TY - JOUR ID - 65318 TI - بررسی واکنش جوانه زنی بذر پیاز (Allium cepa) به دما با آنالیز ترمال تایم و تعیین دماهای کاردینال با استفاده از توابع رگرسیونی مختلف JO - علوم گیاهان زراعی ایران JA - IJFCS LA - fa SN - 2008-4811 AU - نظری, مهتاب AU - مامدی, آرش AU - باقرحسینی, محمد AD - دانشجوی کارشناسی ارشد دانشگاه تهران AD - دانشجوی دکتری AD - عضو هیات علمی دانشگاه تهران Y1 - 2018 PY - 2018 VL - 48 IS - 4 SP - 961 EP - 971 KW - مدل دندان مانند KW - مدل بتای تغییر یافته KW - دماهای کاردینال KW - جوانه‌زنی KW - ترمال‌تایم DO - 10.22059/ijfcs.2017.217783.654198 N2 - این تحقیق به منظور کمی سازی واکنش سرعت جوانه‌زنی و درصد جوانه‌زنی بذر پیاز (Allium cepa) نسبت به دماهای مختلف انجام گرفت. بدین‌منظور، جوانه‌زنی این گیاه تحت تأثیر تیمارهای دمایی (5، 10، 15، 20، 25، 30 و 35 درجه سانتی گراد) در آزمایشگاه تحقیقات بذر پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران در سال 1394 بررسی شد. نتایج نشان داد که با افزایش دما از 5 به 30 درجه سانتی‌گراد، سرعت جوانه‌زنی و درصد جوانهزنی افزایش و پس از آن کاهش یافت. با برازش چهار مدل رگرسونی غیر خطی شامل دوتکه‌ای، دندان‌مانند، بتا و بتای تغییر یافته، مدل‌های دندان‌مانند و بتای تغییر یافته به عنوان مدل برتر انتخاب که با استفاده از مدل دندان مانند دماهای پایه، مطلوب تحتانی و مطلوب فوقانی و سقف به ترتیب 3/0، 99/24، 33، 89/35 درجه سانتی‌گراد و با استفاده از مدل بتا دماهای پایه، مطلوب و سقف به ترتیب 2/0، 87/26 و 51/35 برآورد شد. برای پیش بینی زمان جوانه‌زنی در دماهای ثابت مختلف از مدل زمان-دمایی استفاده گردید که ضریب ثابت ترمال تایم برابر 43/3191 درجه سانتیگراد بر ساعت بود. UR - https://ijfcs.ut.ac.ir/article_65318.html L1 - https://ijfcs.ut.ac.ir/article_65318_614852752bb719a1ddf75753676f48ae.pdf ER -