Document Type : Research Paper
Author
seed and plant improvement institute, Karaj, Iran
Abstract
Keywords
Main Subjects
در حال حاضر، تنش خشکی به علت کمبود جهانی منابع آبی، عامل اصلی محدودیت تولید گیاهان زراعی در عرصه جهانی است. همچنین خشکی، مهمترین عامل محدودیت تولید ذرت است (Sallah et al., 2002). تخمین زده شده است که خشکی بیشتر از 50 درصد از عملکرد ذرت در سراسر جهان را کاهش میدهد. تنش خشکی باعث کاهش محتوای نسبی آب برگ، افزایش مقاومت روزنهای و کاهش فتوسنتز میشود (Lawlor, 2002). کاهش پتانسیل آب خاک باعث کاهش محتوای نسبی آب و هدایت روزنهای میگردد و دیاکسیدکربن در دسترس گیاه کاهش یافته و در نتیجه میزان فتوسنتز ذرت کم میشود (Martınez et al., 2007). تنش خشکی باعث تخریب غشاء سلولی و افزایش نفوذپذیری یونها در اثر افزایش حلالیت و پراکسیداسیون چربیهای غشاء میشود (Saneok et al., 2004)؛ بنابراین باعث اختلال در ساختار و عملکرد غشاء میگردد. خشکی باعث تغییرات زیاد فیزیولوژیکی و بیوشیمیایی در گیاهان مانند کاهش سطح برگ، توسعه ساقه و تکثیر ریشه، کاهش کارایی مصرف آب (Farooq et al., 2009)، کاهش فعالیتهای متابولیکی (Lawlor & Cornic, 2002)، بازدارندگی در فعالیتهای آنزیمی
(Ashraf et al., 1995)، عدم تعادل یونی و اختلال در تجمع مواد محلول (Khan et al., 1999) یا ترکیبی از تمام این عوامل میشود. در شرایط کمبود آب، افزایش دمای برگ منجر به کاهش تعرق میشود و اثرات خنککنندهگی تعرق بهدلیل عدم دسترسی به آب، از بین میرود. در ذرت و سایر گیاهان در شرایط تنش خشکی شدید، دمای برگ و کانوپی افزایش مییابد که منجر به توقف تعرق و افزایش مقاومت لایه مرزی میشود (Hirayama et al., 2006). در زمان گلدهی، خشکی باعث طولانیتر شدن فاصله بین گردهافشانی تا ظهور ابریشم در این گیاه میشود که بهشدت باعث کاهش تعداد دانه خواهد شد (Emeadeas et al., 2000). در شرایط خشکی، پیر شدن برگ تسریع و اندازه کانوپی کاهش مییابد که بهشدت بر عملکرد محصول مؤثر است. تأخیر در پیری برگ، تأثیرات مثبتی بر کاهش اثرات مضر خشکی بر عملکرد محصول دارد (Rivero et al., 2007). برخی پژوهشگران (Doorenbos & kassam, 1979)گزارش کردند که ذرت به کمبود آب در مرحله رویشی و رسیدگی متحمل است و بیشترین کاهش عملکرد دانه در اثر کمبود رطوبت در پروفیل خاک، در طی دوره گلدهی رخ میدهد. در مطالعه آنها، تنش رطوبتی در یک یا دو مرحله حساس (ظهور گل نر و تشکیل بلال) بهطور جدی باعث کاهش عملکرد شد و آبیاری در این دو مرحله باعث افزایش عملکرد دانه گردید. انتقال آبسیزیکاسید به برگها (و درصد کمتری دانهها) باعث لولهشدن برگها، بستهشدن روزنهها و تسریع پیری برگ میگردد، این مسئله حتی قبل از اینکه مکانیسمهای هیدرولیکی، تورژسانس برگ را کاهش دهد، اتفاق میافتد (Zhang et al., 1987). بهنظر میرسد که احتمالاً علائم ریشه موجب میگردد که گیاه تلفات آب را کاهش دهد. آبسیزیکاسید یک تنظیمکننده رشد گیاهی است که تحت شرایط تنش خشکی، به بقاء گیاه کمک می کند، اما بهنظر نمیآید که در شرایط تنش خشکی مشارکتی در تولید داشته باشد (Banziger et al., 2000). اکثر گونهها قادرند در واکنش به تنش خشکی، مواد فعال اسموتیکی در سیتوپلاسم و واکوئل تشکیل دهند. این امر به گیاه اجازه میدهد که آب بیشتری از خاک بگیرد و تورژسانس را حفظ نماید تا سلول در شرایط خشکی مدت زمان طولانیتری زنده بماند. تنظیم اسمزی بهویژه در گندم، سورگوم و برنج آشکار است، اما در ذرت کمتر مشاهده شده است (Bolanos & Edmeades, 1991). تأثیر تنش خشکی بر ذرت شامل علائم ظاهری مانند کاهش رشد، تأخیر بلوغ، کاهش بیوماس و عملکرد دانه است. برای مثال، تنش خشکی در ذرت باعث کاهش ارتفاع گیاه (Cakir, 2004)، شاخص سطح برگ (Traore et al., 2000) و رشد ریشه (Jama, & Ottman, 1993) میشود. عملکرد دانه میتواند بهوسیله کاهش اجزای عملکرد دانه مانند تعداد و وزن دانه کاهش یابد (Pandey et al., 2000).
نتایج آزمایش (Cakir, 2004)، نشان داد که تنش رطوبتی در یک یا دو مرحله حساس (ظهور گل نر و تشکیل بلال) بهطور جدی باعث کاهش عملکرد شد و آبیاری در این دو مراحل بالاترین عملکرد دانه را تولید کرد. آبیاری در مراحل رویشی و شیریشدن دانه و رویشی بهتنهایی حتی عملکردی کمتر از شرایط دیم داشت. نتایج آزمایش (Mahrokh & Aizi, 2014) نشان داد که، تنش خشکی ملایم، شدید و بسیار شدید عملکرد دانه ذرت را بهترتیب 19، 26 و 40 درصد کاهش داد. در آزمایش آنها، تنش خشکی با تأثیر بر وزن دانه، باعث کاهش عملکرد دانه شد و تعداد دانه تحت تأثیر تنش خشکی قرار نگرفت. آنها بیان کردند که با توجه به اینکه تنش خشکی در ذرت قبل از مرحله گردهافشانی باعث کاهش تعداد دانه و پس از مرحله ظهور ابریشم باعث کاهش وزن دانه میشود؛ بنابراین در این شرایط، ذرت در مرحله قبل از گردهافشانی نسبت به خشکی تا حدودی متحمل بوده ولی پس از ابریشمدهی این تحمل از بین رفته و یا بهطور چشمگیری کاهش یافته است. این آزمایش جهت بررسی مکانیزم عدم لولهایشدن برگ هیبرید جدید ذرت KSC706 (حتی در ظهر خورشیدی) در شرایط تنش خشکی و پاسخ عملکرد و اجزای عملکرد دانه به این مکانیزم طراحی گردید.
مواد و روشها
آزمایش در مؤسسه تحقیقات اصلاح وتهیه نهال و بذر کرج، در سالهای زراعی 1394 و 1395 به اجرا درآمد. این مزرعه در کرج با ارتفاع 1321 متر از سطح دریا بین 35 درجه و 48 دقیقه عرض شمالی و 51 درجه طول شرقی واقع شده است. میزان متوسط بارندگی سالیانه 275 میلیمتر بوده که با زمستانهای سرد جزو مناطق سرد کمباران به شمار میرود. بافت خاک مزرعه رسی- شنی، با وزن مخصوص ظاهری حدود 36/1 گرم بر سانتیمتر مکعب، pH حدود 5/7 و هدایت الکتریکی 7/0 دسیزیمنس بر متر و ظرفیت زراعی حدود 26 درصد وزنی میباشد. عملیات تهیه بستر شامل شخم برگردان، دیسک و تسطیح بهاره بود. قبل از کاشت، بهترتیب حدود 200 و 300 کیلوگرم در هکتار اوره و فسفاتآمونیوم مصرف شد و در مرحله 8-6 برگی نیز معادل 200 کیلوگرم در هکتار اوره بهصورت سرک توزیع شد. بعد از آمادهسازی بستر مناسب بذر، از قبیل شخم، دیسک و لولر، آزمایش بهصورت فاکتوریل در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی با سه تکرار اجرا شد. در این آزمایش سه سطح آبیاری بهعنوان شاهد، تنش ملایم و تنش شدید (آبیاری پس از 60، 90 و 120 میلیمتر تبخیر تجمعی از سطح تشت تبخیر کلاس A) و چهار هیبرید سینگلکراس ذرت (KSC 703، KSC 704، KSC 705 و KSC 706) ارزیابی شدند. کاشت بهصورت جوی و پشته، فاصله پشتهها از هم 75 سانتیمتر و فاصله بوتهها پس از تنککردن حدود 18 سانتیمتر (تراکم کاشت حدود 5/7 بوته در متر مربع)، هر کرت آزمایشی شامل پنج خط کاشت به طول شش متر بود. برای مبارزه با علفهای هرز قبل ازکاشت، از علفکش ارادیکان معادل 6 لیتر در هکتار و پس از کاشت نیز، یکبار وجین دستی در مرحله 6-4 برگی صورت گرفت. برای مبارزه با آفات کارادرینا و سزامیا در ذرت در مرحله 4-6 برگی، پس از مشاهده اولین علائم خسارت از حشرهکش سوین بهمیزان 3 لیتر در هکتار استفاده شد. تیمارهای مختلف آبیاری از مرحله چهار برگی (مرحله استقرار گیاه) اعمال شد. برای تعیین زمان آبیاری عدد تشتک تبخیر روزانه رأس ساعت 9 صبح قرائت گردید. برای تعیین حجم آب مصرفی در هر آبیاری، قبل از آبیاری نمونهبرداری از خاک کرت مورد نظر تا عمق توسعه ریشه صورت گرفت و درصد رطوبت وزنی خاک تعیین شد. حجم آب آبیاری با استفاده از معادلههای 1 و 2 در هر آبیاری تعیین گردید. مقدار آب مصرفی با استفاده از کنتور که در ابتدای فلکه اصلی قرار داده شده بود، کنترل گردید. آبیاری نیز بهصورت جوی و پشته و با استفاده از لولههای هیدروفلوم و دریچههایی که در ابتدای خطوط کاشت تعبیه شده بود صورت گرفت.
[1]
[2]
در معادلههای 1 و 2، H نشاندهنده ارتفاع آب داخل کرت، bρ جرم مخصوص ظاهری خاک، ƟF.C رطوبت خاک در حد ظرفیت مزرعه، mɵ رطوبت جرمی کرت مورد نظر در زمان آبیاری، D عمق توسعه ریشه، V حجم آب آبیاری در کرت وA مساحت کرت است.
در طول دوره رشد مقاومت روزنهای با استفاده از دستگاه پرومتر مدل Δt-Device در مراحل شش تا هفت برگی، گردهافشانی تا ظهور ابریشم و شیریشدن دانه در ساعت 11 تا 13 (در ساعاتی که زاویه تابش خورشید عمود میشود) اندازهگیری شد. تعیین لولهایشدن برگ با استفاده از سیستم امتیازدهی (Banziger, 2000) بهترتیب در مراحل چهار تا شش برگی، هشت تا 10 برگی و قبل از ظهور گل تاجی محاسبه گردید. برداشت نهایی از سطحی معادل 5/4 متر مربع با رعایت حاشیه، در زمان رسیدگی زراعی برای تخمین عملکرد دانه (با رطوبت 14 درصد) و اجزای عملکرد صورت گرفت. جهت تعیین تعداد ردیف دانه و تعداد دانه در هر ردیف بلال، تعداد 10 بلال بهطور تصادفی از بلالهای برداشتشده از هر کرت انتخاب و تعداد دانه بهصورت دستی بر روی بلال شمارش گردید، سپس جدا کردن دانهها از چوب بلال با استفاده از دستگاه شیلر انجام شد و میزان رطوبت دانه نیز با استفاده از دستگاه رطوبتسنج دیجیتالی مدل Dickey John تخمین زده شد. شمارش دانه برای تخمین وزن هزار دانه با استفاده از دستگاه بذرشمار مدل دیجیتالی صورت گرفت و سپس هزار دانه شمارششده با ترازوی حساس توزین و وزن هزار دانه بر حسب گرم محاسبه گردید. برای محاسبه تجزیه واریانس دادهها از نرمافزار SAS نسخه 1/9 استفاده گردید، و میانگین عوامل آزمایش با استفاده از آزمون چند دامنهای دانکن در سطح احتمال 5 درصد مورد مقایسه قرار گرفتند.
نتایج و بحث
اثر تنش خشکی بر شاخص لولهایشدن برگ و مقاومت روزنهای در مرحله رشد رویشی و مرحله ظهور ابریشم معنیدار بود ولی بر مقاومت روزنهای در مرحله شیریشدن دانه معنیدار نبود (جدول1) در مقابل اثر تنش خشکی بر دمای کانوپی فقط در مرحله ظهور ابریشم معنیدار بود (جدول 1). بهنظر میرسد با افزایش سن گیاه در مرحله پس از گردهافشانی بهدلیل کاهش انعطاف سلولهای نگهبان روزنه و افزایش نسبت بافتهای چوبپنبهای، باز و بسته شدن روزنهها کاهش یافته (Nabipour et al., 2013) و حتی تنش خشکی نیز بر باز و بسته شدن روزنهها در این مرحله بیتاثیر باشد. تفاوت هیبریدها در شاخص لولهایشدن برگ، مقاومت روزنهای و دمای کانوپی در مرحله رشد رویشی و ظهور ابریشم معنیدار بود (جدول 1).
شاخص لولهایشدن برگ
بیشترین میزان لولهایشدن برگ در شرایط تنش خشکی شدید صورت گرفت (نمودار 1)، ولی تفاوت بین لولهایشدن برگ در شرایط تنش خشکی ملایم و شرایط بدون تنش خشکی معنیدار نبود (نمودار 1). با توجه به اینکه لولهایشدن برگ در گیاهان تکلپه مانند ذرت، مکانیزمی دفاعی جهت اجتناب از دریافت بیشتر تشعشع خورشیدی و تنش خشکی میباشد، احتمالاً در شرایط تنش ملایم در مرحله رشد رویشی، گیاه ذرت تا حدودی به تنش خشکی متحمل است. در شرایط کمبود آب، افزایش دمای برگ منجر به کاهش تعرق میشود و اثرات خنک کنندهگی تعرق بهدلیل عدم دسترسی به آب، از بین میرود. در شرایط تنش خشکی شدید در ذرت، دمای برگ و کانوپی افزایش مییابد که منجر به لولهشدن برگ، توقف تعرق و افزایش مقاومت لایه مرزی میشود
(Hirayama et al., 2006).
میزان لولهای-شدن برگ در هیبرید 706 بهطور معنیداری از هیبریدهای 703، 704 و 705 کمتر بود (نمودار 1). حتی در شرایط تنش شدید خشکی نیز میزان لولهایشدن برگ در هیبرید 706 بسیار کمتر از سایر هیبریدها بود (نمودار 1).
جدول 1- نتایج تجزیه واریانس مرکب اثر تنش خشکی بر برخی صفات فیزیولوژیک در هیبریدهای ذرت دانهای
Table 1-Combiend variance analysis of drought stress on yield and yield components in grain maize hybrids
S.O.V. |
df |
|
Mean Square |
|
|
|||
Leaf Rolling Index |
Stomata Resistance in Vegetative stage |
Stomata Resistance in Silking stage |
Stomata Resistance in Milking stage |
Canopy Temperature in Vegetative stage |
Canopy Temperature in Silking stage |
Canopy Temperature in Milking stage |
||
Year
|
1 |
ns 1.12 |
ns 4.47 |
**3222.84 |
**7064.44 |
0.04 ns |
** 2.83 |
** 9.01 |
Block (Year)
|
4 |
2.13 |
120.88 |
182.15 |
33.11 |
0.51 |
0.48 |
0.49 |
Drought stress
|
2 |
*17.96 |
** 2477.43 |
* 583.90 |
ns 12.22 |
ns 0.16 |
**1.20 |
ns 0.06 |
year × drought stress |
2 |
ns 0.69 |
** 2933.22 |
ns 300.04 |
ns 25.47 |
ns 0.25 |
** 1.33 |
** 0.76 |
Hybrid |
3 |
* 14.56 |
** 828.37 |
** 748.87 |
ns 31.86 |
* 0.57 |
** 0.99 |
ns 0.002 |
Year × Hybrid |
3 |
ns 0.91 |
ns 178.81 |
ns 272.29 |
ns 58.56 |
ns 0.16 |
ns 0.16 |
ns 0.19 |
hybrid × drought stress |
6 |
ns 0.90 |
ns 170.75 |
ns 109.03 |
ns 14.25 |
ns 0.35 |
ns 0.16 |
ns 0.08 |
year × hybrid × drought stress |
6 |
ns 0.33 |
ns 179.06 |
ns 52.05 |
ns 24.53 |
ns 0.15 |
ns 0.15 |
* 0.25 |
Error |
22 |
0.51 |
154.49 |
170.83 |
91.62 |
0.23 |
0.16 |
0.10 |
*، ** و ns بهترتیب نشاندهنده معنیدار بودن در سطح احتمال 5، 1 درصد و معنیدار نبودن اثر عوامل آزمایشی میباشند * and **: Significant at the 5% and 1% levels respectively and ns: no significant |
نمودار 1- شاخص لولهایشدن برگ در رژیمهای مختلف آبیاری (1-a)، هیبریدهای مختلف (1-b)، اثر متقابل رژیمهای مختلف آبیاری و هیبرید ذرت (1-c)، میانگینها و SD± نمونههای 3 تکرار میباشند.
Figure 1- leaf rolling index in different irrigation regimes, different hybrids, and interaction effect between different irrigation regimes and maize hybrid and standard deviation included three replications.
مقاومت روزنهای و دمای کانوپی
مقاومت روزنهای در هیبرید KSC 706 در مراحل رشد رویشی تا گردهافشانی متفاوت با سایر هیبریدهای KSC 703، KSC 704 و KSC 705 بود (نمودار 2). مقاومت روزنهای در هیبرید 705 تا مرحله گردهافشانی بیشتر از سایر هیبریدها بود ولی پس از آن به سایر هیبریدها نزدیک شد (نمودار 2). در مرحله شیریشدن دانه تفاوت چندانی بین مقاوت روزنهای در هیبریدهای مختلف وجود نداشت (نمودار 2). روند تغییرات مقاومت روزنهای در هیبرید 706 در مرحله رشد رویشی تقریباً خطی بود ولی در مرحله گردهافشانی تا شیریشدن دانه، مقاوت روزنهای با شیب تندی افزایش یافت و به سایر هیبریدها رسید (نمودار 2). بهنظر میرسد کاهش مقاومت روزنهای در مرحله رشد رویشی در هیبرید 706 باعث باز شدن روزنهها تا مرحله شیریشدن دانه میشود و باز بودن روزنهها علاوه بر اینکه باعث ورود دیاکسیدکربن بیشتر جهت اسیمیلاسیون بیشتر و در نهایت فتوسنتز بیشتری خواهد شد؛ باعث اتلاف رطوبت محیط اطراف ریشه نیز در این هیبرید خواهد شد.
نمودار 2 - مقاومت روزنهای (ثانیه بر سانتیمتر) در هیبریدهای مختلف ذرت از شش برگی تا شیریشدن دانه
Figure 2- Stomata resistance (s/cm) in different maize hybrids from V6 to milk stage
در شرایط بدون تنش خشکی در مرحله رشد رویشی، مقاومت روزنهای کمترین مقدار است (نمودار 3) و روزنهها باز هستند و تثبیت دیاکسیدکربن و تعرق بهخوبی اعمال میگردد و با شروع مرحله گردهافشانی و رشد زایشی مقاومت روزنهای افزایش مییابد و حتی به شرایط تنش خشکی ملایم نزدیک میشود (نمودار 3). بهنظر میرسد با افزایش سن گیاه، قابلیت انعطافپذیری در سلول های نگهبان روزنه کاهش یافته و باز شدن روزنه کمتر صورت میگیرد؛ در این زمان نقش تثبیت دیاکسیدکربن و فتوسنتز ظاهری کاهش یافته و نقش انتقال مجدد مواد فتوسنتزی ذخیرهشده افزایش مییابد. بیشترین مقاومت روزنهای در شرایط تنش شدید خشکی در مرحله رشد رویشی حادث گردید (نمودار 3)، ولی با افزایش سن گیاه و با کاهش قابلیت انعطافپذیری سلولهای نگهبان روزنه، مقاومت روزنهای حتی در شرایط تنش شدید خشکی کاهش یافت و به مقاومت روزنهای در شرایط تنش ملایم و بدون تنش خشکی رسید (نمودار 3).
با کاهش رطوبت در محیط ریشه، هورمون آبسیزیک اسید بهعنوان پیامرسان اولیه از ریشه به سمت اندامهای هوایی فرستاده میشود و بهعنوان سیستم هشدار اولیه باعث بستهشدن روزنهها میشود و این در حالی است که هنوز کاهش پتانسل تورژسانس سلولهای برگها حادث نشده است (Zhang, et al., 1987).
نمودار 3- مقاومت روزنهای (ثانیه بر سانتیمتر) در شرایط متفاوت تنش خشکی از شش برگی تا شیریشدن دانه
Figure 3- Stomata resistance (s/cm) under drought stress condition from V6 to milk stage
هر چه مقاومت روزنهای کمتر بود، کاهش دمای کانوپی بیشتر شد (نمودار 2 و 4). بدیهی بهنظر میرسد که با افزایش مقاومت روزنهای و بستهشدن روزنهها میزان تعرق کاهش و دمای کانوپی افزایش یابد. بیشترین کاهش دمای کانوپی (خنکترین کانوپی) در هیبرید 706 بهدلیل کمتر بودن مقاومت روزنهای رخ داد (نمودار 4). بهنظر میرسد هیبرید 706 بهدلیل تفاوت در سیستم هورمونی، پیامرسانهای ثانویه مبنی بر تنش خشکی را دریافت نمیکند و همچنان به باز بودن روزنهها و ادامه سیستم تعرق و خنککنندگی گیاه تا زمان هزینهکردن کامل رطوبت محیط اطراف ریشه ادامه میدهد.
نمودار 4- کاهش دمای کانوپی (درجه سانتیگراد) در هیبریدهای مختلف ذرت از شش برگی تا شیریشدن دانه
Figure 4- Canopy temperature depression (C) in maize different hybrids from V6 to milk stage
خنکترین دمای کانوپی در مرحله رشد رویشی در شرایط عدم تنش خشکی حادث گردید (نمودار 5). در شرایط عدم تنش خشکی (شاهد) رطوبت بهاندازه کافی در محیط اطراف ریشه موجود بوده و باز بودن روزنهها باعث ادامه سیستم تعرق گردیده و دمای کانوپی به کمترین میزان خود رسیده است (نمودار 5). این روند تا مرحله گردهافشانی ادامه داشته ولی در مرحله شیریشدن دانه با پیریشدن نسبی گیاه و از دسترفتن خاصیت انعطافپذیری سلولهای نگهبان روزنه، مقاومت روزنهای افزایش یافته و بستهشدن روزنهها با کاهش تعرق و افزایش دمای کانوپی همراه گردید (نمودار 5). با اعمال تنش خشکی ملایم و شدید دمای کانوپی (نمودار 5) با افزایش مقاومت روزنهای (نمودار 3) افزایش یافت. بهنظر میرسد در شرایط تنش خشکی، هورمون آبسیزیک اسید در ریشه سنتز شده و از طریق آوندهای چوبی به سلولهای برگ منتقل شده و بهعنوان یک سیستم هشدار اولیه باعث بستهشدن روزنهها گردیده است. این حالت قبل از کاهش پتانسیل تورژسانس سلولهای برگ و درک تنش خشکی توسط سلولهای برگ حادث میگردد (Farooq et al., 2009).
نمودار 5- کاهش دمای کانوپی (درجه سانتیگراد) در شرایط متفاوت تنش خشکی از شش برگی تا شیریشدن دانه
Figure 5- Canopy temperature depression (C) under drought stress condition from V6 to milk stage
عملکرد و اجزای عملکرد
اثر سال بر عملکرد و اجزای عملکرد دانه در سطح احتمال یک درصد و بر رطوبت دانه در سطح احتمال پنج درصد معنیدار بود (جدول 2). بهنظر میرسد شرایط محیطی متفاوت در دو سال مختلف آزمایش تأثیر متفاوتی بر عملکرد و اجزای آن داشته است. تأثیر تنش خشکی بر تعداد دانه در بلال در سطح احتمال یک درصد و بر تعداد بلال در بوته، تعداد ردیف دانه و تعداد دانه در هر ردیف بلال در سطح احتمال پنج درصد معنیدار بود (جدول 2). اثر متقابل تنش خشکی در سال بر تعداد دانه در ردیف در سطح احتمال پنج درصد معنیدار گردید (جدول 2). تفاوت هیبریدها در رطوبت دانه در سطح احتمال پنج درصد معنیدار بود (جدول 2). اثر متقابل دوگانه تنش خشکی در هیبرید و اثر متقابل سهگانه تنش خشکی در هیبرید در سال بر وزن هزار دانه در سطح احتمال پنج درصد معنیدار گردید (جدول 2).
در شرایط آبیاری نرمال 86 درصد بوتهها دارای بلال بودند (جدول 3). با ایجاد تنش ملایم کاهش معنیداری بهمقدار 10 درصد در تعداد بلال ایجاد شد و تعداد بوتههای دارای بلال به 76 درصد رسید (جدول 3). در شرایط تنش شدید خشکی دوباره کاهش معنیداری در تعداد بلال صورت گرفت و 31 درصد بوتهها فاقد بلال بودند (جدول 3). بهنظر میرسد عدم توانایی تولید بلال در شرایط تنش ملایم و شدید خشکی بهدلیل عدم تشکیل جوانه بلال و عدم ظهور ابریشم بهدنبال تنش شدید خشکی باشد (Choukan, 2012).
جدول 2- نتایج تجزیه واریانس مرکب اثر تنش خشکی بر عملکرد و اجزای عملکرد در هیبریدهای ذرت دانهای
Table 2-Combiend variance analysis of drought stress on yield and yield components in grain maize hybrids
S.O.V. |
df |
|
Mean Square |
|
|
|||
Ear/plant |
Row/Ear
|
Kernel/Row |
Kernel/Ear |
Grain 1000 weight |
Grain yield |
Grain moisture |
||
Year
|
1 |
ns 0.01 |
** 68.87 |
**1373.84 |
**524780.35 |
**40969.62 |
** 81.51 |
* 31.20 |
Block (Year)
|
4 |
0.08 |
1.37 |
30.68 |
9831.94 |
368.21 |
1.40 |
3.18 |
Drought stress
|
2 |
*0.61 |
* 4.38 |
* 277.74 |
** 74906.29 |
ns 3786.69 |
*111.46 |
ns 3.93 |
year × drought stress |
2 |
ns 0.01 |
ns 0.20 |
* 5.56 |
ns 429.55 |
ns 2261.78 |
ns 4.12 |
ns 8.35 |
Hybrid |
3 |
ns 0.02 |
ns 1.50 |
ns 0.63 |
ns 1614.42 |
ns 8307.73 |
ns 0.48 |
* 36.72 |
Year × Hybrid |
3 |
ns 0.006 |
ns 3.74 |
ns 27.19 |
ns 13136.40 |
ns 1523.82 |
ns 5.20 |
ns 3.76 |
hybrid × drought stress |
6 |
ns 0.03 |
ns 2.56 |
ns 24.66 |
ns 7794.62 |
* 1700.73 |
ns 4.27 |
ns 3.66 |
year × hybrid × drought stress |
6 |
ns 0.02 |
ns 3.22 |
ns 50.75 |
ns 13965.01 |
* 1920.44 |
ns 6.99 |
ns 1.67 |
Error |
22 |
0.02 |
1.84 |
29.71 |
9018.21 |
692.32 |
3.79 |
2.04 |
*، ** و ns بهترتیب نشاندهنده معنیدار بودن در سطح احتمال 5، 1 درصد و معنیدار نبودن اثر عوامل آزمایشی میباشند * and **: Significant at the 5% and 1% levels respectively and ns: no significant |
جدول 3- مقایسه میانگینهای عملکرد و اجزای عملکرد هیبریدهای ذرت دانهای، تحت تأثیر تنش خشکی
Table 3- means comparison for yield and yield components in grain maize hybrids affected drought stress
Experimental factors |
Ear/Plant |
Row/Ear |
Kernel/Row |
Kernel/Ear |
Kernel 1000 weight (g) |
Grain yield (t/ha) |
Grain moisture (%) |
Irrigation Regime |
|
|
|
|
|
|
|
60 mm |
a 0.86 |
a 13.31 |
a 33.88 |
a 461.60 |
266.85 a |
a 7.64 |
a 15.05 |
90 mm |
b 0.76 |
a 13.29 |
b 30.17 |
b 408.06 |
271.06 a |
b 5.61 |
a 15.73 |
120 mm |
c 0.55 |
b 12.56 |
c 27.08 |
c 349.89 |
b 247.51 |
c 3.34 |
a 15.77 |
Hybrid |
|
|
|
|
|
|
|
Ksc 703 |
70 a.0 |
89 a.12 |
a 30.14 |
a 45.400 |
a 84.284 |
a 52.5 |
c 37.14 |
Ksc 704 |
a 78.0 |
a 74.12 |
a 55.30 |
a 43.396 |
73 b.270 |
a 75.5 |
b 10.15 |
Ksc 705 |
a 70.0 |
a 39.13 |
a 51.30 |
a 32.414 |
32 c.257 |
a 47.5 |
b 01.15 |
Ksc 706 |
a 71.0 |
a 18.13 |
a 32.30 |
a 86.414 |
34 d.234 |
a 37.5 |
a 61.17 |
Year |
|
|
|
|
|
|
|
First |
a 74.0 |
a 03.14 |
a 74.34 |
a 89.491 |
a.285.66 |
a 6.59 |
a 18.16 |
Second |
b 71.0 |
b 12.07 |
b 01.26 |
b 14.321 |
237.95 b |
b 4.47 |
b 14.86 |
میانگینهایی با حداقل یک حرف الفبای مشترک دارای اختلاف آماری معنیدار در سطح احتمال 5 درصد نمیباشند
Means, in each column and for each factor, followed by at least one letter in common are not significantly different at the 5% probability level- using Duncan’s Multiple Range Test.
تنش ملایم تأثیر معنیداری بر تعداد ردیف دانه نداشت ولی تنش شدید باعث کاهش معنیدار تعداد ردیف دانه گردید (جدول 3) ولی تعداد دانه در ردیف در اثر تنش ملایم کاهش معنیداری یافت و با ادامه روند تنش خشکی، در شرایط تنش شدید، تعداد دانه در ردیف دوباره کاهش معنیداری یافت (جدول 3). احتمالاً تعداد دانه در ردیف بیشتر از تعداد ردیف دانه تحت تأثیر عوامل محیطی مانند تنش خشکی قرار میگیرد. تعداد دانه در بلال تحت تأثیر تعداد دانه در ردیف بلال در شرایط تنش ملایم خشکی 59/11 درصد کاهش معنیداری یافت و با دامه روند تنش خشکی در شرایط تنش شدید 20/24 درصد کاهش معنیداری یافت (جدول 3). برخی محققین گزارش کردند که در مرحله چهار تا ده برگی ایجاد شرایط محیطی نامناسب باعث کاهش تقسیم سلولهای مریستمی جوانه بلال و کاهش تعداد دانه ذرت خواهد شد (چوکان، 1391). همچنین برخی محققین ایجاد شرایط تنش خشکی در دو هفته قبل از گردهافشانی (مرحله 12 تا 14 برگی) تا دو هفته پس از گردهافشانی را عامل اصلی کاهش تعداد دانه در ذرت میدانند (Emeadeas et al., 2000). بهنظر میرسد کاهش تعداد دانه در هر ردیف بلال در شرایط تنش ملایم و شدید خشکی باعث کاهش تعداد دانه شود (جدول 3). همچنین در مرحله گردهافشانی، تنش خشکی باعث مرگ دانههای گرده و خشکشدن ابریشمهای نوک بلال شده در نتیجه درصد لقاح کاهش یافته و تعداد دانه تشکیلشده در هر بلال کاهش مییابد. در شرایط فراهمی رطوبت، تفاوت وزن هزار دانه بین هیبریدهای آزمایش معنیدار نبود (نمودار 6) ولی در شرایط تنش ملایم و شدید خشکی، وزن هزار دانه در هیبرید 706 بهطور معنیداری نسبت به سایر هیبریدها کاهش یافت (نمودار 6). بهنظر میرسد که در شرایط فراهمی رطوبت در اطراف محیط ریشه، تعرق بهاندازه کافی در تمامی هیبریدها باعث خنکشدن کانوپی میگردد ولی در شرایط تنش خشکی ملایم و شدید، با کاهش در رطوبت محیط اطراف ریشه، هورمون ABA در ریشه هیبریدهای 703، 704 و 705 ساخته شده و از طریق آوندهای چوبی ریشه به اندامهای هوایی آنها ارسال گردیده و بهعنوان اولین سیستم هشداردهنده باعث بستهشدن روزنههای برگ در این هیبریدها گردیده و مانع از کاهش پتانسیل تورژسانس سلولهای برگ شده و وزن دانه کاهش معنیداری نیافت (نمودار 6) ولی احتمالاً در هیبرید 706 بهدلیل کاهش هورمون ABA در ریشه و یا بیشتر بودن هورمون سیتوکینین که در تضاد با هورمون ABA عمل میکند، روزنهها همیشه در حالت نیمهباز بودند (نمودار 2) و هدر روی رطوبت از طریق تعرق، بهدلیل مقاوت روزنهای پایین، تا زمان کاهش وزن دانه در این هیبرید ادامه داشته است (نمودار 6). بهنظر میرسد که در شرایط تنش خشکی در هیبرید 706 آنزیم SSS (Soluble Starch Synthase) که باعث افزایش تبدیل ساکاروز به نشاسته در دانه میشود نیز تخریب شده باشد. در اثر تخریب این آنزیم، تبدیل ساکاروز به نشاسته در آندوسپرم دانه کاهش مییابد و نهایتاً وزن دانه نیز کاهش مییابد (Nabipour et al., 2013). حتی برخی گزارشات حاکی از این است که مسدود شدن پلاسمودسماتا در شرایط تنش خشکی نیز باعث کاهش انتقال سلولی مواد فتوسنتزی و احتمالاً کاهش وزن دانه خواهد شد (Nabipour et al., 2013).
نمودار 6- اثرمتقابل تنش خشکی و هیبریدهای مختلف ذرت بر وزن هزار دانه، میانگینها و SD± نمونههای 3 تکرار میباشند
Figure 6- Interaction effect between drought stress and maize different hybrids on kernel 1000 weight, standard deviation included three replications
بیشترین عملکرد دانه در شرایط آبیاری نرمال با میانگین 64/7 تن در هکتار حاصل شد (جدول 3). با اعمال تنش خشکی ملایم عملکرد دانه 57/26 درصد کاهش معنیداری یافت و به 61/5 تن در هکتار رسید (جدول 3). با ادامه روند تنش خشکی در شرایط تنش شدید دوباره عملکرد دانه 28/56 درصد کاهش معنیداری یافت و به 34/3 تن در هکتار رسید (جدول 3). گزارشات متعددی وجود دارد که نشان میدهد که کاهش میزان رطوبت خاک باعث بازدارندگی فتوسنتز، کاهش انتقال مواد پرورده به سمت دانه، کاهش وزن دانه و عملکرد دانه میشود (Liu et al., 2008; Van Heerden & Laurie, 2008). تفاوت عملکرد دانه در هیبریدهای آزمایش معنیدار نبود (جدول 2) ولی بیشترین رطوبت دانه با میانگین 61/17 درصد متعلق به هیبرید 706 و کمترین رطوبت دانه با میانگین 01/15 درصد متعلق به هیبرید 705 بود که با رطوبت دانه در هیبرید 704 تفاوت معنیداری نداشت (جدول 3). رطوبت دانه در هنگام برداشت، یکی از ارکان اساسی کیفیت دانه ذرت محسوب میشود و هرچه دانه ذرت از رطوبت کمتری برخودار باشد از کیفیت و وزن حجمی بالاتری برخودار است.
نتیجهگیری
تنش ملایم خشکی باعث کاهش ارتفاع بوته، افزایش لولهایشدن و پیر شدن برگ، کاهش طول و قطر بلال، کاهش تعداد بلال در هر بوته و تعداد دانه در بلال و نهایتاً عملکرد دانه گردید؛ ولی تأثیر معنیداری بر وزن دانه نداشت؛ در حالیکه با افزایش تنش خشکی در شرایط تنش شدید، علاوه بر خصوصیات ذکر شده، وزن دانه نیز کاهش یافت. بهنظر میرسد کاهش تعداد دانه نسبت به وزن دانه در کاهش عملکرد دانه در شرایط تنش خشکی نقش بیشتری دارد و کاهش تعداد دانه نیز با کاهش تعداد بلال و تعداد دانه در ردیف بلال حادث گردید. بهنظر میرسد عدم لولهایشدن برگهای هیبرید 706 در مرحله رشد رویشی در گرمای ظهر خورشیدی نسبت به سایر هیبریدها بهدلیل مقاوت روزنهای کمتر و باز بودن روزنهها حتی در شرایط تنش خشکی و بیشتر بودن تعرق و فعالبودن سیستم خنککنندگی در اثر تعرق در این هیبرید باشد که باعث افزایش اتلاف رطوبت محیط اطراف ریشه خواهد شد و متعاقباً باعث کاهش بیشتر وزن دانه در شرایط تنش ملایم و شدید خشکی در این هیبرید نسبت به سایر هیبریدهای آزمایش میشود. بنابراین بر اساس نتایج حاصل از این آزمایش، بهنظر میرسد هیبرید 706 حساس به تنش خشکی باشد؛ ولی احتمالاً در مناطق با فراهمی آب آبیاری، متحمل به تنش گرمایی خواهد بود. انجام مطالعات بیشتر بهخصوص اندازهگیری هورمونهای ABA و سیتوکینین که مسئول اصلی باز و بستهشدن روزنهها هستند در این هیبرید در واکنش به تنش گرمایی و خشکی ضروری بهنظر میرسد.
REFERENCES
Zhao, Y., Aspinall, D. & Paleg, L. G. (1992). Protection of membrane integrity in Medicago saliva L. by glycine betaine against the effects of freezing. Journal of Plant Physiology, 140, 541-543.
REFERENCES