@article { author = {safari, sara and Mehrabi, Ali-Ashraf}, title = {Screening of Iran bread wheat germplasm for root traits and indices using discriminant function}, journal = {Iranian Journal of Field Crop Science}, volume = {51}, number = {2}, pages = {133-146}, year = {2020}, publisher = {Faculty of Agriculture, University of Tehran}, issn = {2008-4811}, eissn = {2423-8082}, doi = {10.22059/ijfcs.2019.271679.654559}, abstract = {Due to wheat cultivation in semi-arid regions of the world, much attention is paid to the production these days and introduction of cultivars that do not have a significant yield reduction during drought condition. The healthy and developed roots increase the efficiency of water and nutrients absorption that increase the yield. In this research, root length and number, total length of roots and shoot in embryo stage,  root fresh and dry weights, volume, length, shoot length and weight, number of leaves and tillers and also root traits like fineness, diameter, water content, root length, length density, specific mass, texture density, mass density, surface area and density indices in seedling were measured. Descriptive statistics of traits estimated and genotypes were classified into nine groups based on the root depth and texture density. Also, analysis of variance of different groups was estimated. Based on the results, 20 genotypes had dense and deep roots, the best indices for drought tolerance. Most traits, except embryonic stage traits, showed significant differences among genotypes. Discriminant function was performed and the amounts of functions were calculated for each group.}, keywords = {discriminant function,germplasm,Diversity,root,Wheat}, title_fa = {غربالگری ژرم پلاسم گندم نان بومی ایران برای صفات و شاخص‌های رشد ریشه با استفاده از تابع تشخیص}, abstract_fa = {با توجه به کشت گندم در مناطق نیمه خشک جهان، امروزه توجه زیادی به تولید و معرفی ارقامی می­شود که در مواجهه با  خشکی، عملکرد آن‌ها با افت چشمگیری روبه‌رو نشود. ریشه­های سالم و توسعه یافته، باعث افزایش راندمان جذب آب و مواد غذایی و در باعث افزایش عملکرد می­شوند. در تحقیق حاضر، صفات طول و تعداد ریشه­چه، مجموع طول ریشه­ها و طول گیاهچه در مرحله جنینی،وزن تر و خشک ریشه، حجم و طول ریشه، طول و وزن تر گیاهچه، تعداد برگ و پنجه، همچنین شاخص­های ریشه شامل شادابی، قطر، محتوای آب، طول مخصوص، چگالی طول، حجم مخصوص، تراکم بافت، تراکم حجم، چگالی سطحی و چگالی در مرحله گیاهچه در 102 ژنوتیپ­ گندم نان برای اندازه­گیری شد. آماره­های توصیفی صفات برآورد شدند و ژنوتیپ­ها بر اساس عمق و تراکم بافت ریشه به نه گروه تقسیم شدند. همچنین تجزیه واریانس گروه­های مختلف برآورد شد. بر اساس نتایج، 20 ژنوتیپ از ریشه­های متراکم و عمیق که بهترین شاخص­ه برای تحمل خشکی بود، برخوردار بودند در نظر رفته شدند. غیر از صفات مربوط به مرحله جنینی، تنوع اکثر صفات  بین ارقام معنی­دار بود. تجزیه تابع تشخیص اجرا شد و مقدار توابع برای هر گروه محاسبه شد.}, keywords_fa = {تابع تشخیص,تنوع,ژرم پلاسم,ریشه,گندم}, url = {https://ijfcs.ut.ac.ir/article_78222.html}, eprint = {https://ijfcs.ut.ac.ir/article_78222_3a285e68c3b922a71344785c9b6db53a.pdf} }