%0 Journal Article %T ارزیابی اثر تنش خشکی بر پایداری غشای سلولی،سرعت فتوسنتز،محتوی نسبی آب و عملکرد دانه چهار رقم لوبیا چیتی %J علوم گیاهان زراعی ایران %I دانشکدگان کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران %Z 2008-4811 %A نظری ناسی, حسین %A جباری, فرهاد %A عظیمی, محمدرضا %A نوروزیان, میثم %D 2012 %\ 11/21/2012 %V 43 %N 3 %P 491-499 %! ارزیابی اثر تنش خشکی بر پایداری غشای سلولی،سرعت فتوسنتز،محتوی نسبی آب و عملکرد دانه چهار رقم لوبیا چیتی %K پایداری غشای سلولی %K تنش خشکی %K سرعت فتوسنتز %K لوبیا چیتی %K محتوی نسبی آب %R 10.22059/ijfcs.2012.29045 %X لوبیا چیتی گیاهی حساس به تنش خشکی است، در عین حال در این گیاه از لحاظ مقاومت به خشکی تنوع ژنتیکی مشاهده می شود. به منظور بررسی اثر تنش خشکی بر ویژگیهای فیزیولوژیکی و عملکرد دانه ارقام لوبیا چیتی کشت شده در استان زنجان،آزمایشی به صورت کرت های خرد شده بر پایه بلوک های کامل تصادفی در چهار تکرار در مزرعه پژوهشی دانشگاه زنجان انجام شد. سطوح آبیاری( شاهد و تنش خشکی) در کرت های اصلی و ارقام لوبیا چیتی ( تلاش،COS16، محلی خمین و G14088)، در کرت های فرعی قرار داده شدند. نتایج به دست آمده نشان داد که رقم COS16 از بیشترین میزان فتوسنتز(069/4 میکرو مول دی اکسید کربن بر متر مربع بر ثانیه)، پایداری غشای سلولی(77/21 درصد) و محتوی نسبی آب(34/69 درصد) در شرایط تنش خشکی برخوردار بود. در ضمن میزان کاهش فتوسنتز و محتوی نسبی آب در رقم COS16 نسبت به سایر ارقام در شرایط تنش خشکی نسبت به شاهد کمتر بود. همین رقم حداکثر عملکرد دانه را در شرایط تنش داشت(1346 کیلوگرم در هکتار) و میزان کاهش عملکرد دانه آن در شرایط تنش نسبت به شاهد کمتر از سایر ارقام بود. بنابراین به نظر می رسد ارقامی که بتوانند در شرایط تنش خشکی، یکپارچگی غشای سلولی خود را حفظ کنند ، از سرعت فتوسنتز بالاتری برخوردار بوده و عملکرد بیشتری خواهند داشت. %U https://ijfcs.ut.ac.ir/article_29045_3cb6c7f7ee55522b27c870bc9172fbf2.pdf