TY - JOUR ID - 78037 TI - پاسخ چیا (Salvia hispanica) به تنش غرقابی در مراحل اولیه رشد JO - علوم گیاهان زراعی ایران JA - IJFCS LA - fa SN - 2008-4811 AU - کریمی, مجتبی AU - قابشی, امیرحسین AU - سعیدی, کرامت اله AD - استادیار گروه زراعت، دانشکده کشاورزی دانشگاه شهرکرد، AD - دانشجوی کارشناسی زراعت و اصلاح نباتات، دانشکده کشاورزی دانشگاه شهرکرد، AD - دانشیار گروه علوم باغبانی، دانشکده کشاورزی دانشگاه شهرکرد Y1 - 2020 PY - 2020 VL - 51 IS - 2 SP - 171 EP - 182 KW - آنتی­ اکسیدان KW - تنش KW - ریشه KW - شاخساره KW - کمبود اکسیژن DO - 10.22059/ijfcs.2019.275180.654578 N2 - دانه­ های چیا (Salvia hispanica) به دلیل ارزش غذایی بسیار بالا، مورد توجه محققین و کشاورزان می­باشند. با این حال، پاسخ این گیاه به متغیرهای محیطی، کمتر مورد مطالعه قرار گرفته است. در این آزمایش، پاسخ چیا به دوره­های مختلف غرقاب در مراحل مختلف اولیه رشد، در یک آزمایش فاکتوریل با سه تکرار در سال 1397 در دانشگاه شهرکرد مورد ارزیابی قرار گرفت. تیمارهای آزمایشی شامل پنج مدت زمان غرقاب (صفر، یک، دو، سه و چهار هفته) در مراحل مختلف رشد (سبز شدن، دو، چهار، شش و هشت برگی) چیا بود. نتایج اولیه نشان داد که اثرات دوره غرقاب با زمان وقوع غرقاب، دارای برهمکنش بالایی بود. تعداد، سطح وو وزن برگ و وزن ریشه چیا در اثر غرقاب، کاهش معنی­داری یافتند درحالی‌که رشد ساقه، حجم ریشه و ارتفاع چیا افت کمتری داشتند. افزایش نسبت وزنی شاخساره به ریشه چیا در غرقاب، نشان دهنده حساس­تر بودن رشد ریشه به غرقاب بود. ظرفیت آنتی­اکسیدانی بافت­های برگی با تداوم غرقاب تا دو هفته، روند افزایشی داشت و سپس روند نزولی به خود گرفت، درحالی‌که ظرفیت آنتی­اکسیدانی ریشه در هفته اول، در بالاترین سطح خود قرار داشت و سپس نزولی شد. در مجموع، فعالیت آنتی­کسیدانی بافت­های برگی بیشتر از بافت­های ریشه­ای بود. به‌طور‌کلی، شدیدترین افت رشد چیا، در تیمار چهار هفته غرقاب مداوم و حساس­ترین مرحله رشد آن، مرحله سبز شدن بود. چیا پس از سبز شدن، نسبت به غرقاب متحمل­تر شد، به‌طوری‌که حداقل یک هفته غرقاب را تحمل می­کرد. همچنین تحمل چیا به تنش غرقاب، متناسب با ظرفیت ­آنتی­اکسیدانی آن بود. UR - https://ijfcs.ut.ac.ir/article_78037.html L1 - https://ijfcs.ut.ac.ir/article_78037_04903fed566e195eb714d1787cd4dfce.pdf ER -