%0 Journal Article %T تأثیر سطوح مختلف شوری و دما بر فراسنجه‌های جوانه‌زنی بذر گیاه ﺑﺎﺑﻮنۀ آﻟﻤﺎﻧﻲ (Matricaria recutita) %J علوم گیاهان زراعی ایران %I دانشکدگان کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران %Z 2008-4811 %A فتح الهی, محمد %A محسن آبادی, غلامرضا %A توکل افشاری, رضا %A محمدوند, المیرا %D 2016 %\ 11/21/2016 %V 47 %N 3 %P 367-375 %! تأثیر سطوح مختلف شوری و دما بر فراسنجه‌های جوانه‌زنی بذر گیاه ﺑﺎﺑﻮنۀ آﻟﻤﺎﻧﻲ (Matricaria recutita) %K تحمل به تنش %K دما %K فراسنجه‌های جوانه‌زنی %K کلرید سدیم %R 10.22059/ijfcs.2016.60117 %X به‌منظور بررسی تأثیر سطوح مختلف دما و شوری بر فراسنجه‌های جوانه‌زنی بابونۀ آلمانی، آزمایشی به‌صورت فاکتوریل در قالب طرح کامل تصادفی با سه تکرار در آزمایشگاه زراعت دانشکدۀ کشاورزی دانشگاه گیلان در سال1393 انجام شد. تیمارها شامل دماهای 5، 10، 15، 20، 25، 30 و 35 درجۀ سلسیوس و شوری شامل 0 (شاهد)، 4، 8، 12 و 16 دسی‌زیمنس ‌بر ‌متر بود. نتایج نشان داد که درصد جوانه‌زنی، سرعت جوانه‌زنی، طول ساقه‌چه، طول ریشه‌چه، یکنواختی ‌جوانه‌زنی، شاخص جوانه‌زنی، زمان تا 50 درصد جوانه‌زنی و زمان تا 90 درصد جوانه‌زنی به‌طور معنی‌داری ‌تحت تأثیر شوری، دما و اثر متقابل آن‌ها قرار گرفت. افزایش سطوح شوری به‌طور معنی‌داری باعث کاهش همۀ صفات مورد بررسی شد. در دماهای کمتر  از 15 درجۀ سلسیوس، درصد جوانه‌زنی به‌طور معنی‌داری پایین بود و همچنین در دمای 35 درجۀ سلسیوس هیچ‌گونه جوانه‌زنی مشاهده نشد. در همۀ سطوح شوری، بیشترین میانگین زمان جوانه‌زنی در دماهای پایین‌تر از 15 درجه به دست آمد. در دماهای مختلف، شاخص‌ جوانه‌زنی با افزایش سطوح شوری روند کاهشی داشت و بین تیمارهای شاهد (بدون تنش) و 4 دسی‌زیمنس بر متر، تفاوتی دیده نشد. در این آزمایش اثرگذری منفی شوری در دماهای کمتر از 20 درجۀ سلسیوس در مقایسه با دماهای بالاتر بر فراسنجه‌های جوانه‌زنی کمتر بود. %U https://ijfcs.ut.ac.ir/article_60117_0f22fd809cf3e8bedfb481a610f23772.pdf