@article { author = {Shahbazi, Masoumeh and Khodaei Joghan, Aydin and Moradi Telavat, Mohammad Reza and Moshatati, Ali}, title = {Morphological and quantitative yield response of peppermint and guar to simultaneous and relay intercropping ratios}, journal = {Iranian Journal of Field Crop Science}, volume = {53}, number = {2}, pages = {143-154}, year = {2022}, publisher = {Faculty of Agriculture, University of Tehran}, issn = {2008-4811}, eissn = {2423-8082}, doi = {10.22059/ijfcs.2021.313800.654774}, abstract = {This study was conducted to evaluate peppermint and guar's morphological characteristics and yield reaction to different intercropping ratios under simultaneous and relay conditions at the research farm of Agricultural Sciences and Natural Resources University of Khuzestan during 2017-2018 growing season. The experiment was conducted as a factorial arrangement in a randomized complete block design with four replications. Planting time at two levels including simultaneous and relay (Guar cultivation 45 days after peppermint emergence) and intercropping ratios at five levels including sole peppermint, sole guar, 50% peppermint + 50% guar, 25% guar + 75% peppermint and 25% peppermint + 75% guar were experimental factors. The results showed that the highest height and stem and leaf number of guar were obtained from sole cropping of this plant and 75% guar + 25% peppermint intercropping. In monoculture and 75% guar + 25% peppermint, guar forage yield was higher. The highest number of peppermint leaves (311) was observed in monoculture and the best treatment in terms of biological yield was the sole cultivation of peppermint (637 Kg.ha-1). Finally, the results of this experiment showed that in terms of guar characteristics, monoculture treatment and 75% guar + 25% peppermint in simultaneous intercropping and in terms of peppermint traits, sole peppermint and 75% peppermint + 25% in relay planting conditions were the best treatments. Due to the favorable effects of adding a new species to the crop ecosystem, intercropping of these plants can be suggested.}, keywords = {Forage quantity,intercropping pattern,Legumes,medicinal plants,Planting time}, title_fa = {واکنش مورفولوژیک و عملکرد کمی نعناع فلفلی و گوار به نسبت‌های کشت مخلوط هم‌زمان و تأخیری}, abstract_fa = {این پژوهش با هدف ارزیابی ویژگی­های ریخت شناسی و عملکرد نعناع فلفلی و گوار، تحت تأثیر نسبت ­های کشت مخلوط هم­زمان و تأخیری در سال زراعی 1397-1396 و در دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی خوزستان به‌صورت فاکتوریل و در قالب طرح بلوک­های کامل تصادفی با چهار تکرار اجرا شد. تیمارهای آزمایش شامل زمان کاشت در دو سطح کشت هم‏زمان و تاخیری (کشت گوار 45 روز بعد از نعناع فلفلی) و نسبت  کشت  در پنج سطح کشت خالص نعناع‏فلفلی، کشـت خـالص گوار، 50 درصد نعناع‏فلفلی + 50 درصد گوار، 25 درصد گوار + 75 درصد نعناع ‏فلفلی و 25 درصد نعناع‏فلفلی + 75 درصد گوار بودند. نتایج نشان­ داد که بیشترین ارتفاع، تعداد شاخه ‏فرعی و برگ گوار از کشت خالص آن و نسبت 75 درصد گوار + 25 درصد نعناع‏ فلفلی در کاشت هم‌زمان به‌دست ­آمد. عملکرد علوفه گوار در تک کشتی  و نسبت 75 درصد گوار + 25 درصد نعناع ‏فلفلی و کاشت هم­زمان بیشتر بود. بیشرین تعداد برگ نعناع فلفلی در کشت خالص به میزان 311 برگ مشاهده­ شد و بهترین تیمار از نظر عملکرد  ماده خشک نعناع فلفلی (637 کیلوگرم در هکتار) کشت خالص بود. در نهایت نتایج این آزمایش نشان­داد که از نظر ویژگی­های گوار، کشت خالص و 75 درصد گوار + 25 درصد نعناع ‏فلفلی در شرایط کاشت هم‌زمان و از نظر صفات نعناع فلفلی، کشت خالص و نسبت 75 درصد نعناع‏فلفلی+ 25 درصد گوار در شرایط کشت تأخیری بهترین تیمارها بودند. با توجه به اثرات مطلوب اضافه کردن یک گونه جدید به اکوسیستم زراعی، می‏توان کشت­ مخلوط این گیاهان را پیشنهاد کرد.}, keywords_fa = {الگوی کشت مخلوط,زمان کشت,بقولات,کمیت علوفه,گیاهان دارویی}, url = {https://ijfcs.ut.ac.ir/article_85034.html}, eprint = {https://ijfcs.ut.ac.ir/article_85034_f8348af0ac85f06971c3ec988cef1b51.pdf} }