TY - JOUR ID - 78040 TI - ارزیابی عملکرد و شاخص‌های سودمندی کشت مخلوط سیاهدانه و شنبلیله در شرایط کنترل و عدم کنترل علف‌های هرز JO - علوم گیاهان زراعی ایران JA - IJFCS LA - fa SN - 2008-4811 AU - مهنی, جعفر AU - مهدوی, بتول AU - آذری, آرمان AU - افکار, سهیلا AU - هاشمی, سیده الهه AD - دانش‌آموخته کارشناسی ارشد، گروه ژنتیک و تولید گیاهی، دانشگاه ولی‌عصر (عج) رفسنجان، AD - استادیار گروه ژنتیک و تولید گیاهی دانشگاه ولی عصر رفسنجان (عج) AD - استادیار گروه اصلاح نباتات، دانشکده کشاورزی، دانشگاه پیام نور، تهران AD - دانشجوی دکتری، گروه ژنتیک و تولید گیاهی دانشگاه ولی عصر رفسنجان (عج) Y1 - 2020 PY - 2020 VL - 51 IS - 3 SP - 73 EP - 87 KW - شاخص رقابت KW - شاخص غالبت KW - ضریب ازدحام KW - عملکرد نسبی KW - کشت خالص DO - 10.22059/ijfcs.2019.253533.654452 N2 - به­منظور بررسی نسبت­های مختلف کشت مخلوط سیاهدانه و شنبلیله بر عملکرد، اجزای عملکرد و درصد روغن در شرایط کنترل و عدم کنترل علف­هرز، آزمایشی به­صورت فاکتوریل و در قالب طرح بلوک­های کامل تصادفی با سه تکرار، در دانشگاه ولی­عصر (عج) رفسنجان در سال زراعی 1394 اجرا شد. تیمارها شامل ترکیب نسبت­های کشت مخلوط (کشت خالص سیاهدانه، کشت خالص شنبلیله، 25% سیاهدانه + 75% شنبلیله، 50% سیاهدانه + 50% شنبلیله و 75% سیاهدانه + 25% شنبلیله) و مدیریت علف­های هرز (کنترل و عدم کنترل) بودند. نتایج نشان داد که در کشت خالص، هر دو گیاه عملکرد بهتری داشتند، درحالی­که ارتفاع بوته، وزن هزار دانه و درصد روغن در الگوهای کشت مخلوط بیشتر بودند. الگوهای کشت مخلوط نسبت به کشت خالص، دارای مزیت نسبی بودند و در همه نسبت­های کشت مخلوط، مجموع عملکرد نسبی بیشتر از یک بود. کشت مخلوط 25% سیاهدانه + 75% شنبلیله در شرایط کنترل علف­های­هرز بیشترین مجموع عملکرد نسبی (55/1) را داشت. کنترل علف­های‌هرز در الگوهای کشت مخلوط بهتر بود، به­طوری­که تعداد و وزن خشک علف­های‌هرز در کشت مخلوط به­طور معنی­داری کمتر بود. درصد کاهش عملکرد شنبلیله در اثر حضور علف­های‌هرز در کشت خالص، 2/87 درصد و در الگوهای کشت 25 درصد سیاهدانه + 75 درصد شنبلیله، 75 درصد سیاهدانه + 25 درصد شنبلیله و 50 درصد سیاهدانه +50 درصد شنبلیله، به­ترتیب برابر با 8/34، 1/27 و 25 درصد بود. به­طورکلی نتایج این پژوهش نشان داد که کشت مخلوط در الگوی 25% سیاهدانه + 75% شنبلیله، ضمن افزایش مجموع عملکرد نسبی، سبب بهبود کنترل علف­هرز شد. UR - https://ijfcs.ut.ac.ir/article_78040.html L1 - https://ijfcs.ut.ac.ir/article_78040_ebf8e729766132f5716e55051cafc952.pdf ER -