TY - JOUR ID - 89727 TI - اثر کلرید سدیم بر ویژگی‌های رشدی و فیزیولوژیک سه رقم سیب‌زمینی در شرایط درون‌شیشه‌ای JO - علوم گیاهان زراعی ایران JA - IJFCS LA - fa SN - 2008-4811 AU - کرمی, طوبی AU - زارع مهرجردی, محمد AU - قربانزاده, محمود AD - کارشناسی ارشد رشته بیوتکنولوژی و به نژادی گیاهی، دانشکده کشاورزی شیروان، دانشگاه بجنورد AD - استادیار دانشکده کشاورزی شیروان، دانشگاه بجنورد AD - دانشیار دانشکده کشاورزی شیروان، دانشگاه بجنورد Y1 - 2022 PY - 2022 VL - 53 IS - 3 SP - 41 EP - 52 KW - پتاسیم KW - تنش شوری KW - رنگ‌دانه‌های فتوسنتزی KW - سدیم DO - 10.22059/ijfcs.2021.321536.654818 N2 - مطالعه اثرات فیزیولوژیک ناشی از تنش شوری در شرایط درون‌شیشه‌ای به دلیل امکان کنترل عوامل محیطی می‌تواند راهکار مناسبی برای گزینش رقم متحمل به شوری باشد؛ به‌همین ‌منظور، آزمایشی به‌صورت فاکتوریل و در قالب طرح کاملاً تصادفی با چهار تکرار انجام شد. عوامل مورد مطالعه شامل غلظت‌های مختلف کلرید سدیم (صفر، دو، چهار، شش، هشت و 10 گرم در لیتر) و سه رقم تجاری سیب‌زمینی (اگریا، فونتانه و سانته) بودند. نتایج نشان داد که پاسخ ارقام مورد مطالعه به سطوح مختلف شوری متفاوت بود. به‌طور‌کلی، تنش شوری باعث کاهش وزن خشک گیاهچه، ساقه و ریشه، طول ساقه، تعداد گره و رنگ‌دانه‌های فتوسنتزی شد. سطح برگ و قطر ساقه، پاسخ‌های متفاوتی به سطوح مختلف نشان دادند. مقدار سدیم و پتاسیم ساقه در واکنش به افزایش غلظت نمک افزایش یافت، ولی مقدار سدیم و پتاسیم برگ از این‌ روند تبعیت نکرد. در بین ارقام مورد مطالعه، اگریا و سانته به ترتیب با داشتن بیشترین سدیم ساقه و برگ با افزایش شوری، تحمل به شوری بیشتری نسبت به فونتانه داشتند. به‌نظر می‌رسد که توانایی جذب نمک و انتقال آن در گیاه می‌تواند نقش مهمی در تحمل به شوری در شرایط درون‌شیشه‌ای داشته باشد. UR - https://ijfcs.ut.ac.ir/article_89727.html L1 - https://ijfcs.ut.ac.ir/article_89727_2514927600a8f6ebbc534f3424770be4.pdf ER -