TY - JOUR ID - 55852 TI - تأثیر پوششدار کردن بذر با باکتریهای محرک رشد و عناصر ریزمغذی بر عملکرد کمی و کیفی ذرت علوفهای JO - علوم گیاهان زراعی ایران JA - IJFCS LA - fa SN - 2008-4811 AU - سعادت, فاطمه AU - احتشامی, سید محمدرضا AU - اصغری, جعفر AU - ربیعی, محمد AD - دانشجوی کارشناسی ارشد علوم و تکنولوژی بذر، دانشگاه گیلان AD - استادیار، دانشگاه گیلان AD - استاد، دانشگاه گیلان AD - محقق، مؤسسة تحقیقات برنج رشت Y1 - 2015 PY - 2015 VL - 46 IS - 3 SP - 485 EP - 496 KW - ازتوباکتر KW - پروتئین خام KW - سودوموناس KW - عملکرد علوفه KW - قابلیت هضم علوفه DO - 10.22059/ijfcs.2015.55852 N2 - ذرت (Zea mays L.) یکی از مهمترین گیاهانی است که تولید علوفة آن در کشور رو به توسعه است. این پژوهش صحرایی به منظور بررسی تأثیر پوششدار کردن بذر با باکتریهای محرک رشد (ازتوباکتر و سودوموناس) و عناصر ریزمغذی (روی، بر، مولیبدن، مس، آهن و منگنز) بر عملکرد کمی و کیفی ذرت علوفهای رقم NS640 به اجرا درآمد. آزمایش در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی در سه تکرار در مؤسسة تحقیقات برنج کشور در سال 1393 انجام شد. تیمارهای مورد بررسی شامل بذر بدون پوشش، بذر پوششدار بدون باکتری و بدون عناصر ریزمغذی، پوشش بذر با عناصر ریزمغذی (روی، مولیبدن، بر، مس، آهن و منگنز) و بدون باکتری، پوشش بذر با باکتری سودوموناس و بدون عناصر ریزمغذی، پوشش بذر با باکتری سودوموناس و عناصر ریزمغذی، پوشش بذر با باکتری ازتوباکتر و بدون عناصر ریزمغذی، پوشش بذر با باکتری ازتوباکتر و عناصر ریزمغذی، پوشش بذر با مخلوطی از باکتری­های سودوموناس و ازتوباکتر و بدون عناصر ریزمغذی و پوشش بذر با مخلوطی از باکتری­های سودوموناس و ازتوباکتر و عناصر ریزمغذی بودند. تیمار پوشش بذر با باکتری سودوموناس و عناصر ریزمغذی در بیشتر صفات مورد بررسی بالاترین میزان را داشتند. از نظر کیفیت علوفه نیز، تیمار یادشده بیشترین قابلیت هضم علوفة خشک، پروتئین خام و کربوهیدرات محلول در آب را به خود اختصاص داد. بیشترین فیبر خام و خاکستر نیز در تیمار شاهد مشاهده شد. نتایج نشان داد که باکتریهای محرک رشد به همراه عناصر ریزمغذی اثربخشی بیشتری در رشد گیاه دارند. این باکتریها در تلفیق با عناصر ریزمغذی میتوانند به افزایش عملکرد کمی و کیفی گیاه منجر شوند. UR - https://ijfcs.ut.ac.ir/article_55852.html L1 - https://ijfcs.ut.ac.ir/article_55852_658836199bf737eded5c118abd9ca40f.pdf ER -