@article { author = {Khaledian, Yasin and Maali Amiri, Reza and Abbasi, Amin}, title = {Some physiological and biochemical responses of wheat cultivar seedlings to cold stress}, journal = {Iranian Journal of Field Crop Science}, volume = {52}, number = {3}, pages = {235-249}, year = {2021}, publisher = {Faculty of Agriculture, University of Tehran}, issn = {2008-4811}, eissn = {2423-8082}, doi = {10.22059/ijfcs.2020.296334.654686}, abstract = {Identifying mechanisms involved in cold tolerance can play an important role in maintaining yield. In this study, physiological and biochemical responses, including malondialdehyde (MDA), cell membrane stability index (MSI), and activities of antioxidant enzymes in five autumn bread wheat cultivars and one spring tolerant cultivar in four treatments: under normal conditions (23°C), acclimation (4°C) and cold stress (-5°C) were studied in acclimated and non-acclimated wheat plants. Analysis of variance showed significant differences between the effects of cultivars and environment temperatures on the membrane stability index, while in other indices, significant differences derived between interactive effects. Results showed that lower temperatures increased MDA, while decreased MSI in different cultivars. As plants exposed to cold stress, their total protein content as well as activities of superoxide dismutase, catalase, ascorbate peroxidase and guaiacol peroxidase increased only in cold-acclimated plants, while decreased significantly in non-acclimated strands. Results also showed lower decrease of membrane stability index and MDA in Norstar and Baran cultivars under stress conditions. It seems that in non-acclimated plants under cold stress, decrease in activity of antioxidant enzymes has impaired plant's ability to withstand stress. Therefore, a decrease in cell damages as well as an increase in capacity of cell defense systems, coming down to acclimation process, can be regarded as important factors contributing to tolerance to cold stress.}, keywords = {Antioxidant Enzymes,cold,MDA,MSI,Wheat}, title_fa = {برخی پاسخ‌های فیزیولوژیکی و بیوشیمیایی ارقام گندم نان به تنش سرما در مرحله گیاهچه ای}, abstract_fa = {شناسایی ساز و کارهای تحمل به تنش‏ سرما، نقش بسزایی در پایداری عملکرد گندم دارد. در این پژوهش، پاسخ‏های فیزیولوژیکی و بیوشیمیایی از قبیل میزان مالون­دی­آلدهید (MDA)، شاخص پایداری غشا سلول (MSI) و فعالیت برخی آنزیم­های آنتی‌اکسیدان پنج رقم گندم نان پاییزه و یک رقم متحمل به سرما بهاره تحت شرایط شاهد (۲۳ درجه سانتی­گراد)، سازگاری (چهار درجه سانتی­گراد) و تنش سرما (۵- درجه سانتی­گراد) در گیاهان سازگار شده و گیاهان سازگار نشده مطالعه شد. نتایج تجزیه واریانس نشان داد که در صفت شاخص پایداری غشا (MSI)، تفاوت معنی­داری بین  ارقام و سطوح دمایی و در سایر صفات، بین اثرات متقابل آن‌ها وجود داشت. نتایج آزمایش نشان داد که کاهش دما، سبب افزایش مقدار MDA و کاهش MSI در ارقام شد. تحت تنش سرما، میزان پروتئین کل و همچنین فعالیت آنزیم­های سوپر اکسید دیسموتاز، کاتالاز، آسکوربات پراکسیداز و گایاکول پراکسیداز در گیاهان سازگار شده افزایش یافت، درحالی­که در گیاهان سازگار نشده، این شاخص­ها به­طور معنی­داری نسبت به شاهد کاهش یافت. تحت شرایط تنش، درصد تغییرات (کاهش) شاخص پایداری غشا و MDA ارقام نورستار و باران نسبت به سایر ارقام کمتر بود. به‌نظر می­رسد که کاهش میزان فعالیت آنزیم­های آنتی اکسیدان در شرایط تنش در گیاهان سازگار نشده، منجر به کاهش توانایی گیاه در تحمل صدمات ناشی از تنش شد. بنابراین، کاهش خسارت سلولی و افزایش ظرفیت سیستم­های دفاع سلولی ناشی از فرآیند سازگاری را می­توان عامل اصلی تحمل ارقام تحت تنش سرما دانست. }, keywords_fa = {آنزیم­های آنتی­اکسیدان,سرما,گندم نان,MDA,MSI}, url = {https://ijfcs.ut.ac.ir/article_84629.html}, eprint = {https://ijfcs.ut.ac.ir/article_84629_dbf5c30fa59ad9d1864a8a8ac53578e6.pdf} }