%0 Journal Article %T اثر تنش شوری بر عملکرد، اجزای عملکرد علوفه و خصوصیات مورفولوژیکی کوشیا (Kochia scoparia L.) %J علوم گیاهان زراعی ایران %I دانشکدگان کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران %Z 2008-4811 %A نباتی, جعفر %A کافی, محمد %A نظامی, احمد %A رضوانی مقدم, پرویز %A معصومی, علی %A زارع مهرجردی, محمد %D 2012 %\ 02/20/2012 %V 42 %N 4 %P 735-743 %! اثر تنش شوری بر عملکرد، اجزای عملکرد علوفه و خصوصیات مورفولوژیکی کوشیا (Kochia scoparia L.) %K شورزیست %K شوری %K علوفه ماده خشک %K نسبت برگ به ساقه %R %X کوشیا یک گونه گیاهی بسیار متحمل به شوری است که ممکن است منبع خوبی از علوفه دام را از طریق تولید زیست توده با مصرف آب شور فراهم کند. به منظور بررسی اثر شوری بر خصوصیات علوفه‌ای کوشیا آزمایشی با سه توده (بیرجند، بروجرد و سبزوار) و سه سطح شوری (2/5، 5/10 و 1/23 دسی‌زیمنس بر متر) در قالب طرح بلوک‌های کامل تصادفی به صورت کرت‌های خرد شده با سه تکرار اجرا شد. افزایش میزان تنش شوری از 2/5 به 1/23 دسی‌زیمنس بر متر اثر معنی‌داری بر ارتفاع بوته، تعداد شاخه‌های جانبی، عملکرد علوفه خشک، درصد ماده خشک، درصد ساقه، عملکرد ماده خشک ساقه، درصد برگ نداشت. متوسط عملکرد علوفه خشک 1/9 تن در هکتار، درصد ماده خشک 85/29، درصد ساقه 93/41 و درصد برگ 94/57 بود. کاهش عملکرد علوفه تر، قطر ساقه و عملکرد ماده خشک برگ با افزایش شوری مشهود بود. بین توده‌های کوشیا مورد مطالعه توده بیرجند از نظر اکثر صفات برتری نشان داد. نتایج نشان داد که کوشیا دارای صفات مناسبی از قبیل ارتفاع بوته، نسبت بالای برگ به ساقه، تعداد شاخه‌های فرعی زیاد و عملکرد علوفه تر و خشک قابل قبول در شرایط تنش شوری است که می‌تواند این گیاه را به عنوان گزینه مناسب برای تولید علوفه مطرح کند. %U https://ijfcs.ut.ac.ir/article_24043_917214122e0610548d0fd5761d4ec812.pdf