%0 Journal Article %T تاثیر چند گونه قارچ تریکودرما و مایکوریز بر محتوای کلروفیل و تولید اسانس گیاه شوید (Anethum graveolens L.) در شرایط گلخانه‌ای %J علوم گیاهان زراعی ایران %I دانشکدگان کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران %Z 2008-4811 %A هاتف هریس, حسین %A زهتاب سلماسی, سعید %A ارزنلو, مهدی %D 2022 %\ 06/22/2022 %V 53 %N 2 %P 205-219 %! تاثیر چند گونه قارچ تریکودرما و مایکوریز بر محتوای کلروفیل و تولید اسانس گیاه شوید (Anethum graveolens L.) در شرایط گلخانه‌ای %K عملکرد %K کارتنویید %K کلونیزاسیون %K کود بیولوژیک %K گیاه دارویی %R 10.22059/ijfcs.2021.318338.654801 %X مطالعه حاضر با هدف بررسی تاثیر گونه‌های جنس تریکودرما و قارچ‌های مایکوریز بر افزایش عملکرد، درصد و مقدار اسانس گیاه شوید در شرایط گلخانه‌ای به صورت فاکتوریل و در قالب طرح پایه بلوک‌های کامل تصادفی با سه تکرار اجرا شد. ریشه دو رقم شوید محلی تبریز و رقم لانگ آیلند ماموت با مایه‌های تلقیح تهیه شده از جدایه‌های دو گونه تریکودرما (longibrachiatum BZ4-4 و Trichoderma harzianum Na-1ac.) و دو گونه قارچ مایکوریز Rhizophagus irregularis)  وGlomus verciform ) تیمار شد. نتایج به‌دست آمده از این تحقیق نشان داد که بیشترین شاخص کلروفیل به قارچ T. harzianum به میزان 03/4 و کمترین میزان به قارچ G. verciform به میزان 27/2 تعلق داشت. همچنین بیشترین میزان کلروفیل b در تیمار T. harzianum × رقم محلی تبریز به مقدار28/11 (میکروگرم بر میلی‌لیتر) و کمترین مقدار در تیمار T. longibrachiatum + رقم محلی تبریز به میزان µg/ml 36/2 مشاهده شد. همچنین بیشترین درصد کلونیزاسیون به تیمار رقم لانگ آیلند × R. irregularis به میزان 77 درصد و کمترین به تیمار رقم محلی × G. verciform به میزان 29 درصد تعلق داشت. از نظر محتوای اسانس، بیشترین درصد اسانس از قارچ T. harzianum به میزان 39/2 درصد و کمترین آن از قارچ G. verciform به میزان 7/0 درصد به‌دست آمد. اثرات متقابل رقم × قارچ نیز بر کلروفیل a، و کارتنویید معنی‌دار بود و باعث افزایش آن‌ها شد، به‌طوربه‌طوری‌که بیشترین مقدار کلروفیل a در تیمار رقم لانگ آیلند × T. harzianum به میزان µg/ml 75/25 ثبت شد. بیشترین کلروفیل کل در تیمار رقم لانگ آیلند × T. harzianum به میزان µg/ml 61/30 و کمترین آن در تیمار رقم محلی تبریز × R. irregularis، به میزان µg/ml 56/16 بود. بیشترین میزان کارتنویید در تیمار لانگ آیلند × T. longibrachiatum به میزان µg/ml 64/9 و کمترین آن در تیمار رقم محلی تبریز × T. harzianum به میزان µg/ml 57/3 تولید شد و بیشترین عملکرد اسانس در تیمار رقم لانگ آیلند × T. longibrachiatum به میزان ml/g 6/0 و کمترین آن در تیمار رقم محلی تبریز × شاهد به مقدار ml/g 2/0 بود. %U https://ijfcs.ut.ac.ir/article_89664_2bbdba21618267c4e710db78c7960604.pdf