@article { author = {Darabi, Fereshteh and Naseri, Rahim and Naseri, Amir and Moradi, Meysam}, title = {Response of bread two wheat cultivars to application of salicylic acid under variable Moisture conditions}, journal = {Iranian Journal of Field Crop Science}, volume = {48}, number = {4}, pages = {1171-1185}, year = {2018}, publisher = {Faculty of Agriculture, University of Tehran}, issn = {2008-4811}, eissn = {2423-8082}, doi = {10.22059/ijfcs.2017.218159.654199}, abstract = {To investigate the effect of Salicylic acid on yield and some physiological parameters of wheat under drought stress, an Split split plot experiment was conducted in a randomized complete block design with four replications at Agricultural Research Center of Ilam during 2014-2015 cropping season. Experimental factors included Moisture treatments in three levels (control (100), 70 and 40 % Field capacity) In the main plots, Salicylic acid in three levels (0, 50 and 100 µM) in the sub plot and two wheat cultivar (Bahar and Pishtaz) in sub sub plot. Studied traits in this study included yield and yield components, photosynthetic pigments, proteins, soluble sugars, malondialdehyde (MDA) and proline. The results showed that Triple interaction between drought stress, salicylic acid and Cultivars on all traits was significant. By increasing drought stress photosynthetic pigments, number of grains per spike, thousand seed weight and seed yield was significantly decreased while the use of salicylic acid in this situation improve these traits. Proline content, soluble proteins and soluble carbohydrates were ascending with increasing severity of drought stress, that this trend except in the case of proline, by use of salicylic acid continued and improved. Generally, it seems that application of salicylic acid under drought stress by improving the plants' physiological processes, while increasing plant resistance, lead to greater economic performance.}, keywords = {: Drought stress,plant growth regulators,Plant resistance,proline,yield}, title_fa = {پاسخ دو رقم گندم نان به محلول‌پاشی سالیسیلیک اسید در شرایط متغیر رطوبتی}, abstract_fa = {به منظور بررسی اثر سالیسیلیک اسید بر عملکرد و برخی شاخص‌های فیزیولوژیکی دو رقم گندم در شرایط تنش خشکی، آزمایشی به صورت اسپلیت پلات دوبار خرد شده در قالب طرح بلوک‌های کامل تصادفی در ایستگاه مرکز تحقیقات کشاورزی سرابله در سال زراعی 94-1393 در چهار تکرار انجام شد. فاکتورهای مورد بررسی شامل تیمارهای رطوبتی در سه سطح (کنترل (100)، 70 و 40 درصد ظرفیت زراعی خاک) در کرت‌های اصلی، تنظیم‌کننده رشد سالیسیلیک اسید در سه سطح (شاهد (صفر)، 50 و 100 میکرومولار) در کرت فرعی و دو رقم گندم نان (پیشتاز و بهار) در کرت‌های فرعی فرعی قرار گرفتند. صفات مورد بررسی شامل عملکرد و اجزاء عملکرد، رنگدانه‌های فتوسنتزی، پروتئین، کربوهیدرات‌های محلول، مالون دی آلدئید و پرولین بودند. نتایج نشان داد که اثر متقابل سه‌گانه بین تنش خشکی، سالیسیلیک اسید و ارقام بر تمامی صفات مورد بررسی معنی‌دار بود. با افزایش شدت تنش خشکی رنگدانه‌های فتوسنتزی، تعداد دانه در سنبله، وزن هزاردانه و عملکرد دانه به طور معنی‌داری کاهش یافت اما کاربرد سالیسیلیک اسید در این شرایط سبب بهبود این صفات شد. محتوی پرولین، پروتئین‌های محلول و کربوهیدرات‌های محلول با افزایش شدت تنش خشکی روند صعودی داشتند که این روند بجز در مورد پرولین با کاربرد سالیسیلیک اسید تدوام و بهبود یافت. به‌طور کلی به‌نظر می‌رسد کاربرد سالیسیلیک اسید در شرایط تنش خشکی از طریق بهبود فرایندهای فیزیولوژیکی ضمن افزایش مقاومت گیاه منجر به عملکرد اقتصادی بیشتر می‌شود.}, keywords_fa = {تنش خشکی,تنظیم کننده رشد,عملکرد,مقاومت گیاه}, url = {https://ijfcs.ut.ac.ir/article_65483.html}, eprint = {https://ijfcs.ut.ac.ir/article_65483_eb979c2d92a16ac4728cdde0c72baa05.pdf} }