104.40** |
99 |
Line |
10881095 |
11.66 |
27.56 |
22.46 |
348.84 |
2.79 |
4.39 |
59.88 |
15.69 |
19.04 |
200 |
Error |
24.96 |
30.94 |
30.94 |
32.00 |
17.79 |
6.5 |
24.25 |
17.96 |
21.24 |
6.3 |
|
CV |
Mean square |
df |
Source of variation |
|||||||||
Oil percentage |
Phosphorous percentage |
Weight of empty head |
Seed yield per plant |
1000 grain weight |
Plant dry weight |
Head diameter |
Leaf angle |
Day to maturity |
Relative water content |
||
72.25** |
0.001** |
388.36** |
267.58** |
801.58** |
0.01** |
18.25** |
714.83** |
97.85** |
130.65** |
99 |
Line |
17.16 |
0.0004 |
4730 |
37.99 |
274.83 |
0.01 |
7.35 |
235.87 |
5.21 |
90.75 |
200 |
Error |
11.88 |
42.10 |
43.81 |
38.38 |
31.88 |
52.86 |
26.24 |
12.74 |
1.79 |
13.06 |
|
CV |
df: درجه آزادی؛ CV: ضریب تغییرات؛ ns، *، **: بهترتیب غیر معنی دار، معنی دار در سطح احتمال پنج و یک درصد.
df: degree of freedom; CV: Coefficient of variation. ns, *, **: Not significan and significan at 5% and 1% of probability levels, respectively
تجزیه ساختار جمعیت
با 28 آغازگر مورد استفاده در این تحقیق، در کل 248 مکان تکثیر شدند که از این تعداد جایگاه ژنومی، 128 جایگاه مربوط به نشانگرهای IRAP و 120 جایگاه مربوط به نشانگرهای REMAP بود. برای نمونه، پروفایل مولکولی تعدادی از افراد با نشانگرهای IRAP وREMAP در شکل 2 و 3 نشان داده شده است. بر اساس نتایج تجزیه ساختار جمعیت بر اساس دادههای نشانگرهای مبتنی بر رتروترنسپوزون IRAP و REMAP، دو زیر جمعیت احتمالی (دوK=) در پانل ارتباطی مورد مطالعه شناسایی شد (شکل 4). بر اساس نتایج ارائه شده در بارپلات (شکل 5)، با در نظر گرفتن احتمال بیشتر از 70 درصد برای عضویت هر لاین در گروه، 15 لاین در زیر گروه اول (رنگ قرمز) و 36 لاین در زیر گروه دوم (رنگ سبز) گروهبندی شدند؛ درحالیکه 37 لاین با احتمال عضویت کمتر از 70 درصد، بهعنوان لاینهای مختلط شناسایی شدند. ساختار یک جمعیت، نتیجه انتخاب و در سطوح بالاتر، حاصل اختلاط در آن جمعیت میباشد که منجر به عدم تعادل پیوستگی بین نشانگرهای غیرپیوسته (نشانگرهای با فاصله زیاد در روی یک کروموزوم یا نشانگرهای واقع در کروموزومهای مختلف) میشود (Cardon & Palmer, 2003; Rostok et al., 2006). آگاهی از ساختار جمعیت، بهعنوان یک پیشنیاز در تجزیه ارتباطی میتواند برای جلوگیری از ارتباطات مثبت و دروغین بین نشانگرها و صفات استفاده میشود (Pritchard & Donnelly, 2001).
جدول 3- آمارههای توصیفی صفات مورد بررسی در 100 لاین آفتابگردان روغنی تحت شرایط فراهمی فسفر
Table 3. Descriptive statistics of studied traits of 100 oil seed sunflower lines under optimal phosphorus conditions.
Characters |
Mean |
Standard deviation |
Range |
Phenotypic coefficient of variation |
Kurtosis |
Skewness |
Normality test (P-value) |
Day to flowering (day) |
65.27 |
4.75 |
78.67 - 56.33 |
7.28 |
-0.42 |
0.31 |
0.20 |
Number of leaf |
19.68 |
3.06 |
32.00 - 13.33 |
15.57 |
2.81 |
1 |
0.03 |
Chlorophyll rate (SPAD) |
43.57 |
7.28 |
66.93 - 31.47 |
16.72 |
0.77 |
0.85 |
0.00 |
Petiole length (cm) |
9.31 |
2.14 |
19.89 - 5.83 |
22.98 |
4.65 |
1.35 |
0.20 |
Canopy temperature (°C) |
25.74 |
1.97 |
33.08 - 21.27 |
7.65 |
0.74 |
0.19 |
0.20 |
Plant height (cm) |
117.99 |
23.78 |
185.00 - 62.87 |
20.16 |
0.67 |
0.31 |
0.20 |
Stem diameter (mm) |
17.63 |
4.2 |
35.11 - 9.43 |
23.82 |
3.72 |
1.3 |
0.01 |
Leaf length (mm) |
15.57 |
2.4 |
23.56 - 10.67 |
15.44 |
0.4 |
0.52 |
0.20 |
Leaf wide (mm) |
13.23 |
2.7 |
22.05 - 8.33 |
20.43 |
0.1 |
0.52 |
0.01 |
Leaf area (cm2) |
14641.25 |
2856.03 |
25280.00 - 9761.33 |
19.51 |
3.14 |
1.61 |
0.00 |
Relative water content (%) |
77 |
7.32 |
100.04 - 48.66 |
9.5 |
2.43 |
-0.28 |
0.20 |
Day to maturity (day) |
121.97 |
4.82 |
134.33 - 115.00 |
3.95 |
0.4 |
1.09 |
0.00 |
Leaf angle (degree) |
125.03 |
11.37 |
155.00 – 9067 |
9.09 |
0.25 |
-0.08 |
0.18 |
Head diameter (cm) |
12.32 |
2.38 |
21.17 - 7.33 |
19.3 |
2.59 |
1.09 |
0.20 |
Plant dry weight (gr) |
0.11 |
0.08 |
0.47 - 0.04 |
68.92 |
10.04 |
2.96 |
0.00 |
1000 grain weight (gr) |
59.82 |
17.86 |
108.00 - 24.33 |
29.85 |
0.39 |
0.72 |
0.00 |
Seed yield per plant (gr) |
27.03 |
14.89 |
83.80 - 4.97 |
55.07 |
3.7 |
1.77 |
0.01 |
Weight of empty head (gr) |
22.94 |
16.02 |
126.37 - 4.57 |
69.84 |
19.1 |
3.72 |
0.00 |
Phosphorous percentage (%) |
0.09 |
0.03 |
0.16 - 0.03 |
35.03 |
-0.46 |
0.59 |
0.02 |
Oil percentage (%) |
39.4 |
5.31 |
55.67 - 23.00 |
13.47 |
1.05 |
-0.11 |
0.20 |
جدول 4- آمارههای توصیفی صفات مورد بررسی در 100 لاین آفتابگردان روغنی تحت شرایط کمبود فسفر
Table 4. Descriptive statistics of studied traits of 100 oil seed sunflower lines under phosphorus deficit conditions.
Characters |
Mean |
Standard deviation |
Range |
Phenotypic coefficient of variation |
Kurtosis |
Skewness |
Normality test (P-value) |
Day to flowering (day) |
70.33 |
5.86 |
84.00 - 57.67 |
8.33 |
-0.53 |
-0.15 |
0.20 |
Number of leaf |
17.38 |
2.88 |
29.33 - 12.00 |
16.54 |
2.93 |
1.06 |
0.00 |
Chlorophyll rate (SPAD) |
36.18 |
5.48 |
51.53 - 22.37 |
15.14 |
0.18 |
0.25 |
0.03 |
Petiole length (cm) |
8.62 |
1.99 |
14.94 - 3.44 |
23.08 |
0.50 |
0.44 |
0.02 |
Canopy temperature (°C) |
25.39 |
1.76 |
29.64 - 19.40 |
6.95 |
0.87 |
-0.28 |
0.20 |
Plant height (cm) |
101.60 |
21.00 |
169.00 - 55.67 |
20.66 |
0.68 |
0.41 |
0.20 |
Stem diameter (mm) |
14.18 |
4.02 |
26.53 - 5.97 |
28.37 |
0.16 |
0.51 |
0.20 |
Leaf length (mm) |
13.92 |
2.56 |
19.61 - 7.94 |
18.42 |
-0.43 |
-0.14 |
0.20 |
Leaf wide (mm) |
10.78 |
2.73 |
17.66 - 5.44 |
25.34 |
-0.36 |
0.23 |
0.15 |
Leaf area (cm2) |
11917.54 |
3592.41 |
24642.67 - 4113.67 |
30.14 |
1.72 |
0.65 |
0.00 |
Relative water content (%) |
72.59 |
13.04 |
176.66 - 40.21 |
17.97 |
41.08 |
4.96 |
0.09 |
Day to maturity (day) |
127.54 |
5.71 |
138.67 - 117.00 |
4.48 |
-1.12 |
0.47 |
0.00 |
Leaf angle (degree) |
120.26 |
16.23 |
158.33 - 66.67 |
13.49 |
0.59 |
-0.47 |
0.20 |
Head diameter (cm) |
10.17 |
2.27 |
15.50 - 5.67 |
22.32 |
-0.63 |
0.13 |
0.20 |
Plant dry weight (gr) |
0.08 |
0.05 |
0.24 - 0.03 |
54.16 |
1.80 |
1.31 |
0.00 |
1000 grain weight (gr) |
50.11 |
14.81 |
98.67 - 20.00 |
29.56 |
0.44 |
0.56 |
0.20 |
Seed yield per plant (gr) |
15.35 |
10.16 |
56.77 - 2.23 |
66.17 |
5.49 |
2.03 |
0.00 |
Weight of empty head (gr) |
14.05 |
9.79 |
71.00 - 2.80 |
69.72 |
11.03 |
2.59 |
0.00 |
Phosphorous percentage (%) |
0.05 |
0.02 |
0.11 - .02 |
34.74 |
1.57 |
1.03 |
0.01 |
Oil percentage (%) |
34.79 |
4.90 |
44.67 - 19.00 |
14.09 |
1.34 |
-0.58 |
0.20 |
شکل 2- تصویر انگشت نگاره IRAP تعدادی از لاینهای آفتابگردان مورد مطالعه با استفاده از آغازگرهای 1063-1064
Figure 2. IRAP fingerprints of some sunflower lines using 1063-1064 primers. Fist lane from left to right: M, 1kb DNA ladder (Fermentas) in base pairs.
شکل 3- تصویر انگشت نگاره REMAP تعدادی از لاینهای آفتابگردان مورد مطالعه با استفاده از ترکیب آغازگری 1065-UBC818
Figure 3. REMAP fingerprints of some sunflower lines using 1066-UBC818 primers. Fist lane from left to right: M, 1kb DNA ladder (Fermentas) in base pairs.
عدم تعادل پیوستگی
در تجزیه ارتباطی که مکانیابی QTLها بر اساس عدم تعادل پیوستگی صورت میگیرد، علاوه بر اطلاع از ساختار جمعیت، اطلاع از گستره عدم تعادل پیوستگی (LD) در ژنوم نیز از اهمیت بالایی برخوردار است، بهطوریکه توان آماره تجزیه ارتباطی بهوسیله مقدار LD بین چندشکلی علّی و اندازه جمعیت مورد استفاده تعیین میشود (Al-Maskri et al., 2012). در طول زمان، میزان LD در نتیجه اتفاقات نوترکیبی کاهش مییابد. درصورتیکه تعداد اتفاقات نوترکیبی بیشتری بین دو مکان ژنی اتفاق افتد، LD سریعتر زوال پیدا میکند. اگر LD داخل یک منطقه خیلی سریع زوال پیدا کند، برای پویش آن منطقۀ ژنومی به تعداد زیادی نشانگر در آن ناحیه نیاز خواهد بود. از طرف دیگر، اگر LD خیلی آهسته زوال پیدا کند، اندازه بلوکهای هاپلوتایپی بسیار بزرگ خواهد بود و در نتیجه بهطور واضح نمیتوان مکان ژنی علّی را شناسایی کرد. به عبارت دیگر، زوال LD روی فاصله فیزیکی در جمعیتهای مورد مطالعه، تراکم نشانگری مورد نیاز و سطح وضوح مطالعه نقشهیابی تأثیر میگذارد. در این مطالعه، از بین 10075 جفت نشانگر IRAP & REMAP، 04/3 درصد در سطح احتمال یک درصد در عدم تعادل پیوستگی بودند (شکل 6). از آنجا که اندازه پنجره نرمافزار TASSEL برای نمایش نمودار LD ماتریسِ جفت نشانگرها محدود میباشد، به این دلیل از تمامی جفت نشانگرهای ممکن (10075 جفت نشانگر)، تنها بخشی نمایش داده شده است. این نمودار صرفاً نمایش کلی از عدم تعادل پیوستگی بین نشانگرها را ارایه می دهد. برای تفاسیر و بررسی عدم تعادل پیوستگی بین جفت نشانگرها از دادههای خام خروجی نرمافزار استفاده میشود.
شکل 4- تعیین ساختار جمعیت بر اساس نشانگرهای IRAP و REMAP با نرمافزار Structure 2.3.4. محور عمودی مقدار K و محور افقی تعداد زیر جمعیت را نشان میدهد.
Figure 4. Determining the structure of population based on IRAP and REMAP markers with Structure 2.3.4 software. Vertical and horizontal axis shows the K value and the number of subpopulations, respectively.
تجزیه ارتباطی صفات
بر اساس نتایج آزمون کلموگروف-اسمیرنف روی دادهها در هر یک از شرایط نرمال و تنش کمبود فسفر، تعدادی از صفات توزیع نرمال نداشتند. از آنجا که نرمالسازی دادهها از طریق تبدیل داده ممکن است با کشیدن دمهای کج به سمتِ مرکز توزیع، تفاوتِ بین افراد را نادرست نشان دهد (Doerge & Churchill, 1994, Mutschler et al., 1996; Poormohammad Kiani et al., 2009)، تمام تجزیه و تحلیلهای ارتباطی بر روی دادههای بدون تغییر انجام شد. در این مطالعه که یک بررسی ابتدایی است، تصحیح بونفرونی انجام نگرفت، چرا که در صورت انجام، ممکن است نشانگرهایی که نسبتاً معنیدار هستند حذف شده و در مطالعات تکمیلی در نظر گرفته نشوند. بنابراین بهتر است در مطالعات اولیه که تعداد نشانگر و جمعیت اولیه کمی در اختیار است، با سختگیری بسیار زیاد، خیلی از نشانگرها را به راحتی حذف ننمود. در تجزیه ارتباطی بر اساس مدل خطی مخلوط، 17 نشانگر رتروترنسپوزونی IRAP و REMAP پیوسته با صفات در شرایط فراهمی فسفر شناسایی شد که از این تعداد، سه نشانگر رتروترنسپوزونی با صفت دمای کانوپی، چهار نشانگر با صفت وزن هزار دانه، چهار نشانگر با صفت سطح برگ، یک نشانگر با صفت طول برگ، دو نشانگر با صفت تعداد برگ، یک نشانگر با صفت طول دمبرگ، یک نشانگر با صفت قطر طبق، یک نشانگر با صفت درصد فسفر و سه نشانگر با صفت درصد روغن پیوسته بوند. نشانگر cfcr8-1 بین صفات وزن هزار دانه و تعداد برگ مشترک بود (جدول 5).
شکل 5- گروهبندی 88 ژنوتیپ آفتابگردان با استفاده از نشانگرهایIRAP و REMAPدر نرمافزار Structure 2.3.4 بر اساس مدل Bayesian هر رنگ، یک زیر جمعیت را نشان میدهد (2K=).
Figure 5. Bayesian model-based grouping of 88 oilseed sunflower lines using IRAP and REMAP markers in Structure 2.3.4 software. Each color represents a subpopulation (K=2).
شکل 6- پلات عدم تعادل پیوستگی (LD plot) بین جفت مکانهای نشانگرها در 88 لاین آفتابگردان با استفاده از نرمافزار TASSEL 3.0. بالای قطر نشاندهنده میزان عدم تعادل پیوستگی با استفاده از آماره D´ و پایین قطر P-value عدم تعادل بین جفت نشانگرها را نشان میدهد.
Figure 6. Linkage disequilibrium plot (LD plot) between pairs of molecular markers loci in sunflower lines using TASSEL 3.0 software. Above of diameter indicates the degree of linkage disequilibrium using the D´ statistic and the lower of diameter indicates the P-value Linkage disequilibrium between pairs of markers.
جدول 5- نشانگرهای IRAP و REMAP شناساسی شده برای صفات ارزیابی شده آفتابگردان در شرایط بهینه فسفر با مدل خطی مخلوط
Table 5. Identified IRAP and REMAP markers for evaluated sunflower traits under optimal phosphorus conditions with mixed linear model
Characters (unit) |
Marker |
F |
P-value |
R2 marker |
Canopy temperature (°C) |
64a132 |
8.394399 |
0.004798 |
0.097904 |
|
uf12 |
8.241346 |
0.00518 |
0.095759 |
|
cfcr9 |
7.227124 |
0.008994 |
0.092944 |
|
|
|
|
|
1000 grain weight (gr) |
cfcr8-1 |
8.377711 |
0.005081 |
0.132879 |
|
cfcr8-2 |
8.408755 |
0.005005 |
0.133473 |
|
618574-1 |
7.049471 |
0.009484 |
0.082607 |
|
618574-2 |
7.051986 |
0.009472 |
0.082639 |
|
|
|
|
|
Leaf length (cm) |
CR1 |
8.661846 |
0.004188 |
0.100328 |
|
62653 |
7.773988 |
0.006797 |
0.095085 |
|
64655 |
7.035974 |
0.009653 |
0.084858 |
|
623 |
7.856341 |
0.006569 |
0.1114 |
|
|
|
|
|
Leaf angle (degree) |
646510 |
9.568599 |
0.002736 |
0.114014 |
|
|
|
|
|
Number of leaf |
63654 |
8.250149 |
0.005279 |
0.117868 |
|
cfcr8-1 |
7.566953 |
0.007586 |
0.096222 |
|
|
|
|
|
Petiole length (cm) |
648182 |
7.832263 |
0.00638 |
0.091055 |
|
|
|
|
|
Head diameter (cm)
|
cf8264 |
7.290392 |
0.0084 |
0.085213 |
|
|
|
|
|
Phosphorous percentage (%) |
63645 |
8.702906 |
0.004165 |
0.104875 |
|
|
|
|
|
Oil percentage (%) |
646510 |
7.864589 |
0.006342 |
0.091538 |
|
646511 |
11.07442 |
0.001324 |
0.128888 |
|
cr9 |
7.08774 |
0.009299 |
0.081239 |
در تجزیه ارتباطی در شرایط کمبود فسفر، تعداد 19 نشانگر رتروترنسپوزونی IRAP و REMAP پیوسته با صفات مورد مطالعه شناسایی شد (جدول 6) که از این تعداد دو نشانگر رتروترنسپوزونی با صفت دمای کانوپی، یک نشانگر با صفت روز تا گلدهی، سه نشانگر با صفت وزن هزار دانه، یک نشانگر با صفت طول دمبرگ، دو نشانگر با صفت سطح برگ، چهار نشانگر با صفت عرض برگ، سه نشانگر با صفت قطر طبق، دو نشانگر با صفت وزن طبق، یک نشانگر با صفت وزن بوته، سه نشانگر با صفت روز تا رسیدگی، یک نشانگر با صفت درصد فسفر، یک نشانگر با صفت میزان کلروفیل و یک نشانگر با صفت ارتفاع بوته پیوسته بودند. نشانگر cfcr8-1 بین صفات دمای کانوپی، وزن هزار دانه، قطر طبق، وزن طبق و وزن بوته، نشانگر ufur17 بین صفات وزن هزار دانه و سطح برگ، نشانگر cf1 بین صفات طول برگ، عرض برگ و قطر طبق، نشانگر 655 بین صفات طول برگ، عرض برگ و قطر طبق و نشانگر 61657 بین صفات طول برگ، عرض برگ و ارتفاع بوته مشترک بود. نشانگر cfcr8-1 در شرایط فراهمی و کمبود فسفر مشترک بود.
بر اساس نتایج آمارههای توصیفی، میانگین اکثر صفات مورد مطالعه در شرایط کمبود فسفر در مقایسه با شرایط بهینه کاهش یافت و بیشترین آسیب ناشی از کمبود فسفر، بهترتیب در صفات درصد فسفر بوته، عملکرد دانه در بوته، وزن طبق و وزن خشک بوته مشاهده شد. در حدود 7/5 میلیارد هکتار از زمینهای کشاورزی در جهان دارای کمبود[30] فسفر هستند (Batjes, 1997; Heuer et al., 2009). در توافق با یافتههای این تحقیق، مشاهده شده است که کمبود فسفر، رشد و عملکرد گیاهان زراعی دیگر از قبیل برنج (Oryza sativa L.) (Wissuwa & Ae, 2001)، ذرت (Zea mays L.) (Plenet et al., 2000)، گندم (Triticum aestivum L.) (Lazaro et al., 2010)، سورگوم (Sorghum bicolor L.) (Camacho et al., 2002)، لوبیا (Phaseolus vulgaris L.) (Bonser et al., 1996)، سویا (Glycine max L.) (Mahamood et al., 2009) و ارزن دم روباهی (Setaria italica) (Ceasar et al., 2014) را تحت تاثیر قرار میدهد. در این وضعیت، کاهش تولید مواد غذایی از اراضی فسفر-فقیر[31] ممکن است منجر به کمبود مواد غذایی شود (Childers et al., 2011).
در این مطالعه و بر اساس نشانگرهای مبتنی بر رتروترنسپوزون با استفاده از مدل خطی مخلوط، بهترتیب 17 و 19 نشانگر مولکولی پیوسته با صفات آگرومورفولوژیک مورد مطالعه در شرایط فراهمی و کمبود فسفر شناسایی شدند. از دیدگاه ژنتیک، سه روش برای توسعه محصولات زراعی که بهطور موثر میتوانند فسفر را از خاک کسب کنند وجود دارد که عبارتند از: بهنژادی به روشهای کلاسیک، بهنژادی مولکولی یا بهنژادی به کمک نشانگرهای مولکولی و مهندسی ژنتیک. قبلاً بهنژادی کلاسیک از طریق روشهایی مانند تلاقی برگشتی و انتخاب دورهای، منجر به توسعه ارقام سویا با صفات زراعیِ عالی شده است که آنها را قادر ساخته است تا در خاکهای با کمبود فسفر، رشد کنند و تولید محصول نمایند. در سالهای اخیر، اصلاح به کمک نشانگرهای مولکولی پس از شناسایی QTL برای صفات تحت تنش کمبود فسفر، محبوبیت زیادی کسب کرده است. در محصولاتی مانند برنج، لوبیا، سویا، Brassica oleracea و ذرت، QTLهایی که تحمل در برابر تنش کمبود فسفر را کنترل مینمایند، شناسایی شدهاند. جدا از این محصولات و مخصوصاً غلات، شناسایی QTL برای صفات مرتبط با تحمل کمبود فسفر در گیاهان دیگر هنوز مورد توجه قرار نگرفته است. در گیاهانِ مطالعه شده، QTLها عمدتاً برای صفات مرتبط با رشد، تولید زیست توده و صفات مرتبط با عملکرد شناسایی شدهاند. QTLهای شناسایی شده میتوانند برای بهبود بازده مصرف فسفر در گیاهان زراعی از طریق اصلاح به کمک نشانگر (MAS) و اصلاح نژاد مورد استفاده قرار گیرند و بدین ترتیب باعث بهبود عملکرد در خاکهای فسفر-فقیر شوند. توسعه ارقام بهبود یافته و جدید با استفاده از تکنولوژی MAS از طرفی استفاده از کودهای تجدیدناپذیر را تقلیل خواهد کرد و از طرف دیگر منجر به بهبود کارایی استفاده از فسفر در محصولات زراعی در سیستمهای کشاورزی کم نهاده[32] خواهد شد. چندین نمونه موفق وجود دارد که در آنها، استفاده از اطلاعات QTL برای بهبود صفات مرتبط با کارایی فسفر، توسعه ارقام فسفرکارا را تسهیل کرده است که از این بین میتوان به برنج (Chin et al., 2011) و ذرت (Zhang et al., 2013c; Gu et al., 2016) اشاره کرد.
برخی از نشانگرها بین صفات در شرایط فراهمی و تنش کمبود فسفر مشترک بودند. همچنین تعدادی نشانگر مشترک بین صفات در هر یک از شرایط مورد مطالعه شناسایی شد. نشانگر cfcr8-1 بین صفات در شرایط فراهمی و کمبود فسفر مشترک بود. نشانگرهای مشترک برای صفات در بین شرایط، معمولاً دارای اثر متقابل کمتری با شرایط محیطی میباشند (نشانگرهای پایدار)؛ بنابراین گزینش با آنها برای صفتی در یکی از شرایط (مثلاً شرایط نرمال)، باعث بهبود صفت در شرایط دیگر (تنش) نیز خواهد شد. در کل، وجود نشانگر مشترک بین چندین صفت، معمولاً به دلیل پلیوتروپی و یا پیوستگی شدید ژنها میباشد؛ وجود چنین حالتی، بهطور بالقوه کارایی گزینش بر اساس نشانگر را بالا میبرد و موجب میشود که به دنبال اصلاح یک صفت در یک گیاه، تغییراتی در ارزش صفات همبسته دیگر ایجاد شود (Ahmadpour et al., 2018). البته در گزینش همزمان نباید از فاز پیوستگی غافل بود؛ بسته به حالت سیس و یا ترانس، فعالیت انتخاب، راحتر و یا دشوارتر خواهد بود.
نتایج بهدست آمده از این مطالعه، اطلاعات ارزشمندی در زمینه اساس ژنتیکی صفات مورد مطالعه در شرایط تنش کمبود فسفر ارائه میدهد که میتوان از این اطلاعات در برنامههای بهنژادی و تولید ارقام هیبرید جدید آفتابگردان با میزان عملکرد بالا و کارایی فسفر بالا بهره برد.
جدول 6- نشانگرهای IRAP و REMAP شناساسی شده برای صفات ارزیابی شده آفتابگردان در شرایط کمبود فسفر با مدل خطی مخلوط
Table 6. Identified IRAP and REMAP markers for evaluated sunflower characters under phosphorus deficit conditions with mixed linear model.
Characters (unit) |
Marker |
F |
P-value |
R2 marker |
Canopy temperature (°C) |
uf9 |
12.01344 |
8.35E-04 |
0.146081 |
|
cfcr8-1 |
8.137503 |
0.005717 |
0.131074 |
|
|
|
|
|
Day to flowering (day) |
658182 |
8.310145 |
0.004992 |
0.096098 |
|
|
|
|
|
1000 grain weight (gr) |
ufur17-1 |
8.874765 |
0.003791 |
0.102577 |
|
ufur17-2 |
8.869205 |
0.003801 |
0.102524 |
|
cfcr8-1 |
8.144062 |
0.005699 |
0.131145 |
|
|
|
|
|
Petiole length (cm) |
cf3 |
13.1675 |
5.14E-04 |
0.178692 |
|
|
|
|
|
Leaf area (cm2) |
ufur17-1 |
12.55601 |
6.51E-04 |
0.144381 |
|
618572 |
11.58639 |
0.00102 |
0.132332 |
|
|
|
|
|
Leaf angle (degree) |
6181811 |
8.341238 |
0.004928 |
0.095781 |
|
648405 |
7.383089 |
0.007977 |
0.084777 |
|
|
|
|
|
Leaf length (cm) |
61657 |
10.07783 |
0.002149 |
0.117533 |
|
655 |
8.561839 |
0.00451 |
0.104156 |
|
cf1 |
7.308662 |
0.008441 |
0.093236 |
|
|
|
|
|
Leaf wide (cm) |
cf1 |
9.597013 |
0.00272 |
0.128222 |
|
638262 |
9.334287 |
0.003014 |
0.104134 |
|
655 |
7.267425 |
0.008619 |
0.08528 |
|
61657 |
8.262723 |
0.005213 |
0.097033 |
|
|
|
|
|
Head diameter (cm) |
655 |
9.895548 |
0.002355 |
0.119483 |
|
cf1 |
8.592876 |
0.004441 |
0.107383 |
|
cfcr8-1 |
7.246331 |
0.008908 |
0.101616 |
|
|
|
|
|
Head wieght (gr) |
648573 |
16.91298 |
9.00E-05 |
0.19634 |
|
cfcr8-1 |
9.589111 |
0.002829 |
0.126199 |
|
|
|
|
|
Plant dry weight (gr) |
cfcr8-1 |
7.778363 |
0.006828 |
0.103038 |
|
|
|
|
|
Day to maturity (day) |
648409 |
7.90046 |
0.006134 |
0.091612 |
|
61658 |
7.104422 |
0.009343 |
0.085475 |
|
618406 |
7.458274 |
0.007677 |
0.086485 |
|
|
|
|
|
Phosphorous percentage (%) |
6484010 |
7.382904 |
0.007978 |
0.08579 |
|
|
|
|
|
Chlorophyll rate (SPAD) |
658261 |
7.814081 |
0.006423 |
0.091811 |
|
|
|
|
|
Plant height (cm) |
61657 |
7.21586 |
0.008827 |
0.085677 |
جمعیت لاینهای مورد مطالعه در این تحقیق که از کشورهای مختلف و منشأهای اولیه متفاوتی جمعآوری شدهاند، تنوع گسترده از نظر صفات مختلف تحت شرایط خشکی (Soleimani et al., 2018)، شوری (Ahmadpour et al., 2018) و تنشهای زیستی (Najafzadeh et al., 2018) نیز نشان دادهاند. بنابراین بر اساس مطالعه حاضر و مطالعات قبلی میتوان نتیجهگیری نمود که جمعیت پانل ارتباطی مورد استفاده بالقوه منبع خوبی برای فعالیتهای اصلاحی در آفتابگردان میباشد.
REFERENCES
[1]. Less available soil pools of phosphorous
[2]. Nutrient pollution of riparian systems
[3].Marker assisted selection (MAS)
[4].Inter-retrotransposon amplified polymorphism
[5].Long terminal repeats
[6].Retrotransposon-microsatellite amplified polymorphism
[8]. Linkage disequilibrium
[9]. Recombinant inbred lines
[10]. Day to flowering
[11]. Number of leaf
[12]. Petiole length
[13]. The Soil-Plant Analyses Development. Unit of Minolta Camera Co. has developed the SPAD-502 chlorophyll meter (Minolta Camera Co., Japan).
[14]. Chlorophyll rate
[15]. Canopy temperature
[16]. Plant height
[17]. Stem diameter
[18]. Leaf length
[19]. Leaf wide
[20]. Leaf area
[21]. Relative water content
[22]. Day to maturity
[23]. Leaf angle
[24]. Head diameter
[25]. Plant weight
[26]. 1000 grain weight
[27]. Head wieght
[28]. Phosphorous
[29]. Mixed linear model
[30]. Lack
[31]. Phosphorous-deficient soil
[32]. Low input agriculture
REFERENCES