@article { author = {Hashemi, Abbas and Tavakol Afshari, Reza and Tabrizi, Leila}, title = {The evaluation of germination parameters and cardinal temperatures of Plantago ovata}, journal = {Iranian Journal of Field Crop Science}, volume = {47}, number = {1}, pages = {1-7}, year = {2016}, publisher = {Faculty of Agriculture, University of Tehran}, issn = {2008-4811}, eissn = {2423-8082}, doi = {10.22059/ijfcs.2016.63583}, abstract = {This study was conducted to investigate the effects of different temperatures on seed germination of Plantago ovata and also to evaluate cardinal temperatures. Various constant temperatures (5, 10, 15, 20, 25, 30 and 35ºC) were conducted in a completely randomized design with four replications. The germinated seeds were counted every day and the rate of germination percentage, cumulative germination and cardinal temperatures of Plantago ovata seed germination based on two regression models including Intersected-lines Model and Quadratic Polynomial Model were calculated. The effects of temperatures on rate and percentage of germination was significant. The highest germination rates were in 20ºC (R50=0.067). Based on the two regression models, Intersected-lines Model and Quadratic Polynomial Model, the cardinal temperatures (Tbase, Topt and Tmax) of Plantago ovata seeds were: (3.9-4.5), (18.8-21.1) and (33.7-34.1)°C, respectively. With increasing temperature, the more suitable conditions in terms of temperature, is created for Plantago ovata seed germination and germination rate is increased.}, keywords = {cardinal temperature,intersected-lines model,quadratic polynomial model,Plantago ovata}, title_fa = {بررسی ویژگی‌های جوانه‌زنی و تعیین دماهای مهم بذر اسفرزه (Plantago ovate)}, abstract_fa = {در این تحقیق، تأثیر دماهای مختلف بر جوانه‌زنی بذر گیاه دارویی اسفرزه (Plantago ovata)، به‌منظور تعیین دماهای مهم یعنی کمینه، بهینه و بیشینه (کاردینال) بررسی  شد. ارزیابی واکنش جوانه‌زنی در دماهای ثابت 5، 10، 15، 20، 25، 30 و 35 درجۀ سلسیوس در قالب طرح کامل تصادفی با چهار تکرار انجام شد. بذرهای جوانه‌زده هر روز شمارش شده و سپس سرعت جوانه‌زنی و درصد جوانه‌زنی محاسبه و نمودار دماهای مهم جوانه‌زنی بذر اسفرزه بر پایۀ دو مدل رگرسیونی دو تکه‌ای و چندجمله‌ای درجۀ دو ترسیم شد. بنا بر نتایج به‌دست‌آمده، تأثیر دما بر درصد و سرعت جوانه‌زنی بذر اسفرزه معنی‌دار (01/0p≤) بود. بالاترین سرعت جوانه‌زنی در دمای 20 درجۀ سلسیوس به میزان 067/0R50= مشاهده شد. بر پایۀ دو مدل دو تکه‌ای و چندجمله‌ای درجۀ دو، دماهای مهم جوانه‌زنی بذر اسفرزه شامل، دمای کمینه (پایه) (9/3 تا 5/4 درجۀ سلسیوس)، بهینه (8/18 تا 1/21 درجۀ سلسیوس) و بیشینه (7/33 تا 1/34 درجۀ سلسیوس) تعیین شد. با افزایش دما، شرایط مناسب‌تری از لحاظ دمایی، برای جوانه‌زنی اسفرزه ایجاد و باعث افزایش سرعت جوانه‌زنی می‌شود.}, keywords_fa = {اسفرزه,دماهای مهم,مدل درجۀ دو,مدل دوتکه‌ای}, url = {https://ijfcs.ut.ac.ir/article_63583.html}, eprint = {https://ijfcs.ut.ac.ir/article_63583_36f5caf1ba8310ca4a6585c759a97fb4.pdf} }